Test Canon EOS 7D

0

De Canon 7D werd in september 2009 geïntroduceerd als het vlaggenschip van de Canon camera’s met een APS-C sensor. De Canon 7D heeft geen voorganger. Tijdens de introductie werd de Canon 7D geplaatst boven de Canon 50D en onder de Canon 5D MK2. De Canon 50D is inmiddels opgevolgd door de Canon 60D. De doelgroep van de Canon 7D bestaat uit serieuze amateurfotografen (‘prosumers”) en mogelijk ook professionele fotografen die de voorkeur geven aan een camera met een APS-C sensor boven een camera met een volformaat sensor.  Waarvoor zou je moeten kiezen; voor een Canon 7D of voor een Canon 60D of een Canon 5D MK2?Canon 7D testDe vormgeving van de Canon 7D doet sterk denken aan de Canon X0D serie en aan de Canon 5D MK2. De knoppen op de camera zitten op de vertrouwde plaats. Naast de zoeker zit een nieuwe knop voor Liveview en waar je video mee kan starten en stoppen. Prettig is de Q-knop, waarmee je de meeste standaardfuncties via 1 menu kan instellen. Handig is het LCD scherm bovenop de camera, dat je vrijwel alleen bij professionele camera’s tegenkomt. Voor gebruikers van een Canon X0D camera ligt de Canon 7D vertrouwd en prettig in de hand. De Canon 7D is iets groter dan bijvoorbeeld de Canon 60D, met name vanwege het grotere prismahuis van de Canon 7D.
De Canon 7D heeft een 18 megapixel “gapless sensor” met microlenzen. Dankzij een snelle processor kan de Canon 7D toch met een snelheid van 8 beelden per seconde opnames verwerken.Canon EOS 7D test

Canon 7D vs Canon 60D

  • De zoeker van de Canon 7D is met een 1x i.p.v. 0.71x vergroting groter, helderder en met 100% zoekerdekking nauwkeuriger dan de zoeker van de Canon 60D met
  • De Canon 7D en de Canon 60D hebben beiden een 16 megapixel sensor, maar de Canon 7D kan tot 8 beelden per seconde verwerken. De Canon 60D haalt er 5.
  • De Canon 7D gebruikt een CF kaart, de Canon 60D een SD kaart
  • De Canon 7D is met 900 gram 20% zwaarder dan de Canon 60D, maar ook beter afgedicht tegen stof en vocht dan de 60D
  • De Canon 7D Biedt 19 AF punten; de Canon 60D maar 9
  • Zowel de Canon 7D als de Canon 60D bieden 1080p full HD video @ 25 bps met handmatige bediening

Canon 7D versus Nikon D300s, Nikon D7000, Sony A77

  • Sony en Nikon bieden in-camera correctie van lichtafval, chromatische aberratie en vervorming. De Canon 7D alleen correctie van lichtafval.
  • De Nikon D300s heeft 12 megapixels, de Nikon D7000 heeft er 16, de Canon 7D 18 megapixels en de Sony A77 heeft 24 megapixels.
  • De Canon 7D ligt qua snelheid met 8 bps in het midden. De Nikon D300s is met 2,5 bps langzamer, maar de Sony A77 met 12 bps sneller.

Zoeker, beeldscherm en menu

De heldere zoeker heeft een effectieve vergroting van 0,63 en een zoekerdekking van 100%: “What you see is what you get”. Voor gebruikers van een camera met een elektronische zoeker is een zoekerdekking van 100% niet speciaal, maar ten opzichte van de Canon 50D of Canon 60D ga je er op vooruit. Prettig is ook de mogelijkheid om een rooster weer te geven in de zoeker. Zo krijg je niet zo snel meer een scheve horizon. Voor Nikon gebruikers is zo’n rooster niets nieuws, maar voor Canon gebruikers wel. De Canon 7D heeft trouwens ook nog een waterpas die je in de zoeker en op het LCD scherm kan afbeelden
Het 3 inch “Clear View II” LCD scherm heeft 920,000 dots (=306,700 RGB-pixels), is helder en werkt prettig.Canon cameratestWe hebben de Canon 7D getest in combinatie met meerdere lenzen, waaronder de  Canon 10-22 mm en de Canon 60 mm macro. Naast de praktijktest van de Canon 7D hebben we de Canon 7D ook aan een serie metingen onderworpen. De metingen zijn uitgevoerd met behulp van Imatest. De meetresultaten staan in het Canon 7D testrapport. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie de FAQ.

Resolutie / scherpte

De Canon 7D levert, bij een met een standaard Lightroom bewerking van de RAW bestanden of de in-camera jpg bestanden, een resolutie van 1750, respectievelijk 1500 lijnen per beeldhoogte. Dat is ongeveer vergelijkbaar met de prestaties van de Canon 60D.

Canon7Dcropoverall

Canon cameratest

Canon EOS 7D, Canon 24-7- 2.8 @ 70 mm, 400 ISO, f/5.6

Dynamisch bereik Canon 7D

Het met Imatest gemeten totale dynamische bereik van Canon 7D sensor is gemiddeld bijna 12,5 stops voor RAW bestanden en 10,5 stops voor jpg bestanden. Maar veel belangrijker dan het totale dynamische bereik, is het bruikbare dynamische bereik. De signaal/ruis verhouding is mede bepalend wat er van het dynamisch bereik overblijft voor een toonbare foto. Het bruikbare dynamische bereik van de Canon 7D is bijna 8 stops bij de laagste ISO instellingen en loopt af tot 0 stops voor een onbewerkt 12.800 ISO RAW bestand. Zie het Canon 7D testrapport voor de testresultaten een verdere toelichting.
Een bruikbaar dynamisch bereik van 8 stops is goed nieuws voor Canon fotografen die graag aan HDR fotografie doen. Linksonder zie je een opname van grachtenpanden in sterk tegenlicht, gemaakt bij 200 ISO. Als je daar vervolgens een HDR bewerking op de RAW opname loslaat, ontstaat een beeld waar de ruis in de donkere partijen zichtbaar wordt. Rechts is de bewerkte 200 ISO RAW opname weergegeven. Beweeg je muis over de 100% beelduitsnede rechtsonder voor een vergelijking met de Canon 1100D. Ondanks de grotere pixels van de Canon 100D, presteert de Canon 7D iets beter. In vergelijking met de Nikon D5100 heeft de Canon 7D, ondanks betere Imatest scores, meer last van ruis in de HDR praktijkopnames.HDRpraktijk Canon7DHDRpraktijkcrop Canon7D

Ruis Canon 7D

De Canon 7D scoort qua ruis net zo goed als de Canon 5D MK2; een camera met een volformaat sensor. De testresultaten staan in het Canon 7D testrapport. Hiernaast zie je een voorbeeld van een 100% beelduitsnede van een 100 ISO jpg opname. De 3200 ISO opnames zijn, na een beetje ruisonderdrukking, nog zeer goed bruikbaar.

100ISO-JPG-Canon7D

Kleurweergave Canon 7D

Tijdens de praktijktest heeft de zon niet geschenen, wat een hoop mooie grijze plaatjes heeft opgeleverd zoals hiernaast. We zijn geen kleurzweem tegengekomen in al die grijze luchten. Maar in de studio hebben we de Canon 7D aan wat kritischer kleurweergave testen onderworpen. En die is goed, zoals we van Canon gewend zijn. De Canon 7D behoort qua witbalans bij de beste camera’s die nu te koop zijn en de qua overall nauwkeurigheid van de kleurweergave scoorde de Canon 7D het hoogst van alle camera’;s die we tot nu toe getest hebben.

Canon7Dgrapje

Ingebouwde flitser

De Canon 7D heeft, net als de andere amateur camera’s van Canon, een ingebouwde flitser, waarin we in deze test geen aandacht hebben besteed. Voor de professionele fotograaf is de Canon 7D voorzien van een draadloze speedlight transmitter, voor de draadloze bediening van meerdere flitsers.Canon7D-produkt3

Autofocus: snelheid en nauwkeurigheid

De Canon 7D heeft een 19-punts AF system (allemaal van het kruis type), die allemaal gelegen zijn in een gebied in het centrum van de sensor. De Canon 7D is de eerste niet professionle Canon camera met 2 DIGIC processoren, waarvan de tweede gebruikt wordt voor de autofocus. Je kan in de zoeker het AF punt weer laten geven. De autofocus werkt goed, ook bij weinig licht. De autofocus werkt ook snel, waarschijnlijk mede omdat de autofocus een eigen processor heeft.

Autofocus tracking

Dankzij een snelle processor kan de Canon 7D beelden schieten met 8 beelden per seconde. En dankzij een aparte processor voor de autofocus gaat het scherpstellen erg snel. Schiet je in RAW, dan ben je binnen 2 seconden door je buffer heen. Bij het testen van een auto die in 10 seconden naar de fotograaf toe komt rijden, maak je al gauw 80 opnames of meer.Daarom heb ik bij de autofocus tracking een paar bursts van telkens circa 8 opnames gemaakt, in plaats van de ontspanknop continu ingedrukt te houden. Het resultaat zie je hieronder. De Canon 7D slaagt er bij voldoende licht in om verreweg de meeste, maar niet alle, opnames scherp te krijgen van een redelijk snel bewegend onderwerp dat recht op je afkomt. Rechtsonder zie je, in chronologisch omgekeerde volgorde een 100% beelduitsnede van de auto uit de opname linksonder die rood is omkaderd.Canon7D-AFtrackingAFtest-Canon7D

Conclusie Canon 7D test

Canon 7D test

Voordelen

  • Heldere, grote optische zoeker met 100% zoekerdekking
  • Een beeldkwaliteit die je mag verwachten van een prosumer camera
  • Extra afdichting tegen stof en vocht
  • Snelle autofocus en met 8 beelden per seconde een snelle beeldverwerking

Nadelen

  • Geen in-camera correctie van vervorming en chromatische aberratie
  • Alle 19 AF punten liggen in het centrum
  • Buffer is na 15 RAW bestanden vol

Er is een hoop positiefs te melden over de Canon 7D. De camera en de autofocus zijn snel. De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met de Canon 5D MK2. De zoeker en het beeldscherm zijn erg prettig om mee te werken. We hebben het niet getest, maar de camera is qua specificaties ook zeer geschikt om full HD video’s mee te maken.

Waarom zou je voor een Canon 7D kiezen in plaats van voor een Canon 60D of een Canon 5D MK2? De Canon 7D is in veel opzichten bijna gelijkwaardig aan de Canon 5D MK2, maar biedt modernere videomogelijkheden, terwijl de prijs veel lager is. De crop-factor van 1.6 en de snelle beeldverwerking maakt de Canon 7D meer geschikt voor sport- en natuurfotografen dan de Canon 5d MK2. De Canon 5D MK2 biedt mooiere bokeh en een hogere resolutie in de RAW bestanden.
De Canon 60D is goedkoper dan de Canon 7D en gebruikt dezelfde 18 megapixel sensor. De heldere zoeker en de grotere zoekervergroting van de Canon 7D is een belangrijke troef ten opzichte van de Canon 60D. Maar de Canon 7D biedt ook verschillende features die je normaal alleen op professionele camera’s tegenkomt, zoals de extra afdichting tegen sof en vocht en de ingebouwde draadloze bediening van flitsers. En dat biedt de Canon 60D weer niet.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in