Test MustHD M501 Field Monitor

0
MustHDM501

Start je met video, dan maak je eerst video-opnames met de spiegelreflex of compacte systeem-camera die je toch al hebt. Misschien aangevuld met een paar goedkope accessoires, zoals een on-camera beeldscherm (‘field monitor’) of een aantrekkelijk klein LCD paneeltje.
Bij mij liep het anders. Ik begon met een externe monitor van 2.000 euro (Atomos Shogun) met een Full-HD beeldscherm en een ingebouwde recorder voor 4K video. Interessant misschien voor (semi-)professionele videografen, die Atomos, maar niet voor een fotografe / fotograaf die haar / zijn compacte systeemcamera of spiegelreflexcamera gebruikt om video te verkennen.

{youtube}r-HtMxyg_8U{/youtube}

Die denkt eerder aan een externe monitor, en/of een aantrekkelijk klein LCD paneeltje, van maximaal een paar honderd euro. De MustHD M501 Field Monitor, de hoofdpersoon van deze MustHD M501 test, is dan een veel logischer keuze. Op de site van MustHDMonitor (de fabrikant) vond ik een introductiefilmpje, dat je hier kan bekijken.

Specificaties MustHD M501 Field Monitor

Test MustHD M501 Field Monitor, on-camera monitor test

De Must HD M501 Field Monitor is de kleinste en goedkoopste telg van de reeks externe monitoren die MustHD maakt. Bekijk je de specificaties van de MustHD M501, dan valt het op dat er functies op deze monitor zitten, die niet op je compacte systeem- of spiegelreflexcamera voorkomen. Functies die je waarschijnlijk nog nooit gebruikt hebt. Voorbeelden zijn False Color en de mogelijkheid om alleen het blauwe kanaal weer te geven. Het zijn nuttige functies, waar ik later op terug kom.
Er zijn nog veel camera’s waar je bij handmatig scherpstellen geen scherpstelhulp / Focus peaking hebt. Voor bezitters van dergelijke camera’s is het helemaal handig om bij video opnames, waar je vast en zeker de autofocus al is het maar af en toe de AF zal uitschakelen, een externe monitor te gebruiken.

De perfecte zonnekap is niet duur.
Die zit gratis bij een MustHD M501.

De MustHD M501 wordt geleverd inclusief een zeer handige, degelijk uitgevoerde inklapbare zonnekap. Je hoeft de zonnekap niet na gebruik te verwijderen. Hij beschermt het beeldscherm en neemt ook vrijwel geen ruimte in tijdens transport. De MustHD M501 wordt geleverd inclusief een batterijplaat voor een Sony accu (er zijn ook batterijplaten voor Panasonic en Canon te koop), een HDMI kabel (HDMI naar mini-HDMI), afstandsbediening met gekrulde kabel, een balhoofd met voetje om de M501 op het flitscontact van de camera te bevestigende gebruiksaanwijzing en een netvoeding.

  • 5″ LCD Display,
  • Resolutie 800×480 pixels
  • 500:1 Contrast Ratio
  • 390 gram
  • White Luminance: 350 cd/m2
  • HDMI Input & output
  • Hulp bij handmatig scherpstellen
  • Marker
  • H/V Delay
  • Display zoom en Verschillende beeldverhoudingen
  • Over-scan
  • 100% weergave (Pixel to Pixel)
  • Zwart Wit
  • False Color
  • Exposure (alternatief voor Histogram)
  • Freeze
  • Beeldscherm alleen Blauw (rood, of groen)
  • Klemmen voor HDMI kabels

Toepassingen van een Field Monitor / on-camera monitor

MustHDM501Back

Veel videografen bevestigen een extern beeldscherm in de flitsschoen van een camera of op de video-rig. Een groter beeldscherm met een hoge resolutie (800*480 pixels of hoger) is een stuk aangenamer om langdurig naar te kijken. Bovendien bieden on-camera monitoren, zoals gezegd, diverse functies die je op je camera niet hebt.
Wat mij goed bevalt, is het gebruik van een extra beeldscherm bij het maken van video-opanmes voor CameraStuffReview. Ik ben dan presentator en cameraman tegelijk. Het 3 inch beeldscherm van mijn camera is zo te draaien, dat ik mijzelf kan zien als ik voor de camera sta. Veel camera’s hebben die mogelijkheid niet. Dan is een externe monitor sowieso een uitkomst, omdat je ziet wat er op de video in beeld komt, als je zelf voor de camera staat. Drie inch is wel erg klein als je voor de camera staat, dus een extra 5 of 7 inch beeldscherm maakt het leven van de solo-videograaf een stuk eenvoudiger. Zelfs al heb je een camera met een draaibaar beeldscherm. 

Een andere toepassing van een externe monitor is bij het gebruik van een gyro-stabilizer. Omdat de camera in een gimbal hangt, die met een gyroscoop wordt gestabiliseerd, kan je niet meer door de zoeker van de camera kijken. Het 3 inch scherm is te klein en bovendien te ver van je oog verwijderd om nog te gebruiken. Door de externe monitor aan de gyro-stabilizer te bevestigen, heb je een groter beeldscherm, dichterbij je oog, dat door de grote zonnekap ook bij fel zonlicht goed te bekijken is. 

Bouwkwaliteit MustHD 501

bevestigingHDMI

De MustHD weegt minder dan 400 gram en is degelijk gebouwd. Een ideale combinatie.

Het lage gewicht is erg prettig als je de MustHD M501 gebruikt als een on-camera monitor. Het extra gewicht dat de Atomos Shogun meebrengt ten opzichte van de MustHD M501, is merkbaar minder aangenaam in gebruik als je geen hele zware camera hebt. De HDMI kabels zitten zeer degelijk vast. Degelijker dan op de meeste camera’s. En dan bedoel ik: zonder dat je de trek-beveiliging voor de HDMI kabels (zie bovenstaande tekening) gebruikt. Dankzij deze zekering kan je er op vertrouwen dat de HDMI kabel aan de monitorzijde vast zit. Als er een HDMI kabel losschiet, dan is het zeker niet aan de kant van de MustHD M501. De bovenste HDMI kabel is voor koppeling met de camera. De onderste HDMI aansluiting is te gebruiken om het signaal door te lussen naar een externe recorder of nog een monitor. Dat laatste kan als je in de studio werkt, waarbij ook het productieteam op een beeldscherm meekijkt. Voor studiowerk is het een pluspunt dat de MustHD M501 wordt geleverd inclusief netvoeding. Voor video op locatie zijn er verschillende batterijplaten als accessoire te koop. De MustHD M501 die ik getest heb, was voorzien van een Sony batterij plaat. Er is ook een basisplaat voor Panasonic en Canon batterijen. De batterij zit stevig vast en is gezekerd. Om de batterij te verwijderen moet je een knop indrukken.

Bediening en gebruiksgemak MustHD 501

Omdat ik nog een beginner ben wat betreft video, ben ik nog wat terughoudend om hier een oordeel te vellen over bediening en gebruksgemak van on-camera monitoren. Ik heb nu ervaring met twee verschillende on-camera beeldschermen, uit twee totaal verschillende prijsklassen. Wat de superhandige zonnekap en het aangenaam lichte gewicht betreft, verslaat de MustHD mijn Atomos. Het touchscreen van de Atomos vind ik prettiger werken dan de knoppenbediening van de MustHD. Maar dat is ook een kwestie van smaak. In beide gevallen zitten er zo veel nieuwe functies op deze schermen, die je niet op je camera hebt, dat het voor mij nog te vroeg is om te kunnen zeggen wat ik het meest ga gebruiken. Wat handig is en wat niet, dat weet ik nog niet. Maar dat de beeldkwaliteit van je video’s beter wordt als je gebruik maakt van de extra functies die een on-camera beeldscherm je biedt, daarvan ben ik al overtuigd.

Beeldkwaliteit

Een  5 inch beeldscherm met een hoge resolutie  van 800*480 pixels is een stuk aangenamer om naar te kijken dan een 3 inch beeldscherm van een camera. Het beeldscherm van de Panasonic GH4 is wel helderder en contrastrijker, als je ze rechtstreeks naast elkaar vergelijkt. De zonnekap van de MustHD M501 zorgt er voor, dat bij zonlicht de rollen zijn omgedraaid. Een 500:1 Contrast Ratio en White Luminance van 350 cd/m2 zijn degelijke specificaties. Wil je meer, dan zal je daar voor moeten betalen.  

Handmatig scherpstellen: Focus assist

FocusAssist2

Voor het maken van video opnames kiezen veel videografen voor oudere lenzen zonder AF, met een specifiek eigen karakter. Ook bij moderne AF lenzen geven videografen de voorkeur aan handmatig scherpstellen, omdat je zo mooie, soepele overgangen kan maken en voorkomt dat de AF een keer onverwachts gaat “hunten”. Focus peaking of focus assistance, waarbij je op het beeldscherm ziet waar de scherpte ligt, is dan onmisbaar als je nauwkeurig wilt scherpstellen. Op de Panasonic GH4 is de kleur bij focus peaking aan te passen, zodat de geaccentueerde lijnen beter te onderscheiden zijn van het onderwerp. Dat zou ik ook graag op de MustHD willen hebben.

FocusAssist
Er zijn echter nog veel spiegelreflexcamera’s zonder focus-peaking. Een externe monitor met focus-peaking biedt dan echt uitkomst. De MustHD M501 biedt twee verschillende Focus Assistance standen: de scherpte wordt met witte lijnen geaccentueerd in een gewoon beeld (beeld) of in een beeld met valse kleuren (rechts). Ik vond de eerste modus het prettigst werken.

Extra functies

FitMarker
Video wordt vaak niet opgenomen in de beeldverhouding waarin het eindresultaat getoond wordt. Om er zeker van te zijn, dat je onderwerp niet op een verkeerde manier wordt bijgenseden, kan je op het MustHD beeldscherm een kader laten zien, die  laat zien hoe veel beeld er over blijft, nadat het is bijgesneden. Erg handig, want het scheelt je onnodige herhalen van opnames, omdat het beeld te krap was opgenomen om nog goed bij te kunnen snijden voor de uiteindelijke beeldverhouding. Met een rood kruis kan je het midden van het beeld markeren. Handig.
Voor een fotograaf is het verrassend om op een beeldscherm functies tegen te komen, zoals “False Color” (valse kleuren) en “Blue Only”. Om met dat laatste te beginnen: iedere camera registreert kleuren in rood, groen en blauw. Het blauwe kanaal bevat vrijwel altijd de meeste ruis. Als je voordat je begint met filmen het beeldscherm op “Blue Only”zet, dan kan je goed beoordelen of je de juiste ISO instelling hebt gekozen, of dat je beter een lagere ISO instelling kan kiezen. Het is niet altijd het blauwe kanaal dat de meeste ruis heeft. Extrakader
Daarom kan je de Must HD externe monitor ook instellen op Alleen rood, of Alleen groen. False Colour is een alternatief voor het histogram. De echte kleuren worden vervangen door andere kleuren, die corresponderen met de lichtsterkte. Zwart komt overeen met blauw en rood met wit. Zo zie je precies waar in beeld het risico op over- en onderbelichting bestaat. Omdat ik gewend ben te fotograferen met een histogram, miste ik een histogram. Misschien is het een cultuurverschil tussen video en fotografie. Mijn veel duurdere Atomos Shogun heeft ook geen histogram.

Afstandsbediening

De MustHD M501 heeft 8 knoppen aan de voorzijde onder het LCD scherm, waarmee je het beeldscherm kan bedienen. Aanvullend daarop wordt er een satelliet meegeleverd, met 3 Custom-function knoppen. Deze 3 knoppen kan je zelf een functie toewijzen. Als je aan het filmen bent, dan werkt het veel prettiger om deze afstandsbediening te gebruiken dan de knoppen onder het beeldscherm. En omdat je zelf de door jou meest gebruikte functies toewijst aan deze knoppen, hoef je de knoppen onder het beeldscherm vrijwel niet te gebruiken. Ik ben altijd erg gecharmeerd van fabrikanten die meerdere mogelijkheden bieden om dezelfde functies te gebruiken. Ik houd van maatwerk. Hier dus ook.

afstandsbediening

Conclusie MustHD M501 Field Monitor

Voordelen

  • Groot beeldscherm met hoge resolutie in vergelijking met met camera’s
  • Goed gebouwd (supervaste HDMI bevestiging)
  • Zeer goede zonnekap
  • Zoom en Focus peaking
  • Veel extra functies (Blue only, False Colors)
  • Handige afstandsbediening
  • Aantrekkelijk geprijsd

Nadelen

  • M501 LCD scherm heeft minder resolutie dan Must HD M601 of M701 en is minder helder dan mijn (veel duurdere) Atomos Shogun
  • Geen histogram (ook niet op mijn Atomos, trouwens)
Als fotograaf begreep ik niet waarom videografen nou zo nodig een externe monitor gebruikten. Lekker interessant! Je gebruikt toch de zoeker van je camera? Of, als het echt niet anders kan, het beeldscherm achterop de camera.
Nu ik zelf begin met het maken van video-opnames, kom ik er achter hoe handig een externe monitor is die je in de meeste gevallen bovenop je camera bevestigt. Bij video opnames gebruik je in veel gevallen de autofocus niet. Een groot beeldscherm, waarop je het beeld bovendien lekker kan uitvergroten en die ook focus-peaking biedt, is dan een genot om mee te werken. Het scheelt je heel veel tijd als je opnames van jezelf maakt, waarbij je ook tegelijkertijd de cameraman bent.
MustHDM501

Ik was zo snel overtuigd, dat ik zelf een externe on-camera monitor van 2.000 euro heb aangeschaft.
Maar wat doe je als je minder budget tot je beschikking hebt? Om te beginnen denk ik bijvoorbeeld aan alle fotografen met een camera die ouder is dan een jaar of twee, drie. De beeldschermen op die camera’s zijn meestal klein en hebben een lagere resolutie en helderheid dan de huidige camera’s. Als je video-opnames van jezelf maakt voor YouTube of Vimeo, dan is een betaalbare grote on-camera monitor een aanwinst. Daarna schieten mij al snel alle fotografen te binnen, die geen focus-peaking hebben op hun spiegelreflexcamera. Voor al deze (beginnende) vidografen is de Must HD M501 Field Monitor een lekker compact en degelijk uitgevoerde optie, die ze zeker moet overwegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in