Test Canon 600D

0

De Canon 600D kwam in voorjaar 2011 op de markt, waarbij het meteen opviel dat de Canon 550D gewoon leverbaar bleef. Canon mikt op de doelgroep die net iets meer camera wil dan een instap reflex camera. Omdat de 18 megapixel sensor van de Canon 600D dezelfde is als de sensor die gebruikt wordt in de Canon 550D, de Canon 60D en de Canon 7D, heeft de Canon 600D volop concurrentie vanuit eigen huis. Een potentiële koper zal zich dan de vraag stellen hoeveel geld hij over heeft voor toeters en bellen die niet echt beeldbepalend zijn.Canon 600D test

Vormgeving camerahuis van Canon 600D

De Canon 600D is niet zo klein en licht als de Canon 1100D. Wat ook meteen opvalt is de bekleding van het camerahuis: deze is van de Canon 600D minder glad dan van de Canon 1100D. En nu ik het toch over uiterlijke zaken heb, de geheugenkaart stop je aan de zijkant in de Canon 600D en niet in de onderkant zoals dat nodig is bij de Canon 1100D. En dat laatste is onhandig wanneer de camera op een statief staat.

Canon 600D versus Canon 550D

 • De Canon 600D beschikt over dezelfde 18 MP beeldsensor als de Canon 550D. Het AF systeem is niet gewijzigd en het aantal beelden per seconde is gelijk gebleven
 • Het LCD scherm van de Canon 600D is draaibaar en kantelbaar, het LCD scherm van de Canon 550D heeft deze mogelijkheden niet. Sommige knoppen hebben een iets andere plaats op de achterkant van de camera gekregen. De grip is van de Canon 600D net iets beter en beide camera’s maken gebruik van dezelfde accu
 • De Auto Lighting Optimizer is uitgebreid en de Canon 600D beschikt over meer creatieve filters
 • De Canon 600D biedt multi-aspect ratio opname mogelijkheid (3:2, 4:3, 16:9, 1:1)
 • Het prijsverschil tussen de Canon 550D en Canon 600D is klein

Canon 600D versus Nikon D5100

 • De Nikon D5100 beschikt over een 16 MP sensor terwijl de Canon over een 18 MP sensor beschikt; een verwaarloosbaar verschil
 • De Nikon heeft 11 in plaats van 9 AF punten en de Nikon kan bij video contunu scherp stellen. Die laatste mogelijkheid kent de Canon 600D niet. In live view kan je bij de Canon het histogram zien, bij Nikon niet
 • De Nikon D5100 beschikt over een HDR functie en 3 belichtingsmethoden. De Canon heeft geen HDR funcite en heeft 4 belichtingsmethoden

Zoeker, beeldscherm en menu

Het beeldscherm achterop de camera is zowel draaibaar als kantelbaar. Dat is handig als je boven een mensenmenigte wilt fotograferen. Ook bij macrofotografie is zo’n scherm handig, vaak zitten kleine beestjes laag op de grond. De zoekernauwkeurigheid bedraagt 95%. Je krijgt dus meer op de foto dan je eigenlijk wilt waardoor je altijd aan het pixels weggooien bent. Gelukkig kan je ze recyclen. De vergroting bedraagt 0,85 en door de crop factor van 1,6 bedraagt de totale zoekervergroting 0,5. Voor de klasse is dat een heel gewone waarde. Vergelijk je het zoekerbeeld van de Canon 600D met het zoekerbeeld van de Canon 7D of Canon 5D MK3, dan merk je direct dat de zoeker klein is. Een grote zoeker is gemakkelijk bij het zorgvuldig bepalen van de compositie. De zoekerinformatie, met als belangrijkste zaken sluitertijd en diafragma, is goed te overzien, ook bij veel licht. Het menu kennen we van veel andere Canon camera’s. Dat betekent een breed maar ondiep menu, scrollen is er dan ook niet bij.

Handig is de Q toets achterop de camera. Druk je die in dan zie je op het scherm in één oogopslag alle belangrijke camera instellingen en wijzigen daarvan gaat heel gemakkelijk. Gelukking beschikt de camera over knoppen om heel veel gebruikte instellingen te veranderen, voorbeelden daarvan zijn de belichtingscorrectieknop en de ISO waarde knop. Menu is ‘Basic+’, voluit geschreven: a simple, results-orientated approach to image adjustments in the scene-based exposure modes, that allows the user to change the look of their images and control background blur without needing to know anything technical about how this all works.

We hebben de Canon 600D in de praktijk uitvoerig getest. Als objectieven zijn daarbij gebruikt de Canon 15-85 mm, de Canon 70-200 mm IS 4.0 en de Tokina 12-24 mm. Er is gewerkt bij bewolkt weer in Nederland, dus weinig contrast, en onbewolkt weer in de tropen. Bij dat laatste heb je te maken met hoge contrasten. Ook bij dat harde licht kan je nagenoeg altijd blindelings vertrouwen op de belichtingsautomaat. De camera ligt goed in de hand maar sommige knoppen zijn klein uitgevoerd en zitten dicht bij elkaar. Dit komen wij vaker bij compact gebouwde camera’s tegen. Maar echt handig is het niet. Naast de praktijktest van de Canon 6000D hebben we de Canon 600D ook aan een serie metingen onderworpen. De meetresultaten staan in het Canon 600D testrapport. De metingen zijn uitgevoerd met behulp van Imatest. De meetresultaten staan in het Canon 600D testrapport.

Resolutie / scherpte Canon 600D

De Canon 600D levert, niet verwonderlijk, vrijwel exact dezelfde resolutie als een Canon 60D. Een jpg bestand heeft in het centrum gemiddeld een resolutie van 1200 lijnen per beeldhoogte. Met een standaardbewerking van de RAW bestanden in Lightroom wordt een grotere scherpte-indruk verkregen, wat zich vertaalt in een gemiddelde resolutie van 1900 lijnen per beeldhoogte.

Dynamisch bereik Canon 600D: meetresultaten en praktijk

Het met Imatest gemeten totale dynamische bereik van Canon 600D jpg bestanden genomen op 100 tot 6400 ISO is gemiddeld 8.8 stops, wat overeenkomt met het totale dynamische bereik van een Canon 7D of een Canon 60D. Het totale dynamische bereik van in Lightroom ontwiikkelde RAW bestanden komt met 9.3 stops iets hoger uit. De testresultaten staan in het Canon 600D testrapport.

Veel belangrijker dan het totale dynamische bereik, is het bruikbare dynamische bereik, want de signaal/ruis verhouding is mede bepalend wat er van het dynamisch bereik overblijft voor een toonbare foto. Ook hier zijn er weinig verschillen tussen de beeldkwaliteit van de Canon 600D, Canon 7D en de Canon 60D. Gemiddeld over de ISO range van 100 ISO tot 6400 ISO is het bruikbare dynamische bereik van de Canon 600D 3,3 stops, van de Canon 60D 3,5 stops. Het grootste verschil zagen we bij 6400 ISO RAW bestanden, waar de Canon 600D geen bruikbaar dynamisch bereik meer heeft, terwijl de Canon 60D (1 stop) en de Canon 7D (0.5 stop) het daar net iets beter doen. Deze waardes lijken laag, omdat we het bruikbare dynamische bereik van RAW bestanden meten zonder ruisonderdrukking toe te passen. Het bruikbare dynamische bereik van jpg bestanden is 9,3 stops over het ISO bereik van 100 tot 6400 ISO. Dat is vegelijkbaar met de resultaten van de Canon 60 D (9 stops) en de Canon 7D (9,5 stops).

Ruis Canon 600D

De Canon 600D vertoont weinig ruis in jpg opnames. De testresultaten staan in het Canon 600D testrapport. Hiernaast zie je een voorbeeld van een 100% beelduitsnede van een 1600 ISO jpg opname.Hiernaast zie je een 6400 ISO jpg opname, gemaakt met de Canon 600D. Op een beeldscherm zie je de ruis bij de hoogste ISO instellingen, maar in een afdruk valt dit minder op.

Kleurweergave Canon 600D

De meetresultaten, weergegeven in het Canon 600D testrapport, bevestigen de kwaliteit van de praktijkopnames. De Canon 600D levert bij daglicht opnames met een hele goede kleurweergave. Op dit punt scoort de Canon 600D opvallenderwijze beter dan de Canon 60D of de Canon 7D. De kleurafwijking (Delta E 94) is heel klein voor zowel een in Lightroom geconverteerd RAW bestand als voor een jpg bestand (beeldstijl: neutraal) rechtstreeks uit de camera.
Ook de automatische witbalans van de Canon 600D doet zijn werk goed. De gemeten waarden voor de Canon 600D zijn nog nèt iets beter dan van de Canon 7D en de Canon 60D. Als je rekening houdt met de meetonzekerheid en de variatie tussen verschillende camera’s van eenzelfde type, zijn deze kleine verschillen te verwaarlozen.

Ingebouwde flitser

De Canon 600D heeft een ingebouwde flitser. Daar hebben we in deze test niet verder naar gekeken.

Autofocus snelheid

De Canon 600D wordt niet als een sportcamera verkocht. Eigenwijs als we zijn, zijn we langs de lijn van een voetbalwedstrijd van een 1e divisie wedstrijd gaan staan. Als objectief gebruikten we de Canon 70-200 mm 4.0 IS. Het aantal missers wat betreft scherpte bleek hoog te zijn. 

Autofocus nauwkeurigheid

Het autofocussysteem werkt voldoende snel bij min of meer statische onderwerpen. De nauwkeurigheid van de autofocus van de Canon 600D bij voldoende licht en of contrast is goed; van missers heb je zelden last.

Autofocus tracking

De Canon 600D slaagt er bij voldoende licht in om een groot aantal scherpe opnames te maken van een auto die met een snelheid van circa 50 km/uur op de camera afkomt.  auto die met circa 50 km/uur op de camera afkomt

 

Conclusie Canon 600D test

Voordelen

 • Gebruiksvriendelijke lichtgewicht camera
 • Goede prijs / kwaliteitsverhouding
 • Draaibaar en kantelbaar beeldscherm
 • Beeldkwaliteit gelijkwaardig aan de Canon 7D of Canon 60D

Nadelen

 • Sommige knoppen zijn klein en dicht bij elkaar geplaatst
 • Minder directe instelmogelijkheden dan grotere Canon broers

We begonnen deze test met de vraag waarom je voor een Canon 600D zou kiezen. Het antwoord daarop is duidelijk: de Canon 600D is een goedkope, lichte spiegelreflexcamera die qua beeldkwaliteit gelijk opgaat met duurdere camera’s uit de EOS serie. Wie gewend is om te werken met een duurdere Canon EOS camera zal de directe instelmogelijkheden missen. Maar wie overstapt van een compactcamera naar een spiegelreflex, zal dat niet merken. Sterker nog, die zal juist de overzichtelijke bediening van de Canon 600D prijzen. Gaat het je puur om de beeldkwaliteit, dan kan je beter een Canon 600D met een goede lens dan een Canon 60D of een Canon 7D kopen met een minder goede lens.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in