Test continue licht: Nanguang Luxpad 43 LED Light Pad

0

De Nanguang Luxpad 43 LED Light Pad is een dun en licht LED paneel dat mooi zacht licht geeft. Het is zowel ideaal voor productfotografie als video-opnames. De Luxpad werkt zowel op netstroom als met accu’s en kan dus altijd en overal worden ingezet.

MF 010

De voorzijde van de Luxpad 43 met het honingraatpatroon van het diffusiescherm.

Leve LED licht

MF005
LED-licht wordt steeds populairder. En dat is niet vreemd. LED-lampen zijn gemakkelijk in gebruik. Ze blijven koel, ook zonder extra koeling. Dat kan handig zijn bij productfotografie van objecten die slecht tegen warmte kunnen, maar het is ook fijn bij een video-interview. Koele lampen zorgen ervoor dat degene die je filmt minder snel zal zweten. Doordat LED lampen geen koelventilatoren nodig hebben, zijn ze ook stil. Hierdoor kan je ze perfect kan gebruiken voor video. Met LED heb je geen hinderlijke brom of ruis op de geluidsband. Ze verbruiken ook weinig energie en ze gaan heel lang mee. Je hoeft ze niet na gebruik af te laten koelen voor je ze opbergt en ze zullen niet knappen als je er tegen stoot, wat met sommige lampen die heel heet worden wel kan. De kleurweergave van LED-panelen wordt ook steeds beter en je hoeft tegenwoordig geen vermogen meer uit te geven voor goed presterende LED-verlichting. De Nanguang Luxpad 43 LED Light Pad is daar een goed voorbeeld van. De Luxpad panelen maken gebruiken van de nieuwste generatie LEDs en combineren bijzondere mogelijkheden met een hoge lichtkwaliteit.

Luxe set

MF006
De achterzijde van de Luxpad 43 met de beide accu’s, de draaiknoppen voor het vermogen en de kleurtemperatuur en de controle LEDs voor de acculading.

De Nanguang Luxpad 43 LED Light Pad wordt als complete set geleverd. De kit bestaat uit twee LED panelen, vier accu’s, twee laders, twee netvoedingen, twee statieven en twee grepen om de panelen los uit de hand te gebruiken. En natuurlijk zijn alle kabels en accessoires om direct met de Luxpad aan de gang te gaan meegeleverd. Het geheel zit in een goede draagtas met voorgevormde ruimtes voor alle onderdelen zodat je de set gemakkelijk en goedbeschermd mee kan nemen. De accu’s hebben de standaard Sony NP-F aansluiting die voor veel videorecorders, externe lichtbronnen en externe recorders gebruikt wordt. Wie al langer videofilms maakt, zal waarschijnlijk al meerdere van deze accu’s hebben liggen. Op de achterzijde van de panelen zit een knopje waarme je kan zien hoeveel lading de accu’s nog hebben. De panelen zelf zijn heel dun en licht. Zonder accu’s weegt een enkel paneel net iets meer dan 9 ons en ze zijn 2,5cm dun.

Regelbaar

De Luxpad LED panelen zijn bicolor. Dat is niet uniek, maar wel heel bijzonder in deze prijsklasse. Met een draaiknop op de achterzijde kan je ze traploos varieren van 5600K daglicht tot 3200K kunstlicht. Hierdoor kan je de kleurtemparatuur van de panelen gemakkelijk aanpassen aan het omgevingslicht. Je hoeft dus geen extra filters mee te nemen om dat te doen. Doordat je geen lichtslurpende filters voor de panelen hoeft te gebruiken, blijft de lichtopbrengst hoog. De panelen kunnen overigens ook traploos worden gedimd. Dat is ook heel fijn. Wie vindt dat hij teveel licht heeft of de ratio tussen de twee lampen wil wijzigen voor een mooi schaduwverloop, kan eenvoudig het vermogen iets terugdraaien. Dat levert meer uren licht op per accuvoeding en je behoudt de kwaliteit van het licht. Bij niet dimbare panelen moet je de lamp naar achteren plaatsen om minder licht te krijgen. Maar hoe verder weg je het licht zet, hoe harder de schaduwen worden. Met de Luxpad kan je de panelen zo dichtbij zetten als je wilt, waardoor je optimaal zacht licht krijgt.

Softbox

Het licht dat de Nanguang Luxpad 43 LED Light Pad levert is behoorlijk zacht. Per definitie zijn LED-panelen zacht omdat de LEDs over het hele paneel verspreidt zitten. Maar het blijven per stuk wel puntvormige lichtbronnetjes die ieder op zich hard licht geven. De Luxpad panelen hebben een extra diffuse laag zodat het licht van de LEDs verzacht wordt voordat het uit de panelen komt. Je kan het licht van de Luxpad vergelijken met dat van een softbox. Maar dan wel met een softbox die geen ruimte inneemt. De lichtopbrengst is 400 lux op 1 meter afstand. Het licht straalt uit onder een hoek van 150 graden waardoor je een behoorlijk groot vlak kan uitlichten, zelfs op korte afstand. De kleurweergaveindex (CRI-waarde) is 95. Dat is heel goed en meer dan voldoende voor algemene fotografie en video. De Nanguang Luxpad 43 LED Light Pad kan je dus zonder probleem zelfs voor professionele toepassingen inzetten.

MF004
Twee panelen linksboven en rechts opzij zorgen voor een mooie plastische verlichting. Het boeket staat maar enkele decimeters van een witte muur, maar de schaduwen zijn heel zacht.

Met de Nanguang Luxpads kan je heel wat variëren in de belichting en de kleurtemperatuur.MF001

MF003

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in