Test Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM @ 5DsR

0
70200f4ISvII FF 007
70200f4ISvII FF 007

De Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM is de opvolger van de fameuze orginele EF 70-200mm f/4L IS USM. Dat objectief was een van de scherpste telezooms die je kon krijgen. Voeg dat bij de compacte afmetingen, een redelijk laag gewicht en een goede beeldstabilisatie en je hebt een zoomlens die nauwelijks te verbeteren viel. Canon heeft dat toch gedaan met deze tweede generatie. De nieuwe EF 70-200mm f/4L IS II USM is nog scherper, beter afgedicht en beter gestabiliseerd. De prijs is maar een beetje omhoog gegaan en de afmetingen en het gewicht zijn vrijwel gelijk gebleven. Chapeau.

 

Geweldige korte telezoom: Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM

Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM is een bijna ideale telelens. Hij is compact en met 780 gram gewicht niet al te zwaar. De lichtsterkte van f/4 blijft mooi gelijk over het hele bereik. En het bereik is goed voor zowel portretten als echte teleopnames met een mooi gecomprimeerde beeldweergave. De ietwat bescheiden lichtsterkte en het niet al te overdreven bereik maken het ontwerpen van een objectief als dit wellicht wat makkelijker dan bij een f/2.8 versie of een 70-300mm. Dat zie je terug in de optische prestaties. De voorganger van deze lens was al een van de scherpste telezoomlenzen en de nieuwe versie doet daar weer een (klein) schepje bovenop.70200f4ISvII FF 008

Verwacht geen hele grote verschillen. Daarvoor was de eerste generatie domweg al te goed.  Maar die eerste versie is ontworpen toen Canon nog enkel camera’s met minder dan 24 megapixel maakte. Nu zijn er meerdere modellen met 30 en 50 megapixel en is het tijd voor een opvolger. Tegelijk met een nieuw optisch ontwerp heeft Canon de beeldstabilisatie en de afdichting van het objectief verbeterd. Voor wat extra bereik kan je dit objectief ook prima combineren met Canon’s nieuwste 1.4 en 2x teleconverters. Iedere teleconverter zorgt voor wat kwalititeitsverlies doordat lensfouten letterlijk worden uitvergroot. Maar als je ze combineert met een objectief dat zo goed is als deze, dan blijft de beeldkwaliteit ook met converters prima. Wil je wat geld besparen, dan blijft de eerste generatie nog altijd een goede keus. Maar wil je klaar zijn voor de toekomst, kies dan voor deze.

Bouw en Functies

ef70 200 4l mount hiRes1200

De Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM is op veel punten vernieuwd. Inclusief alle veranderingen als wittere verf en andere teksten is het een lange lijst. De belangrijkste veranderingen zijn het optisch ontwerp, hoewel het nieuwe objectief evenveel elementen in evenveel groepen heeft als de oude. De kortste instelafstand is van 1,2 naar een iets bruikbaardere 1,0 meter gegaan. De maximale vergroting is hierdoor ook gestegen van 0,21x naar 0,27x. Zeker nog geen macro-prestaties, maar voor portretfotografie is dit zeer welkom. Het nieuwe objectief is een fractie groter en zwaarder dan het oude en de filtermaat is ook iets gegroeid, van 67mm naar 72mm. De frontlens is  nu voorzien van een fluorine coating zodat hij makkelijker schoongemaakt kan worden en vuil en vocht zich minder goed hecht. Het objectief is volgens Canon ook voorzien van betere afdichtingen zodat vocht en stof minder makkelijk kunnen binnendringen. En het aantal diafragmabladen is van 8 naar 9 gegaan, wat in ieder geval in theorie voor een iets rondere diafragmaopening en dus een iets mooier bokeh moet zorgen.

70200f4ISvII FF 003

Het objectief voelt buitengewoon degelijk aan, net als zijn voorganger overigens. Canon plakt niet zomaar een ‘L’ in de naam van zijn objectieven. Net als zijn voorganger heeft dit objectief vier schakelaars, die eveneens tussen de zoomring en de scherpstelring zitten. De bovenste is voor het begrenzen van het scherpstelbereik, daaronder zit een schakelaar voor het wisselen van AF naar MF, daaronder de Aan/Uit schakelaar van de beeldstabilisatie en daaronder een schakelaar voor de stand van de beeldstabilisatie. Hij heeft een venster die de ingestelde afstand aangeeft en zoals bij alle USM objectieven kan je de scherpstellen altijd handmatig bijregelen. Die laatste heeft een extra waarde gekregen. het objectief wordt nog altijd geleverd zonder de optioneel verkrijgbare statiefgondel. Voor een objectief van nog geen 800 gram is dat ook niet echt nodig. 

Beeldstabilisatie

Een van de punten die verbeterd zou moeten zijn is de beeldstabilisatie. Canon claimt een winst van 5 stops voor het nieuwe model en gezien de resultaten uit onze test lijkt dat geen overdreven statement. Zonder stabilisatie zijn de resultaten bij 1/30e van een seconde al onbruikbaar. Met stabilisatie zaten we bij 1/4e nog op bijna dezelfde scherpte als bij 1/60e zonder stabilisatie. Dat is uitstekend. Ook beschikt de nieuwe versie over een extra instelling voor de beeldstabilisatie. Naast een gewone goed-voor-alles stand 1 is er ook stand 2 voor pannen oftewel het maken van foto’s waarbij je meebeweegt met het onderwerp. Zodra de camera dit detecteert werkt de stabilisatie nog maar in 1 richting, dwars op de richting waarin je beweegt. Stand 3 is echt nieuw. In deze stand kan je de camera in alle richtingen bewegen om onderwerpen te volgen zonder dat de stabilisatie deze (grote) camerabewegingen probeert tegen te gaan. De beeldstabilisatie werkt ook opvallend stil. Waar je de stabilisatie van de oude echt ‘aan’ hoorde gaan, doet de beeldstabilisatie van de nieuwe 70-200mm zijn werk direct en onhoorbaar.

IStest

Lichtafval, overstraling en vervorming

De Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM is een kwalitatief uitstekende zoom. Maar het is nog altijd wel een zoom en geen vast brandpunt objectief. Je ziet dat onder andere terug bij de vertekening, die met zo’n 1,5% kussenvormig op de langere brandpunten wat hoger is dan je eigenlijk zou willen. Voor natuuropnames is dat geen probleem, maar in de architectuur zie je het wel heel duidelijk. Gebruik je dit objectief op een camera met een optische zoeker, dan zie je gebouwen overduidelijk iets naar binnen knijpen. Dit wordt niet in de camera gecorrigeerd. In de nabewerking is het met het juiste lensprofiel natuurlijk maar een druk op de knop om het weg te krijgen, maar hou er wel rekening mee dat je dan iets van je beeld verliest.

De Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM heeft op volle opening  wat zichtbare lichtafval, vooral als je uitzoomt. Het objectief bereikt een maximale waarde van 1,6 EV op 200mm bij f/4. Dit kan in de camera al worden gecorrigeerd zodat je het in de jpegs nauwelijks terug ziet. En maak je portretten, dan is een beetje lichtafval zelfs wel een voordeel. Al met al een prima resultaat.

Waar de Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM soms wel een beetje mee kan worstelen is tegenlicht. Ondanks de nieuwste Super Spectra Coatings kan hij soms echt last hebben van flare en verlies van contrast, vooral op de langste zoomstand en op volle opening. Je ziet het direct als het gebeurt en je kan er dan ook gemakkelijk voorkomen door de compositie aan te passen. Maar als het objectief een minpuntje heeft, dan is het dit.

70200f4ISvII FF 009

beeldkwaliteit

Op de testresultaten van de nieuwe Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM valt niks af te dingen. Dit objectief is scherp van hoek tot hoek op eigenlijk alle brandpunten en alle diafragma’s. Alleen op 200mm zie je een klein verschil tussen de f/4 en de overige diafragma’s zitten. De ongecorrigeerde raw-bestanden laten ook nog wel een klein verloopje naar de hoeken zien, maar zodra je de correcties toepast (met name die voor de lichtafval), dan ziet het er echt prachtig uit. Diafragmeren naar f/8 zorgt nog voor een kleine toename van de scherpte, maar het verschil is in de praktijk eigenlijk niet zichtbaar. De afwezigheid van chromatische aberratie draagt ook nog eens bij aan de hoge scherpteindruk.

70200f4ISvII FF 002

Viewfoto3840Canon70200mmf4

Conclusie test Canon 70-200mm f/4 IS II @ Canon 5DsR

VOORDELEN

  • Fantastische beeldkwaliteit
  • Degelijk gebouwd
  • Weerbestendig
  • Geschikt voor teleconverters
  • Goede beeldstabilisatie

Nadelen

  • Bokeh (natuurlijk) niet zo mooi als bij een f/2.8
  • Vertekening op langere brandpunten wat hoog
  • Gevoelig voor tegenlicht

70200f4ISvII FF 001

 

Dit objectief ademt in alle opzichten professionele kwaliteit.

De Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM is een hele goede telelens en een eerste keus als je geen zin hebt in het gewicht of de prijs van de f/2.8 versie. Het objectief ademt in alle opzichten professionele kwaliteit. Het is degelijk gebouwd en bestand tegen weer en wind. Het overtreft optisch ook de beeldkwaliteit van de originele 70-200mm f/4 IS USM. Het verschil is niet heel groot, maar gezien de kwaliteit van de eerste versie is dat op zich al een enorme prestatie. Die toename zal je vooral gaan zien op camera’s met een hoge resolutie, zoals de EOS 5DSr die we voor deze test gebruikt hebben. Met de Canon EF 70-200mm f/4L IS II USM ben je helemaal klaar voor een toekomst in ‘high res’. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in