Test Canon 50mm f/1.8 STM @ 5Ds

0
Canon50mm
Met de komst van de Canon EF 50mm f/1.8 STM werd een legendarische lens opgevolgd, die maar liefst 25 jaar geleden werd geïntroduceerd. De Canon 50mm f/1.8 II is een populaire, betaalbare, lichtsterke lens die op een camera met een volformaat sensor perfect dienst doet als een universeel en ook bij weinig toepasbare standaard lens voor alle mogelijke onderwerpen. Maar sinds de introductie van digitale camera’s zijn er heel veel innovaties geweest bij het ontwerpen van objectieven. Zo reflecteert een sensor een deel van het licht, terwijl dat bij analoge film niet zo was. Daarom zijn objectieven die ontworpen voor digitale camera’s voorzien van extra coatings om er voor te zorgen dat eventuele interne reflecties niet zorgen voor een verslechtering van het contrast of voor storende nevenbeelden. Voor video is een stille en soepele AF van belang. En digitale camera’s stellen strengere eisen aan de resolutie dan analoge camera’s. Dat waren allemaal aspecten waar de Canon 50mm f/1.8 II werd ingehaald door 50mm objectieven van andere merken. In hoeverre brengt de Canon 50mm f/1.8 STM daar verandering in?

Canon 50mm f/1.8 STM? Eindelijk!

Canon50mm

Bouw en autofocus

Het lensontwerp is eenvoudig en onveranderd ten opzichte van het lensontwerp van de Canon 50mm f/1.8 II: dit objectief bestaat uit 6 lenselementen in 5 groepen. De kortste scherpstelafstand is slechts 35 cm en de maximale vergroting 0.21x. Met 160 gram, een lengte van nog geen 4 cm en een gewicht van 160 gram is de Canon 50mm f/1.8 STM een heerlijk compact lensje. Om gewicht te besparen is de behuizing van plastic, maar de bajonet vatting is gelukkig van metaal. Er zit slechts 1 schakelaar op deze lens: AF/MF. Je hebt niet de beschikking over ingebouwde beeldstabilisatie. Handmatig scherpstellen met de Canon 50mm f/1.8 STM is prettiger dan met de Canon 18-55mm STM standaard lens; de scherpstelring is net wat breder. Zeker voor video is de STM motor een enorme vooruitgang ten opzichte van de AF van de wat luidruchtige AF van de Canon 50mm f/1.8. De stappenmotor zorgt voor een prettig gelijkmatig verloop van autofocus tijdens video. Met een scherpsteltijd van 0,3 seconde is de Canon 50mm f/1.8 STM niet heel erg snel, maar voor de meeste toepassingen meer dan snel genoeg. Als je de sluiter half indrukt, kan je ten allen tijde de AF handmatig overrulen, zonder gebruik te hoeven maken van de AF/MF schakelaar. Prettig. {insertgrid ID = 288}

Vervorming en lichtafval

Bij f/1.8 en f/2.8 is de lichtafval zichtbaar aanwezig, zoals je in onderstaande praktijkopname kan zien. Toch valt deze mate van lichtafval voor een lichtsterke lens op een camera met een volformaat sensor eigenlijk nog wel mee. Canon camera’s hebben een optie om te corrigeren voor lichtafval in de jpg die in de camera worden opgeslagen. vignet2

vignet Canon 50mm f/1.8 STM + Canon 5Ds @ f/1.8Canon 50mm f/1.8 STM + Canon 5Ds @ f/1.8

lenscorrectieprofiel
Maak je gebruik van de in-camera lenscorrectiemogelijkheid, of bij RAW bestanden van de lenscorrectieprofielen in Lightroom of Photoshop, dan heb je geen last van zichtbare lichtafval of vervorming. De linkeropname is ongecorrigeerd. 

Overstraling & chromatische aberratie

 

De Canon 50mm f/1.8 STM is  – net als alle moderne Canon lenzen – voorzien van Super Spectra Coatings, die hun werk – het voorkomen van overstraling en nevenbeelden als gevolg van interne reflecties – goed doen. Een zonnekap wordt niet standaard meegeleverd, maar bij de meeste tegenlicht opnames zal je toch weinig last hebben van overstraling. Misschien komt dat mede door het kleine aantal lenselementen waaruit dit objectief bestaat en door de frontlens die diep in het objectiefhuis verborgen ligt.
Aan de chromatische aberratie kan je merken dat dit een ouder lensontwerp is. Zonder correctie voor chromatische aberraties kan je zichtbare gekleurde randen bij scherpe contrastovergangen in de hoeken van het beeld tegenkomen. 

Scherpte

We hebben de Canon 50mm getest op een Canon 5Ds, die met zijn 50 megapixels – op de Canon 5DsR na – de hoogtse eisen aan een lens stelt van alle Canon camera’s die er op dit moment te koop zijn. Maak je met deze combinatie opnames bij f/5.6 of f/8, dan wordt je beloond met hele scherpe beelden. Bij volle opening is het contrast laag en zelfs de centrumscherpte nog duidelijk voor verbetering vatbaar. Bij f/4 is de centrumscherpte bijna twee keer zo hoog als bij f/1.8. Daarvoor hoef je geen Imatest meting uit te voeren. Dat ziet zelfs een beginner. Vanaf f/8 begint de centrumscherpte weer af te nemen als gevolg van diffractie. Bij f/11 is de scherpte over het hele beeld constant.
Resolutie

 T0A0390Canon 50mm f/1.8 STM + Canon 5Ds @ f/1.8

Bokeh Canon 50mm f/1.8 STM

Een van de redenen van de populariteit van 50mm f/1.8 objectieven, is dat ze een veel hogere lichtsterkte en een veel mooiere hebben dan een standaard kitlens, terwijl ze eveneens aantrekkelijk geprijsd zijn. In vergelijking met zijn voorganger is het aantal diafragmalamellen gestegen van 5 niet afgeronde naar 7 afgeronde lamellen, wat de bokeh ten goede komt. Dat is een vooruitgang voor de bokeh waarmee de Canon 50 mm standaardlens weer in de pas loopt, want verreweg de meeste lenzen zijn tegenwoordig uitgerust met 7 afgeronde lamellen. Alleeen de duurdere objectieven hebben 9 lamellen.
bokeh
Canon 50mm f/1.8 STM + Canon 5Ds @ f/1.8
{insertgrid=359} {insertgrid=360}

Conclusie Canon 50mm f/1.8 STM test met Canon 5Ds

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.
WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 301}
Puur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. Maak je gebruik van Photoshop, Lightroom of SilkyPix voor het converteren van RAW bestanden, dan zijn de RAW scores gelijk aan de jpg scores. {loadmodule mod_custom, LensConclusie}{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Universeel toepasbare brandpuntsafstand voor een camera met een volformaat sensor
  • Aantrekkelijk geprijsd; zeker gezien de hoge lichtsterkte
  • STM AF motor voor video
  • Compact en licht
  • Hoge beeldkwaliteit 

Nadelen

  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie
  • Beeldkwaliteit bij volle opening niet optimaal

Stiekem hoop je dat als een fabrikant 25 jaar de tijd heeft om een opvolger te ontwerpen, dat ze met een spectaculair nieuw lensontwerp op de proppen komen. Dat is bij de Canon 50mm f/1.8 STM niet het geval.

De Canon 50mm f/1.8 II is een zeer succesvolle lens geweest met een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Hetzelfde geldt voor de Canon 50mm f/1.8 STM. De Canon 50mm f/1.8 STM is op een aantal punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Stoor je je aan een luide AF, stel je graag handmatig scherp en/of maak je graag video-opnames, dan is de keuze tussen de Canon 50mm f/1.8 STM en de nog goedkopere Canon 50mm f/1.8 snel gemaakt: koop de 50mm STM en je hebt ook nog eens minder last van overstraling. Als je daar niet zo zwaar aan tilt, dan is de 50mm f/1.8 II of de veel goedkopere Yongnuo 50mm f/1.8 ook een optie. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in