LED-licht voor macrofotografie: LedGo R332

0
LedGOR332

Wil je een mooie close-up, portret- of macro-opname maken, dan kan je bijna niet om kunstlicht heen. Vaak is er onvoldoende natuurlijk licht, of is de lichtinval weinig flatteus. Bij portretfotografie wordt, om het onderwerp mooier uit te lichten, een flitser met soft-box of beauty dish toegepast. Bij close-up opnames en macro-opnames een ringflitser. Dat professionals zelfs op lokatie niet zonder kunstmatige lichtbronnen kunnen, is duidelijk te zien aan de vele vierkante (softbox) of ringvormige (ringflitser) en ronde (beautydish) reflecties in de ogen van modellen. Houd je niet van flitsen, dan is LED licht een aantrekkelijk alternatief.

LedGOR332

Bij LED licht zie je wat er op de foto komt. In gemengd licht situaties doseer je eenvoudig de juiste hoeveelheid kunstlicht. Niemand wordt opgeschrikt door een onverwachte, soms storende flits. Omdat het energiegebruik van LED’s laag is, heb je aan een paar PENlight batterijen voldoende om op lokatie je alternatieve ringflitser van stroom te voorzien. LED verlichting produceert heel weinig warmte en heeft een hele lange levensduur. De LedGo R332 heeft een adviesprijs van minder dan tweehonderd euro is een LED-licht alternatief voor een ringflitser of beauty-dish. Hoe bevalt dat in de praktijk?

Ring LED licht: LedGo LG-R332

De LedGo R332 wordt geleverd in een zwarte nylon tas met twee accuhouders, 2 batterijhouders en twee beugels. Daarmee kan je het LED licht bovenop je camera (op de flitsschoen), of onder de camera aan de statiefaansluiting. Je kan het systeem ook verder van de camera verwijderd op een statief plaatsen. De LedGo R332 weegt 700 gram en bestaat in feite uit twee halve cirkels met ieder 166 LEDs, waarvan de lichthoeveelheid is te doseren met twee knoppen aan de achterkant. Volgens de specificaties levert de LedGo R332 2.450 Lumen en een intensiteit van 4.260 Lux op 1 meter afstand. De afmetingen (BxHxD) zijn: 271x222x44 mm. Klik hier voor de actuele prijs van de LedGo R332

verpakking

 JOP4302
Tegenlichtopname van een Morpho peleides vlinder. Zonder invullicht, zou van de vlinder alleen een silhouet te zien zijn. De ringvormige lichtbron zorgt voor een gelijkmatige verlichting van de vlinder, zonder slagschaduwen. Door de afstand te variëren, kon ik snel de gewenste verhouding tussen kunstlicht en zonlicht kiezen, zonder mijn oog van de zoeker te halen.

LedGo LG-R332 voeding: batterij, accu of netvoeding

Dit Ledgo ledpaneel is in de studio of huiskamer te gebruiken in combinatie met een (optionele) 7,2 tot 12 Volt netvoeding, en op lokatie met diverse soorten accu’s of met 12 (oplaadbare) Penlight batterijen in twee meegeleverde batterijhouders. Achter op het paneel zit een knop om de status van de accu of de batterij te controleren: de batterij-indicator op de achterzijde geeft met vier leds aan hoe veel energie er nog aanwezig is in de batterijen/accu’s. Aan de achterzijde van het LED licht zitten twee draaiknoppen, waarmee je de lichtintensiteit van de linkerkant en de rechterkant van het paneel kan dimmen. In situaties met heel weinig bestaand licht en bij macro-opnames simuleer je een natuurlijke lichtbron, door de ene van de LedGo R332 feller te laten schijnen dan de andere.

LedGOR332back

LedGo LG R332 vs LedGo B160C

Eerder testten we de LedGo B160C, een rechthoekig, uitbreidbaar LED paneeltje met 160 LEDs. Vergelijken we de LedGo R332 met de goedkopere LedGo B160C, dan zijn er een paar in het oog springende verschillen. Allereerst is de LedGo R332 aanzienlijk groter dan de LedGo B160C. Een LedGo B160C paneeltje kan je in je fototas menemen, maar met de LedGo R332 gaat dat niet. Die vervoer je in de meegeleverde draagtas. Wil je veel spelen met kleurtemperaturen, dan biedt de LedGo B160C meer mogelijkheden, omdat die uit twee verschillende types LED’s bestaat, waarvan je de lichtintensiteit onafhankelijk kan dimmen.
Aan de andere kant bestaat de LedGo R332 uit twee keer zo veel LED’s. En geeft dus ook meer licht. Een ringvormige lichtbron rondom de lens heeft als enorm groot pluspunt ten opzichte van een lichtbron bovenop de camera, dat de lens geen schaduw op je onderwerp werpt. Bij close-up en macro-fotografie kan je eigenlijk niet om Ringverlichting heen.  Bij portretten is het een kwestie van smaak. er zijn veel fotografen die ronde reflecties in de ogen van hun model veel natuurlijker vinden dan een vierkante of rechthoekige reflectie van een softbox of LED paneel.

Bevestiging: onder de camera, of op de flitsschoen

Wie hangt er nou een pak melk aan de filtervatting van een objectief?

De meeste ringvormige LED panelen worden aan de camera bevestigd met een ring, die je op de filtervatting van een lens schroeft. De LED verlichting wordt dan meegeleverd inclusief een adapterring of een setje adapter ringen, meestal groter dan 49 mm. Ik hang liever niet een gewicht aan de frontlens van een objectief. Met name bij lichtbronnen met een redelijke lichtopbrengst heb je het over meer dan een halve kilo die je langdurig aan de frontlens hangt. In theorie moet het kunnen. Maar als ik het vermijden kan, doe ik dat. Een ander nadeel van andere ringflitsers en macro LED ringverlichtingen is het gehannes met adapter ringen: gebruik je lenzen met verschillende filter diameters, dan moet je bij het verwisselen van een lens ook de adapter ring verwisselen. Bij de LedGo R332 hoeft dat niet, dankzij de bevesting rechtstreeks aan de camera.

De LedGo R332 bevestig je met een beugel op de statiefaansluiting of flitsschoen van de camera. Bevestiging op een statief kan natuurlijk ook. Verwisselen van een lens verloopt dus snel en probleemloos. Voor de bezitters van een compacte systeemcamera (Nikon 1, micro-43) die een lens met een filtervatting kleiner dan 49mm gebruiken: je hoeft niet op zoek te gaan naar een extra adapterring om toch ringverlichting te kunnen gebruiken.
Het LedGo R332 LED paneel wordt geleverd met twee beugels: met de lange beugel zoals op het plaatje bovenaan deze test, schuif je de lens door het lenspaneel, wat een zeer gelijkmatige belichting oplevert. Met de korte beugel bevestig je het LED paneel bovenop de camera. Dat kwam tijdens de praktijktest goed uit: een Nikon D4s is met zijn grote batterijhouder veel hoger dan een gewone spiegelreflex- of systeemcamera. Toen kwam de korte beugel van pas.

Kleurweergave LedGo R332

 JOP4293

Geen enkele lichtbron heeft precies hetzelfde kleurenspectrum als de zon. De verhouding van de verschillende kleuren hangt niet alleen af van de kleurtemperatuur van een lichtbron, maar ook van de manier waarop het licht wordt gemaakt. Om aan te geven hoe nauwkeurig de kleurweergave is, wordt gebruik gemaakt van een schaal die loopt van 1 tot 100. LedGo LED panelen hebben een zeer hoge 90+ CRI kleurweergave. Dat zien we terug in onze praktijkopnames en het bleek ook uit de kleurmetingen die we hebben uitgevoerd voor een eerdere LED licht test van het LedGo B160C LED paneeltje.
Kleuren zijn sterk smaakafhankelijk. Verschillende beeldstijlen en de autowitbalans van een camera hebben een grote invloed op de kleuren van een foto. Sommige fotografen likkebaarden bij de natuurlijke kleuren van Nikon camera’s, terwijl andere fotografen de standaard Nikon kleuren te koel vinden en de warme kleuren van Canon camera’s juist cool vinden.  De kleurtemperatuur van de LedGo R332 is te variëren met behulp van filters. De filters zijn eenvoudig op het LEDpaneel te klikken door een gaatjespatroon in de filters. Aan 1 zijde hebben de filters een inkeping waardoor je ze eenvoudig weer kan verwijderen.
Omdat ik in RAW fotografeer, waarbij je zonder kwaliteitsverlies de witbalans altijd achteraf kan aanpassen, en omdat het gebruik van filters altijd leidt tot een (iets) lagere lichtopbrengst, ging mijn voorkeur uit naar het gebruik zonder kleurfilters.

LED licht als “invulflits”

Hiernaast zie je een testopname van een egaal wit vlak, gemaakt met een groothoeklens (12mm lens kleinbeeldequivalent). Je ziet hier de opgetelde lichtafval van lens en LED-licht – in totaal 1 stop –  in de meest kritische test die ik kon bedenken. Testen we een lens op een camera met een volformaat sensor, dan is een lichtafval van 1 tot 2 stops bij volle opening heel gebruikelijk. De intensiteit van licht neemt snel af met de afstand. Daarom heb je de meeste baat bij de LedGo R332 als je je relatief dicht op het onderwerp bevindt (macro en close-up) en als je het LED licht gebruikt als aanvulling op bestaand licht (“invulflits”).

lichtafval

Bij de onderstaande opname van een meer dan levensgroot hoofd, was de sluitertijd zonder LED licht 1/5 seconde, met een 24 mm lens(ff equivalent). Het levert een bewogen foto op, met een weinig flatteuze belichting. Door de LedGo R332 te gebruiken, was het mogelijk een scherpe opname te maken met een sluitertijd van 1/25 seconde. Het beeld komt veel beter tot zijn recht, maar net als  bij een invulflits op korte afstand, zie je wel een harde slagschaduw. Wil je een portret maken van iets grotere afstand dan onderstaande opname, dan levert het LED licht ongeveer 1 stop winst op.

 

Invulflits

Gebruiksgemak LED licht voor macro, close-up en portretten

1800iso
Spelen met licht. LED-licht is bij uitstek geschikt om te spelen met de combinatie van daglicht en kunstlicht. Nauwkeurig scherpstellen op een verdekt opgestelde vlinder ging, dankzij het LED licht, nauwkeuriger en sneller. Toch is LEd licht geen Haarlemmer olie, die altijd uitkomst biedt. Binnen, of op bewolkte dagen zal je dan ISO waarden boven de 1000 ISO, of langere sluitertijden, op je camera moeten kiezen voor zowel een korte sluitertijd als voldoende scherptediepte. Wil je een opname maken bij 100 ISO, met een korte sluitertijd en een klein diafragma (f/16), dan ben je aangewezen op een krachtige flitser.

Bij portretopnames win je 1 stop, bij close-ups 2 stops, bij macro nog meer.

Omdat de intensiteit van licht snel afneemt met de afstand, heb je het meeste profijt van de LedGo R332 bij macrofotografie. Ik zou de LedGo LG-R332 eerder gebruiken voor table-top fotografie en macro-fotografie met eem statief. Uit de EXIF gegevens van de praktijkopnames blijkt, dat de LedGo LG-R332 bij close-up opnames zorgt voor de verdrievoudiging van de hoeveelheid licht en bij portretopnames een verdubbeling. Bij portretopnames tijdens daglicht is het effect beperkt en zou ik een fellere lichtbron kiezen, zoals de LedGo LG-160S4 Kit, die uit 640 LED’s bestaat, of een studiopaneel met 600 LEDs of meer.

Conclusie test LedGo LG-R332

verpakking

{insertgrid ID = 330}voor de actuele prijs van de LedGo R332.

Voordelen

  • Close-ups en macro opnames zonder slagschaduw
  • Mooi egaal invullicht
  • Praktische bevestiging aan de camera maakt eenvoudig lenzen wisselen mogelijk
  • Je krijgt op de foto wat je ziet
  • Verrassend veel licht
  • Compleet met draagtas, batterij- en accuhouders en kleurenfilters.

Nadelen

  • 2 accu’s of 12 pen-light batterijen als voeding
  • Net-adapter, accu en acculader zijn optioneel
  • Te weinig licht voor grotere afstanden

LED ringverlichting levert, net als een ringflitser, mooi egaal licht als je je dicht op een onderwerp bevind. Ben je op zoek naar een alternatief voor een ringflitser, dan is de LedGo R332 een aantrekkelijke optie die verrassend veel licht geeft met een gelijkmatige lichtverdeling, een nauwkeurige kleurweergave en veel gebruiksgemak. Je camera neemt er wel in volume door toe en dat is in het begin even wennen.

WOW, wat veel licht!“, was de meest gehoorde reactie tijdens van omstanders tijdens de praktijktest

Kijk je naar het plaatje rechtsboven aan de test, dan lijkt de LedGo R332 een indrukwekkende verschijning. Dat indrukwekkend klopt inderdaad, maar op een andere manier dan ik had verwacht. Tijdens de praktijktest in Artis was niemand geïntimideerd door een spiegelreflexcamera met LED verlichting. De meesten waren onder de indruk van de hoeveelheid licht en de kwaliteit van de gemaakte opnames. Een klein jongetje vroeg aan zijn vader of hij ook zo’n camera mocht hebben. “Vraag maar aan die meneer, of je hem mag hebben“, antwoordde die.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in