Test Canon 5D MK2

0
test Canon 5D MK2
Canon 5D MK2 test awaiting a Canon 5D MK3 test

De Canon 5D was volgens velen de eerste betaalbare camera met een volformaat sensor en is daardoor veel verkocht. In 2009 werd de Canon 5D MK2 gelanceerd als opvolger van de 5D. De Canon 5D MK2 is bestemd voor beroepsfotografen, serieuze amateurfotografen en filmers. Net als de 5D is ook de 5D MK2 voor Canon een succesnummer gebleken.test Canon 5D MK2

De camera past, wat uiterlijk betreft, in het rijtje van de andere reflexen van Canon. De achterkant wordt gesierd door een 3” scherm met links daarvan 5 knoppen. Rechts van het scherm komen we het handige draaiwiel tegen en nog wat kleine knoppen. Ook aan de bovenkant bevindt zich een scherm en het tweede instelwiel. De camera beschikt niet over een pop-up flitser.
Concurrenten voor deze camera in dit prijssegment zijn de volformaat camera’s Nikon D700, Sony 850 en Sony 900. In dit testrapport bekijken we de prestaties van de Canon 5D MK2, maar gaan we ook in op de voor- en nadelen van deze camera ten opzichte van zijn voorloper en ten opzichte van zijn directe concurrenten.Canon 5D MK2 test

De metingen zijn uitgevoerd met behulp van Imatest. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ

Conclusie Canon 5D MK2 test

test Canon 5D MK2

Canon 5D Mk2 versus Canon 5D

 • Met 21 megapixels biedt de MK2 bijna twee keer zo veel pixels als de Canon 5D (12 mp). De 5D MK2 is dankzij een nieuwe processor desondanks toch sneller (3,9 beelden per seconde) dan de 5D (3 beelden per seconde).
 • De Canon 5D Mk2 is te gebruiken als een full HD videocamera; zijn voorganger niet.
 • Het beeldscherm van de 5D MK2 (3 inch / 920.000 pixels) is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de 5D (2,5 inch / 230.000 pixels).
 • De 5D MK2 heeft een stofverwijderingssysteem op de sensor; de 5D niet.

Canon 5D Mk2 versus de concurrentie: Nikon en Sony

 • De meeste volformaat camera’s van Nikon en Sony zijn duurder, zwaarder en / of groter dan de 5D Mk2.
 • De Nikon D700 heeft 12 megapixels. Dat is bijna de helft van de 21 megapixels van de 5D MK2. Al geruime tijd wordt gespeculeerd over de opvolger van de D700.
 • De Nikon D700, Sony 850 en Sony 900 beschikken, in tegenstelling tot de Canon 5D MK2, niet over een full HD filmmogelijkheid.
 • De D700 heeft een ingebouwde flitser, de 5D MK2 niet
 • Canon en Nikon zijn ten opzichte van Sony in het voordeel qua lenzen: Sony heeft minder beschikbare lenzen, zowel nieuw als gebruikt.

Zoeker, beeldscherm en menu

Canon claimt een zoekerdekking van 98% en een zoekervergroting van 0,71 voor de 5D MK2. Dat betekent dat de Canon met een totale zoekervergroting van 0,7 een ruim zoekerbeeld heeft. Dat is dan ook één van de grote voordelen van een volformaat camera ten opzichte van een APS-C camera. Het beeld is tamelijk helder, maar de zoekerinformatie onderin de zoeker is door de kleine getallen bij veel licht moeilijk leesbaar. Het beeldscherm achterop de camera is groot en ook bij veel omgevingslicht goed afleesbaar. De helderheid van het beeldscherm is in te stellen, handmatig dan wel automatisch.

Canon gebruikt ook bij de 5D MK2 een breed maar ondiep menu en het is zo opgebouwd dat je niet hoeft te scrollen. Dat werkt gemakkelijk en niet zelden geven Nikon-werkers aan het Canon menu handiger te vinden. De knoppen achterop de camea zijn logisch gepositioneerd en via het menu kan je van sommige knoppen de functie wijzigen.

Resolutie van de Canon 5D MK2

Resolutie Canon 5D MK2RAW resolutie Canon 5D MK2
De Canon 5D MK2 levert voorzien van een goede lens zoals de  Canon 70-200 mm 2.8 MK2 , een jpg bestand met een resolutie van 2000 lijnen per beeldhoogte. Met een standaardbewerking van de RAW bestanden in Lightroom wordt een grotere scherpte-indruk verkregen, wat zich vertaalt in een resolutie van iets meer dan 3000 lijnen per beeldhoogte. Wie van APS-C overstapt naar deze volformaat camera, krijgt zeker een hogere beeldkwaliteit terug voor zijn investering. Als je tenminste objectieven van heel goede kwaliteit gebruikt. Kijk voor de prestaties van objectieven in onze lenzentest sectie.

Scherpte van de canon 5D MK2

jpgijsvogelrawijsvogel
Het verschil in scherpte tussen een jpg bestand rechtstreeks uit de camera (links) en een RAW bestand (rechts) is niet alleen meetbaar, maar in de praktijk ook zichtbaar.

Dynamisch bereik van de sensor

Ondanks dat de camera 2 jaar oud is, presteert deze camera goed op het onderdeel dynamisch bereik. Het totale dynamische bereik van de RAW bestanden is gemiddeld 12,3 stops en blijft vrijwel constant over het hele ISO bereik. Het totale dynamisch bereik van de in-camera jpg bestanden bedraagt gemiddeld 10,6 stops. Hoge ISO jpg’s scoren hier beter dan lagere ISO jpg’s. Helaas zijn niet alle stops van het totale dynamische bereik bruikbaar voor een foto. alt
Een slechte signaal/ruis verhouding in de schaduwpartijen reduceert het dynamische bereik van jpg bestanden tot een bruikbaar dynamisch bereik van iets meer dan 6 stops. Vanaf 1600 ISO neemt het bruikbare dynamische bereik snel af door toename van ruis. De jpg bestanden presteren, door in-camera ruisonderdrukking, vanaf 400 ISO schijnbaar beter dan de RAW bestanden. Toch is dat niet zo. We testen de RAW bestanden zonder ruisonderdrukking te gebruiken. Daardoor behoud je de hoogst mogelijke detaillering in de opnames (3000 LW/PH), terwijl de ruis weliswaar meetbaar, maar niet zichtbaar is in een print. Maar als je zorgvuldig contrast, verscherping en ruisonderdrukking van RAW bestanden optimaliseert, is het mogelijk om voor RAW bestanden een bruikbaar dynamisch bereik te realiseren, dat beter of gelijk is aan dat van de jpg bestanden. alt
 

Dynamisch Canon 5D MK2

Het dynamisch bereik van deze camera is zo goed, dat je in de praktijk vrijwel nooit clipping van zowel de hooglichten als de schaduwpartijen zult tegenkomen in een histogram. Voorwaarde is wel dat het bestand goed belicht is. In de studio hebben we een situatie gecreeerd met een zo groot contrast, dat er of clipping van de schaduwpartijen of clipping van de hooglichten plaatsvond. We hebben de opname bewust overbelicht zodat er net geen clipping van de schaduwpartijen plaatsvind. Hierdoor zie je doortekening in het zwarte beertje, terwijl een goed belichte opname de beer verandert in een egale zwarte vlek. De witte snuit van de leeuw is nu wel overbelicht. Lightroom markeert de overbelichte hooglichten rood en in het histogram is ook de clipping van de hooglichten goed te zien.alt

Ruis

altalt
Dankzij de grote pixels op de volformaat sensor blijft de ruis tot 3200 ISO laag. Vergelijking van jpg bestanden met RAW bestanden (zonder ruisonderdrukking) laat zien, dat de ruis van de jpg bestanden ook bij de laagste ISO instellingen onderdrukt wordt. Vanaf ISO 800 gaat de ruisondrukking van de jpg bestanden steeds aggressiever te keer. Zelfs zonder ruisondrukking kan je RAW bestanden tot ISO 1600 gebruiken, voordat de ruis zichtbaar wordt. Indien een fotobestand, gemaakt bij 3200 ISO, goed belicht is dan is ruis op afdrukken van A3+ formaat niet hinderlijk zichtbaar. Minstens zo belangrijk is de grote hoeveelheid aan details die bij 3200 ISO nog zichtbaar zijn.

Ruis in de praktijk

 

Landschapsfotografen die het allerbeste uit de Canon 5D MK2 willen halen, moeten zeker eens de 50 ISO instelling op deze camera uitproberen. Door het afwezig zijn van ruis in deze opnames, kan je de foto tot enorme formaten opblazen, waarbij steeds meer detail zichtbaar wordt, zonder dat je last hebt van ruis.

Canon EOS 5D MK2 + Canon EF 17- 40 mm @ 17 mm, f10, 1/200sec, 50 ISO

alt

Een crop uit het rode vlakje in de bovenstaande 50 ISO opname, gemaakt met de Canon 5D MK2, waarin geen ruis is te zien. De opname is vooraan op het duin scherpgesteld, waardoor de mensen boven op het duin ondanks de groothoeklens en het kleine diafragma, net niet in de scherptediepte vallen.

Canon EOS 5D MK2 + Canon EF 17- 40 mm @ 17 mm, f10, 1/200sec, 50 ISO

alt
Hieronder staan voorbeelden van een bij verschillende ISO instellingen gefotografeerde grijskaart. De crops laten een detail zien als je de foto op ware grootte op je beeldscherm zou tonen. Door ruisonderdrukking toe te passen, is voor RAW bestanden een nog beter resultaat te realiseren.
altalt

Kleurweergave Canon 5D MK2 bij Daglicht

minicanon-5d-mk2-flits-kleur 6866 colorerror

alt

Kleurweergave (Delta E 94) bij daglicht

 • Gemiddeld 5,6 (RAW) / 7,1 (jpg)
 • Beste 4,3 RAW @ 50 ISO
 • Slechtste 10,9 jpg @ 100 ISO
 • Huidskleur: 6,4 (RAW) / 7,7 (jpg)
 • Natuurlijke kleuren: 3,4 (RAW) / 6,5 (jpg)
 • Felle kleuren: 5,7 (RAW) / 6,6 (jpg)

De Canon 5D MK2 levert RAW bestanden met een goede kleurweergave (houd je muis boven het linkerplaatje (50 ISO RAW bestand) voor een grotere weergave), waarbij de nauwkeurigheid van de kleurweergave afhankelijk is van het camera-calibratieprofiel dat je in Lightroom gebruikt. De met Imatest gemeten verzadiging ligt tussen de 100 en 106%. Gecorrigeerd voor verzadiging is de resterende kleurfout van de RAW bestanden eigenlijk topklasse: niet meer waarneembaar met het blote oog (Delta E 94= 2,4) De verzadigde kleuren Rood, Groen, Blauw, Cyaan, Magenta en Geel (nummers 13 t/m 18) vertoonden in de metingen een relatief grote kleurafwijking.

Aan de rechterkant zie je een rechtstreekse vergelijking van de originele kleurenkaart (bovenste schuine helft) ten opzichte van hetzelfde 50 ISO RAW bestand van de 5D MK2 (onderste schuine helft). De nauwkeurigheid van de kleurweergave van jpg bestanden hangt sterk af van het profiel dat je op de camera instelt (neutral, faithful, standard, etc.), maar is altijd minder nauwkeurig dan van een RAW bestand. Afhankelijk van de ISO instelling hebben de jpg bestanden (standard) een gemiddelde kleurfout (Delta E94) tussen 5 en 11.  Dat is nog steeds goed, overigens.

Kleurweergave kunstlicht

minicanon-5d-mk2-kunstlicht-kleur 6851 colorerror

Kleurweergave (Delta E 94) bij kunstlicht

 • Gemiddeld 16,4 (RAW) / 20,4 (jpg)
 • Beste 14,8 RAW @ 100 ISO
 • Slechtste 36,5 jpg @ 25.600 ISO
 • Huidskleur 13,1 (RAW) / 21,4 (jpg)
 • Natuurlijke kleuren 17,6 (RAW) / 22 (jpg)
 • Felle kleuren 13,4 (RAW) / 16,8 (jpg)

Met name bij kunstlicht kan je, zowel voor de jpg als RAW bestanden, niet blind vertrouwen op de autowitbalans. Alle kleuren van onze kunstlichtopname waren te rood en te sterk verzadigd. Ter illustratie zie je links  de kleurfouten bij kunstlicht van een 200 ISO jpg (houd je muis boven het plaatje voor een grotere versie).

In de grijstrap van de kleurenkaart (rechts) zijn de rode kleurzweem en het verschil in verzadiging ook duidelijk te zien: de referentiekleuren (bovenste schuine helft) zijn, ten opzichte van een 200 ISO RAW bestand van de 5D MK2 (onderste schuine helft) duidelijk minder rood en minder verzadigd. Door achteraf de witbalans te corrigeren, verbetert de kleurweergave van zowel de RAW als jpg bestanden aanzienlijk. Desondanks blijft de nauwkeurigheid van de gecorrigeerde kunstlichtopnames achter op de kleurweergave van niet gecorrigeerde opnames die gemaakt zijn bij daglicht. De prestaties van de Canon 5D MK2 bij kunstlicht lijken dramatisch slecht, maar zijn dat niet. Ook camera’s van andere merken (zoals je zal zien bij de volgende tests van Camera Stuff Review) hebben ook grote moeite met de witbalans onder deze (bewust gekozen) extreme omstandigheden.

Kleurweergave in de praktijk

Praktijkopnames bevestigen de goede kleurweergave van deze camera. Ochtendopname gemaakt op de Waterberg in Namibie. De zon is ook dan al erg sterk, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een lange sluiterijd.

Canon EOS 5D MK2 + Canon EF 17- 40 mm @ 17 mm, f14, 1/125 sec, 400 ISO

alt

Autofocus snelheid

De ontspanvertraging van de Canon 5D MK2 is erg kort (0,1 sec). De autofocussnelheid van de Canon 5D MK2 is goed, maar is wel afhankelijk van de lens die je gebruikt. Kijk bijvoorbeeld naar onze test van de Canon 100 mm Macro in combinatie met de Canon 5D MK2, waar deze camera/lens combinatie van 15 meter naar 1,5 meter scherp stelde in slechts 0,26 seconde. Let wel, bij de lenzentesten worden tijden genoemdexclusief de ontspanvertraging van de camera. Scherpstellen met een Tokina 100 mm Macro kost beduidend meer tijd.

Autofocus nauwkeurigheid

 
De autofocus van de Canon 5D MK2 is nauwkeurig in combinatie met de Canon 100 mm Macro. Gemiddeld behaalt de AF 95% van het optimum. Slechts in 1 van de 20 testopnames is er 20% minder nauwkeurig scherpgesteld. Maar dat verschil is nog steeds zo klein, dat je haast voorkennis moet hebben om in praktijkopnames te kunnen zien wat het goede of het slechte autofocusresultaat is. Zelfs als je ze naast elkaar zou bekijken.

Autofocus nauwkeurigheid in de praktijk

 De nauwkeurigheid en gevoeligheid van het middelste AF punt is heel hoog bij gebruik van lichtsterke (>f/2.8) objectieven. Missers, ook bij weinig licht, zijn er dan zelden. Dat betekent wel dat als je scherp hebt gesteld met het middelste AF punt je vervolgens moet ‘herframen’. Bij voldoende licht zijn de buitenste AF punten ook goed bruikbaar. Deze liggen wel tamelijk dicht bij het centrale AF punt.

Autofocus tracking

 altalt
De Canon 5D MK2 is meer geschikt voor een landschapsfotograaf dan voor een sportjournalist. Onze testopstelling met een bewegende trein met een snelheid van ongeveer 1 km/uur laat zien dat de continu AF van de Canon 5D MK2 niet snel genoeg of niet nauwkeurig genoeg is om een voorwerp dat naar de camera toekomt, altijd scherp in beeld te krijgen. Een serie foto’s levert een paar scherpe en een paar onscherpe beelden op.

Voordelen

 • Zeer goede beeldkwaliteit: hoge resolutie, groot dynamisch bereik en een goede signaal / ruisverhouding
 • Full HD video camera waarmee je geringe scherptediepte kan bereiken
 • Heldere zoeker en een beeldscherm met 920.000 pixels
 • Nauwkeurige en snelle AF

Nadelen

 • Zoekerinformatie van de Canon 5D MK2 moeilijk leesbaar bij veel licht
 • AF Canon 5D MK2 minder geschikt voor autofocus tracking
 • Alleen middelste AF veld werkt snel en heel nauwkeurig
 • Matige autowitbalans bij kunstlicht
Zelfs twee jaar na zijn introductie is de Canon 5D MK2 nog altijd een heel fijne camera. Resolutie, dynamisch bereik, kleurweergave en signaal/ruis verhouding van deze camera zijn allemaal erg goed. De beste prestaties behaal je bij 50 ISO, al zitten de verschillen ten opzichte van 100 ISO wel achter de komma. Voor een volformaat camera is de Canon 5D MK2 compact en licht gebouwd, het menu is overzichtelijk en de knoppen zitten op de juiste plaats. Wie van APS-C overstapt naar deze volformaat camera, krijgt zeker een hogere beeldkwaliteit terug voor zijn investering. Als je tenminste objectieven van heel goede kwaliteit gebruikt. Zie hier voor de prestaties van alle door ons geteste objectieven, voor APS-C of volformaat, in onze lenzentest sectie. Ondanks onze heel goede ervaringen met de Canon 5D MK2 zijn we toch heel benieuwd naar de Canon 5D MK3.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in