Test Canon 6D mk2

0

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

De Canon EOS 6D II is de nieuwe betaalbare entree in het Canon full frame systeem. De camera biedt de beeldkwaliteit die je verwacht van fullframe. Tegelijk is het ook een lichte camera. Hij is daarom ook heel populair bij fotografen die veel onderweg zijn.

 MG 3566

Canon 6D mk2: Lichte, betaalbare volformaat instapper

De originele Canon EOS 6D was al vijf jaar oud toen hij vervangen werd door de EOS 6D Mark II. Vijf jaar is een hele leeftijd voor een digitale camera. Toch verkocht de camera nog goed door een mix van kwaliteiten. De 20 megapixel full frame sensor bood een goede beeldkwaliteit en de mogelijkheid om heel selectief met de scherptediepte om te gaan. De prijs was gunstig en het gewicht van de camera was lekker laag. Al die kwaliteiten zijn behouden gebleven in de nieuwe Canon EOS 6D Mark II. Uiteraard heeft Canon al die tijd niet stilgezeten en is verder bijna alles aan de EOS 6D Mark II vernieuwd, inclusief een 26 megapixel sensor.

EOS 6D Mark II Ambient System 03

Canon 6D mk2:
Bouwkwaliteit & Features

EOS 6D Mark II BG E21 EF24 105mm F4L II USM FRTVormgeving, bouwkwaliteit en ergonomie

Net als de EOS 80D heeft de 6D Mark II een volledig draaibaar scherm en een body die grotendeels van kunststof is. De camera is net iets zwaarder dan de originele 6D en voelt solide aan. Hij is wel duidelijk een stuk lichter dan bijvoorbeeld de 5D Mark IV. Net als zijn grote broer uit de 5D-serie is de EOS 6D Mark II afgedicht tegen stof en vocht. Ten opzichte van de EOS 80D merk je meteen dat je met een full frame camera te maken hebt zodra je door de zoeker kijkt. Die is een stuk groter dan bij het APS-C model. Het zoekerbeeld laat 98% zien van wat je opneemt en helaas geen 100%. Wie dat wil moet doorsparen voor een model uit de 5D-serie. Het scherm kan draaien en kantelen en het is ook nog eens aanraakgevoelig. Je kan er niet alleen de autofocus maar ook de menu’s mee bedienen en dat is heel prettig.

Autofocus

De Canon EOS 6D Mark II beschikt over een autofocussysteem met 45 AF-punten die ook nog eens allemaal cross-type zijn. Het is een fractie eenvoudiger dan van de EOS 5D Mark IV, maar wel een grote stap vooruit ten opzichte van de 11 AF-punten van de originele 6D. Een ding waar je wel rekening mee moet houden is dat de AF-punten zich allemaal in het midden bevinden en je op onderwerpen buiten het centrum moet scherpstellen met de bekende ‘lock-and-recompose’ techniek. Hierbij plaats je je onderwerp in het midden, stel je scherp, houd je de scherpstelling vast en pas je de compositie aan naar wat je wilt hebben. De camera stelt snel en nauwkeurig scherp op de meest gangbare onderwerpen. Het systeem kan bewegende onderwerpen redelijk volgen, zolang je ze maar in het midden houdt. Een echte sportcamera is de 6D Mark II echter niet, ook al haalt hij een snelheid van 6,5 beelden per seconde.

De EOS 6D Mark II beschikt ook over Dual Pixel AF zodat je bij het scherpstellen in live view ook gebruik kan maken van fasedetectie. Op de EOS 80D werkt dat heel goed voor het volgen van onderwerpen. Op de EOS 6D Mark II lijkt het iets minder precies. Waar je het op de 6D Mark II uitstekend voor kan gebruiken is voor het maken van foto’s waar mensen op staan. De gezichtsherkenning werkt goed met Dual Pixel AF. Ook is het heel nauwkeurig omdat je gebruik maak van autofocus op de sensor. En uiteraard is het een uitkomst als je video’s wilt maken met autofocus. Dual Pixel AF is een van de betere scherpstelsystemen op de markt als het gaat om scherpstellen tijdens het filmen. Je kan gemakkelijk een focus pull maken door een ander punt op het scherm aan te raken, waarna de scherpte daar heel soepel naar toe glijdt. Ook is het systeem behoorlijk goed in het volgen van onderwerpen tijdens het filmen.

beeldkwaliteit

 MG 8691

De EOS 6D Mark II heeft een nieuwe sensor met 26 megapixel. Dat is 20% meer dan de oude 6D had. De camera heeft nog wel een antialias filter, zodat je niet snel last zal krijgen van moire. Het filter is echter niet heel sterk, zodat je optimaal gebruik kan maken van al die pixels. Met de 6D Mark II kan je goed gedetailleerde beelden schieten al is het verschil in scherpte ten opzichte van de originele 6D klein. De EOS 6D Mark II presteert ook behoorlijk goed bij hogere ISO-waardes. De sensor produceert maar weinig ruis, zodat je met de 6D Mark II goed bij weinig licht kan fotograferen. Een punt waar de 6D Mark II iets op achterblijft ten opzichte van de concurrentie is dynamisch bereik. Opnames met de 6D Mark II zijn met Picture Profile Standaard mooi van kleur en contrast, met lekkere diepzwarte schaduwen. Zodra je die schaduwen open probeert te trekken in de nabewerking merk je dat daar wel wat speelruimte in zit, maar iets minder dan we bij sommige andere camera’s, inclusief die van Canon, tegenwoordig gewend zijn.

 MG 8564 met exif

Kleurweergave

6Dmk2kleur

Video

De Canon EOS 6D Mark II kan filmen in full HD in 60 beelden per seconde. De camera beschikt niet over 4K of geavanceerde videomogelijkheden als filmen in log. Dit is geen camera voor professioneel videowerk. Daar heeft Canon andere modellen voor. De camera beschikt wel over elektronische beeldstabilisatie op de sensor die, aangevuld met de optische beeldstabilisatie van objectieven die dat hebben, zorgt voor prima gestabiliseerde video. In combinatie met de goede Dual Pixel AF kan je met de 6D Mark II prima thuisvideo’s maken.

Extra’s

De Canon EOS 6D Mark II beschikt over zowel wifi als Bluetooth met NFC. Hierdoor kan de camera eenvoudig verbinding maken met Android smartphones. Met iPhones van Apple is het proces net iets onhandiger, maar ook daar werkt het wel snel mee. Via de vernieuwde Camera Connect app van Canon kan je zowel beelden downloaden en delen als de camera op afstand bedienen. Voor reislustige fotografen zit er ook GPS op de camera, zodat je al je foto’s kan geotaggen. Hierdoor kan je bij thuiskomst snel zien waar iedere opname is gemaakt. GPS verbruikt uiteraard wat extra stroom, maar de 6D Mark II biedt verschillende opties om de GPS in te stellen. Kies je voor iets minder nauwkeurigheid, dan gaat je accu weer langer mee. De EOS 6D Mark II beschikt verder ook over een ingebouwde time lapse functie. Hiermee kan je eenvoudig time lapse series maken in 4K. De EOS 6D Mark II heeft ook een antiflikker mode voor het fotograferen bij kunstlicht. Wie vaak bij dit soort licht schiet, zal wel gemerkt hebben dat er bij opnames met kunstlicht en korte sluitertijden grote verschillen in de belichting kunnen zitten. Met de anti flikker stand bepaalt de camera aan de hand van de trillingsfrequentie van het licht wanneer de opname het best genomen kan worden. Dit zorgt voor veel betere resultaten bij kunstlicht.

 MG 3569

Conclusie Canon 6D mk2test

Voordelen

  • Betaalbaar instapmodel
  • Licht voor een full frame DSLR
  • Fijn volledig draaibaar touchscreen
  • Dual Pixel AF
  • Beeldstabilisatie bij video
  • Weersbestendig
  • GPS

Nadelen

  • Bescheiden dynamisch bereik 
  • Klein AF-gebied
  • Geen 4K video

 

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

De EOS 6D Mark II is een fijne camera om in te stappen in het full frame systeem van Canon. Qua bediening lijkt de 6D Mark II sterk op de APS-C modellen van Canon en dat maakt de overstap van bijvoorbeeld een 80D eenvoudig. De beeldkwaliteit is –op een enkel puntje na- precies wat je verwacht van een full frame camera. Met de 6D Mark II werken full frame objectieven zoals ze bedoeld zijn en kan je optimaal genieten van de geringe scherptediepte en mooie zachte achtergronden die je zo makkelijk met een grote sensor krijgt. De 6D Mark II is ook een lekker lichte camera. Een volledig draaibaar touchscreen kom je nog relatief weinig tegen bij full-frame camera’s, maar vergroot het gebruiksgemak aanzienlijk. Het is daarom ook een fijne camera voor fotografen die gehecht zijn aan full frame, maar op vakantie niet al teveel mee willen sjouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in