

EISA APS-C CAMERA 2020-2021
Canon EOS 90D
Met de EOS 90D toont Canon dat de spiegelreflex nog niet afgeschreven is. De 32,5 megapixelsensor zet een nieuw resolutierecord voor APS-C neer, terwijl de Dual Pixel CMOS AF zorgt voor een snelle en nauwkeurige autofocus in live view en video. Andere geavanceerde functies zijn onder meer de stille elektronische sluiter, die extreem korte belichtingstijden tot 1/16.000s mogelijk maakt. De EOS 90D filmt 4K-video zonder crop en in Full HD is slow motion mogelijk tot 120 fps. Het draai- en kantelbare scherm rondt deze uitstekende spiegelreflex af.
De Canon EOS 90D werd bekroond met een EISA Award 2020-2021.
Dit artikel maakt deel uit van een overzicht van deze verkiezing.
Kijk op eisa.eu voor het overzicht van alle winnende producten uit alle categorieën.

De Canon EOS 90D heeft een volledig nieuwe sensor met de hoogste resolutie van alle APS-C camera’s. Samen met een groot aantal andere vernieuwingen en verfijningen is dit Canon’s nieuwste troef als je op zoek bent naar een APS-C spiegelreflex.
Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.
TESTRESULTATEN Canon 90D: | |
VOORDELEN | Nadelen |
|
|
Canon’s beste APS-C DSLR
De Canon EOS 90D is een camera die er heel vertrouwd uitziet. Hij lijkt sprekend op zijn voorganger, de EOS 80D. Zet je ze naast elkaar, dan blijkt er eigenlijk maar 1 duidelijk verschil te zijn en dat is de nieuwe joystick achter op de EOS 90D. Onderhuids is er meer veranderd. Het belangrijkste is natuurlijk de nieuwe 32,5 megapixel sensor. Hiermee krijg je 25% meer pixels dan op voorgaande Canon APS-C modellen en dat zie je. Als je tenminste de objectieven gebruikt die scherp genoeg zijn. Verder heeft de camera een nieuw lichtmeetsysteem dat gebruik maakt van 220.000 meetpunten. Dat zijn er aanzienlijk meer dan de 7560 van de EOS 80D. Dankzij deze extra informatie heeft de EOS 90D nu ook autofocus met gezichtsherkenning als je de zoeker gebruikt. En dat is een belangrijke verbetering, omdat de camera daarmee ook de concurrentie met moderne spiegelloze camera’s aan kan.
De EOS 90D stamt uit een lange lijn van Canon EOS APS-C camera’s. De EOS-modellen met twee cijfers in de naam zijn meer geavanceerd dan de modellen met drie cijfers en komen officieel onder de modellen met maar een cijfer. Het enige APS-C model dat dus boven de de EOS 90D zou kunnen komen is de nog steeds leverbare Canon EOS 7D Mark II. Maar ondanks zijn robuuste body en grotere zoeker is die met zijn 20 megapixel sensor geen partij meer voor de Canon EOS 90D. De EOS 90D zal voor veel fotografen gewoon interessanter zijn. De Canon EOS 90D is eenvoudig genoeg om door beginners te worden gebruikt. Tegelijk biedt hij ook meer dan voldoende mogelijkheden voor gevorderde amateurs en prosumers. Als we kijken naar de prijs zijn dat ook duidelijk de doelgroepen voor deze camera.
Bouw en bediening
De Canon EOS 90D lijkt sterk op de EOS 80D. Hij is vrijwel even groot en opvollend genoeg iets lichter dan de 80D, maar is wel beter weerbestendig. Ook heeft de EOS 90D een extra joystick. Functioneel kan hij wat je met het controlewiel op de achterzijde ook kan, maar hij zit wel op een ergonomisch betere plek. Daardoor wordt het selecteren van een autofocusveld een stuk makkelijker. De EOS 90D heeft dezelfde pentaprismazoeker met een 0,59 vergroting (full frame equivalent) als de EOS 80D en deelt er ook hetzelfde draai- en kantelbare scherm mee. Dat is 3” of 7,7cm groot en heeft 1,04 miljoen pixels. Het is ook aanraakgevoelig en kan zowel gebruikt worden om de menu’s te bedienen als om een scherpstelveld te selecteren.
De EOS 90D heeft zowel een microfoon- als een koptelefoonaansluiting. Verder heeft hij een aansluiting voor een afstandsbediening, een HDMI-poort en USB. Dat is helaas een USB 2.0 poort, een micro-USB aansluiting dus. Deze is lang niet zo snel als USB-C poorten waar steeds meer camera’s over beschikken. Ook kan je de EOS 90D niet laden via USB. Wat ook niet veranderd is, is de vertrouwde LP-E6N accu en dat is een goede zaak. Zonder live view is deze goed voor zo’n 1300 shots en met live view 450.
Beeldkwaliteit
Het belangrijkste aspect van de EOS 90D is vermoedelijk wel de 32 megapixel sensor. Canon doorbreekt hiermee de 30 megapixel barriere in APS-C camera’s. En het beste is misschien niet eens de resolutie, maar het feit dat het dynamisch bereik en de prestaties bij hoge gevoeligheden ook erg goed zijn. Ruis bij hoge ISO-waardes is zelfs iets lager dan bij de EOS 80D, zeker als je ze met wat beleid zelf in raw omzet. Het dynamisch bereik doet nauwelijks onder voor de best presterende APS-C camera’s. Dat is knap, omdat die allemaal (een stuk) minder pixels hebben dan de EOS 90D. De sensor heeft een anti-alias filter, of – zoals Canon het noemt: een low pass filter. Dat zorgt ervoor dat je nauwelijks problemen zult hebben met moire. Het gaat wel iets ten koste van de maximale scherpte, maar details kan je dankzij de 32 megapixel genoeg vastleggen.
Video
Met de Canon EOS 90D kan je filmen in 4K en Full HD tot 30 beelden per seconde. 24 beelden per seconde is in geen van beiden mogelijk en echte filmliefhebbers zullen dat betreuren. In Full HD kan je ook filmen op 120 beelden per seconde, alleen neemt de camera dan geen geluid op. De Full HD beelden zien er goed uit, maar 4K is niet zo scherp als bij sommige concurrenten. De EOS 90D heeft geen gestabiliseerde sensor. Voor een gestabiliseerd beeld biedt Canon twee oplossingen. De eerste is natuurlijk gebruik maken van gestabiliseerde objectieven. De tweede mogelijkheid is digitale beeldstabilisatie. De EOS 90D kan in 4K filmen met gebruikmaking van de hele sensor. Gebruik je de beeldstabilisatie, dan zorgt dat voor een crop. De scherpte wordt iets minder met de elektronische beeldstabilisatie, maar trillingen worden ook sterk verminderd.
De Canon EOS 90D is op zich een behoorlijke videocamera en zou ideaal kunnen zijn voor vloggers, vanwege het draai- en kantelbare scherm en de mogelijkheid om zowel een microfoon als een koptelefoon aan te sluiten. De gezichtsherkenning in video werkt ook prima. Het enige dat iets minder aantrekkelijk is, is het relatief hoge gewicht waardoor je de camera minder lang op afstand kan vasthouden.
Autofocus
De Canon EOS 90D is eigenlijk twee camera’s-in-een en dat merk je vooral aan de autofocusmogelijkheden. Fotografeer je terwijl je door de zoeker kijkt, dan maak je gebruik van een AF-systeem met 45 fasedetectiepunten. Fotografeer je in live view, dan doe je dat met Canon’s Dual Pixel AF systeem dat zowel fasedetectie als contrastdetectie gebruikt. In live view bedekken de AF-punten een groter deel van het beeld. Probeer je bewegende onderwerpen te volgen, dan is de autofocus in live view een stuk beter dan de autofocus in de zoeker. In live view heb je een lagere opnamesnelheid dan wanneer je de zoeker gebruikt, namelijk 7 beelden tegenover 10. Maar het aantal scherpe opnames is in live view bij bewegende onderwerpen wel een stuk groter. Dat heeft te maken met zowel het meer geavanceerde AF-systeem als met de grotere dekking, waardoor je je onderwerp minder snel kwijt raakt.
Een andere reden om veel gebruik te maken van live view autofocus is de nauwkeurigheid. Die is groter in live view, omdat de camera scherpstelt op de sensor, dus op pixelniveau. Met de hoge resolutie van de 90D sensor zie je iedere onnauwkeurigheid in de scherpstelling. De EOS 90D heeft per vierkante millimeter immers nog meer pixels dan de Canon EOS 5Ds. Dat vraagt heel veel van het fasedetectiesysteem dat je gebruikt wanneer je door de zoeker schiet. Wil je dat toch gebruiken en wil je ook het maximale uit je camera halen, laat dan tenminste de objectieven en de camera goed op elkaar afstellen. Of doe het zelf met de Autofocus Microadjustment mogelijkheid van de EOS 90D.
Bijzondere functies
De Canon EOS 90D heeft meer te bieden dan een hoge resolutie. De camera is ook snel. Tot de komst van de 90D was de inmiddels wat verouderde EOS 7D Mark II de camera die je moest hebben voor bijvoorbeeld sport of natuurfotografie. Die haalde namelijk 10 beelden per seconde. De EOS 90D haalt die snelheid ook wanneer je de zoeker gebruikt. En dat met behoud van continue autofocus. In live view zakt die snelheid met gebruik van autofocus tot 7 beelden per seconde. Zonder autofocus haal je in live view zelfs 11 beelden per seconde. De EOS 7D Mark II is nog altijd wel leverbaar omdat deze nog net iets robuuster is en over dubbele kaartsleuven beschikt. De EOS 90D doet het met een enkele SD-kaart sleuf.
Verder heeft de EOS 90D Wifi en Bluetooth. Deze werken goed samen met de Canon Camera Connect app. Hiermee kan je de camera op afstand bedienen en beelden downloaden om ze te bewerken of te delen op je smartphone of tablet. Beelden bewerken kan je ook in de camera. Op reeds gemaakte opnames kan je namelijk filters toepassen. Zo kan je beelden omzetten naar zwart wit of, zoals hieronder, opnames een selectieve scherpte geven met het miniatuur effect filter.
Ten opzichte van de concurrentie
De Canon EOS 90D is wat ons betreft de beste APS-C spiegelreflex van Canon. Hij is op veel punten gelijk aan de EOS 80D, maar de betere sensor en autofocus maken de 90D echt de moeite waard om even voor door te sparen. De D7500 is Nikon’s aanbod in dit segment en een waardige opponent van de EOS 90D. De Canon heeft een betere beeldkwaliteit en in live view is het dankzij de autofocus een stuk beter dankzij Canon’s Dual AF. De Nikon biedt iets betere video, maar wie voornamelijk fotografeert, heeft aan de 90D de betere camera.
Canon 90D IN DE PRAKTIJK
Benieuwd naar de prestaties van de Canon EOS 90D in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.
Conclusie test Canon EOS 90D
Heb je al veel EF-objectieven of hou je van een optische zoeker, dan is de EOS 90D een heel goede camera en een goede keus.
De Canon EOS 90D is de beste APS-C spiegelreflex van Canon. Heb je al veel EF-objectieven of hou je van een optische zoeker, dan is de EOS 90D een heel goede camera en een goede keus. Alleen is de spiegelreflex niet meer de enige keus die je als fotograaf tegenwoordig hebt als je een serieus goede camera zoekt. De Canon EOS M6 Mark II heeft bijvoorbeeld dezelfde sensor en is een stuk kleiner en ook iets goedkoper. Maar die heeft natuurlijk weer geen (optische) zoeker. En ergonomisch is de EOS 90D een fijnere camera als je van een beetje fors houdt. Twijfel je tussen bijvoorbeeld een EOS M6 Mark II en een EOS 90D, dan kan je gewoon voor de 90D kiezen en die in live view als een spiegelloze camera gebruiken.