Test Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM

0
MG 3657
MG 3657

De Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM is een goede, aantrekkelijk geprijsde allround zoomlens voor de full frame EOS camera’s. Het is licht en compact en met een bereik van behoorlijk groothoek tot medium tele kan je heel veel onderwerpen aan.

Allround zoom: Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM

Bezitters van een full frame Canon camera die met een beperkt budget op zoek waren naar een standaardzoomlens, hadden het tot voor kort niet makkelijk. De voor de hand liggende standaard zoom was natuurlijk de 24-105mm f4L IS USM. Voor wie dat iets te duur was, biedt Canon nu een nieuwe zoomlens, de EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM. Het zoombereik, van 24mm groothoek tot 105mm tele, is heel populair. Van landschap tot portret, met dit objectief kan je heel veel onderwerpen aan. Het objectief heeft ook een moderne beeldstabilisatie die veel beter is dan de stabilisatie van de 28-135mm en een STM-motor die heel geschikt is voor video in combinatie met de Dual Pixel AF van bijvoorbeeld de EOS 6D Mark II.

Bouw

EOS 6D Mark II EF24 105mm STM FSL

De Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM is een relatief licht objectief. Met 525 gram is het 260 gram lichter dan de 24-105mm f/4L IS USM II. Dat zit niet in het aantal lenselementen. Dat is voor beide gelijk. De constructie is wel verschillend. Voor de 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM is veel kunststof gebruikt en het objectief is niet extra beschermd tegen vocht. Het objectief zit wel goed in elkaar, met weinig speling en goed lopende zoom- en scherpstelringen. Het diafragma bestaat uit 7 bladen. Dat levert iets minder ronde bokehballen op dan wanneer je een negenbladig diafragma hebt. Het is wel een oneven aantal zodat je sterren met 14 punten krijgt als met een klein diafragma kleine felle lichtbronnen in beeld hebt. Het objectief heeft schakelaars voor autofocus/manual focus en voor de beeldstabilisatie, maar geen venster dat de ingestelde scherpstelafstand aangeeft.

autofocus

Canon past ook in de full frame camera’s Dual Pixel AF toe. Dankzij deze techniek beschikken de camera’s over fasedetectie autofocus op de sensor. Het voordeel is dat je hierdoor in live view snel en precies kan scherpstellen. Het meeste profijt van deze techniek heb je met objectieven met STM-aandrijving. Op APS-C camera’s met Dual Pixel AF hebben we gemerkt dat met STM-objectieven je heel mooi de scherpte kan verleggen van het ene punt naar het andere door eenvoudig een andere plek op het scherm aan te tikken. De scherpstelling glijdt dan heel vloeiend zonder zoeken naar het volgende scherpstelpunt. Daarom is het vreemd dat de 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM pas het tweede objectief voor fullframe met STM was. De 40mm f/2.8 pancake was de eerste. Voor het maken van foto’s is STM iets langzamer dan USM, maar het verschil is niet groot. De 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM stelt in de praktijk best snel scherp. De STM motor is een fractie stiller is dan de USM motor en de nauwkeurigheid bleek tijdens onze laboratoriumtesten hoger dan bij de 24-105mm met USM motor. De grootste troefkaart van dit objectief is de mogelijkheid om tijdens het filmen in Movie Servo AF onderwerpen vrijwel perfect dankzij die STM motor. Wie veel wil filmen doet er alleen al om deze reden goed aan om dit objectief hoog op het verlanglijstje te zetten.

Lichtafval, overstraling en vervorming

 MG 8437 met exif

De beeldkwaliteit van de 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM is behoorlijk goed, maar niet perfect. Dat geldt overigens ook voor eigenlijk alle andere 24-105mm objectieven. De scherpte in het centrum is over het algemeen goed, met een verloop naar de hoeken bij volle opening. Het objectief scoort in de groothoekstand beter dan in de telestand. Waar je in de praktijk mee te maken kan krijgen is het feit dat het objectief last heeft van beeldveldwelving. Het scherptevlak is dus niet vlak, maar een beetje bol. Stel je in het midden scherp op een plat vlak, dan lopen de hoeken hierdoor behoorlijk weg. Je ziet dat ook als je scherpstelt op onderwerpen die heel dichtbij zijn. Je krijgt dan een scherpe hotspot met een onscherpe cirkel er omheen, tenzij je onderwerp net mooi meeplooit met het scherptevlak. De 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM heeft ook wat chromatische aberratie en dat zie je in de telestand nog iets meer dan in de groothoekstand. Vertekening is ook aanwezig, met een duidelijk waarneembare tonvormige vertekening in de groothoekstand die via neutraal ergens tussen de 35 en de 50mm verloopt naar duidelijk kussenvormig. In de groothoek stand is bij 24 en 28mm en ook op 105mm bij volle opening flink wat vignettering zichtbaar. Uiteraard kunnen lenscorrecties, zowel in de camera als in de nabewerking vignettering, vertekening en een groot deel van de aberraties wegwerken en dat scheelt enorm. In de praktijk levert dit objectief mooie scherpe opnames die weinig onderdoen voor de duurdere L-objectieven.

 MG 8451 met exif

Distort24105STM

Beeldstabilisatie

IS24105STM
De beeldstabilisatie tussen de beeldstabilisatie van de 28-135mm en deze 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM ligt meer dan tien jaar ontwikkeling en dat is duidelijk te merken. De stabilisatie is goed voor zerker vier stops verschil. Hij werkt mooi stil en dat is een extra bonus bij het filmen. Op de schuif op het objectief voor de beeldstabilisatie zitten maar twee standen: On en Off. Gelukkig merkt dit objectief zelf wanneer het op een statief staat en wanneer je er een onderwerp mee volgt. Dan werkt de stabilisatie maar in een richting en werkt hij het pannen niet tegen.

 MG 8612 met exif

Conclusie Test Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM

VOORDELEN

  • Mooi / veelzijdig zoombereik
  • Beeldstabilisatie
  • STM motor bij video
  • Licht
  • Prijs

Nadelen

  • Niet stof- en vochtdicht
  • Lichte constructie (in vergelijking met 24-105mm L versies)

Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM is een lekkere lichte en compacte standaardzoom voor Canon full frame camera’s.

 De beeldkwaliteit is goed en de STM motor werkt heel prettig. Die motor is voor fotografen die ook graag willen filmen met hun EOS 6D Mark II of EOS 5D Mark IV echt een aanrader. En in combinatie met de 6D Mark II is dit ook een ideale combinatie voor fotografen die een lichte full frame set van Canon willen voor reis- of reportagefotografie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in