Test Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM

0

De Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM is een ideaal objectief voor de compacte Canon EOS R en RP camera’s. Het past helemaal in het thema van klein en handzaam en het is ook nog eens relatief goedkoop. Dat deze lichtsterke 35mm macro heeft, maakt dat je hem voor heel veel soorten fotografie kan gebruiken.

TESTRESULTATEN Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM:

VOORDELEN

Nadelen

  • Goede beeldkwaliteit
  • Kleinste objectief voor Canon RF-bajonet
  • Licht en compact en betaalbaar
  • Macro 
  • Lichtsterk
  • Goede beeldstabilisatie
  • Macro gaat niet helemaal tot 1:1
  • Geen beperking van de scherpstelafstand mogelijk
  • Lichtafval op volle opening

Klein, licht en macro: Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM

De Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM heeft alles in zich om een heel populair objectief te worden. De 35mm brandpuntsafstand is geliefd onder straat- en reportagefotografen. Je krijgt er net even wat meer mee in beeld dan met een 50mm standaardlens, terwijl het perspectief eigenlijk net zo natuurlijk is. Een 35mm wordt wel bij de groothoeken gerekend, maar het mist dat echte uitgerekte groothoekeffect dat je met bijvoorbeeld een 24mm wel krijgt. En dat is nou juist de kracht van een 35mm.

Bijna Macro

Verder biedt deze Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM ook nog eens de mogelijkheid om er tot 1:2 mee te fotograferen. Daarmee betreed je al (net) het macrogebied. Je kan met deze 35mm dus kleine onderwerpen flink groot in beeld krijgen. Canon heeft dit objectief ook nog eens voorzien van beeldstabilisatie, zodat je prima met langere sluitertijden uit de hand kan werken. De combinatie van hoge lichtsterkte en beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je met dit objectief zelfs bij heel weinig licht nog scherpe foto’s kan maken, zolang je onderwerp voldoende stil staat, natuurlijk. En als dat nog niet voldoende argumenten zijn in het voordeel van de Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM, dan is een blik op de specificaties dat misschien wel. Dit is (voorlopig) het kleinste, lichtste en goedkoopste RF objectief. Daarmee is het een ideale lens voor op de nieuwe Canon EOS R en RP. Die onderscheiden zich namelijk ook van hun spiegelreflex-familieleden door de compacte afmetingen en hun lage gewicht. 

Bouw

RF 35mm f1.8 MACRO IS STM Side with cap

De Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM is klein en licht. Zet deze 35mm op een Canon EOS RP, slinger hem over je schouder en je zou zomaar kunnen vergeten dat je een camera bij je hebt. Tegelijk heb je met deze 35mm wel een kwaliteitsobjectief in handen. De afwerking is hetzelfde als bij de duurdere RF objectieven, met de typische Canon RF vatting en de multifunctionele instelring aan de voorzijde. Deze ring kan geprogrammeerd worden voor bijvoorbeeld het instellen van een belichtingscorrectie of het wijzigen van het diafragma. Meer in het midden zit de brede scherpstelring. De groeven hebben een ander patroon zodat je op gevoel beide ringen uit elkaar kan houden.

Autofocus

Het scherpstellen gebeurt niet inwendig. Het objectief komt iets naar buiten , maar veel is het gelukkig niet. De korste instelafstand van deze 35mm macro is 17cm en je houdt ook op die afstand nog redelijk wat ruimte tussen je onderwerp en de frontlens over. De autofocus is snel, maar niet helemaal stil, ondanks de aanwezigheid van een STM-motor. Dat hoor je vooral tijdens het fotograferen. Bij video heb je er minder last van. De lens stelt dan in kleine, rustige stapjes scherp en dat hoor je nauwelijks. Op het objectief zitten twee schakelaars. De ene is voor het aan- en uitzetten van de autofocus en de andere doet hetzelfde met de beeldstabilisatie. Een schakelaar voor het beperken van het autofocusbereik, dat we veel aantreffen op objectieven die echt tot 1:1 macro gaan, is er niet. Ook ontbreekt een aanduiding voor de ingestelde scherpstelafstand. In de praktijk is de autofocus zo snel en trefzeker dat je dat gelukkig niet al teveel mist. 

03 Canon RF 35mm 1p8

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM is uitstekend. Er is een licht verloop van het centrum naar de hoeken bij alle diafragma’s en in raw is de grootste opening net een fractie minder goed  dan de volgende. De beste resultaten bereik je bij f/4 en f/5.6, maar de verschillen zijn vrij klein. Kijken we naar de jpegs, dan zien we dat na toepassing van de cameracorrecties de resultaten nog gelijkmatiger zijn. Heb je f/1.8 nodig, dan kan je dat diafragma prima gebruiken en zien je opnames er gewoon goed uit.

Bij een lichtsterkte groothoek verwacht je altijd wat lichtafval aan te treffen. De Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM is daar geen uitzondering op. In raw is de lichtafval ongeveer een stop of twee op volle opening en als je dat niet corrigeert, zal je dat wel degelijk zien in je opnames. In jpeg wordt het teruggebracht tot 1,2 stops op volle opening en – verrassend- nog steeds meer dan een stop op f/2.8. Pas bij f/4 zie je in de praktijk niets meer van. Nu zijn er best veel fotografen die een beetje lichtafval in hun opnames mooi vinden, dus een minpunt vinden we dit niet direct. 

De Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM heeft ook wel wat vervorming. Dat zie je alleen als je in raw fotografeert en de opnames verwerkt in een programma dat dat  niet automatisch corrigeert. Werk je bijvoorbeeld in iets als Lightroom of schiet je jpegs, dan zorgen de lensprofielen al voor de nodige correcties en is de vertekening in de praktijk vrijwel 0. Dat is ook wat je in de zoeker ziet en dat is een van de sterke punten van een spiegelloos systeem. 

20 Canon RF 35mm 1p8

Beeldstabilisatie

Canon heeft het RF-systeem gelanceerd met vier objectieven. Twee daarvan zijn voorzien van beeldstabilisatie. En een daarvan is deze Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM. Die beeldstabilisatie is belangrijk omdat de Canon EOS R en EOS RP dat niet in de body ingebouwd hebben. Dankzij de beeldstabilisatie kan je met veel langere sluitertijden scherpe foto’s maken dan zonder de beeldstabilisatie het geval zou zijn. Canon claimt een winst van zo’n 5 stops. Als we uitgaan van de vuistregel van 1 gedeeld door de brandpuntsafstand, dan zou je met 1/30e zonder stabilisatie scherpe foto’s moeten kunnen maken. Vijf stops winst zou dan uitkomen op 1 seconde. Dat hebben we niet helemaal gehaald, maar 0,5 seconde moet met wat goede wil wel lukken en ook dat is een mooi resultaat.

Canon.nl

Review Canon RF 10-20mm F4 L IS STM– Super supergroothoek

Praktijkfoto’s

Benieuwd naar de prestaties van de Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM in de praktijk? Klik op de button hieronder en bezoek onze webgallery met praktijkopnames. De beelden kunnen in volle resolutie worden gedownload om op 100% te bekijken. 

01 Canon RF 35mm 1p8 viewfoto 3840 

Conclusie Test Canon RF 35mm f/1.8 Macro

De Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM is heel allround, geschikt voor straatfotografie, reportage, macro en opnames bij weinig licht. 

 

13 Canon RF 35mm 1p8 3840

De Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM is het kleinste, lichtste en meest betaalbare objectief dat je er op dit moment beschikbaar is voor de Canon EOS R en RP camera’s. Dat zal in de nabije toekomst vast gaan veranderen, maar tot zolang is dit objectief eigenlijk geen gekke keus als eerste objectief voor iedereen die een EOS R of RP koopt. De andere voor de hand liggende keus is de RF 24-105mm f/4 IS. Die biedt de flexibiliteit van een zoom, maar mist de handzaamheid en de lichtsterkte van de 35mm. De Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM is daarnaast ook nog eens een macro en dat maakt hem extra veelzijdig. De beeldkwaliteit is prima, de autofocus is snel en de stabilisatie werkt goed. De Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM is heel allround, geschikt voor straatfotografie, reportage, macro en opnames bij weinig licht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in