Canon 5D mk4 test

0

Goed nieuws voor Canon 5D mk2 en 5D mk3 bezitters: de Canon 5D mk4 heeft meer megapixels, minder ruis en een beter bruikbaar dynamisch bereik. Tel daar 4K video met soepele en snelle AF, een touch-screen, WiFi, NFC en GPS bij op en het is duidelijk dat je er met een Canon 5D mk4 fors op vooruitgaat, ten opzichte van de Canon 5D mk3 of mk2.


EOS 5D Mark IV FSL w EF 24 105mm

Canon 5D mk4 versus Canon 5D mk3

Uiterlijk zijn er weinig verschillen te ontdekken tussen de Canon 5D mk4 en zijn voorganger. Op de achterkant zit er naast de Q knop voor het Quick menu een handig klein knopje dat bestemd is voor de keuze van een AF punt (voor wie niet het touch screen wil gebruiken). Het is binnenin dat de Canon 5D mk4 is verbeterd in vergelijking met de Canon 5D mk3:

  • Met 30 megapixels heeft de Canon 5D mk4 een sensor met 17% hogere resolutie
  • AF gebied van de 5D mk4 beslaat groter oppervlak (aantallen AF sensoren zijn gelijk)
  • Dankzij dual pixel AF is de AF tijdens video bij de Canon 5D mk4 snel, soepel en nauwkeurig
  • Mk4 heeft veel meer mogelijkheden: NFC, Wifi, Flicker detectie, GPS en USB 3 (vs USB 2)
  • Het touch screen beeldscherm van de mk4 (5D mk3 heeft geen touch screen) is iets groter en heeft 60% meer dots
  • 5D mk4 heeft hogere video resolutie (4K @ 30bps)
  • De 5D mk4 is beter afgedicht tegen stof en spatwater (zie: Canon 5D mk4)

CaNon 5D mk4 versus sony A7r II

Wie een studio camera met extreem hoge resolutie wil hebben, zal eerder de vergelijking maken tussen de Canon 5DSR en de Sony A7 R II. In andere gevallen ligt een vergelijking van de Canon 5D mk4 met de Sony A7R mk2 (20% hogere resolutie en 10% goedkoper) voor de hand. De Canon 5D mk4 is extra afgedicht tegen stof en spatwater. De Sony A7R mk2 niet. De Sony A7R mk2 verslaat de Canon 5D mk4 als het aankomt op beeldkwaliteit (resolutie, bruikbaar dynamisch bereik; waarover zo meer). Toch zijn de verschillen in vergelijking met de Canon 5D mk3 zo veel kleiner geworden, dat andere factoren (gebruiksgemak, toepassingsgebied) in mijn ogen belangrijker zijn geworden.
Zowel bij video als bij fotografie stelt de Sony A7R mk2 bij onze testen even snel scherp als de Canon 5D mk4. Het maakt bij deze twee camera’s mogelijk meer uit welke lens je kiest, dan welke camera. De toegankelijkheid van de menu’s en het gebruiksgemak van de knoppen op de camera hangen sterk af van persoonlijke voorkeuren. Ik ervaar het gebruiksgemak van de knoppen en het menu van de Canon 5D mk4 als meer doordacht dan dat van de Sony. De electronische zoeker van de Sony geeft een groter (en in het donker helderder) beeld dan de optische zoeker van de Canon. Bij video is de Sony in vrijwel alle opzichten superieur: de Sony A7R mk2 biedt zo veel mogelijkheden die bij de Canon ontbreken (focus peaking voor handmatig scherpstellen, zebra waarschuwing tegen overbelichting, een live-histogram, 4K naar een externe recorder over HDMI, keuze tussen 4K met of zonder crop, betere video-codec, dat de 5D mk4 wat video betreft geen partij is voor de Sony A7R mk2. Onbewerkte 4K bestanden van de Canon 5D mk4 en de Sony A7R mk2 zijn beiden erg goed, maar voor dezelfde beeldkwaliteit heeft Canon 5 keer zo veel schijfruimte nodig. Ook geluidloos fotograferen – ideaal bij een bruiloft, ceremonie of andere plechtige bijeenkomst – is met de Canon 5D mk4 niet mogelijk. Met de Sony A7R mk2 wel. De silent-shutter modus van Canon is geen partij voor een electronische sluiter, die echt volledig stil is. In een stille omgeving is dat een wereld van verschil.

Canon 5D mk4:
Bouwkwaliteit, concurrenten & Features

De Canon 5D mk4 is een robuuste stof- en spatwaterdichte camera, die prettig is in gebruik. Als je een 5D mk2 of 5D mk3 bezit, dan weet je wat ik bedoel. Zowel in gebruiksmogelijkheden (connectiviteit, video, GPS) als beeldkwaliteit is de Canon 5D mk4 een stap vooruit ten opzichte van de Canon 5D mk3. Canon geeft op dat je ongeveer 900 opnamen kan maken op 1 batterijlading. Maak je veel (4K) video opnames, dan wordt dat natuurlijk minder. Gelukkig is de Canon 5D mk4 niet zo’n batterijenvreter als de Sony A7R mk2. Bij de Canon 5D mk4 volstaan voor mij 1 a 2 (als ik veel video schiet) batterijen als ik met deze camera op stap ga.

EOS 5D Mark IV TOP

Dual pixel RAW, Beeldscherm en zoeker

Zie ook: Dual pixel RAW review &
Dual pixel RAW in de praktijk

In deze review gaan we niet in op de nieuwe dual-pixel RAW bestanden, dat hebben we al eerder gedaan. Ik heb nog geen praktische toepassing van dual pixel RAW ontdekt, op grond waarvan ik zou besluiten om deze bestanden te gebruiken. De dual pixel RAW  bestanden zijn bijna twe keer zo groot als de traditionele Canon RAW bestanden. De meest recente Lightroom en Photoshop update kan ook de dual pixel RAW bestanden van de Canon 5D mk4 openen, maar je kan de specifieke dual pixel functionaliteit alleen benutten in Canon’s DPP software.
Het beeldscherm van de Canon EOS 5D mk4 is iets groter dan dat van de Canon 5D mk3 (3,2 vs 3 inch) en heeft 60% meer dots. Dat ziet er scherper uit. Maar een nog veel prettiger vooruitgang is dat het beeldscherm een touch screen is geworden. Niet alleen kan je er mee swipen en het quick menu mee bedienen. Ook kan je het scherm gebruiken om het punt te kiezen waarop scherp gesteld wordt. Het beeldscherm is niet kantelbaar (zoals op de Nikon d750) of draaibaar (Panasonic GH4). Panasonic heeft al lange tijd een heel praktische toepassing van een touchscreen: terwijl je door de zoeker kijkt, kan je het touchscreen gebruiken om met je duim het scherpstelpunt te kiezen, zonder je oog van de zoeker te halen. Dat werkt intuitiever en sneller dan het AF punt verplaatsen, door met een knop door de AF punten te scrollen. Dat kan bij Canon nu ook. Aanvullend is er een extra knop naast de Q knop van het quick menu gekomen, die je daarvoor kan gebruiken in plaats van het touchscreen. Omdat zeker niet iedereen het touch screen gaat gebruiken om het AF punt te kiezen, is die extra knop, die op de juiste plaats zit om makkelijk gebruikt te worden, een fijne aanvulling.

Menu Op maat

Een heel leuk feature vind ik dat je het quick menu zelf kan samenstellen, zodat voor jou alle items op de meest logische plaats zitten. Hieronder zie je een grappige illustratie van Canon (voor de 5Ds), van wat je je er bij kan voorstellen:

EOS 5DS GUI feti 2 1 english Lifestylemini

Autofocus

“Met AF in het donker heeft Canon vooruitgang geboekt”.

De beeldkwaliteit van moderne camera’s wordt voor veel consumenten een minder onderscheidende eigenschap dan bijvoorbeeld de snelheid van de AF. De Canon 5D mk4 heeft een uitgebreid AF systeem met 61 AF punten, die allemaal nog steeds werken als je een f/4 objectief met een 2x converter zou gebruiken. Het AF systeem doet naar verluidt niet onder voor het AF systeem van de Canon 1Dx mk2. Goed nieuws voor bokeh liefhebbers is dat er 5 centrale fase-detectie AF punten zijn, die nauwkeuriger scherpstellen met lichtsterke (<f/2.8) objectieven. Het AF systeem doet zijn werk nog steeds in het donker (-3EV). Gebruik je net als de spiegelloze systeem camera’s de densor van de camera, in plaats van de fasedetectie AF module, dan wordt het AF systeem nog lichtgevoeliger. Als je scherp stelt in Liveview (dual pixel AF), dan werkt het AF systeem van de Canon 5D mk4 zelfs nog bij -4EV.

Of je op het beslisende moment een foto maakt, hangt niet alleen af van de AF. Ook als je niet scherpstelt heeft een camera een ontspanvertraging. In het geval van de Canon 5D mk4 is dat circa 58 ms. Afdrukken en scherpstellen met de Sigma 50mm f/1.4 vond plaats in 258 ms. De AF snelheid hangt mede af van de lens die je gebruikt. Daarom proberen we iedere camera met verschillende lenzen te testen. We hebben bij Canon Nederland een Canon 5D mk4 met een paar Canon lenzen aangevraagd om te testen. Tegen de tijd dat we die test hebben afgerond, wij hopen echt dat het binnen een paar maanden lukt, kunnen we meer informatie geven over de AF snelheid van deze camera; zowel bij fotograferen als bij video.

Canon 5D mk4 beeldkwaliteit

Op het moment van de test was het nog niet mogelijk om de RAW bestanden op dezelfde manier te verwerken als bij andere camera’s. Voorlopige Imatest resultaten voor RAW bestanden zijn verkregen door de RAW bestanden met Canon’s RAW software (DPP) om te zetten naar een 16 bits TIF bestand en daar vervolgens de metingen mee te doen. deze week verscheen een update van Lightroom en Adobe Camera Raw, waarin de 5D mk4 RAW bestanden zijn te openen. Nu de 5D mk4 RAW bestanden met de DNG converter van Adobe zijn om te zetten, zullen we de metingen herhalen, om de vergelijkbaarheid van de resultaten met andere camera’s te verbeteren.

Hoge resolutie en beeldkwaliteit

EOS 5D Mark IV BCK

We hebben de resolutie van de Canon 5D mk4 getest met een Sigma 50mm f/1.4, om een zo hoog mogelijke resolutie te realiseren. Dat ziet er goed uit: een zichtbare vooruitgang in vergelijking met de Canon 5D mk2 en naar mijn smaak een verassend klein verschil ten opzichte van de Canon 5Ds. Daar is natuurlijk het extreem hoge oplossend vermogen van de Sigma Art lens medeverantwoordelijk voor.

Dynamisch bereik

DynamicRange

We testen het bruikbare dynamische bereik van camera’s niet alleen in de praktijk, maar meten het ook met Imatest. Zowel van RAW bestanden (geconverteerd met de DNG converter) als van in-camera jpg bestanden. Op dit moment zijn de RAW bestanden van de Canon 5D mk4 nog niet met Adobe producten te lezen, dus de definitieve score voor het dynamisch bereik laat nog even op zicht wachten. In theorie kan een lineair 14 bits bestand maximaal een dynamisch bereik van 14 bits opslaan. In praktijk is het – afhankelijk van merk en sensor grootte – minder. Als je echter ook nog rekening houdt met de signaal/ruis verhouding in de donkerste delen van de foto, dan houdt je een lager bruikbaar dynamisch bereik over. Hierboven zie je het bruikbare dynamisch bereik van een jpg bestand bij 100 ISO. Normaal laten we het dynamisch bereik van een RAW bestand zien, dat zonder verscherping of ruisonderdrukking door Adobe software is geconverteerd. Een dynamisch bereik van 7.08 stops met een signaal ruis verhouding van minimaal 10 in een jpg bestand is erg goed. Onze meetresultaten voor het dynamisch bereik Canon 5D mk4 en de beste camera met een APS-C sensor (Nikon D500, Sony A6300) waren praktisch aan elkaar gelijk, maar vergelijk je het bruikbare dynamische bereik van de Canon 5D mk4 met dat van de Canon 7D mk2 of Canon 760D, dan wint de 5D mk4 met beide handen op de rug. De Nikon D7200 scoort bij ons net zo goed bij lage ISO waardes (bij DxO Mark zelfs beter) als de Canon 5D mk4. Maar bij 6400 ISO en hoger is het bruikbare dynamisch bereik van de 5D mk4 groter dan dat van de D7200.
Als je de schaduwpartijen bekeek van een opname die 5 stops was onderbelicht en vervolgens softwarematig weer was gecorrigeerd, kwam je veel ruis en banding tegen in opnames gemaakt met bijvoorbeeld de Canon 5D mk2 of de Canon 60D. Meer dan in opnames gemaakt op camera’s met een Sony sensor. DpReview heeft daar veel aandacht aan besteed en je ziet het ook terug in onze meetresultaten. Hieronder zie je een onderbelichte 400 ISO opname (links), die in DPP en Lightroom in totaal 5 stops lichter is gemaakt. De signaal/ruis verhouding zonder dat er nog ruisonderdrikkung is toepgepast is goed en er is geen sprake van banding.

drmini

Kleurweergave

Daglichtkleurmini

Bij daglicht heeft de Canon 5D mk4 afhankelijk van het kleurprofiel dat je in de camera kiest een goede (rechts: standaard beeldstijl) tot zeer nauwkeurige (links: beeldstijl faithfull) kleurweergave. Duidelijk zichtbaar is de extra verzadiging van de rode kleuren in de standaard beeldstijl, die veel amateurfotografen aanspreekt.

Dat de Canon 5D mk4 in onze test geen extreem hoge score haalt voor kleurweergave, komt door de witbalans bij kunstlicht. Bij kunstlicht kan je nog niet blind vertrouwen op de automatische witbalans en is er sprake vaneen duidelijk oranje kleurzweem. Deze oranje kleurzweem, die eenvoudig in RAW bestanden is te verhelpen door handmatig de witbalans aan te passen, voorkomt dat de Canon 5D mk4 een nog hogere score voor kleurweergave haalt.

Ruis

Hieronder zie je twee beelduitsnedes van jpg opnames gemaakt met 400 ISO en 102.800 ISO. Bij de 102.800 ISO zie je dat het dynamisch bereik is afgenomen (dat zie je bij alle camera’s): de donker partijen zijn niet zo donker meer als bij de lage ISO waardes. Ook zie je bij de hoogste ISO waarden nog een klein beetje kleurruis, maar telkens weer ben ik verrast dat je tegenwoordig bij extreem hoge ISO waarden nog een toonbaar plaatje kan fabriceren. Uit de Imatest metingen komt voor de ruis voor de Canon 5D mk4 een gelijkwaardige prestatie als voor de Canon 5D mk3. Omdat de 5D mk4 meer megapixels heeft, ziet het beeld er ruisvrijer uit als je van beide camera;’s een afdruk op eenzelfde formaat maakt. Vergelijk je op een beeldscherm de ruis op pixelniveau van de 5DsR met de 5D mk4, dan ontlopen die elkaar niet veel (5D mk4 is iets beter). In print wordt het verschil weer ingehaald, omdat het beeld van de 5DsR meer wordt verkleind, waardoor de ruis minder zichtbaar wordt.

5Dmk4Noisemini

4K Video

“Is 4K bij Canon een afkorting voor de verkoopprijs in euro’s?”

Canon is een van de laatste merken die op hun betaalbare (lees: onder de 5 duizend euro) systeemcamera’s waarmee je 4K video opnames (3840 x 2160) kan maken. Daar zitten bij Canon echter wel een paar haken en ogen aan.
Ten eerste worden de video bestanden in een oud bestandsformaat (Motion-jpg) opgeslagen, met als gevolg dat de 4K bestanden die je maakt met de Canon 5D mk4 ongeveer 5 keer zo groot zijn als H264 video bestanden, die je krijgt als je 4K opnames maakt met een een Sony of een Panasonic camera. Wie 4K gebruikt om te fotograferen, is blij met het opslaan van 30 8 megapixel jg’s zonder compressie, maar wie een kort filmpje opstuurt naar de redactie, is een stuk minder blij. is het een technisch probleem voor Canon (bijvoorbeeld warmteontwikkeling bij omzetting naar H264) dat deze keuze heeft bepaald? Of wil Canon consumenten dwingen om een (nog veel duurdere) video camera te kopen?
Ten tweede vindt bij Full HD/ HD in de Canon 5D mk4 4:2:0 (8 bits) kleursampling plaats. Daarmee is serieuze nabewerking onmogelijk geworden. Gelukkig wordt 4K opnames 4:2:2 kleursampling toegepast. Helaas is dat alleen in 8 bits. Wie serieus video-opnames maakt, zal de voorkeur geven aan een externe (liefst 10 bits) video recorder, zodat je video-opnames kan bewerken zonder onmiddellijk aan beeldkwaliteit te verliezen. Bovendien hebben externe recorders een groter beeldscherm met extra mogelijkheden (focus-peaking, histogram of scope). De Panasonic GH4, een camera die al geruime tijd op de markt is, biedt voor een veel lagere prijs met behulp van een externe recorder ook 10 bits 4:2:2 kleursampling.
Het derde punt ligt in het verlengde van het tweede punt: waar je op de Panasonic GH4 (met Vlog uitbreiding), Sony A7R2, A7S2 of A6300 log-profielen hebt die in de nabewerking een groter dynamisch bereik opleveren, heb je op de Canon 5D mk4 alleen de standaard fotografie beeldstijlen. Het ligt niet in de verwachting dat Canon met een firmware update voor de 5D mk4 zal komen, met een profiel waarmee je wel log opnames kan maken. In vergelijking met andere merken bewaart Canon eventuele verbeteringen meer voor een opvolger, dan tussentijds een (meestal gratis) firmware aan te bieden zoals Fujifilm, Sony en Panasonic bijvoorbeeld wel doen.

EOS 5D Mark IV FSL w EF 24 105mm

Tip bij verplichte 4K crop: Sigma en Tokina lenzen voor 4K video

Als je een camera met een full-frame sensor hebt gekozen, omdat je juist wil spelen met achtergrondonscherpte, dan is het misschien een teleurstelling dat de Canon 5D mk4 een crop-factor van bijna twee heeft als je 4K video opnames maakt. Als je overschakelt van fotograferen met je 24-105 mm kitlens naar video, dan zal je allereerst van lens moeten wisselen om de beeldhoek van 24 mm te behouden.
Het is namelijk niet mogelijk om het hele sensor oppervlak te gebruiken voor 4K video opnames. Ik denk dat een crop-factoor voor iedereen met een telelens juist een zegen is. Ten eerste haal je je onderwerp dichter naar je toe bij dezelfde brandpuntsafstand. En omdat je een kortere brandpuntsafstand gebruikt voor eenzelfde beeldhoek, profiteer je van de extra scherptediepte die dat met zich meebrengt.
Maar als je video-opnames wil maken met een weids uitzicht, dan wil je een lens gebruiken met een zo kort mogelijke brandpuntsafstand (<18mm) en een zo hoog mogelijke lichtsterkte (<3). Canon EF-S lenzen passen niet op een Canon 5D mk4. Dus die vallen af voor je 4K video-opnames. En het EF lenzen aanbod van Canon met een extreem korte brandpuntsafstand (<18mm) en een hoge lichsterkte (<3) is zeer beperkt. Meestal zijn het vaste brandpunten, die bovendien duur zijn.
Bij andere merken is er een uitgebreidere keuze aan voor APS-C sensoren ontworpen lenzen, die voor 4K video een perfecte combinatie vormen met de Canon 5D mk4:

  1. Sigma 18-35mm f/1.8 Art
  2. Sigma 50-100mm f/1.8 Art
  3. Tokina 11-20mm f/2.8 AT-X PRO DX SD
  4. Tokina AT-X 14-20 f/2 PRO DX

Deze lenzen zijn zo lichtsterk, dat je een bokeh en scherptediepte krijgt, die vergelijkbaar is met de meest lichtsterke full-frame zoomlenzen die er op de markt zijn, terwijl ze een kortere brandpuntsafstand bieden dan de full-frame zooms, waardoor je een groothoek behoudt. Weliswaar zijn dit geen dedicated video-lenzen, maar de grote beeldhoek (beide Tokina’s) en de wereldrecord lichtsterkte (beide Sigma f/1.8 Art zooms en de Tokina 14-20mm f/2) maken deze zeer betaalbare lenzen ideaal voor 4K video-opnames  met een hoge beeldkwaliteit en uitzonderlijk mooie achtergrondonscherpte en bokeh.

afgekeken van Panasonic? 4K frame grab

Een 4K videocamera kan je vergelijken met een 8 megapixel camera, die 25 of 30 beelden per seconde schiet. Dat is ideaal om precies het juiste moment te vangen op een bruiloft, of van een ijsvogel die het water induikt, of ga zo maar door. Beter goed gejat, dan slecht bedacht. Daarom juich ik het toe dat het met de Canon 5D mk4 mogelijk is om in de camera een afzonderlijk videobeeld op te slaan als jpg.  Bij Panasonic vind je deze functie terug op alle recente camera’s waarmee je in 4K kan filmen (op een camera die in Full-HD filmt, is de resolutie te laag; je krijgt een 2 megapixel opname). Bij Canon heet het frame grab. Bij Panasonic heet het 4K Photo. Je zou willen dat Canon deze functie ook op goedkopere spiegelreflex camera’s had geboden.

Slow motion alleen in HD

Als je opnames maakt met een hogere snelheid, dan waarbij je de opnames afspeelt, dan krijg je een slow-motion effect. Met de Canon 5D mk4 kan je video-opnames maken met 120 beelden per seconde in HD (1280 x 720 pixels), die je met 30 beelden per seconde kan afspelen (4x slow motion). Dergelijke opnames maken in Full HD (1920 x 1080) is helaas niet mogelijk. Net als bij Full-HD worden de slow mortion opnames in 8 bits 4:2:0 opgeslagen, waardoor er weinig ruimte overblijft voor nabewerking.

In de allerduurste video camera zit een global shutter, die geen last heeft van rolling shutter. Film je een snel bewegend onderwerp met de Canon 5D mk4 dan loop je kans op een zichtbaar rolling shutter effect. De 5D mk4 onderscheidt zich op dit punt niet van andere camera’s die we getest hebben in de prijsklasse tot 5.000 euro.

Conclusie Canon 5D mk4 test

Voordelen

  • Meer mogelijkheden en beter dan de 5D mk3
  • Hoge beeldkwaliteit: hoge resolutie, hoog dynamisch bereik en weinig ruis
  • Goede AF bij video
  • Maatwerk Q menu
  • Degelijk gebouwd; extra afgedicht tegen stof- en spatwater
  • Touch screen en nieuwe AF-punt selectie knop
  • Crop factor van bijna 2 bij video

Nadelen

  • Verkoopprijs boven de 4.000 euro
  • Beeldscherm niet draai- en/of kantelbaar
  • Video: 4K met externe recorder niet mogelijk
  • Video: M-jpg video opnames zijn onnodig groot
  • Video Geen C-log, focus peaking, zebra of histogram
  • Video: rolling shutter
  • Crop factor van bijna 2 bij video

“Wat beeldkwaliteit betreft, is dit de beste Canon camera die we getest hebben”.

De Canon 5D mk4 is een robuuste stof- en spatwaterdichte camera, die prettig is in gebruik. Zowel in gebruiksmogelijkheden (connectiviteit, video, GPS) als beeldkwaliteit is de Canon 5D mk4 een stap vooruit ten opzichte van de Canon 5D mk3.

Vergeleken met de – iets goedkopere – Canon 5Ds & 5DsR is de resolutie van de 5D mk4 20% (5Ds) tot 25 % 9DsR) lager. Daar staan weer een hoger bruikbaar dynamisch bereik en 4K video van de Canon 5D mk4 tegenover.
De kleurweergave en resolutie van Full-HD video-opnames gemaakt met de Canon 5D mk4 zijn vergelijkbaar met die van eerdere Canon camera’s die we getest hebben. De 4K (4:2:2) video beeldkwaliteit van de Canon 5D mk4 is een verbetering in resolutie en ruimte die je overhoudt voor beeldbewerking voordat je zichtbare posterisatie krijgt. Voor wie 4K video gebruikt omj te fotograferen met 25 of 30 beelden per seconde, is het M-jpg formaat waarin de 5D mk4 zijn bestanden opslaat, misschien niet eens zo’n geen oplossing. Maar de professionele fotograaf die een heel kort filmpje van enkele gigabytes naar de fotoredactie opstuurt, krijgt vast de vraag of hij dat een volgende keer in een compacter (H264) bestandsformaat kan doen. Dat kan niet met de Canon 5D mk4. Wie zich uit wil leven met 4K video, zal op de Canon 5D mk4 een forse crop-factor op de kop toe moeten nemen en zal het bovendien moeten doen zonder focus-peaking, histogram, zebra of 4K over HDMI.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in