Test Megaview Sonic cam-mast

0
kinderdijk-Megaview
Eerder bespraken we de Ultra cam-mast en de Xtra cam-mas van Megaview uit Twello (NL). Beide cam-masten zijn eenvoudig te transporteren en relatief licht. Een nadeel van een lichte cam-mast met een zware camera in top, is dat de mast om kan vallen, bijvoorbeeld in het gedrang bij een evenement, of als er veel wind staat. Daarom zijn we op een winderige dag op stap gegaan met de Megaview Sonic: een superdegelijk uitgevoerde mast met een totaalgewicht van 20kg, die nog hoger is dan de andere twee en bovendien rust op een aluminium driepoot voet, waardoor de fotomast staat als een huis. 20 kg klinkt misschien zwaar, maar soortgelijke systemen met eenzelfde hoogte zijn drie keer zo zwaar. kinderdijk-Megaview

Een gemotoriseerde panning module maakt de Megaview Sonic cam-mast zeer geschikt voor overzichtsopnames met video. De meeste spiegelreflexcamera’s bieden full-HD video en remote bediening van camera’s via WiFi met een smartphone maakt een stormachtige ontwikkeling door. Maak je alleen foto’s, dan kan je de mast zelf draaien en zo een 360 graden panorama maken.

We kregen een exemplaar mee met de optioneel verkrijgbare MDRP360 Programmable Remote-Controlled Panner van de firma McRoy Digital LLC Precision Photography Solutions. Met deze MDRP360 module kan je met een Nikon of Canon spiegelreflexcamera op afstand een foto maken. Je bevestigt eerst de module bovenop de cam-mast en daarna de camera aan de module, zoals je een camera op een statiefkop bevestigt. Vervolgens koppel je de camera met de module via een meegeleverde kabel. Er zit ook een monitor bij, zodat je ziet wat je aan het doen bent. De Panning module laat je met een draadloze afstandsbediening ronddraaien, maar het kan ook gebruikt worden om de camera meer omhoog of omlaag te richten. Wij hebben de monitor niet gebruikt. We hadden een Samsung Galaxy NX, via WiFi verbonden met een smartphone, die als remote viewfinder diende.

kinderdijkSonic

Megaview telescopische cam-masten

Megaview biedt maatwerk, waarbij een mast individueel wordt aangepast door bijvoorbeeld de transportlengte in te korten. Megaview levert 3 standaard telescoopmasten:

 1. Megaview ULTRA 7 meter glasfiber mast voor camera’s tot 1500 gram.
  Ingeschoven 1,9 m, 4 kg excl. camera, vanaf 899 euro excl. BTW, incl. Camranger.
 2. Megaview Xtra 8,4 meter carbon/glasfiber geschikt voor de zwaardere spiegelreflexcamera’s.
  Ingeschoven 1,9 m, 4,5 kg excl. camera, vanaf 1199 euro, excl. BTW, incl. Camranger
 3. Megaview Sonic, 13 meter carbon mast in twee versies: met aluminium driepootstatief en een trapje of met een roestvrijstalen trekhaak basis.
  Ingeschoven 2,2 meter, 20 kg  excl. camera, vanaf 3.750 euro excl. BTW, incl. panoramakop

Cam-masten worden gebruikt bij vele toepassingen, variërend van inspectie van gebouwen en installaties, forensisch onderzoek, evenementenfotografie en architectuurfotografie. Bij evenementen is het aantrekkelijk om vanuit een hoge positie de actie vast te leggen, maar het risico dat er iemand tegen de mast stoot, wordt groter.
De Megaview Sonic cam-mast wordt geleverd met een stevig driepootstatief, met een waterpas, waarop de mast op 2 punten wordt vastgedraaid.

Het blijft een indrukwekkend gezicht om je camera op 13 meter hoogte te zien.

kinderdijk-megaviewbevestiging
Van de drie Megaview masten die we hebben getest, is met name de Megaview Sonic geschikt voor dergelijke evenementen, dankzij de stabiliteit van de zware driepoot. Ook als je de mast langer wil laten staan, is de Sonic mast de meest voor de hand liggende keuze. De bovenkant van de Sonic mast is wel, zelfs in ingeschoven positie, al zo hoog dat de meeste fotografen het meegeleverde trapje nodig hebben om de telescopische buizen uit te kunnen schuiven.
groundview
Fotograferen met een cam-mast: een uniek en beter perspectief: Bij het maken van een panoramafoto terwijl je op de grond staat, heb je veel last van bewegende onderwerpen op de voorgrond, zoals het riet bij de pijl in bovenstaande foto. Maar ook het perspectief is veel alledaagser dan een opname gemaakt van 8 meter hoogte (beweeg je muis over bovenstaande afbeelding).

Camranger en Remote Controlled Panner

Camranger is een stand-alone apparaatje dat je met een kabel verbind aan een Canon of Nikon spiegelreflexcamera en dat via Wifi verbinding zoekt met jouw iPad of iPhone. Vrees niet: de verbinding wordt beveiligd met een wachtwoord. De gratis CamRanger iOS app geeft je vervolgens de controle over je camera. Voor de draadloze verbinding heb je geen computer nodig. Wel gebruik je de computer om via een USB kabel de batterij van de Camranger op te laden. Zodra die opgeladen is, kan je met de CamRanger app aan de slag.

Hiernaast zie je de MDRP360 Programmable Remote-Controlled Panner met afstandsbediening. De automatische pan/tilt kop heeft een mooie panoramafotografie feature: je kunt er 360 graden panoramafoto’s mee maken, met maar 1 druk op de knop. De software zorgt ervoor dat de kop instelbaar ronddraait en automatisch een 360 graden fotoserie maakt. Het schijnt dat de Camranger kan storen op de Panner kop. Met de WiFi verbinding tussen een smartphone en de Samsung Galaxy NX (“What you see is what you get”) hadden wij geen last van storingen.

statiefkop
Hiernaast zie je de Megaview Sonic opgesteld in de meest compacte configuratie. De Megaview Sonic cam-mast is stevig uitgevoerd en het is een volwassen concept waaraan sinds de introductie van dit model diverse kleine verbeteringen zijn doorgevoerd op basis van de feedback van gebruikers. Ondanks de solide constructie blijft een 13 meter lange telescopische carbon mast, zie de opname linksonder, gevoelig voor wind. Om extra stabiliteit te bieden, kan de bovenkant met de mast via scheerlijnen vastgezet worden aan drie ogen die aan de poten van de cam-mast zijn gelast, zie de opname rechtsonder. Ook is op deze foto de brede voetplaat te zien, waarop het statief rust. MegaviewSonic

Megaview Sonic in de praktijk

kinderdijk-Megaview voet
Al bij de eerste keer dat je de Megaview Sonic gebruikt, merk je hoe veel mooier een opname wordt. Niet alleen vanwege het originele perspectief, die een originele kijk met meer dieptewerking biedt. Bij het uitschuiven van de cam-mast zie je op het beeldscherm van de ontvanger allerlei obstakels, zoals hekken, rietkragen en nieuwsgierige toeristen uit beeld verdwijnen.

Klik 2x op onderstaande opname voor een verkleinde versie van de 360 graden panorama opname die we hebben gemaakt vanaf circa 8 meter hoogte. 

20130909 113503
Als je hoger dan 10 meter komt, krijg je een echt anders perspectief, waarbij je nog meer van bovenaf kijkt:

Klik 2x op onderstaande opname voor een verkleinde versie van de 360 graden panorama opname die we hebben gemaakt vanaf circa 12 meter hoogte.

HighPano

Conclusie Megaview Sonic Cam-mast test

Voordelen

Nadelen

 • Zeer stabiel en degelijk uitgevoerd
 • Geschikt voor video vanuit de lucht
 • Met 13 meter uniek hoogte voor originele resultaten door het vogelperspectief
 • Opnames worden mogelijk waar uitzicht vanaf de grond wordt belemmerd
 • Toepasbaar op vele merken camera’s.
 • Live-view mogelijk.
 • Eenvoudig in gebruik
 • Moeilijker te transporteren (20 kg in totaal)
 • Duurder dan de Xtra of Utra cam-mast
De Megaview Sonic cam-mast levert je originele foto’s op, vanuit een perspectief waarmee je mensen zal verbazen. Het systeem is zeer solide en daardoor minder eenvoudig te transporteren dan de twee eerder geteste cam-masten. Het systeem is net zo makkelijk in gebruik. De ingebouwde waterpas en de ogen om scheerlijnen aan te bevestigen om de mast minder windgevoelig te maken, zijn nuttige extra’s. De combinatie van deze cam-mast met een Camranger is uitermate krachtig. Als fotograaf heb je de panning module niet nodig. Voor video is deze module onontbeerlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in