Test Magic shift converter + Venus Laowa 12mm f/2.8 D-dreamer

0
De Laowa Magic Shift Converter is een bijzondere adapter voor de Laowa 12mm f/2.8 Zero-D. Hij verandert de 12mm f/2.8 ultragroothoek voor Canon of Nikon in een 17mm f/4 shift objectief voor Sony E-mount camera’s als de A7 of A9. Dankzij de Laowa Magic Shift Converter heb je twee objectieven in een.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Onvoorstelbaar verstelbaar: Magic Shift Converter

De Laowa 12mm f/2.8 Zero-D hebben we al eerder getest. Deze test is hier te vinden. Het is een uitstekende extreme groothoek. Degelijk gebouwd, lichtsterk, goede beeldkwaliteit en als kers op de taart is hij ook nog eens bijna vertekeningsvrij. Wie regelmatig gebouwen of interieurs fotografeert, zal dat zeker waarderen. Een vorm van vertekening die je met de 12mm f/2.8 Zero D niet kan voorkomen is de perspectivische vertekening die je krijgt als je de lens niet meer helemaal perfect waterpas houdt. Vertikale lijnen krijgen dan een verdwijnpunt ergens buiten het beeld. Richt je de camera ook maar een beetje omhoog, dan lijken gebouwen achterover te vallen. Als je in de natuur bent, gebeurt hetzelfde met bomen en bergen. De toppen komen hierdoor veel kleiner in beeld en lijken veel minder imposant. Je kan dat oplossen door de camera waterpas te houden en het objectief omhoog te verstellen. Dat kan natuurlijk niet zomaar met iedere lens. Maar het kan wel met de Magic Shift Converter. Deze converter is een combinatie van een teleconverter en een shiftadapter. De teleconverter verlengt het brandpunt van 12 mm naar 17mm en vergroot de beeldcirkel. Doordat de beeldcirkel groter wordt, krijg je de mogelijkheid om de lens te verstellen, zonder dat je buiten de beeldcirkel raakt. De ingebouwde shiftadapter zorgt ervoor dat je tot 10mm kan verstellen, in iedere richting die je maar wilt. De adapter zorgt voor een stop lichtverlies, van f/2.8 naar f/4, en hij heeft wat ruimte nodig. De 12mm Zero-D kan je dus niet langer op je Nikon of Canon spiegelreflex gebruiken. Voor de Magic Shift Converter heb je een spiegelloze camera van Sony nodig. Liefst natuurlijke een full frame model als de A7 of A9 om optimaal van de verstelmogelijkheden gebruik te kunnen maken.

Bouw 

Voor de 12mm Zero-D is van Laowa een filteradapter verkrijgbaar waarmee je 100mm filters kan gebruiken. Dat is een niet te onderschatten voordeel ten opzichte van veel andere groothoekobjectieven die enkel met dure en grote 150mm filters in speciale adapters kunnen worden gebruikt.

De Magic Shift Converter is een solide stuk gereedschap. De converter weegt 360 gram en in combinatie met de 12mm f/2.8 Zero-D heb je bijna een kilo aan de camera hangen. Het is dan ook allemaal glas en metaal wat je in je handen hebt. Het optische gedeelte bestaat uit vijf lenselementen in vier groepen en beweegt verder niet. De verstelling doe je door aan een ring de draaien. Dat werkt mooi soepel en de verstelling is hierdoor ook goed doseerbaar. De adapter kan ook nog eens roteren zodat je desgewenst omhoog, omlaag, naar links en rechts kan verstellen. Schuin omhoog of omlaag is natuurlijk ook mogelijk. De Laowa 12mm f/2.8 Zero-D is een volledig mechanisch objectief zonder een enkele koppeling met de camera en hetzelfde geldt voor deze converter. Je stelt het diafragma in op de lens en dat sluit dan ook direct. 

beeldkwaliteit

Als gebouwen zo scheef staan, kan je ze met de Magic Shift Converter natuurlijk ook niet meer recht zetten.

De Laowa 12mm f/2.8 Zero-D hebben we zoals gezegd al eerder getest. Het objectief is in het centrum al bij volle opening flink scherp en wat diafragmeren zorgt ervoor dat ook de hoeken heel goed worden. Hij heeft last van wat lichtafval en een beetje chromatische aberratie en de vertekening is net niet helemaal ‘Zero-D(istortion)’, maar wel heel gering. Wat opvalt is dat de Magic Shift Converter eigenlijk helemaal niet voor kwaliteitsverlies zorgt. Ondanks dat de beeldcirkel flink wordt opgerekt, blijft de scherpte goed overeind. Sterker nog: zonder verstelling zijn de hoeken bij volle opening, in dit geval is dat dan f/4, meteen goed. En ook de lichtafval is een stuk geringer. Dat laatste is natuurlijk niet heel verwonderlijk, omdat je zonder verstelling eigenlijk alleen het centrum van het beeld gebruikt. Wat wel knap is, is dat ook met verstelling de beeldkwaliteit richting de hoeken maar weinig terugloopt. Als je de Magic Shift Converter gebruikt zonder te shiften, dan is de beeldkwaliteit in alle hoeken aan elkaar gelijk. Ga je shiften, dan worden lichtafval en resolutie aan een van de beeldzijdes minder, omdat je door het shiften aan 1 van de beeldzijdes nu wel gebruik maakt van de uiterste hoeken van de beeldcirkel. Als je shift wordt de resolutie in 2 hoeken lager, wat je met name bij f/4 en f5.6 ziet:

Zelfs de uitstekende Canon 17mm f/4 TSE, de enige andere 17mm tiltshift op de markt, verliest wat scherpte in de uiterste hoeken. De Laowa doet zelfs nauwelijks onder voor de Canon op het gebied van scherpte. Wel is het microcontrast een fractie lager en is de kleurweergave anders. De Laowa 12mm f/2.8 is met Magic shift converter veel gevoeliger voor interne reflecties, dan zonder Magic Shift Converter. Een van onze testers slaagde er ook in om enorme reflecties in de lens te creëren. Let dus een beetje op hoe zonlicht of andere felle lichtbronnen in het objectief vallen en gebruik desnoods een zwart stukje karton als alternatieve zonnekap. Dat is dan ook eigenlijk meteen het enige minpuntje. In de praktijk kan je met de combinatie van Magic Shift Converter en 12mm f/2.8 Zero-D perfecte architectuur- en interieurfoto’s maken. Doordat het objectief ongekoppeld is, werk je altijd met gesloten diafragma. Wil je de scherpstelling optimaal kunnen bepalen, dan kan je het beste het diafragma eerst even open draaien en na het scherpstellen weer sluiten. Of je maakt gebruik van de hyperfocaal instelling en de grote scherptediepte die een 17mm je toch biedt op f/8 of f/11.

voordelen van EEN shift lens

De Magic Shift Converter is een shift lens. Je kan er dus niet mee tilten. Tilten is het verleggen van het scherptevlak waardoor je van die geinige miniatuurfoto’s kan maken die je zoveel op het internet ziet. Daar is deze shiftconverter dus niet voor. Wat je wel kan met de Magic Shift Converter is het voorkomen van perspectivische vertekening. Zolang je de camera goed waterpas houdt, komen verticale lijnen keurig verticaal in beeld en lijken gebouwen, bomen of bergen in de foto niet achter over te vallen. Maar je camera waterpas houden, beperkt je wel in de compositie die je kan maken. De Magic Shift Converter geeft je de mogelijkheid om de compositie aan te passen zonder dat je de camera hoeft te kantelen. Je kan de camera helemaal recht en waterpas blijven houden en toch meer omhoog of omlaag fotograferen en zo meer van de hemel of de grond in beeld krijgen. Voor architectuur- en interieurfotografie is dat onmisbaar, maar ook in de natuur- en landschapsfotografie is het een mooie manier om foto’s te maken die er net even anders, meer uitgewogen uitzien dan gewone groothoekopnames.

Met de 12mm zonder Magic Shift Converter krijg je het Scheepvaart- en Transportcollege van Neutellings Riedijk zo in beeld:

Wil je de gebouwen wel keurig recht in beeld, dan moet je de camera waterpas houden. Maar dan past niet alles er op:

Met de Magic Shift Converter krijg je vanaf hetzelfde standpunt dit gebouw wel perfect in beeld:

Conclusie

VOORDELEN

  • Royale verstelmogelijkheden
  • Goede beeldkwaliteit
  • Bijna geen vertekening
  • Mooi gebouwd
  • Soepele scherpstelling

Nadelen

  • Geen autofocus
  • Geen koppeling met camera
  • Uitkijken met de zon in beeld

Met de Magic Shift Converter en de Laowa 12mm f/2.8 Zero-D heb je alle groothoek die je nodig hebt, zonder perspectivische vertekening.

De Magic Shift Converter met Laowa 12mm f/2.8 Zero-D is een buitengewoon interessante combinatie. Hij is een stuk goedkoper dan de enige andere 17mm f/4 shiftlens, de Canon EF 17mm f/4 TSE. En vervang je de Magic Shift Converter door een gewone, goedkope adapter zonder glas, dan hou je op een Sony een vertekeningsvrije 12mm f/2.8 over. Je hebt met deze combinatie dus echt twee bijzondere objectieven ineen: een 17mm shiftlens en een extreme 12mm groothoek. Veel meer groothoek heb je eigenlijk zelden nodig. De goede beeldkwaliteit en degelijke afwerking zorgen voor mooie opnames en het nodige gebruiksgemak. Het ontbreken van autofocus op een 12mm is eigenlijk niet eens zo’n minpunt. De scherptediepte is immers enorm. Magic Shift Converter met Laowa 12mm f/2.8 Zero-D is een aanrader voor de echte groothoekliefhebber.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in