Test Canon EOS 1300D

0

Maart 2016 werd de Canon 1300D geïntroduceerd: een instapmodel spiegelreflex camera met weinig nieuwe features en een zeer aantrekkelijke prijs. Het is de opvolger van de Canon 1200D (februari 2014), die in grote aantallen is verkocht. Canon 1300D en 1200D hebben eenzelfde sensor en beeldprocessor. Ook het uiterlijk is vrijwel gelijk. Ingebouwde Wi-Fi en Dynamic NFC, gericht op het delen van foto’s via je smartphone op Social Media, zijn de pluspunten van de 1300D ten opzichte van de 1200D. Het beeldscherm – geen touchscreen – aan de achterkant is even groot, maar het scherm van de 1300D heeft twee keer zo veel pixels als het scherm van de Canon 1200D. Voordat jij verder gaat met lezen, geven wij een tip. Wil je een goedkope Canon spiegelreflex en heb je geen behoefte aan draadloze verbindingen om bestanden te delen via Social Media? Koop als je de kans hebt een Canon 1200D, want die is nu nog goedkoper dan de 1300D, terwijl de beeldkwaliteit van beide camera’s niet verschilt. In de conclusie tippen we nog een andere Canon camera, als alternatief voor de Canon 1300D.

CompreddedEOS 1300D Lifestyle 16

Spiegelreflex of spiegelloos?

Elke fotograaf, van beginner tot professional, kan kiezen uit een groot aantal systeemcamera’s. Systeemcamera’s zijn camera’s waarvan je de lens kan verwisselen. Ze zijn te koop met een spiegel (Canon, Nikon, Pentax) en zonder spiegel (Olympus, Fujifilm, Sony, Canon, Nikon, Panasonic, Sigma, Leica). Vaak wordt gesuggereerd dat de beeldkwaliteit alleen afhangt van de sensorgrootte, maar dat is niet zo. De kwaliteit van de sensoren verschilt tussen de merk zodanig, dat een goede camera met een kleine sensor een camera van een ander merk met een grotere sensor kan verslaan wat beeldkwaliteit (signaal/ruis verhouding, dynamisch bereik en resolutie). Als je weinig fotografeert in situaties met weinig licht, dan is de beeldkwaliteit van camera’s met een sensor van 1 inch, micro-43 of APS-C meer dan voldoende voor een mooie vergroting. Voor beginners zijn factoren als gebruiksgemak, snelheid bij scherpstellen en de hoeveelheid lawaai die een camera maakt belangrijker dan de beeldkwaliteit van de verschillende camera’s waar je uit kan kiezen. Het is in onderstaand filmpje niet goed te zien, maar uit onze metingen blijkt dat de in dit filmpje gebruikte systeemcamera twee keer zo snel scherp stelt op een stilstaand onderwerp als de Canon 1300D. Bij snel bewegende onderwerpen ontlopen ze elkaar niet veel wat AF snelheid betreft.

“Gebruik je het beeldscherm achterop de camera om te fotograferen,
kies dan geen spiegelreflex”.

Hik je aan tegen de grootte van deze spiegelreflexcamera en het verwisselen van lenzen, kijk dan eens naar een Canon Powershot G7 (met een 1 inch sensor). Bij een spiegelreflex camera moet je je oog naar de zoeker brengen, als je een foto wil maken. Als je graag het beeldscherm achterop de camera gebruikt om te fotograferen, kies dan geen spiegelreflex. Als je het beeldscherm achterop de Canon 1300D (“Liveview”) gebruikt om te fotograferen, dan automatisch scherpstellen van de Canon 1300D heel erg traag. Bovendien klapt de spiegel na een korte tijd weer op, waardoor je niets meer ziet op het beeldscherm. Bij automatisch scherpstellen tijdens video merk je duidelijk dat deze camera een sensor gebruikt, waarvan het ontwerp van voor 2014 is: op dit punt verliest de 1300D het van alle spiegelloze systeem camera’s die er momenteel te koop zijn. Ben je gewend om te fotograferen met een smartphone, dan kan de overstap naar een spiegelloze systeemcamera voor jou een logischer keuze zijn. Ook voor wie graag onopgemerkt opnames wil maken, is de keuze voor een spiegelloze systeemcamera misschien verstandiger. Bovenstaande video is een vergelijking tussen een spiegelreflex camera en een spiegelloze systeemcamera van Panasonic in de normale modus. De Panasonic is in de normale modus al veel stiller, maar heeft – net als veel andere spiegelloze systeemcamera’s- ook nog een “silent mode”, waar de camera vrijwel geruisloos is. Duurdere spiegelreflex camera’s hebben soms ook een silent modus, maar omdat er nog altijd een spiegel op en neerklapt voor een opname, wint een spiegelloze systeemcamera ook dan de vergelijking met beide handen op de rug.

Canon EOS 1300D: Bouwkwaliteit & Features

CompreddedEOS1300D EF S18 55 IS II FSL

 

“Heb je een spiegelreflex en mis je Wi-Fi op je camera? Koop een EyeFi Mobi SD kaart”.

De Canon EOS 1300D is uitgerust met Canon’s DIGIC 4+ processor en een 18 Megapixel APS-C-formaat sensor. Voor beginners kan een spiegelreflex er intimiderend uitzien. De Canon EOS 1300D helpt gebruikers die deze spiegelreflexcamera voor het eerst vasthouden om die schroom snel te overwinnen. Het aantal knoppen op de camera is overzichtelijk en de camera ligt lekker in de hand. Het cameramenu is erg overzichtelijk. Met de Scene Intelligent-modus (te vinden op de programmaknop boven op de camera) regelt de camera alles en kiest de juiste instellingen voor je. Met een draai aan de programmaknop kies je opnameprogramma’s die zijn ontworpen voor specifieke onderwerpen. In vergelijking met compact camera’s hebben (zowel spiegelreflex- als spiegelloze) systeemcamera’s een snelle autofocus. Met de Canon 1300D kan je bewegende onderwerpen fotograferen met een bescheiden snelheid van drie beelden per seconde.

De optische zoeker biedt een effectieve zoekervergroting van 0,5x. Dat is kleiner de zoeker van een Nikon instap spiegelreflex camera, al zal het verschil je niet snel opvallen. Maar sommige elektronsiche zoekers van Fujifilm, Panasonic, Sony of Olympus camera’s zijn veel groter, waardoor je gemakkelijker ziet wat er op de foto te zien zal zijn. Bij een spiegelloze systeemcamera zit er als het ware een TV in de zoeker, waarvan het beeld minder mooi is dan van een optische zoeker. De verschillen worden steeds kleiner, maar het is zeker iets om uit te proberen voor je een keuze maakt.

Canon EOS 1300D: beeldkwaliteit

1300DDynamicRangeWat beeldkwaliteit betreft zijn dynamisch bereik, signaal ruisverhouding en resolutie de belangrijkste parameters, waarop je als fotograaf weinig invloed hebt. De kleurweergave hangt af van de beeldstijl die je kiest op de camera. De kleurwverschillen tussen de verschillende beeldstijlen op 1 camera zijn groter dan de kleurverschillen tussen cameramerken. Het dynamisch bereik van een camera is een maat voor hoe goed een camera is staat is om gelijktijdig de kleurnuances in hele lichte en donkere kleuren ruisvrij en nauwkeurig op te slaan. Op dat terrein liep de Canon 1200D achter op de concurentie van met name Sony en Nikon. Dat komt met name door de hoge ruis in de donksterste kleurpartijen. Als je foto’s weinig of niet bewerkt, dan zal je het verschil niet merken. Maar als je foto’s bewust onderbelicht om in de fotobewerking weer lichter te maken, of als je houdt van bracketing en/of HDR fotografie, dan zal je de ruis tegen komen.
Voor de Canon 1300D geldt dat in nog sterkere mate. De APS-C sensor van de Canon 1300D is groter dan de micro-43 sensoren van Olympus en Panasonic, maar wat resolutie, signaal/ruisverhouding of dynamisch bereik betreft, betaalt de grotere sensor zich niet uit in een hoger beeldkwaliteit.{insertgrid ID = 336}1300Druis

Video

Je kan full-HD video’s maken met de Canon 1300D, maar net als de meeste Canon spiegelreflex camera’s niet in 4K. Bij video opnames die je met een Canon 1300D maakt, is het veel verstandiger om handmatig scherp te stellen. De AF tijdens video van de Canon 1300D is erg langzaam. De sensor heeft geen hybride AF technologie, zoals je in duurdere Canon camera’s aantreft, waarmee je wel snel scherp kan stellen tijdens video. Met de Video Snapshot-modus kan je korte clips vastleggen, die automatisch kunnen worden samengevoegd tot een video. Je ziet deze optie op steeds meer camera’s, omdat je zo weinig tijd kwijt bent aan het maken van een video, terwijl bewerken en samenvoegen van videofragmenten in video software veel meer tijd kost.

Delen en opslaan

Ben je fotograferen met een smartphone gewend, dan is de kans groot dat je foto’s deelt op social media. Vroeger kon je geen foto’s delen die je maakte met een spiegelreflex camera. Tegenwoordig is het met alle systeem camera’s mogelijk om foto’s te delen met behulp van je smartphone. De Canon EOS 1300D kan contact maken met met compatibele Android-apparaten / smartphones via NFC en Wi-Fi. Via Wi-Fi kan je ook je foto’s opslaan of je Canon 1300D op afstand bedienen met Canon’s Camera Connect app. Realiseer je wel dat de batterij van de camera eerder leeg is als je veel gebruik maakt van Wi-Fi.

Conclusie Canon EOS 1300D test

Voordelen

  • Goedkoop
  • Mooie kleurweergave bij daglicht
  • Handig menu
  • ‘Connect & share’ je opnamen via smartphone op social media
  • Verwisselbare lenzen

Nadelen

  • Verschilt weinig van Canon 1200D: beperkte resolutie en dynamisch bereik
  • Spiegelreflex camera is minder stil dan spiegelloze systeem camera
  • Geen touch screen
  • Beeldscherm is niet draai- of kantelbaar
  • Weinig video mogelijkheden, met hele langzame AF
  • 18-55mm kitlens is lawaaiig

De Canon 1300D biedt hetzelfde gebruiksgemak en dezelfde bouw- en beeldkwaliteit als de Canon 1200D, die uit 2014 stamt. Het kunnen delen en opslaan van bestanden is de voornaamste verbetering. Ten opzichte van spiegelloze systeem camera’s van Olympus, Nikon 1, Sony, Fujiflim en Panasonic zal het voor de 1300D een stuk moeilijker worden om de concurrentie te verslaan, dan voor de Canon 1200D. Wie graag het beeldscherm achter op de camera gebruikt is beter af met een spiegelloze systeem camera, waarvan het (touch-screen) beeldscherm niet binnen een minuut uitgaat als je ermee wilt fotograferen, maar die bovendien vaak draaibaar en/of kantelbaar zijn. De optische zoeker van de Canon 1300D geeft een kleiner zoekerbeeld dan de electronische zoeker van sommige spiegelloze systeem camera’s. Hoe groter het zoekerbeeld, des te beter je kan zien wat er op de foto komt. Kijk altijd eerst door de zoeker van een camera voordat je die koopt, want de voorkeur voor een (WYSIWYG) electronische, of een optische (geen TV, maar echt glas) zoeker is sterk persoonsafhankelijk. Ook binnen Canon is er stevige concurrentie:
De Canon 100D is een compacter model dan de Canon 1300D met, afgezien van het delen van bestanden, betere specificaties. Er zijn voor een bescheiden bedrag speciale geheugenkaartjes te koop, waarmee je elke camera kan voorzien van WiFi, zodat je je bestanden kan delen via je smartphone. Omdat de Canon 100D veel goedkoper is geworden in de afgelopen jaren, is dit model ook een alternatief voor de Canon 1300D. Als je niet of heel weinig van plan bent om verschillende lenzen te gebruiken, kan je ook een Canon EOS M10 of een Canon Powershot G7 overwegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in