Test Canon EOS M5: echte Canon zonder spiegel

0

De Canon M5 is Canons nieuwe topmodel in de spiegelloze M-serie. Met deze camera laat Canon zien dat ze de ontwikkeling van spiegelloze camera’s serieus nemen. De M5 is een uitstekende keus voor Canon fotografen die op zoek zijn naar een onsje minder.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Een grote stap vooruit

MF 20170327 075 Canon M5 test
Canon kwam pas op de markt met een spiegelloze camera toen andere merken al lang aan hun tweede of derde generatie bezig waren. Die eerste EOS M was geen slechte camera, maar liep op een aantal punten wel achter op de concurrentie. Met de EOS M5 laat Canon zien dat ze die tijd lang achter zich hebben gelaten en spiegelloos serieus nemen. Het is de eerste EOS M met een ingebouwde zoeker. De camera beschikt ook over Canons nieuwste sensortechnologie en Dual Pixel autofocus. De M5 is een grote stap vooruit. Hoe goed de camera ook is, op één punt loopt Canon nog steeds achter op de spiegelloze concurrentie en dat is het aanbod aan EF-M objectieven. Om hieraan tegemoet te komen, levert Canon de M5 standaard met EF-adapter waardoor het enorme aanbod aan EF en EF-S objectieven probleemloos op de M5 kan worden gebruikt.

 

Canon EOS M5: Bouwkwaliteit & Features

EOSMBEAUTY

Autofocus

Wat de nieuwe sensor ook brengt is Dual Pixel AF. Hierdoor is in feite bijna iedere pixel tegelijk onderdeel van het fasedetetectie-autofocus systeem. Het actieve gebied beslaat bijna 2/3e van het totale oppervlak van de sensor. De autofocus werkt behoorlijk en is merkbaar sneller dan voorgaande M-modellen. De autofocus is nog niet zo snel als op de beste spiegelloze camera’s van bijvoorbeeld Sony en Olympus. Maar dan praten we over toestellen in een hele andere prijsklasse dan de M5. Voor alles behalve echte sportfotografie is de autofocus van de M5 prima te gebruiken. Wel lijkt het wat langer te duren voor je na een opname je zoekerbeeld weer terug hebt dan bij veel andere spiegelloze camera’s. Voor doorsnee gebruik geen probleem, maar als je wat meer actie wilt schieten, dan is het minder prettig. Waar de Dual Pixel AF echt in zijn element is, is het volgen van onderwerpen bij video. Zeker in combinatie met gezichtsherkenning is het fasedetectiesysteem niet snel van de wijs te brengen. Als er meerdere gezichten in beeld zijn, kan je wisselen van gezicht door op het scherm op een ander groen vierkantje te tikken. Wat de Dual Pixel AF onderscheidt van vrijwel alle andere spiegelloze AF-systemen is de soepelheid waarmee de scherpte dan van het ene onderwerp exact naar het andere glijdt. Het lijkt bijna alsof er een professionele menselijke focuspuller in de camera is ingebouwd.

Vormgeving, bouwkwaliteit en ergonomie

De camera is gebouwd als een kleine spiegelreflex. Hoe klein valt pas op als je de M5 naast bijvoorbeeld een 80D zet. Beide beschikken over dezelfde sensor en delen veel van dezelfde onderdelen. Het weglaten van de spiegel en het toepassen van een elektronische zoeker maakt een duidelijk verschil. De kleine body is door Canon overladen met knoppen waardoor je de meeste instellingen kan wijzigen zonder het menu in te moeten. Links op de bovenkap zit de programmaknop, rechts zitten maar liefst drie instelwielen, waarvan een apart voor de belichtingscorrectie. Op de achterzijde zit nog een extra instelwiel. Daarmee is de camera gemakkelijker te bedienen dan bijvoorbeeld de duurdere Sony A6300 en A6500. Overigens is het geen straf als je wel gebruik moet maken van het menu. De menu’s zijn overzichtelijk en de touchmogelijkheid zorgt ervoor dat je gemakkelijk keuzes kunt maken. Het scherm is kantelbaar. Voor selfies kan het zelfs 180 graden omlaag geklapt worden. De zoeker heeft de gangbare resolutie van 2,36 megapixel. Het is een fijne, scherpe zoeker. Ondanks de kleine afmetingen voelt de M5 degelijk aan. De gekartelde knoppen en het namaak-zoekerhuis geven de M5 een beetje retrolook. Voor mensen met grote handen zal de handgreep wel wat aan de kleine kant zijn. Hij had wat dikker mogen zijn, maar dan had Canon de camera groter moeten maken of de het objectief meer naar de zijkant moeten verplaatsen. En dat laatste zou dan weer ten koste zijn gegaan van de styling. Gelukkig is de camera lekker licht, waardoor er met de smalle grip best te leven valt. Bovenop de zoeker zit de flitsschoen en een ingebouwde flitser. De flitser klapt redelijk hoog op, al zal je bij het gebruik van langere of dikke objectieven wat afscherming krijgen. Toch is het fijn om zo’n flitsje te hebben om af en toe even een schaduwpartij op te helderen of een foto in het donker te kunnen nemen.

touchscreen en electronische zoeker

Het scherm op de M5 is aanraakgevoelig. Hierdoor kan je met een tik van je vinger iets kiezen in de menu’s, swipen door je beelden of een scherpstelpunt kiezen terwijl je door de zoeker kijkt. Dit laatste is iets dat Panasonic bijvoorbeeld al een aantal jaren heeft, maar Canon heeft nog een paar kleine verfijningen aangebracht. Zo kan je de camera zo instellen dat je maar een deel van het scherm gebruikt als scherpstelgebied. Voor linksogige fotografen die vaak met hun neus op het scherm zitten is dat een uitkomst. Op de M5 kan je de helft of zelfs driekwart van het scherm deactiveren als scherpstelgebied. Zo hoef je niet bang te zijn dat je met je neus steeds een verkeerd scherpstelpunt aantikt. Een andere verfijning is dat je met je vinger ook over het scherm kan vegen om het scherpstelpunt te verplaatsen.

MF 20170327 119 Canon M5 test

 Hoge resolutie en beeldkwaliteit

De EOS M5 heeft een 24 megapixel sensor met antialias filter en Dual Pixel AF. De resultaten ervan zijn zondermeer vergelijkbaar met die van de Canon 80D, die dezelfde sensor lijkt te hebben. De scherpte is hoog, zoals je mag verwachten bij een sensor met zoveel pixels. Bij het testen van de 80D viel ons al op dat Canon ten opzichte van eerdere modellen veel winst heeft geboekt in de signaal/ruisverhouding en dat vinden we ook weer terug bij de M5.  De nieuwe sensoren van Canon zijn een flinke verbetering op dit punt ten opzichte van de vorige generatie. Ze doen (bijna) niet meer onder voor het beste dat de concurrentie op dit punt te bieden heeft. Zo goed als de beste camera’s op dit gebied (Sony A6500, Nikon D7200 en D500) is de M5 net niet. Maar het verschil is zo klein dat dat geen reden mag zijn om voor de ene of de andere camera te kiezen.

MF 20170327 098 Canon M5 test

Dynamisch bereik

Dit is echt een sensor van een nieuwe generatie ten opzichte van de oudere 60D en 70D en zelfs de nog leverbare 7D Mark II. Je kan donkere partijen in de nabewerking nu zonder veel problemen ophelderen, waar je bij oudere modellen al snel last van ruis en banding kreeg. Dit zorgt ook voor een groter dynamisch bereik.

MF 20170327 128 Canon M5 test

Kleurweergave

De nauwkeurigheid van de kleurweergave hangt af van de beeldstijl die je kiest voor jpg bestanden die je in de camera opslaat of voor de RAW bestanden de instelling die je kiets onder het tabblad cameracalibratie in Photoshop of Lightroom. De kleuren van de standaard beeldstijl worden door veel fotografen als prettig ervaren, maar zijn minder nauwkeurig dan van de Faithfull beeldstijl.

MF 20170327 110 Canon M5 test

Video

De M5 biedt geen 4K video. Wie daarnaar op zoek is, kan nu andere testen gaan lezen. Volgens Canon heeft de beoogde gebruiker van de M5 niet zo’n behoefte aan 4K. 4K is prachtig, maar het vreet geheugenruimte, is lastiger te editen en je kan het op de meeste tv’s nog niet in volle glorie laten zien. Of dat voldoende redenen zijn om het ook als optie maar helemaal weg te laten, vragen we ons af. De M5 biedt wel goede Full HD video tot 1080/60p. De kwaliteit is prima met goede scherpte en mooie kleuren. En de bestanden zijn redelijk compact. Je kan de instellingen overlaten aan de camera of alles volledig handmatig instellen. De camera is voorzien van een microfoon ingang maar heeft geen koptelefoon aansluiting. De M5 laat geen waarschuwingen zien voor overbelichting (zebra’s) maar beschikt wel over focus peaking bij handmatig scherpstellen. De M5 is dus geen camera voor fotografen die een meer dan gemiddelde interesse hebben in video. Maar het is wel een goede camera voor mensen die graag naast hun foto’s een mooi stukje bewegend beeld willen schieten.

EOS M5 EF 50mm f1.4 USM

Stabilisatie

Canon rept in zijn reclame uitingen over vijfassige beeldstabilisatie bij video. Je zou kunnen zeggen dat ze daar theoretisch gezien gelijk in hebben. Maar het werkt niet hetzelfde als de uitstekende stabilisatiesystemen van bijvoorbeeld Olympus en Panasonic. De vijfassige beeldstabilisatie bestaat bij de M5 uit een tweeassige optische beeldstabilisatie van het objectief in combinatie met een drieassige elektronische stabilisatie op de sensor. Bij elektronische stabilisatie is het niet de sensor die beweegt, De camera gebruikt dan een crop van de sensor en beweegt die als het ware binnen de hele sensor heen en weer. Het eindresultaat is video die inderdaad duidelijk minder schokkerig is dan zonder de stabilisatie. Daar staat echter wel een kleine vermindering van de beeldkwaliteit en een iets grotere cropfactor tegenover. Wanneer je fotografeert, maak je alleen gebruik van de optische beeldstabilisatie van het gebruikte objectief. En heb je een lens zonder stabilisatie, dan moet je het helemaal zelf doen. Wie van plan is om vooral met zoomlenzen van Canon te gaan werken is dat niet zo’n probleem. De meeste hebben IS. Voor het gebruik van oude objectieven met adapters is de M5 minder geschikt.

Conclusie Canon EOS M5 test

Voordelen

  • Goede beeldkwaliteit
  • Behoorlijk dynamisch bereik
  • Goede autofocus, vooral bij video
  • Veel knoppen zorgen voor veel controle
  • Compact en licht
  • Fijne touchscreen
  • Canon EF-adapter meegeleverd

Nadelen

  • Krappe body voor mensen met grote handen
  • Geen 4K video
  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie voor fotografie
  • Weinig keus in EF-M objectieven

De Canon M5 is een serieuze spiegelloze camera en de beste die Canon tot nu toe heeft gemaakt. De zoeker is mooi en de uitgebreide bedieningsmogelijkheden zullen enthousiaste hobbyisten zeker aanspreken. De camera is klein en licht en dat nodigt uit om hem altijd mee te nemen. De beeldkwaliteit is perfect en doet niet of nauwelijks onder voor de beste APS-C camera’s. De sensor is zo goed dat hij eigenlijk vraagt om topkwaliteit objectieven. Dan pas zie je wat je uit die 24 megapixels kan halen. 

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Die kwaliteit is wel te vinden bij de EF-S en zeker bij de EF-objectieven, maar dan lever je weer heel veel in op de draagbaarheid van het M-systeem. Het is te hopen dat Canon het aanbod aan EF-M objectieven snel uitbreidt en liefst met een paar lichtsterke, echt goede zooms. De M5 is vooral een logische keuze voor fotografen met een Canon spiegelreflex en Canon objectieven. Zonder enige gewenning kan je dan overstappen van spiegelreflex naar spiegelloos. De menu’s, de bediening, de kwaliteit en zelfs de objectieven blijven dat vrijwel gelijk. Alleen met minder gewicht en kleinere afmetingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in