Test Canon 77D: klein en krachtig

0
De Canon EOS 77D is een compacte en betaalbare spiegelreflexcamera met veel mogelijkheden. Hij heeft het gemak en de afmetingen van een instapmodel als de Canon EOS 800D, maar de gebruiksmogelijkheden van de EOS 80D. Het is daarmee een ideale camera voor zowel beginners als iets gevorderde fotografen.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Canon 77D + EF-S 10-22mm @ 10mm, 800 ISO, f/5.6, 1/250 sec

Canon 77D: Licht en betaalbaar

Qua prijs ligt de Canon EOS 77D maar net iets boven de EOS 800D. De 77D komt in grote lijnen dan ook overeen met die camera en deelt de sensor en DIGIC 7 processor met de 800D. Hij heeft ook de nieuwe Canon interface met advies op het scherm die het kiezen van de juiste instelling eenvoudiger maakt. Aan de andere kant lijkt de 77D meer op de duurdere – en duidelijk zwaardere (730 vs 540 gram) –  EOS 80D. Zo heeft hij net als de 80D twee instelwielen en een LCD op de bovenkap. Maar de Canon 80D is weer beter afgeschermd tegen stof en spatwater. De bedieningsmogelijkheden van de 77D zijn  veel uitgebreider dan bij de 800D. Zo kan je bijvoorbeeld de 77D van afstand bedienen met een app op je smartphone. en kan dat niet met de 800D. Hier en daar biedt de 77D zelfs meer dan de iets oudere EOS 80D, zoals bijvoorbeeld een modernere sensor. De Digic7 processor is een generatie nieuwer en de ISO-waarde gaat een volle stop hoger tot 25600. Je zou kunnen zeggen dat de EOS 77D het beste van twee werelden biedt. Het is een prima camera voor beginnende fotografen, maar ook een camera die met je meegroeit als je wensen verder gaan en je wat meer mogelijkheden wilt.

Autofocus

De Canon EOS 77D beschikt over Dual Pixel AF op de sensor. Daar heb je veel plezier van als je gebruik maakt van het scherm. In combinatie met de nieuwste Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM met nano-USM motor stelt de 77D snel scherp in live view. Een van de sterke punten van Dual Pixel AF is de goede gezichtsherkenning in live view en de mogelijkheid om op onderwerpen scherp te stellen en deze te blijven volgen. Dit zien we ook terug op de 77D. Vanwege die goede gezichtsherkenning en de prima tracking is het zelfs aan te bevelen om de 77D met het scherm te gebruiken voor het fotograferen van mensen. Ook kan je Dual Pixel AF goed gebruiken tijdens het filmen. Tik eenvoudig op het scherm en de camera stelt scherp op het onderwerp. Zet de camera aan en schieten maar. Je hoeft niet bang te zijn om de autofocus op continue te laten staan. Over het algemeen houdt de camera de scherpte op het onderwerp goed vast en wil je op iets anders scherpstellen, dan tik je gewoon ergens anders op je scherm. Dankzij de Dual Pixel AF glijdt de scherpte dan over het algemeen netjes naar het volgende onderwerp zonder lelijk heen en weer te zoeken.

Maak je liever gebruik van de zoeker dan het scherm, dan beschikt de 77D over een AF-systeem met 45 cross-type AF punten. Het werkt snel en betrouwbaar. Het systeem is ook in staat tot gezichtsherkenning, maar dat werkt net even iets minder goed dan wanneer je het scherm gebruikt met Dual Pixel AF.

Bouwkwaliteit, concurrenten & Features

EOS 77D FSL with EF S 18 135mm IS USM HD
De Canon EOS 77D heeft een lichtgewicht kunststof body die volgens Canon niet extra is afgedicht tegen vocht en stof. Desondanks voelt de camera toch stevig aan. Hij ligt prettig in de hand en de afmetingen zijn precies goed, zolang je geen hele grote zware telelenzen er op gaat zetten. Qua grootte is de camera vergelijkbaar met de goedkopere EOS 800D, maar de 77D biedt veel meer op het gebied van bediening. Het lijken kleine dingen, maar ze maken een groot verschil. Zo heeft de 77D een LCD boven op de camera, waarop je alle belangrijke instellingen kan zien. Ook heeft de 77D twee draaiknoppen waardoor je gemakkelijker je belichting in kan stellen. Je kan ze gebruiken voor het handmatig instellen van diafragma en sluitertijd, of in een van de halfautomatische standen voor bijvoorbeeld het instellen van het diafragma en een eventuele belichtingscorrectie. Ook heeft de 77D een extra AF-on knop zodat je de autofocus kan loskoppelen van de ontspanknop. Dit zijn allemaal zaken die voor wat meer ervaren fotografen veel verschil kunnen maken in het plezier waarmee ze hun camera bedienen. De zoeker is van het pentamirror type. Hij is helder, maar het zoekerbeeld is niet heel groot en laat slechts 95% van het beeld zien. Dat is redelijk in deze klasse, maar niet geweldig. Het scherm op de achterzijde is wel lekker groot en is ook nog eens draai- en kantelbaar en aanraakgevoelig. Wie de camera als een soort grote smartphone wil gebruiken, heeft aan de 77D een goede camera. De touchfocus werkt uitstekend en ook het bedienen van de menu’s via het touchscreen is heel prettig. Dankzij het draai- en kantelbare scherm kan je ook heel makkelijk foto’s maken van hele hoge of lage standpunten.

beeldkwaliteit

 MG 6654 exif HDCanon 77D + EF-S 10-22mm @ 16mm, 2500 ISO, f/4, 1/30 sec 

De Canon EOS 77D heeft de nieuwste 24 megapixel CMOS sensor met Dual Pixel AF en de modernste Digic 7 processor. De beeldkwaliteit van de 77D is vergelijkbaar met die van de 80D, en daar waren we erg over te spreken. Een verschil in beeldkwaliteit tussen de 80D (met een Digic6 processor) en de 77D (met een Digic7 processor) hebben we niet kunnen ontdekken. 

 MG 6719

We hebben het dynamisch bereik gemeten door een opname te maken, die zodanig is belicht dat er net geen clipping van de hooglichten plaatsvind (” expose to the right”). Vervolgens hebben we met Imatest gekeken naar de ruis in de schaduwpartijen. Het dynamisch bereik is ten opzichte van oudere Canon APS-C modellen sterk verbeterd. De 77D haalt net niet het niveau van de allerbeste APS-C sensoren op dit gebied, maar stelt niet teleur en is voor doorsnee gebruikers meer dan goed genoeg.

Kleurweergave

De kleuren van de jpg bestanden in de standaard beeldstijl zijn, zoals we van Canon gewend zijn, uitstekend en de scherpte en detaillering is goed. Bij hogere ISO-waardes krijg je uiteraard in toenemende mate last van ruis, maar voor de meeste fotografen zullen ISO 1600 en 3200 zeker bruikbaar zijn en is het daarboven een afweging van hoeveel ruis je acceptabel vindt en hoe groot je de beelden gaat gebruiken.

77dkleur

Video

De Canon EOS 77D kan filmen in full HD tot 60 beelden per seconde. De beeldkwaliteit komt overeen met wat veel andere concurrenten op dit gebied laten zien. Voor de doorsnee vakantiefilm is het prima. Wat in het gebruik belangrijker is dan het laatste beetje scherpte is dat de Dual Pixel AF zorgt voor een goede autofocus. Dat maakt het filmen met de EOS 77D een stuk eenvoudiger dan bij spiegelreflexcamera’s die geen goede autofocus hebben in live view en waarbij je eigenlijk alleen maar kan werken met scherpstelling vooraf. Je krijgt hierdoor meer scherpe en bruikbare opnames. De 77D beschikt ook over digitale beeldstabilisatie. Hoewel digitale beeldstabilisatie altijd een beetje ten koste gaat van de scherpte, biedt het veel voordelen waar het gaat om de totale kwaliteit van een videoclip. Al met al is de 77D een prettige camera voor het maken van je eigen homevideo’s. Hij heeft ook een microfooningang zodat je je opnames eenvoudig van redelijk goed geluid kan voorzien.

 MG 6648 exif HD

Canon 77D + EF 50 mm f/1.8 II @ 100 ISO, f/3.5, 1/100 sec 

Conclusie Canon EOS 77D test

Voordelen

  • Fijne bediening
  • Goede 24 megapixel sensor
  • Goed, draaibaar touchscreen
  • Dual Pixel AF
  • Beeldstabilisatie bij video

Nadelen

  • Dynamisch bereik
  • Geen 4K video

 

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Canon EOS 77D is een kleine, fijne spiegelreflex camera.

De Canon 77D is maar net iets zwaarder en duurder dan de EOS 800D, maar hij biedt verhoudingsgewijs veel meer bedieningsgemak. Dat betekent dat het een camera is die je veel minder snel zal ontgroeien. De 77D is ideaal voor fotografen die op zoek zijn naar een veelzijdige, maar lichte Canon met een optische zoeker. Het is ook een fijn model voor fotografen die willen upgraden of in stappen in het Canon systeem en die een camera zoeken waar ze wat langer mee kunnen doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in