Test Nikon 1 10-30mm f/3.5-5.6 PD-Zoom VR

0
Nikkor1030
Maart 2014 werd het Nikon 1 VR 10–30mm f/3.5–5.6 PD-ZOOM objectief geïntroduceerd als opvolger van de Nikon 1 10-30mm f/3.5-5.6 VR. De opvolger biedt dezelfde breed toepasbare beeldhoek (van groothoek tot tele: 27-81 mm kleinbeeldequivalent), maar is extra plat, heeft een motorgestuurde zoom en een ingebouwde lensdop. Ben je een smartphone gewend, dan is het wennen dat lenzen voor systeemcamera’s bijna altijd een losse lensdop hebben. Voor je het weet, ben je hem kwijt. Met een Nikon 1 10-30mm PD zoom gaat je dat niet gebeuren.
De Nikon 1 VR 10-30mm f/3.5-5.6 PD-ZOOM is verkrijgbaar in zwart heeft een adviesprijs van € 309. Het is ook het kitobjectief van de Nikon 1 V3. Koop je geen zwarte Nikon 1 camera, dan is deze kitlens ook verkrijgbaar in dezelfde kleur als je camera.

lensontwerp

Nikon 1 10-30mm f/3.5-5.6 PD-Zoom VR

Nikon1030sampleimageNikon 1 10-30mm f/3.5-5.6 PD-Zoom VR + Nikon 1 V3, @ 17.6mm, f/7.1, 1/30 s, 3200 ISO
Dit objectief met 3x zoom is perfect voor uiteenlopende soorten opnamen, van verafgelegen onderwerpen tot close-ups. Ideaal voor foto’s en films op vakantie of van alledaagse gebeurtenissen.

Bouw en autofocus

Dit objectief is echt opmerkelijk klein. De compacte constructie heeft een robuuste, maar toch stijlvol / luxueuze, metallic buitenkant. Nikon heeft een paar mooie trucs toegepast om een hoogwaardig objectief te maken, dat zo licht en klein is. Ten eerste is dit een objectief dat invouwt na gebruik, waardoor het nog compacter is tijdens transport. Ten tweede is de lensdop ingebouwd. Ten derde is een – voor een standaard kitlens – relatief complex ontwerp, met 4 asferische lenselementen en een lenselement van ED-glas, toegepast.
Dit objectief heeft geen ring om handmatig scherp te stellen. Nikon maakt een duidelijke keuze voor een elektrische motorgestuurde 3x optische zoom, die snel en vloeiend zoomt. Dat is handig bij fotograferen en filmen. Je draait niet per ongeluk aan de scherpstelring als je wilt zoomen (of andersom). Autofocus is nauwkeurig en werkt razendsnel.

{insertgrid ID = 288}
Nikon11030

Heb je ooit een foto willen maken, om er – genant –  achter te komen dat de lensdop er nog op zat? Ik wel.

Dit platte objectief is uitgerust met een intrekbaar objectiefmechanisme en een elektronische objectiefbescherming in plaats van een objectiefdop. Zet de camera aan en de bescherming wordt geopend, terwijl het objectief uitschuift. Je verliest geen, soms kostbare, tijd omdat je de objectiefdop nog moet verwijderen. Zet de camera uit en het objectief wordt ingetrokken, waardoor de camera makkelijk in een tas past, terwijl het objectief er nog op zit.

Lichtafval

Van lichtafval zal je geen last krijgen. Tegenwoordig gaan vrijwel alle fabrikanten er bij het ontwerpen van lenzen vanuit, dat een deel van de lensfouten softwarematig gecorrigeerd worden. Daardoor wordt het mogelijk om lichte, compacte en aantrekkelijk geprijsde lenzen – in vergelijking met analoge lenzen – te ontwerpen. Als je alle lichtafval al in het ontwerp zou willen voorkomen, dan wordt een lens al gauw te groot en zwaar. Fotografeer je in jpg, of pas je in Lightroom of Photoshop lenscorrectie toe met het lenscorrectieprofiel van deze lens, dan is lichtafval bij alle brandpuntsafstanden en diafragma’s te verwaarlozen.

jpgvignet

Vervorming Nikon 1 10-30mm VR

Voor vervorming geldt hetzelfde als lichtafval: open je RAW bestanden zonder lenscorrecties, dan verloopt de vervorming zoals je zou verwachten voor dit type zoomlens van zichtbaar tonvormig bij de kortste brandpuntsafstand naar zichtbaar kussenvormig bij de langste brandpuntsafstand. Fotografeer je in jpg, dan is de vervorming zowel bij de kortste als de langste brandpuntsafstand volledig irrelevant.

jpgdistort

PantoffelheldPantoffelheld, Nikon 1 10-30mm f/3.5-5.6 PD-Zoom VR + Nikon V3

Scherpte

De Nikon 1 10-30mm PD-Zoom bereikt, uitgedrukt in lijnenparen per mm, astronomisch hoge resoluties als je het vergelijkt met lenzen voor full-frame spiegelreflexcamera’s.

Weliswaar is de scherpte in de hoeken, zo blijkt uit onze Imatest metingen, iets lager dan in het centrum, maar in de praktijk zal je daar weinig last van hebben omdat de scherpte in de hoeken vrijwel altijd boven de 1500 lijnen per beeldhoogte (jpg bestand met standaard verscherping) blijft.

Alleen bij de langste brandpuntsafstand was de scherpte in de uiterste hoeken zichtbaar minder dan in het centrum. Als je je realiseert hoe dicht de pixels bij elkaar zitten op een 1 inch sensor met 20 megapixels of meer, dan is het meteen duidelijk dat hier een goede prestatie neergezet wordt.

Rezz

Nikon1030praktijkopname
Nikon 1 10-30mm f/3.5-5.6 PD-Zoom VR + Nikon 1 V3, @ 30mm, f/5.6, 1/200 s, 400 ISO

Chromatische aberratie

 
Het 1 NIKKOR VR 10-30mm f/3.5-5.6 PD-ZOOM-objectief is voorzien van vier asferische lenselementen en een element van ED-glas dat ongewenste aberraties en vertekeningen corrigeert voor beelden met een uitstekende resolutie en contrast. Toch is dit objectief niet geheel vrij van chromatische aberraties, zo blijkt als je scherpe contrastovergangen in de hoeken van niet -gecorrigeerde RAW bestanden bekijkt. Dan zijn rode en blauwe randen zichtbaar, zoals je in de extreme deelvergroting van een praktijkopname rechts kan zien. Dit is vrij normaal voor een lens van een paar honderd euro. De Nikon V3 corrigeert effectief voor chromatische aberratie, waardoor in de jpgs geen zichtbare chromatische aberratie te vinden is. Met lenscorrectieprofielen van Adobe zijn de RAW bestanden ook envoudig van chromatische aberratie te ontdoen. RAWCA
Lenscorrectie2

Bokeh Nikon 1 10-30mm f/3.5-5.6 PD-Zoom VR

Wil je overstappen van een smartphone of compactcamera op een systeemcamera met verwisselbare lenzen, omdat jij met name gecharmeerd bent van foto’s met een mooie achtergrondonscherpte, overweeg dan de overstap naar een Nikon D3200 of Nikon D3300 in plaats van een overstap naar Nikon 1. Van de Nikon 1 objectieven is de Nikon 32.5 mm f/1.2 de bokeh koning. En daar hangt een ander prijskaartje aan dan aan een Nikon 1 10-30mm lens. Alleen met de relatief dure Nikon 1 32.5mm f/1.2 benader je met een Nikon 1 de bokeh van een Nikon D3300 met een 35mm / 50mm f/1.8 lens.
Aan de andere kant biedt de Nikon 1 10-30mm PD-Zoom VR veel scherptediepte. Zie bijvoorbeeld de praktijkopname gemaakt in Bilbao: bij f/5.6 en de langste brandpuntsafstand is niet alleen het onderwerp scherp, maar zijn ook de brug en huizen op de achtergrond duidelijk herkenbaar.

Nikon1030

{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Nikon 1 10-30mm f/3.5-5.6 PD-Zoom VR test met Nikon V3

Nikkor1030

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

Testcamera: Nikon V3

NCWYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{insertgrid ID = 301}
NCPuur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. Maak je gebruik van Photoshop of Lightroom voor het converteren van RAW bestanden, dan zijn de RAW scores gelijk aan de jpg scores. {insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Compact en robuust
  • Praktische lensdop
  • Goede beeldkwaliteit
  • Ingebouwde beeldstabilisatie

Nadelen

  • Zichtbare chromatische aberratie in RAW bestanden
  • Geen ring voor handmatig scherpstellen
  • Gebruik filters niet mogelijk

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

Te lang, niet gelezen? Nikon 1 10-30mm PD VR biedt een verrassend hoge beeldkwaliteit voor een superklein, superlicht lensje

De Nikon 1 10-30mm PD Zoom VR scoort in onze test hoger dan zijn voorganger de Nikon 1-1030mm VR. Toch denken we dat beide objectieven elkaar weinig ontlopen qua beeldkwaliteit en dat het scoreverschil voornamelijk te danken is aan de hogere resolutie van de Nikon V3 in vergelijking met de Nikon V1 die we in de vorige test hebben gebruikt. Vervorming, chromatische aberratie en lichtafval zijn goed gecorrigeerd. Eigenlijk leveren beide kitlensjes een verrassend hoge bouw- en beeldkwaliteit; ook in vergelijking met duurdere en grotere kitlenzen van andere merken. De Nikon 1 10-30mm PD-Zoom bereikt, uitgedrukt in lijnenparen per mm, astronomisch hoge resoluties als je het vergelijkt met lenzen voor full-frame spiegelreflexcamera’s. De ingebouwde lensdop raakt nooit zoek, vergeet je nooit om te verwijderen voor het maken van een opname en is een verademing om mee te werken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in