Tegenwoordig kan je met iedere smartphone en de meeste systeem- en compactcamera’s filmen. FullHD is heel normaal en voor minder dan 1000 euro is er ook veel keus in camera’s die uitstekend in 4K kunnen filmen. Dat de camera’s een goede kwaliteit video kunnen afleveren, wil niet zeggen dat iedereen meteen een echte filmer is. Bij het maken van een goede film komt veel meer kijken dan het zomaar aan elkaar plakken van een aantal statische shots. Een van de hulpmiddelen om bewegend beeld een meer filmische look te geven is de slider. Hiermee kan je de camera van links naar rechts of van onder naar boven (en omgekeerd) laten bewegen. Wanneer je er voor zorgt dat er iets in de voorgrond staat, dan gaat die voorgrond verschuiven ten opzichte van de achtergrond. Als kijker krijg je zo het gevoel dat je zelf aan het bewegen bent en dat zorgt ervoor dat je veel meer betrokken raakt bij de film. Veel zogenaamde ‘establishing shots’ worden vaak met een slider gemaakt. Dit zijn opnames die meestal aan het begin van nieuwe scenes zitten en die je laten zien waar je bent. Vaak starten ze vanachter een bosje of een hek in de voorgrond en bewegen ze zodat het landschap of het gebouw waar de volgende scene zich gaat afspelen zichtbaar wordt.. Een goede slider kan dus heel veel production value aan je film toevoegen. We testten een slider van Konova, de K5.
{youtube}P2vD5HeSfnc{/youtube}
Bouw Konova K5 Slider
De Konova K5 is een van de zwaardere sliders in het programma. Er zijn kortere en lichtere om te gebruiken met compacte camerasystemen en er is ook nog een zwaarder model. De K5 is verkrijgbaar in lengtes van 60 to 200 cm en heeft geen enkele moeite met professionele spiegelfrelex camera’s. Hij bestaat uit een stevige aluminium brug die heel solide voelt. De rails zijn van gehard, koolstof versterkt staal dat volkomen glad is. De wagen is voorzien van soepele kogellagers. De slider is volledig modulair. De losse slider kan worden gebruikt met een of liever nog twee statieven voor soepele en stabiele bewegingen. Zonder statief kan ook. De slider kan worden voorzien van zijstukken met pootjes. De zijstukken kan je met een grote ronde draaischijf gemakkelijk los en vast draaien zonder extra gereedschap. Eenmaal bevestigd zitten de pootjes volledig spelingsvrij en stevig op het statief. De pootjes kunnen in of uitgedraaid worden om de slider aan te passen aan ongelijk terrein. De slider heeft een ingebouwde waterpas waardoor je hem gemakkelijk recht kan zetten.
Toebehoren
De Konova K5 die wij voor de test ontvingen was voorzien van vier accessoires die de mogelijkheden nog verder vergroten. Om te beginnen was de K5 uitgerust met een set tandwielen en een tandriem. Op de tandwielen kan een slinger of een vliegwiel worden gezet. Met de slinger kan je de camerabeweging sturen zonder aan de camera zelf te zitten. Ons model was voorzien van een vliegwiel. Dit maakt vooral het begin en einde van de rijders veel mooier omdat de camerabeweging rustiger start en stopt. Een ander handig toebehoren voor de K5 is de Stabilizing Arm, of liever twee Stabilizing Arms.
Hiermee kan ook een langere slider, ons testmodel was 1.20m, toch met maar een statief gebruikt worden zonder dat de slider doorbuigt of instabiel wordt. Met een enkel statief kan je sneller werken en gemakkelijker opzetten dan met twee statieven. De kop van de slider was voorzien van een optioneel balhoofd om de camera gemakkelijk onder een hoek te kunnen zetten.
Nog meer mogelijkheden
Voor echte geavanceerde functies kan de K5 worden voorzien van motoren. Er zijn drie standaardmotoren, de MS50, MS250 en MS1500. Deze motoren verschillen in vermogen en snelheid. De MS50 is het krachtigst en kan snelle camerabewegingen aan. De MS1500 is juist meer geschikt voor langzame en soepele bewegingen. Verder is er een Basic Pan-Tilt controller beschikbaar. Hiermee kan de camera tijdens de beweging worden gestuurd, bijvoorbeeld om het onderwerp toch centraal in beeld te houden. Voor de ultieme controle is er de Smart Pan-Tilt Controller. Hiermee kunnen bewegingen worden vastgelegd en herhaald. Dit komt bijvoorbeeld van pas bij dubbelopnames waarbij verschillende shots naderhand in elkaar moeten worden geëdit.
{vimeo}199555614{/vimeo}
In de praktijk
Werken met een grote slider als de Konova K5 met een lengte van 1.20m is een serieuze aangelegenheid. De slider is degelijk gebouwd en daar is het gewicht ook naar. Om er goed mee te kunnen werken heb je ook een degelijk statief nodig, liefst met een leveling bowl om de slider gemakkelijk waterpas te zetten. Met de Stabilizing Arms erbij zijn dat drie zaken die je vast moet zetten voordat de slider stabiel staat. Zeker als je de slider regelmatig wilt verplaatsen is dat nog wel altijd te verkiezen boven het werken met twee statieven. Het schuin zetten van de slider met de Stabilizing Arms gaat vrij gemakkelijk en opklappen is ook goed te doen. De Stabiling Arms laten zich eenvoudig losmaken. De slider zelf loopt heel soepel. In combinatie met de tandriem kan er bij een combinatie van handmatige aansturing, langzame beweging en een langer brandpunt soms wel iets van schokkerigheid optreden. Dat is niet uniek voor deze slider. De testfilm hebben we gemaakt met 70-200mm zoomobjectief en hierin is het heel licht te zien. Bij het gebruik van kortere brandpunten,iets snellere bewegingen of zwaardere camera’s verdwijnt dit volledig. En anders kan het met een functie als ‘warp stabilizer’ eenvoudig worden verholpen.
Conclusie Konova K5 Slider test
De Konova K5 Slider is een degelijke slider. Hij is eenvoudig in het gebruik. De Stabilizing Arms zorgen ervoor dat zelfs een langere slider goed stabiel blijft met maar een statief. Dat maakt het werken ermee in je eentje een stuk makkelijker. Voor gevorderde filmers kan de K5 zelfs worden uitgebreid met gemotoriseerde en geautotiseerde besturing. Dat maakt de K5 ook een goede investering voor de toekomst. In vergelijking met concurrerende sliders is de prijs heel gunstig.
Waar kan ik Konova kopen?
- Konova Slider Arm: CameraNU.nl
- Konova Flywheel (K5-K7): CameraNU.nl
- Konova Masters Pan: CameraNU.nl