Test Canon 5D MK3

0

De Canon 5D MK3 is in maart 2012 op de markt gekomen en heeft als illustere voorouders de Canon 5D en de Canon 5D MK2. Deze laatste blijft voorlopig nog leverbaar. De Canon 5D was de eerste betaalbare digitale volformaat reflexcamera, de Kodak 14 niet meegerekend, en had in de begin jaren geen concurrenten. De opvolger, de Canon 5D MK2, kreeg direct concurrentie van Nikon en Sony. Omdat het AF systeem van zowel de Canon 5D als de Canon 5D MK2 eenvoudig van opzet is, is de doelgroep van deze twee camera’s eerder trouwfotografen en landschapsfotografen dan sportfotografen. De Canon 5D MK3 beschikt echter over een geavanceerd AF systeem en het aantal beelden per seconde is van krap 4 naar 6 gegaan. Bovendien is de Canon 5D MK3 veel meer toegespitst op video. De Canon 5D MK3 is daarmee een veelzijdige camera.Canon 5D MK3 test

De vormgeving, denk daarbij aan de wat afgeronde vorm van het pentaprisma, komt bekend voor. Toch ligt de Canon 5D MK3 net wat beter in de hand dan de voorganger. Wellicht door de iets ruwere bekleding. De knoppen en knopjes voelen allemaal wat degelijker aan en de levensduur van de sluiter is verhoogd. Handig is dat de accu van de Canon 5D MK2 ook bruikbaar is op de Canon 5D MK3. Nieuw is dat er nu 2 geheugenkaarten tegelijkertijd in de camera passen: 1 CF kaart en 1 SD kaart.

Uit veel details blijkt dat Canon goed geluisterd heeft naar gebruikers. Zo is de PASM mode knop vergrendeld tegen ongewild verdraaien en is de aan/uit knop nu veel handiger te bedienen. De afleesbaarheid van het niet draaibare, maar wel iets vergrote, scherm is er op vooruit gegaan. Heel slim bedacht is dat je meteen op het stukje beeld waarop je scherpgesteld hebt, kan inzoomen. Dat scheelt heel wat gescrol. De sluiter is net een tikkeltje rumoeriger dan de sluiter van de Canon 5D MK2. Maar er is ook een aparte instelling op de Canon 5D MK3, waarbij de sluiter minder geluid maakt.

Canon 5D MK3 versus Canon 5D MK2

Die vele verbeterde details en de uitstraling van verhoogde degelijkheid zorgen ervoor dat je de indruk krijgt dat je met een totaal andere camera te maken hebt. Maar dat betekent ook dat de gewenningstijd wat langer is.

Canon wordt, al dan niet terecht, gezien als de aanjager van de megapixel oorlog. Maar bij de Canon 5D MK3 heeft Canon afgezien van veel extra pixels en gekozen voor betere videomogelijkheden, minder ruis en een hoger bruikbaar dynamisch bereik. Voor veel toepassingen is pakweg 20 megapixels voldoende en wil je meer pixels, dan stap je over op een middenformaat camera, zo zal Canon misschien gedacht hebben. De Nikon D800 en de Nikon D800E zijn daar natuurlijk ook een alternatief voor. En dat verpest het Canon 5D MK3 feestje een beetje.

Canon 5D MK3 test

Canon 5D MK3 versus Canon 5D MK2

 • Het AF systeem van de Canon 5D MK3 kent geen 9, zoals bij de Canon 5D MK2, maar 61 AF punten. Een deel daarvan is uitgevoerd als kruissensor en de sensoren zijn in groepen te verdelen. De sensoren zijn beter verspreid over het zoekerbeeld.
 • Het aantal megapixels is nauwelijks toegenomen, namelijk van 21 naar 22 MP. Het ISO bereik is sterk uitgebreid tot maximaal 102.400 ISO.
 • De maximale beeldfrequentie, belangrijk voor sportfotografen, is toegenomen van krap 4 naar 6 beelden per seconde.
 • De menustructuur is veranderd. De menustructuur van de Canon 5D MK2 lijkt heel sterk op die van bijvoorbeeld de Canon 40D, 50D, 60D en 7D. Het menu van de Canon 5D MK3 kent kleuren en een extra onderverdeling.
 • De afdichting tegen spatwater en stof zou verbeterd zijn. Dit is niet door ons getest. Wel voelt de camera veel degelijker aan.
 • De video mogelijkheden zijn toegenomen en de specificaties beter.

Canon 5D MK3 versus Nikon D800 / Nikon D800E versus Sony A900

 • De bijna gelijktijdig geïntroduceerde Nikon D800 en Nikon D800E zijn de opvolgers van de Nikon D700 en kent 38 MP. Het aantal beelden per seconde bedraagt 4 en de winkelprijs is wat lager dan van de Canon 5D MK3. De Nikon D800 beschikt over een ingebouwde flitser, de Canon niet.
 • De Sony A900 behoort nu tot de vorige generatie volformaat camera’s en de 24 MP beeldsensor staat bekend om een wat grotere ruisgevoeligheid bij hoge ISO waarden. De camera is inmiddels uit productie en Sony zou aan een opvolger werken, de Sony A99.

Zoeker, beeldscherm en menu

Wanneer je een APS-C camera gewend bent, dan is de grote en heldere zoeker van de Canon 5D MK3 een hele verademing; zorgvuldig een compositie maken gaat hiermee veel gemakkelijker. De zoekernauwkeurigheid bedraagt 100%, een geringe verbetering ten opzichte van de Canon 5D MK2. De vergroting bedraagt 0,71 zodat de totale vergroting 0,71 bedraagt. De aanduiding van sluitertijd, diafragma e.d. is wat beter leesbaar dan bij de Canon 5D MK2. Heel handig is de mogelijkheid om een raster in de zoeker te schakelen. Scheve horizonnen behoren daardoor tot het verleden. Het beeldscherm achterop de camera is niet draaibaar of kantelbaar, met name macrofotografen zullen dit als een gemis ervaren.Canon 5D MK3 test, Canon 5D MK3 versus Canon 5D MK2, Canon 5D MK3 reviewHet netto formaat van het beeldscherm is weer wat toegenomen. Het menu is door de Canon technici flink onder handen genomen. Je hebt nu 5 tabbladen in de breedte en elk tabblad heeft een eigen kleur. Sommige tabbladen hebben een onderverdeling waardoor je nooit hoeft te scrollen. Nadat je er aan gewend bent werkt het heel handig.

Scherpte: resolutie Canon 5D MK3

De Canon 5D MK3 levert, voorzien van een goede lens zoals de Canon 100 mm IS Macro, een jpg bestand met een resolutie van gemiddeld 2000 lijnen per beeldhoogte. Met een standaardbewerking van de RAW bestanden in Lightroom wordt een grotere scherpte-indruk verkregen, wat zich vertaalt in een gemiddelde resolutie van iets meer dan 3000 lijnen per beeldhoogte. We zien bij de Canon 5D MK2 nagenoeg dezelfde waarden. Bij hogere ISO waarden neemt de resolutie af, bij de Canon 5D MK2 gebeurt dat eerder en wat sterker.

Scherpte in de praktijk

Op het punt van resolutie bij lage ISO waarden gedraagt de Canon 5D MK3 zich vrijwel identiek met de Canon 5D MK2. Hiernaast zie je een 200 ISO opname, gemaakt met de Canon 5D MK3. Hieronder zie je twee 100% deelvergrotingen van een RAW bestand en een jpg bestand. Bij hogere ISO waarden zie je wel een verschil tussen de 2 beeldsensoren. Bij de Canon 5D MK3 neemt de resolutie namelijk minder af dan bij de Canon 5D MK2.Canon cameratest

Hiernaast zie je beelduitsnede van de bovenstaande opname, die overdag is gemaakt met de Canon 5D MK3, ingesteld op  ISO 200.

MinipraktijkJPG-resolutie-Canon5D-MK3RAW-resolutie-Canon-5D-MK3Dit bankje is een klein detail uit de bovenstaande foto van een huis. Het verschil in scherpte tussen een jpg bestand rechtstreeks uit de camera met een resolutie van 2000 lijnen per beeldhoogte (linkeropname) en een RAW bestand ontwikkeld met Lightroom 4.1 RC1 en een resolutie van 3000 lijnen per beeldhoogte (rechts) is goed zichtbaar. Zie bijvoorbeeld het grind onder het bankje of de steentjes in de muur.

Dynamisch bereik Canon 5D MK3

Het totale dynamische bereik is 13 stops voor een RAW bestand over het hele dynamische bereik. Dat is het maximum van wat wij met onze testopstelling kunnen meten en wat een 14 bits sensor kan halen. Ook de Canon 5D Mk2 haalde in onze vorige test deze waarde.
Het bruikbare dynamisch bereik van een Canon 5D MK3 RAW bestand is bij 100 ISO maar liefst 2 stops groter dan van een 5D MK2 bestand. Dat is een groot verschil. In de praktijk merkten we dat het correct belichten bij fel zonlicht bij de 5D MK3 veel gemakkelijker ging dan bij de Canon 5D MK2. Aan beide zijden van het histogram hielden we altijd ‘ruimte’ over, en zo hoort het!Dynamic-range-Canon-5D-MK3

Ruis

De goede signaal-ruis verhouding van de Canon 5D MK3 is mede de oorzaak van het hoge bruikbare dynamische bereik. De testresultaten staan in het Canon 5D MK3 testrapport. Het verschil in ruis tussen onbewerkte RAW bestanden en in0camera jpg bestanden is opvallend klein. Uit de opnamen en uit de grafieken blijkt het verschil tussen de Canon 5D MK3 en de Canon 5D MK2 ongeveer 1 stop te zijn. Hiernaast staat een detail uit een 200 ISO RAW jpg opname.

Een A3+ afdruk met als basis een 12.800 ISO, RAW of jpg, bestand ziet er heel goed uit. Veel details en ruis, ook in egale vlakken, is niet zichtbaar. Daarboven zal je meer aandacht aan  ruisonderdrukking moeten besteden.

Beweeg je muis over deze ISO 200 ISO jpg opname voor een 100% vergroting.

Canon5DMK3-test-kerkje

Kleurweergave Canon 5D MK3

De Canon 5D MK3 levert bij daglicht RAW bestanden met een heel goede kleurweergave over het hele ISO bereik (Delta E 94 = 6 voor RAW en jpg). Vroeger werd de verzadiging van de kleuren lager als je een digitale camera instelde op hoge ISO waardes. Tegenwoordig is dat niet meer zo. Bij de RAW bestanden (ontwilleld in Lightroom RC 4.1) blijft de verzadiging constant 105% over het hele ISO bereik. Bij de jpg bestanden zijn de allerhoogste ISO bestanden circa 10% minder verzadigd.

Bij kunstlicht is de kleurafwijking twee keer zo groot voor jpg (Delta E94 = 11) en RAW bestanden (Delta E 94 = 13). Zie  verder het Canon 5D MK3 testrapport. Wie in RAW fotografeert kan de witbalans bij kunstlicht heel gemakkelijk verbeteren ten opzichte van de automatische witbalans. Onze ervaring is dat met een kleine aanpassing van de witbalans van kunstlichtopnames bijna net zo’n nauwkeurige kleurweergave te verkrijgen is als bij daglicht.

Canon5DMK3-colortest

Ingebouwde flitser

De Canon 5D MK3 heeft geen ingebouwde flitser, terwijl de Nikon D800 / Nikon D800E dat wel hebben.

EOS-5D-mIII-FSLprodukt-met-flits

Autofocus snelheid en nauwkeurigheid

Het autofocus systeem van de Canon 5D MK3 is overgenomen van de Canon 1Dx, met dien verstande dat de Canon 1Dx een extra AF processor heeft. Het systeem bestaat uit maar liefst 61 AF punten die voor een volformaat camera goed over de hele zoeker verspreid zijn. Dat verspredingsgebied is 2,5 keer zo groot als bij de Canon 5D MK2. Hierdoor is het met de Canon 5D MK3 veel makkelijker om een AF punt te kiezen dat op de juiste plaats in het beeld zit. Veel AF sensoren zijn extra gevoelige kruissensoren en via het menu stel je de autofocus in. Zo kan je kiezen voor een statisch onderwerp of voor een onderwerp dat beweegt en door het AF systeem gevolgd wordt. Een versnellend onderwerp heeft een andere instelling nodig dan een onderwerp met constante snelheid. Ook kan je e.e.a. zo instellen dat er niet op een voorwerp dat even tussen camera en onderwerp inkomt, scherp gesteld wordt. En om het ingewikkeld te maken, met 3 parameters, kun je elke instelling weer ‘fine-tunen’. Om het verhaal nog wat completer te maken, je kan als fotograaf ook nog kiezen welke AF punten gebruikt worden. Een hele geruststelling is dat je de camera zo kan configureren dat je met een simpele knop het gebruikte AF punt kan selecteren.

Ook de autofocus snelheid van de Canon 5D MK3 hebben we vergeleken met de autofocus snelheid van de Canon 5D MK2. We hebben het middelste AF punt geselecteerd om op 1 vast punt scherp te stellen. De camera moest van 15 meter naar 1,5 meter scherpstellen en de gebruikte lens was de Canon 70-200 2.8 mm II. De Canon 5D MK3 blijkt maar liefst 40% sneller te zijn dan de Canon 5D MK2. Daarnaast bleken alle opnamen scherp te zijn.

Autofocus tracking

De autofocus van de Canon 5D MK2 deed het niet goed bij bewegende onderwerpen. Hoe doet de Canon 5D MK3, met daarop de Canon 70-200 2.8 II, het op dit vlak?

We hebben vele series van ongeveer 18 opnamen gemaakt waarbij auto’s met 80 km/uur de camera tegemoet reden. Het middelste AF punt werd gebruikt en 6 beelden per seconde werden er gemaakt. Van de 18 opnamen waren er meestal 17 scherp, in een enkel geval 16 of 18. Kortom, dit werkt goed.

Bij een variant op deze testopstelling lieten we een auto tussen camera en auto waarom het ging met een snelheid van 80 km per uur in tegenovergestelde richting rijden. Zie hiervoor de afbeeldingen hiernaast. Het AF systeem werd dus als het ware even in de war gebracht door de auto die eventjes tussen camera en onderwerp was. Nadat er geen auto tussen camera en de auto waarop scherp gesteld meer is, heeft de Canon 5D MK3 ongeveer 2 of 3 beelden nodig om weer scherpe foto’s te krijgen.

Canon 5D-MK3 AFtestNatuurlijk zijn we ook heel benieuwd of de Canon 5D MK3 een rijdende auto die schuin het beeld in komt rijden kan volgen. De camera heeft dan verschillende AF punten nodig. De snelheid van de tegemoet komende auto’s was ongeveer 50 km/uur en we selecteerde handmatig 1 AF punt. We hadden de camera zo ingesteld dat automatisch ander AF velden gekozen werd om de auto te kunnen volgen. Van de 10 series lukte dat in 9 gevallen goed. Bij 1 serie werd de auto niet goed gevolgd. Ook dit resultaat stemt ons tot tevredenheid.Canon5DMK3-AF-test

Conclusie Canon 5D MK3 test

Canon 5D MK3 test, Canon 5D MK3 versus Canon 5D MK2, Canon 5D MK3 review

 

Voordelen

 • Hoog bruikbaar dynamisch bereik
 • Lage ruisgevoeligheid tot 6.400 ISO
 • Goede kleurweergave
 • Zeer goed AF systeem
 • ‘Slechts’ 22 MP beeldpixels
 • Goede video specificaties
 • Zeer sille sluiter in silent mode

Nadelen

 • ‘Slechts’ 22 MP beeldpixels
 • Middelmatige witbalans
 • Hoge adviesprijs
 • AF systeem vraagt gewenning
 • Scherm niet draaibaar of kantelbaar
 • Trage AF in live view
 • Geen AF in video modus

De Canon 5D MK3 is een waardige opvolger van de Canon 5D MK2 geworden. Het aantal pixels is nauwelijks toegenomen waardoor het maximale scheidend vermogen bij lage ISO waarden niet hoger geworden is. Vanaf 6400 ISO neemt het scheidend vermogen bij de Canon 5D MK2 sterker af dan bij de Canon 5D MK3. De ruisprestaties van de Canon 5D MK3 zijn beter, de winst bedraagt tussen 1 en 2 stops, afhankelijk van RAW of jpeg. Een grote vooruitgang, ongeveer 2 stops bij 100 ISO, wordt geboekt bij het bruikbare dynamische bereik. Daarnaast is het camerahuis sterk verbeterd. Het aantal beelden per seconde is verhoogd en de handligging is erop vooruitgegaan. Het AF systeem voldoet aan hoge verwachtingen en doet de Canon 5D MK2 diep in het stof bijten. De uitgebreidere videomogelijkheden van de Canon 5D MK3 ten opzichte van zijn voorganger, zal ook menige fotograaf aanspreken. Na gewenning is het een plezier om met de 61 AF sensoren te werken, de AF snelheid is hoog en snel bewegende voorwerpen worden goed gevolgd. De goedkopere Nikon D800 / Nikon D800E hebben veel meer pixels. Maar als 22 megapixels voldoende is voor jouw vorm van fotografie, dan is er weinig op de Canon 5D MK3 aan te merken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in