De Canon 60D is de laatste telg van de EOS serie 10D, 20D, 30D, 40D en 50D. Je hoeft niet veel fantasie te hebben om daar in de toekomst een Canon 70D achter te plakken.
De doelgroep van de X0D serie van Canon bestaat uit beginnende en gevorderde amateurfotografen. Ook veel professionals gebruiken een camera uit deze serie als back-up camera, naast bijvoorbeeld een 1Ds MK3.
De sensor die Canon in de Canon 60D gestopt heeft, zit ook in de 7D en de 600D. Maar deze twee Canon camera’s hebben een ander camerahuis dan de Canon 60D.
Voor Canonkenners is de vormgeving bekend. Ook nu komen we op de achterwand het handige draaiwiel tegen. Nieuw is het klapbare scherm. En als je naar details kijkt, de aan/uit knop zit op een andere plek dan we van Canon camera’s gewend zijn.
In dit prijssegment zijn er veel concurrenten; voorbeelden daarvan zijn Nikon D5100 en Sony SLT-65V. Ook zullen er heel wat potentiële kopers van de Canon 60D doorsparen voor een 7D of juist de 600D kopen samen met een beter objectief.
Metingen voor deze test zijn uitgevoerd met behulp van Imatest. De meetresultaten staan in het Canon 60D testrapport. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ
Samenvatting test Canon 60D
Amateurfotografen zullen qua beeldkwaliteit tevreden zijn met de Canon 60D. De Canon 60D haalt met een goede lens niet helemaal de scherpte die je met een volformaat sensor krijgt, maar verdient wel een betere lens dan de Canon 17-85 mm/4.0-5.6, Afgezien van de resolutie komt deze camera qua beeldkwaliteit in de buurt van de Canon 5D MK2. Ruis, dynamisch bereik en kleurweergave bij daglicht zijn goed. De kleurweergave bij kunstlicht is, zoals bij de meeste camera’s, matig. De AF werkt snel en nauwkeurig, de zoeker is voor een APS-C camera groot en zowel het menu als het klapscherm zijn handig. Het bedieningscomfort is minder geworden ten opzichte van de 50D, omdat de handige joystick, het metalen camerahuis en de AF microafstelling zijn opgeofferd voor een lagere verkoopprijs. Laten we duimen voor een Canon 70D met joystick en AF fijnafstelling.
Canon EOS 60D versus 50D
- Meer pixels; 18 MP in plaats van de 15 MP van de 50D. Dat verschil is in de praktijk niet zichtbaar.
- Draaibaar en kantelbaar scherm. Het scherm kan alle kanten op, handig bij macrofotografie.
- Filmmogelijkheden. De 50D beschikt niet over filmmogelijkheid, de 60D wel.
- De Canon 60D is uitgekleed ten opzichte van de 50 D om op die manier ruimte te maken voor de 7D. Het aantal beelden per seconde is iets lager, namelijk 5,3 t.o.v. 6,3. De Canon 60D beschikt niet over AF fijnafstelling en niet over een flitssnoer aansluiting. Ook is de joystick weggelaten. De geheugenkaart is van het SD type in plaats van het CF type. Overstappen van bijvoorbeeld een 40D of 50D kan daardoor duur worden.
- Het huis van de Canon 60D is van kunststof in plaats van metaal; het gewicht is met 70 gram gereduceerd.
Canon EOS 60D versus de concurrentie: Sony SLT-A65V, Nikon D7000, Pentax K-5, Canon 7D & Canon 600D
- De Sony SLT-A65V beschikt over meer pixels, namelijk 24 MP in plaats van 18MP. Door de spiegelloze constructie is het maximale aantal beelden per seconde veel hoger. Het aantal beschikbare Sony objectieven is minder dan het aantal beschikbare objectieven voor Canon of Nikon. Op dit moment is nog onduidelijk of de beschikbare objectieven goed genoeg zijn om recht te doen aan zoveel megapixels van de Sony.
- De Nikon D7000 bezit 16 MP, het verschil met de Canon 60D is te verwaarlozen.
- De Pentax K-5 heeft nagenoeg dezelfde adviesprijs. Net zoals bij Sony zit de beeldstabilisatie ingebouwd in het camerahuis. Het Pentax systeem is beperkt in omvang. Ook zijn er weinig gebruikte objectieven op de markt.
- De Canon 7D is beduidend duurder dan de Canon 60D maar beschikt over dezelfde beeldsensor. Het camerahuis is groter, zwaarder en degelijker gebouwd en het maximaal aantal beelden per seconde van de 7D is hoger. De 7D beschikt in tegenstelling tot de 60D wel over AF fijnafstemming en beschikt ook over de handige joystick.
- Ook de Canon 600D beschikt over dezelfde beeldsensor en is compacter gebouwd. Het huis van deze goedkopere camera mist het grote instelwiel achterop. Het bedieningscomfort is dan ook wat minder.
Zoeker, beeldscherm en menu
De zoekernauwkeurigheid bedraagt 96%, de vergroting bedraagt 0,95 en door de cropfactor van 1.6 bedraagt de totale vergroting 0,57. Voor een APS-C camera is de zoeker redelijk ruim, maar veel minder ruim dan van de Canon 5D MK2. Het zoekerbeeld is helder en de informatie onderin de zoeker is goed afleesbaar. Het beeldscherm achterop de camera is groot, draaibaar en kantelbaar. Macrofotografen zullen dit sterk waarderen.
Het menu is zoals we van Canon kennen; breed en ondiep. Hierdoor is het menu zeer overzichtelijk. De knoppen achterop de camera zijn wat minder overzichtelijk geplaatst dan bij bijvoorbeeld de Canon 40D of Canon 5D MK2. De plaatsing van de aan/uit knop is wel weer wat handiger. Door de afwezigheid van de joystick is de Canon 60D in de bediening minder handig te bedienen dan de Canon camera’s die daar wel over beschikken.
Scherpte: resolutie Canon 60D
De Canon 60D levert, voorzien van een goede lens zoals de Canon 70-200 2.8 IS MK2, een jpg bestand met een resolutie van gemiddeld 1161 lijnen per beeldhoogte. Met een standaardbewerking van de RAW bestanden in Lightroom wordt een grotere scherpte-indruk verkregen, wat zich vertaalt in een gemiddelde resolutie van iets meer dan 1871 lijnen per beeldhoogte. Dat zijn aanzienlijk lagere cijfers dan we kennen van de Canon 5D MK2. Maar wie met een Canon 60D in RAW fotografeert, behaalt in de praktijk vrijwel dezelfde resolutie (beter gezegd: scherpte indruk) als een fotograaf die alleen jpg’s schiet met zijn Canon 5D MK2. Dat klinkt al weer een stuk beter.
Scherpte in de praktijk: Betere resultaten met RAW
Het verschil in scherpte tussen een RAW bestand met ruisonderdrukking (25 in Lightroom, linkeropname) en een jpg bestand rechtstreeks uit de camera (rechts) is niet alleen meetbaar, maar in de praktijk ook zichtbaar. Het jpg bestand (rechts) is gladder en heeft minder detaillering, bijvoorbeeld in de haren. Dit is een crop op ware pixelgrootte, dus het verschil is pas zichtbaar bij grote afdrukken. Met wat minder ruisonderdrukking wordt de RAW opname nog scherper, zonder dat de ruis in een print zichtbaar is.
Dynamisch bereik Canon 60D
Het totale dynamische bereik is gemiddeld 12,2 stops voor een RAW bestand en 10,1 stops voor een jpg. Een goede prestatie voor een APS-C sensor. Ter vergelijking: de Canon 5D MK2 (met een volformaat sensor) haalde in onze vorige test vrijwel identieke resultaten voor zowel RAW (12,3 stops) en jpg (10,6 stops) bestanden. De testresultaten staan in het Canon 60D testrapport. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ.Het dynamisch bereik van deze camera is zo goed, dat je bij een goed belichte opname in de praktijk vrijwel nooit clipping van zowel de hooglichten als de schaduwpartijen zult tegenkomen in een histogram. Alleen in extreme situaties zoals in de 100 ISO opname hiernaast kan bij een jpg bestand zowel clipping in de schaduwpartijen (door Lightroom blauw gemarkeerd) EN clipping in de hooglichten (de door Lightroom rood gemarkeerde vlammetjes van de waxinelichtjes) voorkomen.Het dynamisch bereik van een RAW bestand is bij 100 ISO 2 stops groter, waardoor er zelfs bij de extreme belichtingssituatie die we in onze studio hebben gemaakt, geen clipping van de schaduwpartijen meer is. Een slechte signaal/ruis verhouding in de schaduwpartijen reduceert het dynamische bereik van jpg bestanden tot een bruikbaar dynamisch bereik van 7 stops bij de lage ISO instellingen tot 3 stops bij 6400 ISO. Bij de onderstaande bespreking van de ruis-prestaties zie je twee voorbeelden van RAW bestanden (100 ISO en 3200 ISO) met een vrijwel identiek dynamisch bereik. Door een slechtere signaal ruis verhouding heeft de 3200 ISO opname een veel lager bruikbaar dynamisch bereik.
Ruis Canon 60D
De testresultaten staan in het Canon 60D testrapport. Vergelijking van de ruis in jpg bestanden met de gemeten ruis in RAW bestanden zonder ruisonderdrukking, laat zien dat bij de jpg bestanden ruisonderdrukking plaatsvindt bij alle ISO instellingen. Uit de opnamen en uit de grafieken blijkt het verschil tussen de Canon 60D en de Canon 5D MK2 ongeveer 1 stop te zijn. Hiernaast staat een detail uit een 100 ISO RAW opname, van de auto’s op oplegger bij waxinelicht, zonder enige ruisonderdrukking.Bij een 3200 ISO RAW bestand zonder ruisonderdrukking wordt de ruis overheersend. Door ruisonderdrukking toe te passen, is voor dit bestand een zo veel beter resultaat te realiseren, dat zelfs dit bestand nog op A3 te printen is. Ervaring leert namelijk dat als de ruis minder dan 2,5 % bedraagt, er een foto op A3+ formaat afgedrukt kan worden zonder dat de ruis als storend ervaren wordt.
Kleurweergave Canon 60D
De Canon 60D levert bij daglicht RAW bestanden met een goede kleurweergave (Delta E 94 = 4,2 gemiddeld), waarbij de nauwkeurigheid van de kleurweergave afhankelijk is van het cameracalibratieprofiel dat je in Lightroom gebruikt. De gemeten verzadiging van de RAW bestanden ligt tussen de 105 en 107%. Ook de nauwkeurigheid van de kleurweergave van jpg bestanden hangt sterk af van het profiel dat je op de camera instelt (neutral, faithful, standard, etc.), maar is altijd minder nauwkeurig dan van een RAW bestand. Afhankelijk van de ISO instelling hebben ook de jpg bestanden (standard) een gemiddelde kleurfout (Delta E94) tussen 6 en 11. Dat is net zo goed als de kleurweergave bij daglicht van de Canon EOS 5D MK2, overigens. Bij kunstlicht kan je, zowel voor de jpg (Delta E94 = gemiddeld 12,8) als RAW bestanden (Delta E 94 = gemiddeld 11,4) zeker niet blind vertrouwen op de autowitbalans, zoals duidelijk is te zien in het Canon 60D testrapport. Wie in RAW fotografeert kan de witbalans bij kunstlicht aanzienlijk verbeteren ten opzichte van de automatische witbalans.
Ingebouwde flitser
De Canon 60D heeft een ingebouwde flitser. Deze hebben we voor de testwand gezet samen met het bijgeleverde objectief, de Canon EF-S 17-85 mm/4.0-5.6. Bij 17 mm vertoont dit objectief al een flinke lichtafval en dit wordt nog eens versterkt door het feit dat de ingebouwde flitser de uiterste hoeken niet goed uitlicht.
Autofocus snelheid
De ontspanvertraging van de Canon EOS 60D bedraagt ongeveer 0,1 seconde. Scherpstellen van 15 meter naar 1,5 meter met de Canon 100 mm/2.8 L IS Macro duurt totaal 0,27 seconde, een zeer korte tijd. Deze tijd is gelijk aan de tijd die we meten bij de Canon 5D MK2 met daarop hetzelfde objectief. Overigens, de tijden zoals vermeld staan bij de objectieventests zijn exclusief de ontspanvertraging van de gebruikte camera.
Autofocus nauwkeurigheid
De autofocus van de Canon 60D is nauwkeurig in combinatie met de Canon EF 100 mm/2.0. Gemiddeld behaalt de AF 97,5 % van het optimum. Het slechtste AF resultaat was 9% minder dan het beste resultaat. Een dergelijk verschil kan je met het blote oog niet zien in praktijkopnames. Zelfs als je ze naast elkaar zou bekijken. Dat is een beter resultaat dan van de duurdere en oudere Canon 5D MK2.
Autofocus nauwkeurigheid in de praktijk
De nauwkeurigheid en gevoeligheid van het middelste AF punt is goed en bij de meeste objectieven gaat de camera niet ‘hunten’ bij weinig licht. De buitenste AF punten liggen niet ver van het centrum, dat is een beperking. Standaard wordt de camera afgeleverd in de modus dat de camera scherpstelt op het deel van het onderwerp dat het dichtste bij is. Bij veel onwetende gebruikers leidt dit tot veel missers.
Autofocus tracking
Onze testopstelling met een slechts 1 km/uur rijdende trein laat zien dat de continu AF van de Canon 60D niet snel genoeg of niet nauwkeurig genoeg is om een voorwerp dat naar de camera toekomt, altijd scherp in beeld te krijgen. Een serie foto’s levert een paar scherpe en een paar onscherpe beelden op. Maar het aantal (bijna) gelukte opnames is wel groter dan bij de Canon 5D MK2. Het aardige van deze testopnamen is dat je een flinke kleur aberratie, ook wel CA genoemd, ziet van het gebruikte objectief, de Canon 100 mm/2.0. Deze chromatische aberratie kwamen we ook al tegen toen we dit objectief aan het testen waren.
Conclusie Canon 60D test
Voordelen
Nadelen
- Veel beeldpixels
- Goede kleurweergave bij daglicht
- Goede ruiseigenschappen en groot dynamisch bereik
- Snelle en betrouwbare autofocus bij niet snel bewegende onderwerpen
- Handig klapscherm, laag gewicht en overzichtelijk menu
- Lager bedieningscomfort dan de voorgangers zoals de 50D
- Geen AF fijnafstelling
- Matige kleurweergave bij kunstlicht
De beeldkwaliteit van de Canon 60D zal aan de eisen van de meeste amateurfotografen voldoen. De kleurweergave bij daglicht is goed, beter zelfs dan de kleurweergave van de Canon 5D MK2. De kleurweergave bij kunstlicht is, zoals bij de meeste camera’s, echter maar matig. Wie in RAW fotografeert kan de witbalans bij kunstlicht aanzienlijk verbeteren ten opzichte van de automatische witbalans. Op het gebied van ruis en dynamisch bereik presteert de beeldsensor van de Canon 60D bijna net zo goed als de Canon 5D MK2. De Canon 60D is ‘gedownsized’ ten opzichte van de 50D. Het camerahuis is nu van kunststof gemaakt en de handige joystick en de AF microafstelling zijn opgeofferd voor een lagere verkoopprijs. Het bedieningscomfort is er daardoor, vergeleken met de vorige modellen, niet groter op geworden. Ons wensenlijstje voor de Canon 70D is in ieder geval een joystick en AF fijnafstelling. Tegenover de nadelen staan echter nog wel een paar heel goede eigenschappen van de Canon 60D. De AF werkt snel en nauwkeurig, de zoeker is voor een APS-C camera groot en zowel het menu als het klapscherm zijn handig. Ben je een potentiële koper van de Canon 60D, dan adviseren wij je om ook goed te kijken naar de Canon 600D en de Canon 7D. Met name op het gebied van gewicht, formaat en gebruiksgemak verschillen deze camera’s enorm. Bedenk wel dat al deze 3 camera’s een betere lens verdienen dan de vaak bijgeleverde Canon 17-85 mm/4.0-5.6.
De Imatest meetresultaten die we hebben gebruikt voor deze Canon 60D test, staan in het Canon 60D testrapport.