Test Fujinon XF 27mm f/2.8

0
Fujifilm27210

De Fujinon XF 27mm f/2.8 is een pancake objectief en roept op het eerste gezicht een gevoel op van ‘Is dat alles?” Op de camera gezet blijkt dit objectiefje nog geen 2 cm uit te steken en de frontlens lijkt meer op een contactlens dan op een lens die in een objectief zit. En het gewicht, nog net geen 80 gram, versterkt dat gevoel. Het lensontwerp is sober; slechts 7 lenzen verdeeld in 5 groepen.
Hoewel, hoe minder lenselementen hoe minder kans op interne reflecties. In de beperking toont zich de meester. De beeldhoek is gelijk aan een 40 mm objectief op een full frame camera. Daarmee is het perspectief standaard. Bij een supergroothoek kan je gebruik maken van het heel specifieke perspectief; het beeld wordt als het ware uit elkaar getrokken. Wil je het onderwerp wat in elkaar drukken, dan gebruik je een telelens. Een 27 mm koop je dan ook niet vanwege een uitgesproken perspectief, maar meer vanwege een bepaalde beeldhoek die je wenst. Overigens, het verschil tussen 40 of 50 mm full frame is maar beperkt en een 27 mm op APS-C kan dan ook min of meer omschreven worden ‘standaardlens’. De lichtsterkte van onze pancake, f/2.8, is net wat hoger dan een goedkoop kitlensje en valt toch wel wat tegen. Maar, dat is de prijs die we betalen om een pancake te zijn. Gaat dit minimalistisch objectiefje ons met zijn beeldkwaliteit teleurstellen of verrassen?

Fujifilm27210

Fujinon XF 27mm f/2.8 + X-E2

De Fujinon XF 27mm f/2.8 past goed bij de Fujinon 14mm f/2.8 R en de Fujinon 60mm f/2.4 Macro, de verschillen in beeldhoek zijn te overzien en vaak op te vangen met de benenwagen. De subjectieve kwaliteitindruk van de 27mm is door het lage gewicht en het gebruik van kunststof minder dan van de 14mm en de 60mm. Als testcamera dient een Fuji X-E2, de opvolger van de X-E1. De 27mm is overigens op dit moment de enige leverbare pancake voor de Fuji camera’s.
 ANN6224

Bouw

Op het objectief zit geen diafragmaring. En juist een echte diafragmaring op een objectief zorgt voor een hoog bedieningscomfort zoals we van Fuji gewend zijn. Wellicht kostte het een paar gram extra gewicht en een paar mm bouwlengte om een diafragmaring in te bouwen en heeft Fujinon daarom afgezien om er eentje te maken. Wel een beetje spijtig, maar ja, je bent minimalistisch of niet. Ook een afstandschaal en een DOF schaal zitten er niet op, bedenk wel, wat er niet op zit kan ook niet kapot gaan. Er is geen zonnekap leverbaar, het frontlensje zit diep verscholen. Een zonnekap vind ik echter wel nuttig, het is ook een mechanische bescherming voor de frontlens of filter. {insertgrid ID = 288}

Lichtafval

De lichtafval komt, in JPEG, nauwelijks boven de halve stop. In de praktijk zal je hier geen rekening mee hoeven te houden.

Vignet

 ANN6135

Vervorming Fujinon XF 27mm f/2.8

De vervorming bedraagt ongeveer 0,4%. Niet slecht, maar eerlijk gezegd had ik een lager percentage verwacht. Immers, zo uitzonderlijk is een brandpunt van 27 mm nu ook weer niet. Maar misschien is dit de prijs van zo weinig lenselementen. Veelal zorgt het ene lenselement voor een correctie van een lensfout ontstaan door een ander lenselement.

Distort

Scherpstellen

De automatische scherpstelling gaat met wat meer geruis gepaard dan bij bijvoorbeeld de 14mm. De testmetingen laten overigens wel zien dat de AF zeer nauwkeurig is. Op dit objectief zit geen M-AF schakelaar, wil je handmatig scherpstellen dan zal je eerst de camera op M moeten zetten. Het handmatig scherpstellen gaat ‘by wire’ waardoor je weinig gevoel voor precies scherpstellen hebt.

Scherpte

De gemeten resolutie in het centrum is vanaf volle lensopening hoog maar bereikt die extreem hoge piekwaarde van de Fujinon 14 mm net niet. De randen en hoeken blijven iets achter maar bereiken bij f/5.6 diezelfde mooie hoge waarden als het centrum. Toch knap van die Fuji-jongens (m/v) om zo’n hoge resolutie te bereiken met een beeldsensor van slechts 16 MP. Kortom, één van de scherpst tekende objectieven tot nu toe.

Rezz

 ANN6228

Chromatische aberratie & overstraling

Chromatische aberratie -gekleurde randen bij scherpe contrastovergangen in de uiterste hoeken van het beeld – is laag. Ook  heeft dit objectief bij tegenlicht heel erg weinig last van interne reflecties of overstraling. CA
 ANN6128

Bokeh Fujinon XF 27mm f/2.8

Vanwege de compacte bouw is een pancake objectief heel handig. Toch is het aanbod voor het APS-C formaat maar heel klein. Canon levert een 24 mm f/2.8, geschikt voor full frame. Deze is net wat zwaarder en groter dan de hier geteste Fuji pancake. Groot zijn de verschillen echter niet. De Canon testcamera beschikt over een beeldsensor van 24 MP, de Fuj slechts’ over 16 MP. In scherpte, ondanks dit grote verschil, ontlopen deze twee objectieven elkaar niet veel. De Canon heeft wel een lagere adviesprijs.

{insertgrid=359} {insertgrid=360}

Conclusie Fujinon XF 27mm f/2.8 test met Fujifilm X-E2

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven. Fujifilm27

NCWYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{insertgrid ID = 301}
NCPuur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera.
{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Hoge scherpte
  • Lage chromatische aberratie
  • Weinig gevoelig voor tegenlicht
  • Licht van gewicht en zeer compact gebouwd

Nadelen

  • Geen diafragmaring
  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie
  • Tamelijk lichtzwak
  • Handmatig scherpstellen voelt niet lekker
  • Wat luidruchtige AF
  • Hoge adviesprijs
{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

Kijk naar de optische prestaties. De Fujinon XF 27mm f/2.8 is een toplens met maar heel weinig optische zwakheden!

De Fujinon XF 27mm f/2.8 doet, mechanisch gezien, wat minimalistisch aan. Geen diafragma ring, geen zonnekap, relatief lage lichtsterkte, geen beeldstabilisatie en een laag gewicht. De AF is wat lawaaiig, maar wel nauwkeurig. De prijs voor het gebodene is echter wel stevig. Zet dit objectiefje maar eens naast de Canon 40mm f/2.8 STM. Optisch gelijkwaardig, maar een stuk goedkoper. Los van de prijs, Fuji laat met de 27mm f/2.8 wederom zien dat dit merk heel mooie objectieven kan bouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in