Test Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 DC III

0
MG 7529 3840
MG 7529 3840

De Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 DC III is een standaardzoomobjectief dat je niet los kan aanschaffen in de Canon winkel, maar wel in de fotohandel. Het is namelijk een kitlens die je alleen met de Canon EOS4000D geleverd wordt. In de fotohandel worden dit soort kits vaak gesplitst waardoor je dit lensje voor weinig geld op de kop kan tikken. Wat krijg je voor een zoomlens van onder de 100 euro?

Lichtgewicht: Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 DC III

 

De Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 DC III is een standaardzoomlens zonder franje. Een volledige kunststofbehuizing en geen beeldstabilisatie is een stapje terug in de tijd, net zoals de Canon EOS 4000D dat in sommige opzichten is. Dat het geen beeldstabilisatie heeft is jammer, zeker voor de doelgroep. Beginnende fotografen beschikken vaak nog niet over de beste opnametechniek en een foutje in het stilhouden van de camera of het selecteren van de juiste sluitertijd is dan zo gemaakt. Zonder beeldstabilisatie wordt dat direct afgestraft doordat je de foto bewogen is. Daar leer je dan hopelijk snel van, maar het vermindert het plezier in het fotograferen natuurlijk wel een beetje. Zeker als je dan bij een workshop iemand naast je moeiteloos die opname bij weinig licht wel ziet maken met bijna hetzelfde objectief, waar dan alleen wel ‘IS’ op staat.

Bouw

Op 18mm:

 MG 7501 3840 16bij9
Alles aan de Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 DC III ademt kostenbesparing, of – als je het positiever wilt kwalificeren: efficiency. De behuizing van het objectief bestaat volledig uit kunststof, tot en met de bajonet toe. De scherpstelring is eigenlijk geen scherpstelring, maar gewoon een geribbelde verdikking van de voorzijde van het objectief, zodat je de tubus beet kan pakken en kan verdraaien. Het objectief heeft wel een mooie brede zoomring en toch nog een schakelaar: die voor het wisselen tussen autofocus en manual focus. Het zit redelijk in elkaar, al is de speling in de tubus op 55mm eigenlijk wel iets groter dan we graag zouden zien. Het objectief heeft geen beeldstabilisatie.

op 55mm:

 MG 7502 3840

Beeldkwaliteit

 MG 7538 3840

De beeldkwaliteit van de Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 DC III is niet eens zo gek als je het afzet tegen de prijs. We hebben 18-55mm objectieven van Canon getest die beter scoren, maar die kosten een stuk meer. Er zitten dan ook 11 elementen in 9 groepen in, waarvan een asferisch element. De scherpte is redelijk, zeker bij de kortere brandpunten. Op 55mm is de scherpte op volle opening beduidend minder. Een stop diafragmeren, naar f/8 zorgt voor een flinke verbetering. Het kan te maken hebben met ons specifieke testexemplaar of met de extra speling die er in de tubus zit als je hem helemaal uitzoomt. In de groothoekstand is de vertekening 1,5% tonvormig en dat slaat in raw ineens om naar een hele geringe kussenvormige vertekening in de telestand. De lichtafval is zoals te verwachten valt, het grootst in de groothoekstand. Met 0,8 stops op volle opening in jpeg valt het nog alleszins mee. Als je iets diafragmeert of inzoomt neemt de lichtafval af. De getallen zijn in raw wat minder goed, met twee stops op 18mm bij f/3.5. Maar dat halveert al na een stop diafragmeren. Sluit je dit objectief stelselmatig 1 stop, dan zijn de resultaten over het algemeen vrij goed. Wat wel opviel was dat de chromatische aberraties iets hoger waren dan bij de versie II van ditzelfde objectief. In hoeverre dit te wijten is aan een ander lensontwerp of veroorzaakt wordt door de ‘sample-variation’ kunnen we helaas niet zeggen.

Viewfoto3840Canon1855

JPGVignet

 MG 7542 3840

Conclusie Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 DC III

VOORDELEN

  • Prijs
  • Prijs (hadden we dat al gezegd?)
  • Licht

Nadelen

  • Kunststof bajonet
  • Beeldkwaliteit bij 55mm
  • Geen beeldstabilisatie
 

De Canon 18-55mm DC III is een echte budgetoptie.

De Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 DC III is een hele goedkope standaardzoom. Mede dankzij deze zoom kan Canon de prijs van de EOS 4000D onder de 300 euro houden, inclusief lens. Het objectief presteert niet eens zo slecht. Alleen op de 55mm stand was ons testexemplaar wat minder, maen dan vooral op volle opening. Voor de rest valt er goed mee te leven en doet hij het behoorlijk op de 18 megapixel 4000D. Heb je een standaardzoomlens nodig en is je budget heel erg krap, dan is dit best een goede optie. Dit objectief is ook een prima keus voor projecten waarbij je het risico bestaat dat je apparatuur het niet overleeft (autoachtervolgingen, explosies). Heb je echter een paar tientjes meer te besteden, doe jezelf dan een plezier en koop dan een van de versies met beeldstabilisatie. Die zijn niet alleen gestabiliseerd, maar ook optisch beter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in