In 2012 viert Panasonic het 10-jarig jubileum van de Lumix serie. En om dat kracht bij te zetten, introduceerde Panasonic onder andere de Panasonic G5: een nieuwe spiegelloze digitale reflexcamera.
In onze Panasonic G3 test waren we enthousiast over meerdere eigenschappen van deze voorloper van de Panasonic G5. En de Panasonic G5 behaalt volgens het persbericht een nog hogere resolutie met behulp van een geavanceerde beeldprocessor, die gebruikmaakt van een nieuw algoritme en een snellere respons.
De Panasonic G5 heeft een adviesprijs van € 649 (body only) en is verkrijgbaar in zwart, zilver en wit. Zou de Panasonic G5 beter zijn dan de Panasonic G3?Qua vormgeving lijkt de Panasonic G5 op een spiegelreflexcamera. Ook van boven gezien, lijkt het alsof je met een spiegelreflexcamera te maken hebt. Maar onder de hobbel waar in een SLR het pentaprisma zit, heeft de Panasonic G5 een flitser verborgen. Tussen de ontspanknoppen voor foto en video zit nu een schuifje, waarmee de brandpuntsafstand van Panasonic Powerzoom lenzen gevarieerd kan worden. Dat vind ik een welkome aanvulling, want het zoomen van een Panasonic 14-42 X objectief op een G3 via de schuif op de lens vond ik omslachtig. Ik moest daarvoor de camera op een andere manier vasthouden dan ik gewend ben, waarbij ik de camera laat rusten in mijn linker handpalm.
In onze Panasonic G3 test waren we enthousiast over de handligging van deze camera. Nu zijn we daar nog wat positiever over. Want Panasonic is er in geslaagd om de handligging merkbaar te verbeteren, door de van hars en elastomeer gegoten handgreep van de Panasonic G5 iets groter te maken dan op de G3 en door een ‘deuk’ te maken in de handgreep. Daarnaast is de sluiter meer naar voren geplaatst en is er aan de achterkant van de camera extra steun voor de duim. Zo’n deuk ziet er misschien niet strak uit, maar het is bijzonder effectief.
De vier centrale knoppen rechts naast het beeldscherm zijn vervangen door één grote ronde knop / 4-weg controller. Qua functionaliteit maakt het geen verschil, het werkt wel prettiger dan afzonderlijke knoppen.
Enige minpuntje bij de vormgeving van de Panasonic G5 is de videoknop; die zit bovenop de camera en is minder makkelijk bereikbaar.Metingen voor deze test zijn uitgevoerd met behulp van Imatest. De meetresultaten staan in het Panasonic G5 testrapport. Voor de testwijze en de uitleg van begrippen: zie FAQ.
Panasonic G5 versus Panasonic G3, Panasonic GX1, Panasonic GF5 & Panasonic GH3
De Panasonic G5 is qua prijs gepositioneerd boven de Panasonic GF5 en onder de Panasonic GH3. De Panasonic GF5 is veel compacter dan de G5 en heeft geen ingebouwde zoeker. De Panasonic GH3 biedt een robuustere semiprofessionele body die stof- en spatwaterdicht is en heeft uitgebreidere video mogelijkheden. Over de positie van de Panasonic G5 versus de Panasonic GX1 valt te twisten. De Panasonic GX1 wordt gezien als de camera voor de fotografie-aficionado en is iets duurder dan de Panasonic G5, maar heeft geen ingebouwde zoeker. Een aficionado die graag via een zoeker fotografeert, is volgens mij beter af met een Panasonic G5 en is dan nog goedkoper uit ook.
Ten opzichte van de Panasonic G3 heeft de G5 een groter ISO bereik (tot 12.800 i.p.v. 6.400 ISO), een beeldscherm met een hogere resolutie (geen 460,000 maar 920,000 dots) en je kan er meer beelden per seconde schieten (6 vs 4). De Panasonic G5 heeft een automatische sensor, waarmee wordt overgeschakeld van LCD scherm naar elektronische zoeker, zodra je de camera naar je gezicht brengt. De Panasonic G3 biedt die mogelijkheid niet. En we hebben het niet gecontroleerd, maar volgens Panasonic heeft de accu van de Panasonic G5 een langere gebruiksduur (320 opnames vs 270). Desondanks zou ik al bij aanschaf van een Panasonic G3 of een G5 een tweede batterij er bij kopen.
Panasonic G5 versus Canon 650D, Nikon D3200 & Olympus OM-D E-M5
- De Panasonic G5 en de Olympus OM-D E-M5 hebben een elektronische zoeker, de Nikon D3200 en de Canon 650D een traditionele optische zoeker
- De Panasonic G5 en de Olympus OM-D E-M5 hebben een kleinere micro-43 sensor, de Nikon D3200 en de Canon 650D een APS-C sensor
- De Panasonic G5, Olympus OM-D E-M5 en de Canon 650D hebben een touchscreen, de Nikon D3200 niet
- De Olympus OM-D E-M5 is stof en spatwaterdicht, heeft ingebouwde beeldstabilisatie en kan bij volledige resolutie meer beelden per seconde schieten dan de Panasonic G5.
Zoeker, beeldscherm en menu
Het beeldscherm achterop de camera is zowel draaibaar als kantelbaar. Daardoor kan je goed vanuit lastige posities – laag bij de grond of boven je hoofd – fotograferen. De hogere resolutie van het beeldscherm van de Panasonic G5 (met 920.000 points / 640×480 pixels) is een welkome verbetering ten opzichte van de Panasonic G3 (480×320).
Werken met een touchscreen is bekend terrein voor iedere bezitter van een moderne telefoon. De Panasonic G5 heeft een ‘resistief’ touchscreen waarop je iets harder moet drukken dan op het ‘capacitieve’ scherm van de Canon 650D. Voor de (oudere?) gebruiker die er tegen opziet om een touchscreen te gebruiken: Touchscreen bediening is een optie, maar niet noodzakelijk. De Panasonic G5 is net zo goed te gebruiken zonder touchscreen.Het menu van Panasonic zit goed doordacht in elkaar. De combinatie van symbolen en tekst is gebruiksvriendelijk. Daardoor raak je snel vertrouwd met de camera en vind je makkelijk de functie die je wilt gebruiken. Een elektronische waterpas die in de zoeker weergegeven kan worden, helpt je om de horizon recht in beeld te krijgen, waardoor je ook nauwkeuriger kadreert.
De zoekernauwkeurigheid bedraagt 100%, de vergroting bedraagt 1.4 en door de cropfactor van 2 bedraagt de totale vergroting 0.7. We zagen geen verschil met de elektronische zoeker van de Panasonic G3. Een elektronische zoeker is (nog) minder mooi dan een traditionele optische zoeker, maar deze elektronische zoeker is mooi helder. Sommige gebruikers die voor het eerst door een zoeker van de Panasonic G5 kijken, valt het niet op dat het een elektronische zoeker is. Bij weinig licht zie je meer door een elektronische zoeker dan door een optische zoeker, maar je krijgt dan ook kleurruis te zien.
Volledig stil
Bij de introductie van de Canon 5D Mk3 werd er door vele fotografen positief gereageerd op de “silent shutter mode” van die camera. Maar de Canon 5D Mk3 is luidruchtig in vergelijking met de Panasonic G5. Als je de elektronische sluiter op de Panasonic gebruikt – en het namaak geluid van een mechanische sluiter uitzet-, dan is de Panasonic G5 volledig geluidloos bij het maken van een foto. Als je met je oor heel vlak bij de camera zit, kan je bij sommige objectieven het diafragma horen verspringen bij het maken van een foto.Maar dat geluid is denk ik wel duizend keer zachter dan de silent shutter mode van een spiegelreflexcamera. Compacte syteem camera’s als de Panasonic G5 zijn de ideale metgezel bij gelegenheden waar je foto’s wil maken zonder te storen, zoals huiskamertaferelen, klassieke muziekconcerten of officiële gelegenheden, zoals bruiloften.
Scherpte: resolutie Panasonic G5
De Panasonic G5 levert, in combinatie met het Panasonic 14-42 X objectief, in onze test mooie scherpe RAW en jpg bestanden. De resolutie van de Panasonic G5 is net zo goed als van de Panasonic G3 en licht – meetbaar, maar niet voor het blote oog zichtbaar – lagere resolutie dan de Panasonic GX1 of de Canon 650D. Zie het Panasonic G5 testrapport voor Panasonic G5 Imatest resultaten. Hiernaast staat ter illustratie een praktijkopname.
Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
Dynamisch bereik Panasonic G5
Moderne spiegelreflexcamera’s, met name camera’s met een volformaat sensor, hebben zo’n hoog dynamisch bereik dat het in de praktijk vrijwel niet meer voorkomt dat je in 1 opname zowel overbelichting (clippen van de hooglichten) als onderbelichting (clippen van de schaduwpartijen) ziet. Tot nu toe was het dynamisch bereik de achilleshiel van micro-43 camera’s. Maar de Panasonic G5 gooide hoge ogen bij onze Imatest metingen, qua dynamisch bereik.
Ondanks de goede resultaten van de Panasonic G5 in onze dynamisch bereik metingen, is het dynamisch bereik van de Panasonic G5 in de praktijk nog niet altijd groot genoeg. Hiernaast zie je een praktijkopname waar gelijktijdig clippen van de hooglichten (in rood) als in de schaduwen (blauw) voorkomt.
Het totale dynamische bereik van de Panasonic G5 RAW bestanden is even goed als dat van de Olympus OM-D E-M5 of van spiegelreflexcamera’s met een APS-C sensor zoals de Nikon D3200. Bij de hoge ISO instellingen is het dynamisch bereik van de Panasonic G5 jpg bestanden groter dan dat van de concurrentie. Maar dat komt omdat Panasonic G5 bij de hoge ISO waardes relatief veel ruisonderdrukking toepast, wat weer ten koste gaat van de scherpte-indruk. De testresultaten staan in het Panasonic G5 testrapport.
In-camera HDR Panasonic G5
De Panasonic G5 heeft een HDR-optie ingebouwd, waarbij de camera na één druk op de knop drie verschillend belichte opnames (snel) achter elkaar maakt en die zelf samenvoegt tot één opname met een hoger dynamisch bereik. Hierboven is het verschil geïllustreerd met een praktijkopname. De bijbehorende histogrammen zijn hiernaast weergegeven.
Beweeg je muis over het histogram en de bovenstaande opname.
Het effect is subtiel en volgens mij meer van invloed op de hooglichten dan op de schaduwpartijen. De in-camera HDR is inderdaad niet meer overbelicht en heeft een wat lager contrast, zoals ook blijkt uit het histogram. Zolang je geen opname maakt van een snel bewegend onderwerp, zie je niet snel dat de in-camera HDR opname is samengesteld uit 3 opnames.
Ruis Panasonic G5
Bij de lage ISO instellingen kom je weinig ruis tegen en zijn de beelden van de Panasonic G5 mooi. Tot ISO 1600 zie je in de jpg bestanden geen ruis. De Panasonic G5 Imatest resultaten staan in het Panasonic G5 testrapport. Hiernaast staat een detail uit een 160 ISO RAW opname zonder enige ruisonderdrukking.
De hoogste ISO instelling levert geen bruikbare opnames op. Het RAW bestand toont een stevige hoeveelheid kleurruis en luminance ruis. Door een hoge mate van ruisonderdrukking in het jpg bestand, zie je geen kleurruis meer bij 12.800 ISO, maar gaat veel detail verloren.
Kleurweergave Panasonic G5
De nauwkeurigheid van de kleurweergave van de Panasonic G5, ingesteld op kleurstijl natuurlijk, is bij daglicht even goed als die van concurrerende camera’s zoals de Canon 650D. Bij daglicht komen de kleuren natuurlijk over, zoals je in het voorbeeld hiernaast kan zien. De huidige camera’s zijn qua kleurweergave bij daglicht tegenwoordig zo goed, dat de verschillen tussen camera’s soms kleiner zijn dan de verschillen tussen de verschillende beeldstijlen die je op een camera kan kiezen. Het is dus belangrijk dat je de juiste beeldstijl kiest voor het beste resultaat.
Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
In voorgaande testen scoorden Panasonic camera’s zoals de Panasonic GX1 en de Panasonic G3 erg goed qua kleurweergave bij kunstlicht, terwijl de meeste camera’s bij kunstlicht een duidelijke oranje zweem vertonen. Helaas heeft de Panasonic G5 aansluiting gevonden bij de camera’s van andere merken en vertoonde in onze test dezelfde oranje kleurzweem als de camera’s van de concurrentie. Qua kleurweergave bij kunstlicht scoorde de Panasonic G3 beter dan de Panasonic G5. Dat is eenvoudig te verhelpen door voor een opname handmatig de juiste witbalans in te stellen op de camera. Nog beter: Wie in RAW fotografeert kan de witbalans bij kunstlicht ook achteraf in Photoshop of Lightroom sterk verbeteren ten opzichte van de automatische witbalans.
Ten opzichte van het standaard kleurprofiel kan je ook voor “Vivid”kiezen, waarbij de kleuren meer verzadigd zijn en de opnames meer contrast vertonen.
De name van de kleurprofielen zijn niet zelf wijzend. Wat is het verschil tussen standaard en natuurlijk? De kleurweergave van het Natuurlijk profiel is natuurgetrouwer en minder blauw dan het standaard kleurprofiel. Klik op de afbeelding voor een grotere versie.
Video
Bij het opnemen van video kan je diafragma en sluitertijd handmatig instellen.Wie serieus video beoefent kiest eerder voor een Panasonic GH3. De output is opgevoerd tot 1080 50p. Toch is de Panasonic G5 meer een camera voor fotografen die af en toe een video willen maken. Een dergelijke gebruiker zal het minder erg vinden dat de Panasonic G5 geen mogelijkheid om een externe microfoon aan te sluiten.
Creative filters
De Panasonic G5 biedt 14 filters, waarmee je opnames een specifieke creatieve sfeer mee kan geven, zoals Sepia, Soft Focus, Expressieve indruk, Cross Process, Ster Filter, Miniatuur Effect en Low key. Op het beeldscherm of in de elektronische zoeker krijg je al de bewerkte versie te zien van de opname die je wilt gaan maken. Als je de G5 hebt ingesteld op intelligent Auto, dan analyseert de G5 eerst het beeld en suggereert vervolgens mogelijk een geschikt creatief filter.
SCN opnamestand
Naast de creatieve filters biedt Panasonic ook een aantal opname standen die zijn voorgeprogrammeerd voor specifieke opname situaties. Met name mensen die voor het eerst een systeemcamera met verwisselbare lens gebruiken, wordt een helpende hand geboden met 23 voorbeeldopnames in de Scene Guide. Gebruikers kunnen de opname kiezen die het meest overeenkomt met de situatie die zij willen vastleggen. De optimale instellingen voor het vastleggen van het beeld worden dan automatisch gekozen. Bovendien kunnen werkwijze, technisch advies en aanbevolen verwisselbare lens worden weergegeven, zodat gebruikers kunnen leren fotograferen.
Ingebouwde flitser
De Panasonic G5 heeft een ingebouwde flitser. De ingebouwde flitser heeft een richtgetal van 10.5 (ISO 160). Linksboven op de camera zit een schakelaar waardoor de flitser tevoorschijn komt.
Autofocus: snelheid, nauwkeurigheid en autofocus tracking
De autofocus van de Panasonic G5 is snel en nauwkeurig. Omdat het sensor signaal wordt gebruikt om scherp te stellen, is er bij deze camera geen sprake van backfocus of front-focus, waarover nog wel eens wordt geklaagd bij spiegelreflexcamera’s. Omdat het AF systeem in tegenstelling tot de AF van spiegelreflexcamera’s niet kan vaststellen of het onderwerp naar de camera toegaat, of zich juist van de camera verwijderd, heeft deze camera in theorie meer moeite met snel bewegende onderwerpen. In de praktijk valt dat wel mee.
Conclusie Panasonic G5 test
Voordelen
- Goede beeldkwaliteit, met name bij lage ISO instellingen
- Hoog dynamisch bereik
- Volledig stil bij het gebruik van de elektronische sluiter
- Compact, zeker in combinatie met het (iets duurdere) Panasonic 14-42 mm X objectief
- Touchscreen bediening mogelijk, maar niet noodzakelijk
- Snelle autofocus
Nadelen
- Sterke ruisonderdrukking jpg bestanden
- Voor video: geen microfoon aansluiting
Zou de Panasonic G5 beter zijn dan de Panasonic G3? Ja. Met name qua resolutie en dynamisch bereik doet de Panasonic G5 het nog beter dan de Panasonic G3. Allen qua kleurweergave bij kunstlicht scoorde de Panasonic G3 beter dan de Panasonic G5 en dat is eenvoudig te verhelpen door bij de opname handmatig de witbalans aan te passen op de camera. De grotere en meer ergonomisch vormgegeven handgreep is ook een vooruitgang ten opzichte van de Panasonic G3. Persoonlijk prefereer ik de Panasonic G5 boven de Panasonic GX1. Niet alleen vanwege de ingebouwde elektronische zoeker, maar ook vanwege het duidelijk hogere dynamische bereik. Voor videofanaten en fotografen met grote handen heeft Panasonic haar assortiment uitgebreid met de Panasonic GH3.