Test Fujinon XF 14mm f/2.8 R

0
Fujifilm14mm

De Fujinon XF 14mm f/2.8 R kent maar weinig concurrenten. Merken als Sigma, Tamron en Tokina leveren geen objectief met de Fuji vatting. Zeiss levert de Touit 12mm f/2.8 en Samyang een 16mm f/2.0. Deze laatste echter beschikt niet over autofocus. Uit eigen huis komt de Fujinon XF 10-24 mm f/4.0 een beetje in de buurt. Ga je voor hoge lichtsterkte en gering gewicht, dan is de hier geteste 14 mm Fujinon XF prime interessanter dan de genoemde zoom.

De Fujinon XF 14mm f/2.8 R is de meest groothoekige prime van Fuji en doet mij denken aan de Nikkor Ais 20 mm 2.8, geplaatst op mijn Nikon F2AS, die ik ooit in mijn bezit had. De lichtsterkte, het formaat en de beeldhoek zijn nagenoeg identiek en ik heb een zwak voor de beeldhoek van pakweg 90 graden diagonaal. We hebben deze Fujinon 14 mm lens getest in combinatie met de Fujifilm X-E2. Deze is de opvolger van de X-E1, een camera met een elektronische zoeker en het uiterlijk en gebruiksgemak van een analoge meetzoeker camera.

Fujinon XF 14mm f/2.8 R + X-E2

Fujinon XF 14mm f/2.8 R, Fujinon  14mm f/2.8 review, review Fujifilm lenzen

Bouw en ontwerp

Het eerste wat aan de Fujinon XF 14mm opvalt, is de diafragmaring. Deze zit op de plaats op het objectief zoals dat vroeger, in het analoge tijdperk, gebruikelijk was. Wanneer je een tijdje met dit objectiefje en camera werkt, dan kom je erachter dat dat vroeger helemaal niet verkeerd bedacht was. De diafragmaring klikt in op een derde stop, logisch vanwege de ISO instelling die ook met derde stops werkt. De diafragmaring draait heel soepel en zonder speling. De A stand is niet vergrendeld. Ongewild kan het objectief in de verkeerde stand terecht komen, bijvoorbeeld als je de camera uit de fototas haalt. Dat hadden sommige merken vroeger beter opgelost! Al met al betekent dit wel dat je soms ongewild de diafragma ring verdraait. De afstandsring kan je pas verdraaien als de hele ring naar achteren verschoven is, een constructie die we ook bij sommige Tokina objectieven tegen komen. Ook deze ring draait soepel en spelingsvrij, maar dat verschuiven gaat wel erg gemakkelijk. Wanneer je het objectief op de camera zet, moet je dus altijd controleren of de afstandsring in de gewenste positie zit. De scherpstelslag, ruim 90 graden, is naar huidige maatstaven erg ruim. Dat is fijn. De afstandsschaal en de scherptediepte aanduiding zijn keurig ingegraveerd. De bijgeleverde zonnekap is tamelijk groot en klikt voldoende stevig in. {insertgrid ID = 288}

AF

De elektronische aandrijving van de autofocus is van het “Drive by Wire” type en de AF kan je uitzetten door de scherpstelring naar de camera toe te plaatsen. Het scherpstellen gaat op de testcamera, een XE-2, voldoende snel, nauwkeurig en nagenoeg geruisloos. Ook bij weinig licht en/of laag contrast werkt de AF goed.
aa ANN0150

Lichtafval

De lichtafval in JPEG (en RAW bestanden geopend in Lightroom of Photoshop) is bij de verschillende lensopeningen nagenoeg gelijk, dankzij en automatische correctie in JPEG. Bij volle lensopening is deze laag terwijl je bij f/5.6 en kleiner net wat minder lichtafval zou verwachten. Kijk je naar de praktijkopnamen dan zie je dat de lichtafval zelden storend is. Al met al een heel goede score. Bij gebruik van een third-party RAW converter is het mogelijk dat de lichtafval van RAW bestanden (1.5 stops) zichtbaar wordt.

Vignet

Fujinon  14mm f/2.8 review sample image

Vervorming Fujinon XF 14mm f/2.8 R

Het verhaal wordt eentonig, de gemeten vervorming, in JPEG en RAW, is heel laag, zeker als je bedenkt dat we te maken hebben met een 14 mm objectief. De praktijkopnamen bevestigen onze meetgegevens.

Distort

Overstraling

Flare

Dit objectief heeft opmerkelijk weinig last van overstraling. Zelfs toen we recht tegen de zon fotografeerden, zijn we in onze praktijkopnames geen nevenbeelden tegengekomen en de mate van overstraling bleef beperkt tot vlak om de zon.

Scherpte

De centrumscherpte is vanaf volle opening zeer hoog en blijft ook bij f/11 op een hoog niveau. Is het onderwerp in het centrum dan is diafragmeren om een grotere scherpte te krijgen niet nodig. De rand- en hoekscherpte is bij f/2.8 wat minder en het verschil in scherpte tussen hoek en centrum is bij f/5.6 verdwenen. Kortom, een heel bijzonder prestatie in ogenschouw nemend dat het hier om een super groothoek lens gaat.

Rezz

Praktijkopname

Chromatische aberratie

Ook deze lensfout, meestal zichtbaar als gekleurde randen bij scherpe contrastovergangen in de hoeken van het beeld, is nagenoeg afwezig. CA

Bokeh Fujinon XF 14mm f/2.8 R

Deze lens koop je waarschijnlijk juist vanwege de grote scherptediepte die je er mee kan bereiken. We zagen het al eerder bij de Fujinon objectieven die we getest hebben: de achtergrondonscherpte van deze objectieven is stuk voor stuk erg mooi: vrijwel geen scherpe rand en geen uienring bokeh. Maar je moet bij een korte brandpuntsafstand wel moeite doen (lees; heel dicht op het onderwerp zitten) om bokeh te creëren.

bokeh14mm2p8
aa ANN0131
{insertgrid=359} {insertgrid=360}

Conclusie Fujinon XF 14mm f/2.8 R test met Fujifilm X-E2

290IS award2016

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

NCWYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{insertgrid ID = 301}
NCPuur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera.
{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Zeer scherp tekenend
  • Lage vervorming
  • Lage chromatische aberratie
  • Vlotte en nauwkeurige AF
  • Uiterst degelijk gebouwd

Nadelen

  • Diafragmaring draait erg soepel en heeft geen A stand
  • AF is te gemakkelijk uit te schakelen
  • Geen beeldstabilisatie
  • Niet spat waterdicht

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

De Fujinon XF 14mm f/2.8 R roept een (subjectief) gevoel van hoge bouwkwaliteit. De diafragmaring en de afstandsring draaien soepel zonder speling en de zonnekap klikt stevig in. De autofocus, in combinatie met een Fujifilm X-E2, is vlot en nauwkeurig. Toch heeft dit objectief ook nadelen op het mechanische vlak. De AF ring verschuift erg gemakkelijk, het objectief is niet geseald en is niet voorzien van beeldstabilisatie. Maar een objectief koop je voornamelijk om de optische eigenschappen. En op dat gebied stelt dit objectief zelfs de meest kritische fotograaf niet teleur; de Fujinon XF 14mm f/2.8 R is een topper op gebied van optische prestaties. De gevraagde prijs is dan ook zeker niet te hoog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in