Test Metabones Speed Booster S (micro-43)

0
Met een teleconverter trek je de lichtstralen zo uit elkaar, dat het brandpunt, en daarmee het beeld op de sensor, groter wordt. Het grote voordeel van een teleconverter is, dat een relatief klein hulpmiddel er voor zorgt dat je ver verwijderde onderwerpen dichter naar je toe haalt. Nadelen van een teleconverter zijn dat de lens er minder lichtsterk door wordt en dat lensfouten groter worden. Een slechte converter maakt het beeld zichtbaar minder scherp.
Metabones
En als je precies het tegenovergestelde doet? Met een “Speed Booster”, in plaats van een teleconverter, de lichtstralen niet vergroot, maar juist samenbalt? Waardoor – een natte droom voor veel videografen – de crop-factor van een camera met een kleine sensor minder groot (1,4 in plaats van 2 voor micro-43) wordt?

Wat je nodig hebt, is een spiegelloze systeemcamera en een lens die ontworpen is voor een spiegelreflexcamera met een grotere sensor. Zo heb je de ruimte om een Metabones Speed Booster tussen camera en lens te plaatsen. Als je een lens die is ontworpen voor een camera met een volformaat sensor gebruikt op een systeemcamera met een kleinere APS-C of micro-43 sensor, verminder je lichtafval aan de randen. Lensfouten van de originele lens worden verkleind en er valt bovendien meer licht op de sensor, waardoor je een kortere sluitertijd kan kiezen als er weinig licht is. Een 24 mm f/1.4 full-frame lens wordt op een micro-43 camera een 35mm f/0.95 lens. Met – in theorie – een hogere beeldkwaliteit dan het origineel! Het lijkt te mooi om waar te zijn. En net als bij een teleconverter is de lenskwaliteit van de Speed Booster bepalend voor de uiteindelijke beeldkwaliteit.

FocalReducer

Speed Booster: 0,71 crop factor + 1 stop lichtsterker
600mm f/6.3 (full frame) wordt 850mm f/4 op micro-43

Hoe werkt een Speed Booster? Plaats een lens (“Focal Reducer”) tussen objectief en camera die de brandpuntsafstand van het objectief kleiner maakt. Hierdoor ontstaat een kleiner beeld (“Reduced Image”) dan bij het gebruik van het objectief zonder Speed Booster (“Original Image”). Omdat er meer licht op een kleiner oppervlak valt, is het objectief met Speed Booster lichtsterker dan zonder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in