Test Canon EOS M10

0
290EOS M10

Je kan mooie plaatjes maken met een smartphone. Maar bij weinig licht is de sensorkwaliteit van smartphones nog teleurstellend. Ook de mogelijkheden en de lenskwaliteit van een smartphone zijn op een gegeven moment te beperkt. Tijd voor een “echte camera”, met meer mogelijkheden en een grotere sensor. Maar niet zo ingewikkeld, groot of zwaar als een spiegelreflex camera.
Tijd voor een Canon EOS M10?

Canon EOS M10: Bouwkwaliteit & Features

De Canon M10 is geen spiegelreflex camera, maar een spiegelloze systeemcamera. Net als bij een spiegelreflex camera kan je bij de Canon EOS M10 van lens wisselen. Maar omdat de Canon M10 geen zoeker heeft en er geen spiegel bij het maken van een opname op en neerklapt, is de Canon M10 kleiner, stiller en lichter dan een spiegelreflex camera.
De sensor in de Canon M10 is net zo groot als de sensor in Canon spiegelreflex camera’s met een APS-C sensor. En de sensorkwaliteit is net zo goed als van die Canon spiegelreflex camera’s.
Omdat er een spiegelhuis ontbreekt, heeft Canon speciaal voor de Canon EOS M serie een paar nieuwe lenzen uitgebracht, met een nieuwe bajonet vatting die alleen op een Canon M camera past. Als je lenzen voor een Canon spiegelreflex camera hebt, kan je die eventueel met een adapter op een Canon M gebruiken. Dan wordt de Canon M10 met lens en adapter wel weer ongeveer net zo groot en zwaar als een spiegelreflex camera.{insertgrid ID = 336}EOS M10 WH Front Dial BEAUTYVideo of foto? Kies de juiste knop. Zo simpel kies je tussen fotograferen of filmen met de Canon EOS M10 .

Canon EOS M10 vs Fujifilm, Nikon 1, Olympus, Panasonic en Sony

De inspanningen van Canon op het gebied van spiegelloze systeem camera’s zijn in vergelijking met alle andere merken zeer bescheiden. Dat merk je onder andere aan het Canon M lenzen aanbod: er is 1 Canon EF-M lens met een vast brandpunt (Canon EF-M 22mm f/2 STM) en er zijn 4 Canon EF-M zoomlenzen (Canon EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM, Canon EF-M 55-200mm, Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM, Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM). Er is geen merk dat zo weinig objectieven aanbied bij zijn spiegelloze systeem camera’s als Canon. Het is jammer dat van alle Canon EF-M objectieven alleen het objectief met een vast brandpunt het kleine formaat van de camera benut. Ten opzichte van het micro-43 systeem, waar je uit tienetallen objectieven kan kiezen, is die achterstand niet binnen een paar jaar in te halen.
Ook bij video zijn de mogelijkheden beperkt. Afgezien van Fujifilm bieden alle andere camera merken 4K video, waarbij het beeld vier keer zo groot is als bij Full HD video. Als je nog geen 4K video maakt, biedt 4K je de mogelijkheid om een stukje uit het beeld te gebruiken. Ideaal voor natuuropnames, of voor bewogen opnames die je met elektronische beeldtsabilisatie wil stabiliseren. Als je in de nabewerking een 4K video opname omzet in een Full HD, is de beeldkwaliteit veel beter dan van een gewone Full HD opname.
Panasonic biedt daarboven nog 4K-Photo, wat ideaal is voor het maken van actie opnames.
De AF van de Nikon 1, Panasonic en Sony camera’s zijn sneller, zo blijkt uit de cameratesten die we tot op heden hebben uitgevoerd.

Canon EOS M10:
Bouwkwaliteit, gebruiksgemak & Features

EOS M10 BK EF M15 45STM RIGHT SIDE

Een sterk punt van alle Canon camera’s – en dus ook de M10 – is het gebruiksvriendelijke menu. Door die te combineren met een goed afleesbaar 3 inch LCD touchscreen is de M10 heel gemakkelijk te bedienen. Je kan de camera zelfs zo instellen, dat je op het scherm tikt waar je de foto scherp wil hebben, waarna de M10 vrijwel meteen een opname maakt.

In de Creative Assist Mode worden, speciaal voor minder ervaren fotografen, de meest geschikte instellingen door de camera gekozen en toegelicht in begrijpelijke taal. Ervaren fotografen kiezen zelf hun camera-instellingen (sluitertijd, ISO en diafragma) via het touchscreen van de EOS M10.
Je kan zowel RAW als jpg opnames maken met deze camera, die je bovendien gelijktijdig kan opslaan. Hierdoor behoud je de mogelijkheid om ook achteraf ingrijpende beeldbewerking (HDR, ruisonderdrukking bij hoge ISO of grote aanpassingen van de witbalans) toe te passen, met een minimum aan kwaliteitsverlies.

Alleeen een beeldscherm;  geen zoeker

EOS M10 Technical Holly 03

Veel fotografen die kiezen voor een camera met verwisselbare lenzen, werken ook graag met een zoeker, Als je door een zoeker kijkt, heb je geen last van zonlicht dat op je beeldscherm schijnt en omdat je niet wordt afgeleid door de omgeveing, heb je meer aandacht voor de compositie. Daardoor maak je mooiere foto’s. De EOS M10 heeft geen ingebouwde zoeker, terwijl soortgelijke camera’s die nog kleiner zijn, zoals bijvoorbeeld de Panasonic GM5, wel een ingebouwde zoeker hebben.

Toch zijn er ook veel fotografen die gewend zijn om met een smartphone te fotograferen en die het geen enkel probleem vinden dat hun systeem camera geen ingebouwde zoeker heeft.

EOS M10 Lifestyle Alina 05

Het beeldscherm is 180 graden naar boven toe op te klappen, zodat je met deze camera een selfie kan maken. Je kan het beeldscherm, net als bij de meeste beginner systeem camera’s van andere merken, niet vrij draaien. Een vrij draaibaar beeldscherm geeft meer vrijheid om creatieve opnames te maken onder moeilijk omstandigheden, of als je ergens weinig bewegingsvrijheid hebt. Bij een vrij draaibaar scherm kan je meestal ook het beeldscherm naar de camera toe draaien, zodat het beeldscherm niet vuil of beschadigd wordt als je de camera niet gebruikt. Wil je een draaibaar beeldscherm, dan kom je uit bij een duurdere camera.

Met de ingebouwde Wi-Fi-functies zijn foto’s en video’s rechtstreeks vanaf de camera te kopiëren en met anderen te delen. Dynamic NFC zorgt voor snelle connectiviteit met smartphones. Met de EOS Canon Camera Connect app kan je de camera vanaf een afstand bedienen(“ Wireless Remote Shooting”)

AF met 49 punten en gezichtsdetectie

AFspeed

Toen de eerste Canon EOS M camera een paar jaar geleden uitkwam, was de AF in vergelijking met een spiegelreflex camera, maar ook in vergelijking met spiegelloze systeem camera’s van andere camera’s langzaam. De EOS M10 is een forse stap vooruit. De Canon EOS M10 met het Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM objectief stelde in onze AF test bij veel licht binnen een halve seconde scherp van oneindig tot een halve meter. Dat is ongeveer even snel als de AF van een Canon 650D spiegelreflex camera waarvan we de AF eerder hebben getest. Hoe donkerder het wordt, des te langer de AF nodig heeft om scherp te stellen, waarbij de M10 het bij minder licht bleef doen dan de Canon spiegelreflex.

In vergelijking met een compact camera doet de EOS M10 het goed. Vergelijk je de AF snelheid echter met een Nikon 1, Sony alpha (de test van de Sony A6300 verschijnt binnenkort) of Panasonic camera, dan is het duidelijk dat er nog winst te behalen valt op het onderdeel AF snelheid.

In theorie zou je bij een systeemcamera de hele sensor kunnen gebruiken om scherp te stellen. Dat is een groot voordeel ten opzichte van een spiegelreflex camera, waar de AF punten zich altijd in het centrum bevinden. De 49 AF punten van de Canon EOS M10 beslaan 56% van het sensor oppervlak. Dat is best goed in vergelijking met een spiegelreflex camera. Systeem camera’s van andere merken in dezelfde prijsklasse als de EOS M10 bieden soortgelijke specificaties. Duurdere systeem camera’s hebben de AF punten wel over het hele sensor oppervlak verspreid.

Beeldkwaliteit Canon EOS M10

IMG 0190
Doe je niet of weinig aan beeldbewerking, dan komen er aardige plaatjes uit de Canon EOS M10, die veel startende fotografen aanspreken. Goed genoeg om een fotoboek of een hoogwaardige A4 print van te maken.

Dynamisch bereik en ruis

DynamicRange
Om foto’s met een groot contrast goed te kunnen belichten, heb je een camera met een groot dynamisch bereik nodig. Zo lang je een camera niet voorziet van een overdosis aan megapixels geldt: Hoe groter een sensor, des te groter de pixels, des te hoger het dynamisch bereik. Wat dat betreft zit het wel goed met een APS-C sensor: die is veel groter dan de sensor in de meeste compact camera’s.
De techniek die op de sensor wordt gebruikt voor verscherping, ruisonderdrukking, etc. is tegenwoordig misschien nog wel belangrijker dan de grootte van de sensor. Uit onze Imatest metingen van het dynamisch bereik van de Canon EOS M10 blijkt dat het dynamisch bereik van de M10 net zo goed is als van een Canon spiegelreflex camera met dezelfde sensor grootte. Een Sony alpha camera met een APS-C sensor of zelfs een Olympus / Panasonic camera met een kleiner micro-43 sensor hebben een groter dynamisch bereik.
Bovenstaande opname was een niet eens zo heel contrastrijke situatie, waarbij Lightroom waarschuwt dat zowel de donkere partijen onderbelicht als de hooglichten overbelicht zijn door een te laag dynamisch bereik van de senor. Als je de opname meer zou onderbelichten om overbelichting van de lampen te voorkomen, worden er steeds meer donkere partijen onderbelicht. Dat is achteraf niet meer te herstellen, omdat oplichten van de schaduwpartijen meer ruis tevoorschijn tovert.Voor ruis geldt hetzelfde als voor dynamisch bereik: de prestaties van de Canon EOS M10 zijn vergelijkbaar met die van Canon spiegelreflex camera’s met een APS-C sensor.

Kleurweergave

De Canon EOS M10 biedt diverse beeldstijlen met kleur fijn afstemmingen voor specifieke genres, zoals natuur- en portretfotografie. De standaard beeldstijl heeft kleuren die de meeste consumenten het meest zullen aanspreken. Kies je de neutrale beeldstijl, dan doet de nauwkeurigheid van de kleurweergave van de M10 niet onder voor de allerbeste camera’s
IMG 0096.JPG colorerror
  
 
  

Voordelen

  • Canon kwaliteit in een compacte spiegelloze camera
  • Mooie kleurweergave
  • Ingebouwde flitser
  • Net zo gemakkelijk filmen als fotograferen
  • Selfies maken en wireless delen

Nadelen

  • Geen ingebouwde zoeker
  • Beperkt dynamisch bereik
  • Weinig geschikte lenzen
  • Geen ingebouwde zoeker
 
De Canon M10 is een gebruiksvriendelijke camera voor starters, die niet van plan zijn om extra objectieven te kopen, of voor een meer ervaren fotograaf die zijn/haar bestaande Canon lenzen met een adapter willen gebruiken op een EOS M. Omdat de Canon EOS M10 dezelfde beeldkwaliteit biedt als Canon spiegelreflex camera’s, maar compacter is, is de EOS M10 ook een handige reserve camera.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in