Test Fujifilm X-T4

0
Fujifilm X-T4
Eisa banner

EISA CAMERA OF THE YEAR 2020-2021
Fujifilm X-T4

De Fujifilm X-T4 is een uitstekende systeemcamera met een X-Trans CMOS-sensor van 26 megapixel. Hij combineert een compact formaat met een zeer hoge beeldkwaliteit, indrukwekkende snelheid (tot 20 fps in volle resolutie) en professionele videomogelijkheden zoals 4K met 60 fps. Een van de belangrijkste nieuwe functies is de 5-assige beeldstabilisatie in de body, die afhankelijk van het objectief tussen de 5 en 6,5 stops corrigeert. Daardoor zijn zelfs bij lange belichtingstijden haarscherpe opnamen mogelijk. Het scherm kan nu opzij worden gedraaid, zodat je jezelf gemakkelijk kunt filmen. Fujifilm heeft de beste APS-C systeemcamera tot nu toe gemaakt.

De Fujifilm X-T4 werd bekroond met een EISA Award 2020-2021.
Dit artikel maakt deel uit van een overzicht van deze verkiezing.
Kijk op eisa.eu voor het overzicht van alle winnende producten uit alle categorieën.

Fujifilm X-T4

De Fujifilm X-T4 is het eerste model in de X-T reeks met beeldstabilisatie in de camerabody (IBIS). De IBIS-module gebruikt magneten in plaats van veertjes om de sensor te laten bewegen, en is daardoor kleiner, lichter en accurater dan het IBIS-mechanisme in de Fujifilm X-H1. Volgens Fujifilm levert de beeldstabilisatie een winst van 6,5 stops.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Fujifilm X-T4:

VOORDELEN

Nadelen

  • filmen in 4K
  • gestabiliseerde beeldsensor
  • geen rechtstreekse hoofdtelefoonuitgang

De X-T4 is het nieuwe topmodel in Fujifilms X-T serie.

Twee jaar na de krachtige en snelle X-T3 stelt Fujifilm de X-T4 voor. Deze systeemcamera heeft in de body gebouwde beeldstabilisatie, een verbeterde autofocus, een veelzijdiger scherm en een sterkere accu. Is het tijd om je X-T3 te vervangen?

De Fujifilm X-T4 is het nieuwe topmodel in de X-T serie. Hij beschikt over dezelfde 26 megapixel BSI CMOS-sensor in APS-C formaat als de X-T3. Deze sensor gebruikt Fujifilms eigen X-Trans kleur-filter, waardoor een low-pass filter om moiré te voorkomen overbodig wordt. En net als de X-T3 kan de X-T4 filmen in 4K-resolutie, met een maximale framerate van 60 fps.

Fujifilm X-T4 met uitgeklapt scherm
Het scherm kan volledig uitklappen en roteren.

Stabieler

Het grootste verschil zit aan de binnenkant. De X-T4 is de eerste in de X-T serie met een gestabiliseerde beeldsensor. Fujifilm had (naast de middenformaat GFX 100) al een systeemcamera met in-body image stabili­sation (IBIS): de voor video ontworpen X-H1. Dat toestel is echter groter en zwaarder dan een X-T camera, waardoor een groot voordeel van Fujifilms compacte systeemcamera’s verloren gaat.

Om de compactheid en het lichte gewicht van de X-T serie te behouden, ontwikkelde Fujifilm het IBIS-systeem van de X-H1 verder door. De IBIS in de X-T4 gebruikt magnetische veren in plaats van spiraalveren, en hij heeft genoeg aan drie magnetische units om de IBIS aan te sturen (de X-H1 heeft er zes). Omdat de gyroscopische sensor in de X-T4 ook nog eens nauwkeuriger is dan die in de X-H1, geeft de IBIS een verbetering van maximaal 6,5 stops, tegen 5 stops op de X-H1. Die maximale winst wordt alleen gerealiseerd met 18 van de 29 beschikbare X-objectieven, waaronder alle prime-objectieven en de niet-gestabiliseerde zoomob­jectieven. Bij andere objectieven win je 5 tot 6 stops, berekend volgens de CIPA-norm.

Wat dit in de praktijk betekent is dat je met de Fujifilm X-T4 langere sluitertijden kunt gebruiken zonder dat je een statief nodig hebt. Met een 35mm brandpuntsafstand kon ik uit de hand scherpe opnames maken met sluitertijden tot 1 seconde – terwijl ik toch niet de meest vaste hand heb. Ook tijdens het filmen bewijst de IBIS zijn nut. De hardwarematige beeldstabilisatie kan dan gecombineerd worden met digitale beeldstabilisatie, ten koste van een 1,1x crop in 4K/30p en een 1,3x crop in 4K/60p.

De AF-tracking is merkbaar verbeterd. FILMSIMULATIE ACROS

 

Snellere sluiter

De X-T4 kreeg ook een nieuwe sluitereenheid. Bij gebruik van de mechanische sluiter zijn daardoor hogere seriesnelheden mogelijk dan bij de X-T3: met live view 8 beelden per seconde tegenover 5,7 en zonder live view 15 tegenover 11 op de X-T3. Met de elektronische sluiter is de maximale snelheid identiek gebleven: 20 beelden per seconde, of 30 met een 1,25x crop. De sluiter is ook stiller, en gaat volgens Fujifilm 300.000 opnames mee.

Bouw van de Fujifilm X-T4

Qua grootte en gewicht zit de Fujifilm X-T4 tussen de X-T3 en de X-H1 in. Een opvallend verschil met de X-T3 is het scherm, dat nu volledig uitklapt en ronddraait. Daardoor is het scherm veel geschikter om te filmen terwijl de camera op statief staat, en is het ook bruikbaar voor vlogs. De Q-menuknop en A-EL knop zijn van plaats gewisseld, en de camera kreeg een iets diepere handgreep. Verder is er ook een nieuw type accu, met een hogere capaciteit van 500 opnames volgens de CIPA-norm, of 600 in Eco-modus. In de praktijk kun je nog meer opnames maken, afhankelijk van hoe intensief je het scherm en de elektronische zoeker gebruikt. Deze zijn even scherp en helder als op de X-T3. Net als de X-T3 beschikt de X-T4 over twee slots voor snelle UHS-II SD-geheugenkaarten.

De standaard kleurweergave is realistisch.

 

Fujifilm X-T4 Beter voor video

Ik vermeldde al dat het scherm en de toevoeging van IBIS de X-T4 geschikter maken voor video. Daar blijft het niet bij. De camera heeft een aparte schakelaar om tussen fotograferen en filmen te wisselen, en het cameramenu en het Quick-menu passen zich daar op aan. Dat maakt het veel eenvoudiger om gescheiden instellingen voor foto en video te gebruiken. Door de schakelaar over te halen maak je van je fotocamera een camcorder, en omgekeerd.

Net als de X-T3 kan de X-T4 filmen met het F-Log profiel. Daarmee leg je een ‘vlak’, contrastarm beeld vast dat veel mogelijkheden biedt voor nabewerking. Maar bij gebruik van een Log-profiel is het soms moeilijk in te schatten hoe het eindresultaat er uit kan zien. Daarom heeft de X-T4 de F-Log View Assist-functie. Deze toont hoe een F-Log opname er uit zal zien na omzetting naar de Rec.709-standaard, zodat je tijdens de opname al kan beoordelen of het goed is.

De Fujifilm X-T4 heeft een 3,5 mm input die geschikt is voor een externe microfoon en voor de line-input van een audioapparaat. Hij biedt helaas geen rechtstreekse hoofdtelefoonuitgang. Wel is een adapter meegeleverd om een hoofdtelefoon aan te sluiten op de usb-c aansluiting. De optionele batterijgrip VG-XT4 is wel met een hoofdtelefoonuitgang uitgerust.

Fujifilm X-T4 product shot bovenkant
De bediening is grotendeels identiek aan die van de X-T3.

 

Puike kwaliteit

Op fotografisch vlak levert de X-T4 dezelfde uitstekende resultaten als de X-T3. Opnames in jpeg-formaat vertonen veel detail en natuurgetrouwe kleuren, zonder onnatuurlijke verscherping. Fujifilm zou Fujifilm niet zijn als je de kleurweergave niet aan zou kunnen passen via de vele filmsimulaties. De X-T4 kreeg de nieuwe Eterna Bleach Bypass-simulatie, en een variant op de Color Chrome-instelling met blauwfilter.

Bij AF-C is de trefzekerheid verhoogd, met name bij onderwerpen die niet in een rechte lijn en met een constante snelheid bewegen. Ook bij het filmen werkt het nieuwe focus-algoritme goed. De beeldkwaliteit in 4K/60p is zeer goed, en in Full HD is het nu mogelijk om in 240p te filmen voor een 10x vertraagd slow-motion effect.

Goed nieuws voor wie sport en actie wil fotograferen: ook de autofocus is aanmerkelijk beter geworden. De hardware is identiek (425 fasedetectie AF-punten die het hele beeldveld afdekken), maar het AF-algoritme is verbeterd. Het gebruikt nu ook de vorm en kleur van een onderwerp om het te blijven volgen. Ook de gezichts- en oogherkenning werken merkbaar sneller en beter. Fujifilm kennende zou het ons niet verbazen dat deze verbeteringen via een firmware-update ook naar de X-T3 komen.

Fujifilm X-T4 productshot achterkant
Een schakelaar onder het sluitertijdwiel laat je wisselen tussen foto en video.

Fujifilm X-T4

 Fujifilm X-T4
 specificaties
  
sensorAPS-C, 26 mp X-Trans CMOS
video4.096 x 2.160, 60 fps
ISOauto, 160-12.800 (80-51.200 uitbr.)
max. seriesnelheid20 bps C-AF (30 met crop)
opslagmedia2x SD/SDHC/SDXC UHS-II
capaciteit accu500 opnamen
afmetingen135 x 93 x 64 mm
gewicht607 gr (incl accu)
verkoopprijs€ 1799,- (body)
importeurwww.fujifilm.nl
 Fujifilm X-T4
beoordeling 
beeldkwaliteit9
scherpstelling9,5
lichtmeting8
witbalans8,5
scherm/zoeker9
prijs-kwaliteit8,5
bonus9
  
eindwaardering8,8

Conclusie test Fujifilm X-T4

De Fujifilm X-T4 brengt het beste van twee werelden, en is daardoor vooral bedoeld voor wie foto en video combineert. Wie uitsluitend foto’s maakt, hoeft zijn X-T3 echter niet te vervangen, tenzij om de beeldstabilisatie. Voor wie uitsluitend video maakt, blijft de X-H1 een goede keuze – en Fujifilm laat weten dat deze nog een opvolger krijgt.

 
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in