
De Canon Extender EF 2x III is een makkelijke en relatief goedkope manier om je telebereik te verdubbelen. De Canon Extender EF 2x III is ook vrij klein en licht. Door de Extender tussen je telelens en de camera te zetten verklein je de beeldhoek en haal je alles dichterbij. Een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM wordt hiermee een 140-400mm f/5.6. Nog spectaculairder wordt het met een supertele als de EF 400mm f/2.8L IS III USM. Met de Extender EF 2x III krijg je dan een indrukwekkende 800mm f/5.6L. Ideaal voor bijvoorbeeld natuurfotografie.
Test Canon 2X Extender EF III
VOORDELEN
- Verdubbeling van het brandpunt
- Heel weinig verlies aan beeldkwaliteit
- Met lichtsterke objectieven werkt de autofocus nog
- Professionele bouw
Nadelen
- Verdubbeling van de lichtsterkte
- Iets mindere beeldkwaliteit bij volle opening
- Tragere autofocus
Dubbel zo lang: Canon Extender EF 2x III
Een teleconverter of extender, zoals Canon ze noemt, is een ideale manier om het brandpunt van telelenzen het te verlengen. Goede, lichtsterke telelenzen zijn zo’n beetje de duurste objectieven die je voor je camera kan kopen. Tenzij geld echt geen rol speelt, koop je er daar niet zomaar een paar van. Veel fotografen kiezen daarom vaak voor een 300mm of 400mm en kopen er een of twee Extenders bij om extra bereik te krijgen. Een ander voordeel van Extenders is dat je toch een 600mm of 800mm op je camera kan zetten, zonder dat je die in je tas hoeft te hebben. Een 800mm is namelijk niet echt makkelijk mee te nemen. Met een 400mm gaat dat echt wel iets makkelijker. Dat extra bereik krijg je echter niet cadeau. Met de Extender EF 2x III verdubbel je het brandpunt, maar verlies je ook twee stops aan licht. De Extender EF 2x III vergroot het beeld van het gebruikte objectief, maar daarmee vergroot je ook alle eventuele lensfouten. Daarom is het een goed idee om Extenders vooral te combineren met objectieven die van zichzelf nauwelijks of geen lensfouten hebben. Gelukkig vallen daar eigenlijk alle lichtsterke telelenzen van Canon onder en ook de 70-200mm f/2.8L IS USM van de laatste generatie doet het goed met de Extender EF 2x III.
Bouw en autofocus
Over de bouwkwaliteit van de Canon Extender EF 2x III valt niet veel te vertellen en al helemaal niets negatiefs. De Extender bevat eigenlijk geen bewegende delen of instelringen, op de ontgrendelknop van de bajonet na. Hij is heel degelijk gebouwd en dat moet ook. De Extender verbindt camera’s als de Canon EOS 1DX Mark II met de zwaarste telelenzen van Canon. Dat vraagt om professionele bouwkwaliteit. Uiteraard is de Extender voorzien van een pakking om de aansluiting om op de camera af te dichten. Net als bij zijn kleine broer, de Canon Extender EF 1.4x III, steekt het frontelement van de Extender uit. Hij past hierdoor niet op een aantal telezooms en kortere telelenzen. Maar daar is de Extender EF 2x III ook niet voor bedoeld.
Iets wat je wel merkt wanneer je met de Extender EF 2x III werkt, is dat de autofocus wat minder snel wordt. Zeker bij weinig licht moet je echt rekening houden met die langzamere autofocus. Waar we met de 400mm f/2.8 zonder de Extender in de schemer nog beschikten over snelle en nauwkeurige scherpstellen, moest de EOS 5D Mark IV echt wat meer zoeken naar de juiste scherpte zodra we Extender monteerden. Dat heeft natuurlijk te maken met het verlies aan lichtsterkte van twee stops. In een paar extreme gevallen gaf de camera aan dat de scherpstelling goed was, terwijl de opname dat echt niet was. Zodra je voldoende licht en contrast hebt, valt er met de Extender prima te werken.
beeldkwaliteit
Als je wilt werken met een Extender, dan is het belangrijk dat je er een gebruikt die zo goed mogelijk is. Als je namelijk teveel kwaliteit verliest, dan kan bijna net zo goed schieten zonder converter, je beeld uitsnijden en in Photoshop weer vergroten. Het verlies met de Canon Extender EF 2x III is minimaal. Tegelijk is een Extender zo goed als het objectief waar het mee gebruikt wordt. Zet je de Extender EF 2x III op een goedkope telezoomlens met de nodige problemen met chromatische aberattie, dan zullen die lensfouten twee keer zo groot in beeld komen wanneer je de Extender gebruikt. Dat kan je de Extender niet verwijten. Dat ligt dan vooral aan het gebruikte objectief. Zet je de Extender EF 2x III achter een toplens als de Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM, dan zie je dat het verlies aan beeldkwaliteit minimaal is. En dat is wel een compliment voor de Extender. Kijken we naar de vignettering, dan is die met de Extender hoger dan zonder Extender. Zonder Extender heb je met de 400mm op f/5.6 ongeveer 0,35 stops lichtafval. Met Extender is dat ongeveer 0,5. Dat komt doordat je met de Extender en f/5.6 eigenlijk werkt met de 400mm op volle opening, op f/2.8. En kijken we naar de 400mm op f/2.8, dan zie we dat die meer dan 1,8 stops lichtafval heeft. Hoe komt het dan dat je met de Extender op volle opening eigenllijk minder lichtafval hebt? Dat komt doordat de Extender het beeld vergroot, waardoor je enkel het centrum fotografeert. De hoeken van het beeld, waar de meeste lichtafval zit, gebruik je dus niet meer. Overigens is die lichtafval van nog geen halve stop op volle opening bij een 800mm f/5.6 niet iets waar wij ons druk over zouden maken. In veel opnames zal het eerder bijdragen aan het beeld dan er afbreuk aan doen, denken we.
Kijken we naar de scherpte, dan zien we wel iets van verlies door het gebruik van de Extenders. De Extender EF 1.4x III zorgt voor een klein verlies bij volle opening, maar is na een stop diafragmeren helemaal op niveau. De Extender EF 2x III zorgt voor een iets groter verlies aan kwaliteit bij volle opening en ook na een stop diafragmeren bereikt de scherpte nog niet zijn maximale waardes. Het verschil tussen f/8 en f/11 is echter niet heel groot. Ons advies zou zijn om het diafragma tenminste een stop te sluiten, tenzij je vanwege de lichtsituatie natuurlijk niet anders kan dan werken met volle opening. Dit is de reden dat veel fotografen ervoor kiezen om beide Extenders aan te schaffen, of – als je maar budget hebt voor een – als eerste de 1.4x kopen. Maar daarmee maak je natuurlijk geen 600mm van je 300mm of een 800mm van je 400mm. De winst die je boekt door het hele beeld te vergroten met de Extender EF 2x III is beduidend groter dan het beetje verlies aan scherpte dat krijgt door de Extender te gebruiken. In dat opzicht kunnen we de Extender EF 2x III van harte aanbevelen.
Praktijkfoto’s
Benieuwd naar de prestaties van de Canon Extender EF 2x IIIin de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.
Conclusie test Canon 2X Extender EF III @ 400mm f/2.8L III USM @ 5DSR
Als je kijkt naar de winst die je in de praktijk boekt, dan is de Extender EF 2x III heel goedkoop
De Canon Extender EF 2x III is een heel zinvol accessoire voor iedere lichtsterkte telelens. Goede Extenders als deze zijn niet spotgoedkoop. Dat kan ook niet. Zowel de bouwkwaliteit als de optiek moeten aan de hoogste eisten voldoen, anders doen ze meer kwaad dan goed. Kijk je wat je er in de praktijk voor terug krijgt, dan is een Extender, of je nou de 1.4x of 2x koopt, of allebei, wel heel goedkoop. Een Canon EF 800mm f/5.6L IS USM kost bijna 30x zoveel als de Extender EF 2x III. Koop je een Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM met de Extender EF 2x III, dan krijg je die 800mm er dus bijna bij cadeau. De kleine extra ongemakken zoals een iets tragere autofocus en een iets mindere scherpte op volle opening vallen in het niet bij dat enorme voordeel dat je krijgt met de Extender EF 2x III: een verdubbeling van je brandpuntafstand. Dan moet je de Extender EF 2x III natuurlijk wel combineren met de beste lange tele’s en telezoomobjectieven van Canon. Dus niet met een 70-300mm f/4-5.6 consumentenzoom, maar wel met bijvoorbeeld een Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM. Zo haal je het beste uit zowel je lens als de Extender EF 2x III.