Chromakey opnames zijn business as usual in de TV en film industrie. Daarbij staat een presentator, weerman/vrouw of presentatrice voor een (meestal lichtgroen of blauw) gekleurde achtergrond, waarin later een ander beeld wordt gemonteerd. Het is best eenvoudig om zelf Chromakey opnames te maken. Dat is erg handig als je geen geld hebt voor een studio en voor YouTube of eigen website opnames wil maken. Je filmt jezelf voor een egaal verlichte lichtgroene achtergrond en vervangt die achtergrond in een videobewerkingsprogramma door wat je maar wil. Het gemak waarmee je geslaagde chromakey opnames maakt (lees; de hoeveelheid tijd die het je kost) hangt sterk af van de oorspronkelijke opname. Als de Chromakey achtergrond niet groot genoeg is, zal je een extra bewerking moeten uitvoeren omdat anders je huiskamer alsnog in beeld komt. Dit speelt met name als je meerdere camerastandpunten of een bewegende camera gebruikt. Als de achtergrond kreukels, rimpels vlekken heeft of simpelweg niet egaal verlicht is, dan wordt niet de hele achtergrond vervangen en zie je die kreukels en vlekken terug in je nieuwe achtergrond.
{vimeo}159784836{/vimeo}
Is er een compromis tussen klein en compact en een goed eindresultaat? Ik nam de proef op de som met drie verschillende Chromakey oplossingen. Om de achtergronden met elkaar te vergelijken, heb ik in alle gevallen dezelfde verlichtingskit van 4 LedGo LG-LE60 led-striplights gebruikt voor het egaal uitlichten van de achtergrond. Verder gebruikte ik een LED lamp (Ledgo LG-600 ) voor het uitlichten van het onderwerp op de voorgrond. Een dergelijke eenvoudige opstelling kan in iedere huiskamer studio gebruikt worden.
Mijn derde keuze voor Chromakey: Opvouwbaar scherm
De goedkoopste en makkelijkst te transporteren oplossing is een opvouwbaar Chromakey scherm. De meesten van jullie kennen vast wel de gouden of zilveren ronde reflectieschermen die je na wat tegenspartelen kan samenvouwen tot een heel handzaam formaat. Dergelijke schermen zijn ook in het groen te koop. Omdat ik er zelf voor wilde staan of zitten, heb ik een zo groot mogelijke variant uitgekozen: van 1,5 bij 2 meter. Als ik mijzelf zittend en recht van voren filmde, dan was het scherm groot genoeg. Maar bij het gebruik van meerdere camerastandpunten – of als ik een klein beetje bewegingsruimte wilde hebben – kwam er een stuk van de huiskamer in beeld. Ook bleven er rimpels en kreukels in het scherm zitten. Het kostte me veel tijd in de nabewerking om dat weer op te lossen.
Op locatie kan ik me voorstellen dat ik dit scherm – juist omdat het zo makkelijk te vervoeren en uit te vouwen is – misschien nog wel eens zal gebruiken, maar voorlopig heb ik een andere voorkeur.
Tweede keuze: Groene papieren rol als Chromakey achtergrond
Kreuekels en golven in de achtergrond worden in Chromakey niet meteen verwijderd.. Hoe strakker de achtergrond, des te minder nabewerking.
Als je de ruimte in huis hebt om aan de muur of aan het plafond een of meerdere rollen op te hangen, dan zijn er papieren, kunststof en stoffen op een rol te koop in meerdere lengtematen, die je kan gebruiken als achtergrond voor je Chromakey opnames. Er zijn houders te koop waarin je meerdere rollen tegelijk op kan hangen, waardoor je ook snel een andere kleur kan kiezen. Het enige dat je hoeft te doen voor een video opname, is de rol naar benden te halen. deze oplossing wordt met succes in veel fotostudio’s toegepast, mede omdat je hiermee verschillende kleuren achtergronden kan gebruiken. Als je voldoende ver van het scherm afstaat, kan je er door de scherptediepte te beperken er voor zorgen dat je geen last hebt van eventuele kreukels in het scherm. Maar ik heb die ruimte niet in huis. Er zijn ook stellages te koop, die je eenvoudig kan opbouwen, waarin je een rol kan ophangen. Het kost een paar minuten werk en de stellage kan je eenvoudig inklappen en opbergen. Om toch wat bewegingsruimte te hebben bij het maken van de opnames, heb ik voor een rol van 4 meter gekozen. Alleen een rol van 4 meter lang vormt wel een uitdaging om ergens op te bergen. Ook merk ik dat ik bij het gebruik van een rechte achterwand zelfs 4 meter niet lang genoeg is, als je meer van opzij filmt. Dan verschijnt onverwachts toch de huiskamer weer in beeld. Het gebruik van de rol op twee standaarden in de buitenlucht was een minder goed idee, omdat de papieren rol als een zeil werkt, dat makkelijk wind vangt, waardoor de stellage omvalt. En telkens als ik de rol weer tevoorschijn haal, zijn er extra kreukels en vouwen in het papier ontstaan. Ik heb geen ruimte waar ik zo ver van het scherm af kan staan, dat de kreukels in de achtergrond wegvallen in de bokeh. Wat ook mee speelt, is dat een van de video camera’s die ik gebruik, een 1 inch sensor heeft. Die hebben een grotere scherptediepte dan camera’s met een full frame sensor. Je kan de kreukels verwijderen door de rol steeds korter te maken, maar sommige vouwen blijven lang zichtbaar. Je moet dan voor mijn gevoel onnodig veel papier weggooien om van de kreukels af te komen. Mogelijk dat een duurdere katoenen of vinyl achtergrond minder bevattelijk is voor kreukels. Het gesjouw met een rol van vier meter lengte door het huis, gaat me steeds meer tegenstaan. Ten opzichte van een kleiner scherm is een grotere opstelling absoluut prettiger om mee te werken, maar het opbergen en door het huis slepen van die grote rol ervaar ik toch als erg vervelend.
Testwinnaar: U-vormige achterwand: Ledgo LG-GSU (“green screen unit”)
De Ledgo LG GSU LE60 is een volledig op zichzelf staande green-screen achtergrond, die eenvoudig is op te bergen. De LedGo achterwand is een metalen frame van 2 meter 70 breed, 2 meter 20 hoog en 60 cm diep, die zeer eenvoudig in elkaar te zetten is. Ieder uiteinde van een buis is genummerd. Als twee buizen een uiteinde met hetzelfde nummer hebben, dan schuif je die in elkaar. Binnen een paar minuten staat het metalen frame. Daarna span je over het metalen frame een lichtgroene hoes, analoog aan het aantrekken van een panty. Opstellen of afbreken van deze set duurt minder dan een kwartier. Allen voor het bespannen zijn 2 personen nodig. De heldergroene achtergrond bleek in de nabewerking eenvoudiger te verwijderen dan de wat meer donkergroene kleur van mijn papieren achterwand en het opvouwbare groene scherm. Maar waar ik de meeste tijd mee won in de nabewerking, was de combinatie van veelzijdigheid en de afwezigheid van vouwen en kreukels.
Groot voordeel op locatie ten opzichte van beide andere Chromakey oplossingen is dat je echt geen last hebt van kreukels en vouwen en dat het het scherm op locatie bovendien niet verwaait. De wind gaat als het ware door de stof heen, waardoor het minder snel omvalt dan mijn opstelling met een papieren rol. Vanwege de afmetingen van het frame is het aanbrengen van de groen achtergrond een klusje dat je met zijn 2en moet doen. Als je het achtergrond doek meteen goed strak trekt tijdens het bevestigen, dan heb je in 1 keer een achtergrond zonder zichtbare vouwen en kreukels. Dankzij de u-vorm van het green screen was dit de oplossing met de grootste opnamehoek, ondanks de kortere lengte dan de papieren Chromakey rol. Dat maakt two-shots en korte rijders mogelijk. De beginnersfout die ik maakte in mijn eerste video met deze U-vormige achterwand, was om te dicht op de achtergrond te staan, terwijl ik maar 1 lamp gebruikte achter de camera. Daardoor werd zogenaamde spill (een groen reflectie op de huid) zichtbaar. Als je die op de verkeerde manier verwijderd, dan schijnt de nieuwe achtergrond door je huid heen. Als je goed kijkt in de opnames van opzij, dan zie je dat gebeuren. Door een extra lamp achter de camera te gebruiken is dat op te lossen. Mijn voorkeur is om voortaan ongeveer een meter voor het Chromakey scherm te gaan staan, zodat ik bij opnames onder een hoek wel profiteer van de U-vorm, zonder dat er sprake is van spill. Ook gebruik ik het anderhalf meter lange (wasbare) voetdoek, waardoor ook opnames die schuin van boven zijn gemaakt niet onverwachts de oorspronkelijke achtergrond laten zien.
Bij aanvang van deze test had ik niet verwacht dat ik voor een opstelling zou kiezen, die je eerst in 10 minuten moet opbouwen. Maar een grote opstelling met een glad achterdoek scheelt me meer tijd in de nabewerking. Opgeborgen in de meegeleverde “sporttas” neemt het geen screen zo weinig ruimte in, dat ik het eenvoudig op zolder kan opbergen.