Test Canon EF-S 60 mm/2.8 Macro (C APS-C)

0

Canon kwam met de Canon 60 mm Macro uit in 2005. Dit objectief, met als officiéle benaming Canon EF-S 60 mm 2.8 USM Macro, is door de bouw alleen in te zetten op een camera voorzien van een beeldsensor van het APS-C formaat. De cropfactor bij Canon bedraagt 1.6, het brandpuntequivalent bedraagt dus 96 mm. Dit objectief is daardoor ook goed in te zetten als portretlens. Als nadeel van een brandpuntsafstand van 60 mm bij macro fotografie is de korte onderwerpafstand. Lenzen als de Canon 100 mm 2.8 Macro IS, Sigma 105 mm Macro OS en Tokina 105 mm Macro zijn wat dat betreft beter inzetbaar dan de Canon 60 mm Macro.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

PraktijopnameCanon60mmMacro

Bouw en autofocus

Het Canon 60 mm macro objectief is compact gebouwd en het gewicht is laag. Het huis is van kunststof en de vatting is van metaal. Tijdens het scherpstellen draait het filter niet. De scherpstelring draait heel soepel en de scherpstelslag bedraagt 180 graden. Voor handmatig scherpstellen, vaak nodig bij macro, is dat voldoende. De autofocus is van het HSM type en het scherpstellen gaat met een Canon 7D heel snel; van 15 meter naar 1,5 meter in slechts 0,21 seconde. Het scherpstellen gaat stil en bij weinig licht pendelt de camera zelden.

Lichtafval

De lichtafval in stops van de Canon 60 mm macro is alleen bij f/2.8 hoog. Bij f/4.0 is deze al zo laag dat in de praktijk deze zelden storend zal zijn. Je zou van een dergelijk objectief bij volle opening een iets lagere lichtafval verwachten. Lichtafval is overigens softwarematig te bestrijden.test Canon 60 mm,Canon 60 mm macro test

Vervorming

De vervorming van de Canon 60 mm macro is zo laag, dat die te verwaarlozen is.

Overstraling

Bij tegenlicht komen we een wat overstraling tegen bij de Canon 60 mm macro. Daarnaast wordt het beeld ontsierd door nevenbeelden.APS-C_Canon_Canon_60_mm_overstraling

Scherpte

Canon60mmMacroRezzJPG kopieHet scheidend vermogen van de Canon 60 mm macro, uitgedrukt in lijnen/sensorhoogte, bereikt bij f/4.0 in het centrum de top. Deze top ligt in absolute zin niet erg hoog. De kracht van dit objectief is gelegen in het geringe verschil in scheidend vermogen tussen het centrum en de hoeken. Nagenoeg alle productfoto’s op deze gehele site worden met dit objectief gemaakt.

Chromatische aberratie

De chromatische aberratie van de Canon 60 mm macro blijft bij alle diafragmawaarden laag.

Praktijk

Canon 60 mm 2 002canon_60_mm_2.8_insect

Canon EF-S 60 mm 2.8 Macro @ f/6.3
Canon EF-S 60 mm 2.8 Macro @  f/9.0

Bokeh

De onderstaande detailopnamen zijn van het linker glas en de rechter fles.

De ronde onscherpe delen zijn bij zowel bij f/2.8 als bij f/8.0 nagenoeg egaal van dekking waardoor het beeld in de onscherpe partijen rustig overkomt. Voor een macro-objectief is dit fraaie bokeh van groot belang.

Bo APS-C 60 1 2

Bo APS-C 60 2
Canon EF-S 60 mm/2.8 Macro @f/2.8
Bo_APS-C_60_28_2
Canon EF-S 60 mm/2.8 Macro @f/2.8

Conclusie test Canon EF-S 60 mm 2.8 Macro

 

 

Voordelen

  • Vanaf f/4.0 lage lichtafval
  • Gelijkmatige afbeeldingskwaliteit over het hele beeld
  • Zeer snelle autofocus
  • Compacte bouw
  • Gunstige aanschafprijs

Nadelen

  • Resolutie had net iets hoger gemogen

Klik op het product voor full size praktijkopnames, specificaties, prijzen en testresultaten.

De Canon 60 mm macro is door de brandpuntafstand in te zetten zowel als macrolens en als portretlens. Het objectief is compact gebouwd en de autofocus is razendsnel. Het scheidend vermogen bereikt een top al bij f/4, deze is in absolute zin niet heel hoog maar het verschil tussen het centrum en de hoeken is opvallend klein. In vergelijking tot de hier geteste zoomlenzen ontworpen voor het APS-C formaat presteert de Canon 60 mm Macro heel goed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in