Test: Laowa 65mm F2.8 Ultra Macro 2x

0
Laowa 65mm
Laowa 65mm

Het Chinese Venus Optics brengt objectieven uit onder de naam Laowa. De Laowa 65mm F2.8 Ultra Macro 2x voor APS-C camera’s is een korte tele met een bijzondere opnameverhouding van tweemaal de ware grootte.

Klik op de lens voor specificaties, prijzen en testresultaten.

TESTRESULTATEN Laowa 65mm F2.8 Ultra Macro 2x:

VOORDELEN

Nadelen

  • mechanische uitvoering
  • optische kwaliteit
  • niet weerbestendig
  • geen lenscontacten

Bijzonder macro-objectief

Bij het fotograferen op ware grootte (1:1) met de Laowa 65mm F2.8 Ultra Macro 2x zie je allerlei details die je normaliter niet waar kunt nemen. Voor sommige fotografen is dit macrobereik een ware passie: je kunt details van onder meer bloemen, insecten en juwelen beeldvullend opnemen. Kom je nóg dichterbij: tot twee- maal ware grootte, dan wordt die zoek- tocht nog intenser. Je kunt dit doen met voorzetlenzen en/of tussenringen, maar als dit standaard met het objectief mogelijk is, betekent dit minder kwaliteitsverlies en meer gemak.

Bouw

De Laowa 65mm F2.8 Ultra Macro 2x is een geheel mechanisch objectief. Hij is voorzien van een brede scherpstelring met een zeer lange scherpstelslag, van oneindig tot 2:1. Er is een soepel draaiende diafragmaring met openingen van F2.8 tot F22 en een kleine scherpte- diepteschaal. Deze laat vooral zien hoe klein het te verwachten scherpe gebied is bij een bepaald diafragma. De beeldhoek van 24,4°, biedt een brandpunt van 98mm, omgerekend naar full-frame. Het objectief wordt inclusief een lange metalen zonnekap geleverd voor APS-C systeemcamera’s van Fujifilm, Sony en Canon voor € 479,-.

Concept Laowa 65mm F2.8 Ultra Macro 2x

Voor de test van dit 100 mm lange, 335 gram wegende objectief gebruikte ik een Fujifilm X-H1 body. Deze heeft ingebouwde beeld- stabilisatie; een groot voordeel bij macro- fotografie uit de hand. De scherptediepte is extreem klein; op 17 cm dichtbij is zelfs met F16 de scherptediepte slechts 1 mm! Als het kan is fotograferen vanaf een statief en een macroslede beter. De Laowa heeft geen lenscontacten. Je moet daarom in het cameramenu ‘opname zonder lens’ inschakelen. Je hebt geen exifdata en je kunt ook geen lenscorrecties benutten. Wel zijn de scherp  stelhulpmiddelen zoals focus peaking beschikbaar en behulpzaam.

Beeldkwaliteit

De volle lensopening F2.8 biedt al in het centrum een zeer goede weergave. Bij F4 trekken de hoeken fors bij en kun je spreken van topkwaliteit. De mooiste, egale weer- gave ontstaat bij F8 en F11. F22 heeft een wat lagere resolutie. Door het optische ontwerp met drie ELD-elementen is er geen vertekening en chromatische aberratie, en de achtergrondweergave is mede dankzij negen afgeronde diafragmalamellen mooi zacht. Hoewel ik geen overstraling heb gezien is het toch beter om invallende zon te vermijden. Aangenaam verrast was ik door deze uitstekende beeldkwaliteit. De 52 mm filterdraad is gunstig voor de prijs van filters en het monteren van een ringflitser.

 

Laowa 65mm F2.8 Ultra Macro 2x

 specificaties
  
beeldhoek (diag)24,4°
sensorformaatAPS-C
min. instelafstand17 cm
filterdiameter52 mm
diafragmalamellen9
beeldstabilisatornee
afmetingen (dxl)100 mm
gewicht335 gr
bajonetaansluitingFujifilm X, Sony-E, Canon EOS-M
bijzonderhedengeheel mechanisch
importeurfotovideoretail.nl
verkoopprijs€ 479,-
  
scheidend vermogen9
contrast9
chromatische aberratie5
vertekening5
vignettering5
autofocusgeen
overstraling5
uitvoering8
  
eindwaardering9,2

Conclusie test Laowa 65mm F2.8 Ultra Macro 2x op een Fujifilm X-H1 body

een droom van een macrolens

De Laowa 65mm Ultra Macro 2x is een droom van een macrolens. Gewicht en formaat passen perfect bij de compacte uitvoering van APS-C systeemcamera’s. Handmatig scherpstellen is zinvol bij macrofotografie, en systeemcamera’s bieden de nodige scherpstelhulpmiddelen. De beeldkwaliteit van dit objectief is zonder meer uitstekend, vooral in het macro-gebied. Bij buitenfoto- grafie moet je er op letten, dat hij niet weerbestendig is afgewerkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in