De Canon 80D is Canons nieuwste spiegelreflex met APS-C sensor. “Een krachtige, volledig uitgeruste DSLR die je alles biedt wat je nodig hebt – direct onder je vingertoppen – om je talenten op het gebied van fotografie en video verder te ontwikkelen” zo vermeld het persbericht van Canon. Het is geen instapmodel, maar ook geen topcamera. Het is er een voor de serieuze amateur. De body is nagenoeg gelijk aan die van zijn voorganger, de Canon 70D, maar hij heeft een nieuwe 24 megapixel sensor met dual-pixel technologie, waarmee hij razendsnel scherpstelt tijdens het filmen. We troffen nog geen spiegelreflex camera aan die zo snel scherpstelt bij foto en video als de Canon 80D. Zijn er ook tekortkomingen? Hoe goed is bijvoorbeeld het dynamisch bereik van de Canon 80D? Want dynamisch bereik is de meest in het oog springende camera eigenschap waar Canon camera’s in de afgelopen jaren achter liepen op de concurrentie.
Canon 80D versus 70D
Uiterlijk zijn de verschillen tussen de 80D en zijn voorganger, de 70D, minimaal. De Canon 80D is een heel klein beetje kleiner en 20 gram lichter. De stevige body en goede afwerking zijn gebleven. De zoeker van de Canon 80D geeft 100% van het beeld weer, terwijl de Canon 70D niet hoger kwam dan 98%. De grootste verschillen zitten in het AF-systeem (meer focus punten) en in de sensor (meer megapixels. Het autofocus systeem van de Canon 80D gebruikt voor video de dual pixel-technologie, met fasedetectie dankzij ‘links’ en ‘rechts’ kijkende pixels. Er zijn nu veel meer AF punten: 45 tegenover 19 in de Canon 70D. Ook de lichtgevoeligheid van de autofocus is verbeterd. De grootste winst: je kunt de autofocus nu ook gebruiken tijdens het filmen.
De sensor heeft 24 megapixels (6000×4000 pixels) en meet 22,5×15 mm. Dit is het typische Canon APS-C formaat, de crop factor is daarmee 1,6 en geen 1,5 zoals bij de meeste concurrenten. De 70D had 20 Megapixels. Een verschil in resolutie tussen 24 en 20 megapixels zal je met het blote oog niet gauw zien. De verbetering zit ‘m met name in het dynamisch bereik. Het bruikbare dynamische bereik van de Canon 80D is, ondanks kleinere pixels, echt beter dan van zijn voorganger. We komen daar straks op terug. Ook het ISO-bereik is groter geworden; de 80D gaat tot 16 000 ISO (dat was 12 800 bij de 70D) en is nu uitbreidbaar tot 25.600.
Canon 80D naast Nikon D7200
De meest vergelijkbare camera is de Nikon D7200. De overeenkomsten tussen die twee zijn talrijker dan de verschillen. De Nikon is iets goedkoper, is ongeveer even groot en zwaar, en heeft, net als de 80D, een 24 MP sensor. In de praktijk heeft de Nikon D7200 een iets hogere resolutie, omdat op de Nikon een anti-aliasing filter ontbreekt. Ze hebben allebei een kortste sluitertijd van 1/8000 seconde en een ingebouwde flitser. De Nikon D7200 heeft een dual card slot, terwijl er in de 80D maar 1 SD kaart egplaatst kan worden. De Canon 80D is marginaal sneller in de continue opnamestand: 7 bps versus 6 bps voor de D7200. Ook heeft de Canon 80D een grotere buffer, waardoor je een onafagebroken serie van meer dan 50 opnames kan maken voordat de buffer vol is.
Ze filmen allebei in Full-HD met 1080p/60, maar de Nikon kan met 60 frames per seconde alleen filmen in ‘crop modus’. Geen van beide heeft 4K videomogelijkheden. De 80D heeft een kantelbaar aanraakscherm, de Nikon een vast scherm zonder aanraakfunctie, maar het is wel groter (3,2 inch tegenover 3 inch). De Nikon heeft meer AF-punten maar ontbeert de dual-pixel scherpstelling bij video. De Canon AF is daardoor sneller als je autofocus gebruikt bij video opnames.
Op het gebied van de lichtgevoeligheid wint de Nikon het weer met een straatlengte; die gaat tot 25600 en is uitbreidbaar tot 102400. Al met al is er voor ons geen ‘winnaar’, in feite lijken de specs griezelig veel op elkaar, de Nikon scoort wat specificaties betreft op lichtgevoeligheid, de Canon op fase detectie AF bij video.
Spiegelreflex of Spiegelloos?
Vormgeving, ergonomie
Zoals alle Canon spiegelreflexen ligt de D80 fijn in de hand, met prettig afgeronde hoeken. Alles is goed afgewerkt en de knoppen zitten op logische plekken. Er zijn tal van mogelijkheden om volgens je eigen wensen functies aan bepaalde knoppen toe te wijzen. De Canon menu’s met tabbladen zijn logisch opgebouwd (wij vinden ze prettiger dan bij Nikon) en je kunt alles snel vinden, al snappen wij nog steeds niet waarom Canon de uitdrukking ‘donkere Randen’ gebruikt wanneer ze vignettering bedoelen. Met het Q-knopje kun je de essentiële instellingen snel aanpassen. Er is een mini HDMI- aansluiting en een USB-slot. Met de ingebouwde Wi-Fi en NFC kun je verbinding maken en full resolution JPEG’s met slimme apparaten delen. Ingebouwde GPS heeft de 80D niet, maar zijn concurrenten ook niet. De tendens lijkt te zijn dat je de GPS-data desgenwenst vanaf je smartphone later aan je bestanden toevoegt. De camera heeft één kaartslot, voor een SD-kaartje.
Beeldscherm en zoeker
De camera heeft een prima 3 inch LCD-scherm dat op- en neerklapbaar en draaibaar is. Het is tegelijk een touch screen. Dat is vooral handig voor het aanwijzen van een AF-punt in Live View. Je kunt er ook de camera-instellingen mee aanpassen maar daar houden wij zelf niet van, al was het alleen al omdat je LCD-scherm al snel zo vuil wordt. Maar sommigen zweren erbij. De optische zoeker laat weinig te wensen over. De menu’s van Canon camera’s zijn overzichtelijk en daarom jarenlang in grote lijnen onveranderd gebleven.
Autofocus
We schreven het al in de inleiding: de Canon 80D stelt razendsnel scherp: met de meegeleverde Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM kitlens en bij daglicht in 187 milliseconden van oneindig tot anderhalve meter. Minder snel dan de recordhouder in onze AF test ( ongeveer 50 milliseconden voor de modernste Panasonic camera’s), maar het is een van de snelst scherpstellende spiegelreflex camera’s die we tot heden getest hebben. Bij weinig licht wordt hij wel een stuk trager. De AF kan een onderwerp volgen (‘tracking’), zowel met de optische zoeker als in Live View.
Beeldkwaliteit
Canon 80D + 18-135mm USM @ 35mm 1000 ISO, f/5.6, 1/1000 Wat resolutie betreft, zijn de Canon 750D, 760D en de Canon 80D – allen met een 24 megapixel sensor – niet van elkaar te onderscheiden. Zelfs ten opzichte van de Canon camera’s met een resolutie rond de 20 megapixels is het verschil zo klein, dat dat geen argument hoeft te zijn om een nieuwe camera aan te schaffen. Waar Canon wel een echte stap vooruit heeft gemaakt, is de signaal/ruisverhouding in de donkere partijen. Tijdens het testen van de Canon 60D kwamen we die duidelijk tegen. De Canon 70D vertoonde minder banding als je de schaduwpartijen in de nabewerking oplichtte. En de Canon 80D vertoont in de schaduwpartijen weer minder ruis dan de Canon 70D.
Bruikbaar dynamisch bereik
De sensoren van Canon slaan de beeldinformatie op in 14 bits bestanden. In theorie zou dat een dynamisch bereik van 14 stops op kunnen leveren. Met name ruis in de donkere partijen zorgt er voor dat er voor een fotograaf een kleiner bruikbaar dynamisch bereik – dat wil zeggen met een signaal/ruis verhouding van minstens 10 – overblijft. Met een bruikbaar dynamisch bereik van 6.75 stops bij 200 ISO onderscheidt de Canon 80D zich in positieve zin van alle andere Canon camera’s met een APS-C sensor. Dit is een beter resultaat dan bij de duurdere Canon 7D mk2, die zelfs nog iets grotere pixels heeft. Het dynamisch bereik van de Canon 80D is nog niet helemaal op hetzelfde niveau als de beste camera’s met een APS-C sensor (Nikon D500, Sony A6300, Nikon D7200), maar het is zeker een forse stap in de goede richting.
Kleurweergave
In de standaard beeldstijl zijn Canon opnames meestal iets te warm, wat veel fotografen als prettig ervaren. Een nauwkeuriger kleurweergave krijg je met de beeldstijl Natuurlijk. De kleurweergave is dan redelijk neutraal, al zou je dat op basis van de foto hierboven misschien niet zeggen. Maar die Rhodondendrons waren echt fel rood. Deze opname was gemaakt met de hoogste ISO-settings en de kleurweergave heeft daar niet onder geleden. Als je het beeld uitvergroot van opnames boven de 3200 ISO, dan zie je dat de ruisonderdrukking ten koste is gegaan van de details. Andere merken kiezen voor minder ruisonderdrukking, wat een minder plastic-karakter – maar meer zichtbare kleurryus – oplevert. Het is een kwestie van smaak en je kan de mate van ruisonderdrukking voor jpg bestanden die in de camera worden opgeslagen zelf aanpassen.
Ruis
Bij de hoogste ISO-stand van 16.000 is er natuurlijk nogal wat ruis. Maar in de in-camera JPEG’s is dat vakkundig weggewerkt, met behoud van kleurinformatie. Van een paarse of groene zweem, die je nogal eens tegenkomt bij extreem ISO-waarden, is hier geen sprake. Toch moet de 80D het wat signaal/ruisverhouding betreft afleggen tegen de concurrentie.
Video
Video wordt steeds belangrijker. Het lijkt wel of er tegenwoordig meer naar YouTube filmpjes gekeken wordt dan naar goede stille beelden. De Videomogelijkheden van de 80D zijn uitgebreid, Full HD met 60 beeldjes per seconde is nu mogelijk, maar (nog) geen 4K. Ook is er geen schone HDMI-uitgang zodat je de video opnames op een externe recorder kan opslaan. Wel is deze camera voorzien van een aansluitmogelijkheid voor een koptelefoon. Het feit dat fasedetectie AF ook werkt tijdens het filmen is natuurlijk fantastisch. Daardoor stelt de camera tijdens video snel scherp zonder veel pendelen. Met de 18-135 mm USM kitlens, waarmee wij de camera hebben uitgeprobeerd, waren er weinig scherpstelgeluiden. Dat komt door de speciale scherpstelmotor van dit objectief. Wil je electronisch zoomen, dan kun je denken aan de voor deze lens leverbare, losse, Power-Zoom adapter die onder de lens komt te hangen. Doordat je het AF-punt op het scherm kunt aanwijzen kun je het bij het filmen ook verplaatsen, en de snelheid van dat verplaatsen kun je via het menu instellen. Ook is er een aansluiting voor een externe microfoon en een koptelefoon.
Conclusie Canon EOS 80D test
Voordelen
- Hoogste bruikbare dynamische bereik van alle Canon APS-C camera’s
- Zeer snelle autofocus, zowel bij video als bij fotograferen
- Koptelefoon aansluiting voor video
- Prettig menu
- Mooie kleurweergave bij daglicht
Nadelen
- ISO-bereik is beperkt
- Beperkte video mogelijkheden: Geen slow motion, 4K, focus peaking of clean video output
- Dynamisch bereik haalt nog niet dat van de concurrentie
De Canon 80D is een prima all-round camera voor de serieuze amateur. De verbeteringen ten opzichte van de voorganger, de 70D, zijn evident en zinvol, vooral voor wie er mee wil filmen. Zeker een aanrader, deze camera. De 24 megapixel sensor van de Canon 80D biedt niet alleen de hoogste resolutie van alle Canon camera’s met een APS-C sensor, maar ook het hoogste dynamische bereik. Op deze punten verslaat de Canon 80D zelfs de Canon 7D mk2, het APS-C vlaggenschip van Canon. Ook de signaal/ruisverhouding van deze sensor is hoog, al is die nog niet zo goed als de (oudere) full-frame sensoren van Canon.
Ten opzichte van zijn voornaamste spiegelreflex concurrent, de Nikon D7200, heeft de Canon 80D een paar pluspunten (soepele AF bij video) maar wat beeldkwaliteit betreft, ook enkele tekortkomingen.