Test Canon EF 11-24mm f/4L USM

0

Wil je voor Canon een supergroothoek met autofocus en het gemak van een zoom, dan kan je onmogelijk om de Canon EF 11-24mm f/4L USM heen.

Als we de fisheye-objectieven niet meetellen, dan is de Canon EF 11-24mm f/4L USM het objectief met de grootste beeldhoek van Canon. Het is ook het meest groothoekige objectief met autofocus dat in EF-vatting verkrijgbaar is. En het is ook nog eens een zoom. Dus krijg je niet alleen die enorme 11mm, maar alles tot en met 24mm. En dat met een alleszins redelijke lichtsterkte van f/4.

TESTRESULTATEN Canon EF 11-24mm f/4L USM @ Canon 5DsR & Sony A7R III:

VOORDELEN

Nadelen

  • Grote beeldhoek

  • Weinig vertekening behalve op 11mm.

  • Degelijk gebouwd

  • Weinig chromatische aberratie

  • Geen filterdraad voor schroeffilters

  • Groot en zwaar

  • Geen beeldstabilisatie

De vraag naar extreme groothoekobjectieven is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Waar twintig jaar geleden dit soort objectieven beschouwd werden als heel specialistisch, zijn objectieven voor full frame met een brandpunt van 14mm of minder eigenlijk heel normaal geworden in de interieur- en landschapsfotografie. Geen wonder dat er dus ook veel extreme groothoekobjectieven en groothoekzooms op de markt zijn gekomen. Een aantal zijn uitsluitend voor spiegelloze camera’s, maar ook in EF-vatting valt er inmiddels zeker wat te kiezen. Samyang heeft bijvoorbeeld de Samyang XP 10mm f/3.5. Maar wie toch graag autofocus wil, of het gemak van een zoom, kan onmogelijk om de Canon EF 11-24mm f/4L USM heen. Deze lens biedt de grootste beeldhoek van alle rectalineaire (dus niet fisheye) EF-zoomobjectieven en hij heeft dus ook autofocus. Hij biedt een millimeter extra ten opzichte van bijvoorbeeld de Sigma 12-24mm f/2 ART en dat maakt wel degelijk verschil. Juist in het groothoekbereik is iedere millimeter van belang.

Bouw en autofocus

De Canon EF 11-24mm f/4L USM is een stevige lens, in meer dan een opzicht. De Canon EF 11-24mm f/4L USM is degelijk gebouwd en dat voel je dan ook aan het gewicht. Het is weerbestendig en voorzien van een pakking op de achterzijde. Het objectief heeft 16 lenselementen in 11 groepen. Het objectief bevat een UD-element, een Super-UD element en vier asferische elementen. Maar het meest opvallende aan het objectief is natuurlijk de grote, bolle frontlens. Hierdoor is het vanzelfsprekend niet mogelijk om standaard schroeffilters te gebruiken. Wel zijn er een aantal fabrikanten zoals Athabasca en Nisi die speciale filterhouders maken. Je hebt dan grote, vlakke filters nodig van tenminste 15cm of groter. Die zijn niet goedkoop en ook niet heel makkelijk om mee te nemen. Maar het kan dus wel.

Beeldkwaliteit

Bij een objectief met zo’n grote beeldhoek zou je bijna geneigd zijn om wat vergevingsgezind te zijn als het om de beeldkwaliteit gaat. Gelukkig is dat bij de Canon EF 11-24mm f/4L USM niet nodig. De beeldkwaliteit is erg goed en de scherpte is tot in de hoeken over bijna het hele zoombereik prima. Weliswaar zie je wat verloop naar de hoeken op volle opening, maar voor een supergrootboek is de scherpte mooi egaal, zeker in het midden van het zoombereik. Er zijn Canon groothoekobjectieven die een hogere centrumscherpte halen, maar juist het feit dat er bij de Canon EF 11-24mm f/4L USM redelijk weinig verschil zit tussen het centrum en de hoeken, zeker als je iets diafragmeert, maakt hem heel geschikt voor bijvoorbeeld landschap- en interieurfotografie.

Vignettering is natuurlijk onvermijdelijk in een objectief met zo’n grote beeldhoek. Zeker op 11mm. Dan is het bijna twee stops op volle opening en zelfs op f/5.6 is het nog niet helemaal weg. Naarmate je inzoomt wordt het minder. Maar wil je het vrijwel weg hebben dan zal je twee stops moeten diafragmeren of het moeten corrigeren in de nabewerking.

De Canon EF 11-24mm f/4L USM is over een groot deel van het zoombereik behoorlijk vertekeningsvrij, ook zonder lenscorrecties. Dat is het voordeel van een objectief dat gemaakt is voor spiegelreflexcamera’s. Omdat je bij een DSLR het zoekerbeeld niet kan corrigeren, zal je als fabrikant de vertekening moeten oplossen met een goed optisch ontwerp. Vanaf 24mm tot ca 17mm is het heel minimaal en zoom je verder uit, dan neemt het langzaam toe. Maar pas op de uiterste groothoekstand, op 11mm wordt het redelijk zichtbaar, vooral als je rechte lijnen langs de rand van je beeld hebt en als die dichtbij zijn. De vertekening is niet echt ton- of kussenvormig, maar een beetje golvend. Afhankelijk van het onderwerp zie je er hierdoor meer of minder van. En op grotere opnameafstanden heb je er ook minder last van.

Canon EF 11-24mm f/4L USM IN DE PRAKTIJK

Benieuwd naar de prestaties van de Canon EF 11-24mm f/4L USM in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze vernieuwde webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te worden bekeken.

Conclusie test Canon EF 11-24mm f/4L USM op Sony A7R III & Canon 5DsR

De Canon EF 11-24mm f/4L USM is een indrukwekkende supergroothoekzoom. De maximale beeldhoek is enorm, de beeldkwaliteit dik in orde en hij is gebouwd als een tank.

De Canon EF 11-24mm f/4L USM is een indrukwekkende lens. Zowel om naar te kijken op de camera als om door te kijken. Wat je in beeld krijgt met een 11 millimeter moet je echt zien! Met een lens met zo’n enorme beeldhoek moet je leren werken, maar als je dat eenmaal onder de knie hebt, dan kunnen de resultaten geweldig zijn. De goede beeldkwaliteit van de Canon EF 11-24mm f/4L USM zorgt ervoor dat alle moeite die je doet om een goede compositie te krijgen, ook beloont wordt met een beeld dat scherp is van hoek tot hoek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in