Test Nikon AF-S 18-35 mm f/3.5-4.5G ED (N DX)

0
Nikon-16-35-VR-review-product1

In 2000 werd de Nikon AF 18–35 mm f/3.5–4.5D IF-ED uitgebracht. Maar sinds de spectaculaire opkomst van digitale fotografie zijn de eisen we aan een objectief stellen, steeds zwaarder geworden. De beste lensontwerpers zijn in staat om bij moderne lensontwerpen daadwerkelijk aan die zwaardere eisen te voldoen. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat Nikon het hoog tijd vond om in januari 2013 met een moderne versie te komen van deze aantrekkeliijke groothoek zoomlens. Vergelijk je de Nikon 18-35 mm f/3.5-f/4.5 met de Nikon 16-35mm f/4, dan zijn beiden zowel voor FX als DX camera’s geschikt, maar is deze nieuwe zoom (bijna 500 euro) lager geprijsd. Ik fotografeer zelf veel en graag met een groothoekzoomlens en heb een voorkeur voor een brandpuntsafstand van 24 mm (omgerekend naar een volformaat sensor) of kleiner. Dat haalt dit objectief wel, maar niet in combinatie met onze DX-testcamera, de Nikon D7100.

1835product

 

Nikon AF-S 18-35mm f/3.5-4.5G ED test @ Nikon D7100

18mmfov
 
35mmfov
Het 2x zoombereik komt bij gebruik op een Nikon D7100 qua beeldhoek overeen met het zoombereik van een 28-53mm zoomlens op een camera met een FX sensor. Op een Nikon D7100, met een DX sensor bedraagt de beeldhoek 76° – 44° Dat lijkt misschien beperkt ten opzichte van walkaround objectieven, maar als je in een landschap, in een gebouw of in een stedelijke omgeving loopt, dan heb je meestal niet meer nodig dan een 2x zoom. De Nikon AF-S 18-35 mm f/3.5-4.5G ED is zowel geschikt voor gebruik op een camera met een FX sensor, zoals de Nikon D610, als gebruik op een camera met een DX sensor, zoals de Nikon D5300 of Nikon D7100.

Bouw en autofocus

 

Deze lens is erg degelijk uitgevoerd en ligt met een gewicht van minder dan 4 ons prettig in de hand. Het is veel kleiner en lichter dan de Nikkon 16-35 mm f/4.0 VR! De hoogwaardige objectiefconstructie is (vanzelfsprekend) voorzien van een metalen vatting met (minder vanzelfsprekend) een rubberen weerbestendige afdichting. Er zit 1 schakelaar op de lens: voor autofocus die op ieder gewenst moment handmatifg is te overrulen (A/M) en handmatige scherpstelling (M). De scherpstelring maakt een hoek van 90 graden als je scherpstelt van 28 cm naar oneindig. De kortste scherpstelafstand bedraagt bij alle brandpuntsafstanden 28 cm, gerekend vanaf de sensor. De frontlens is dan minder dan 20 cm verwijderd van je onderwerp.
Dit objectief is makkelijk mee te nemen: het is minder dan 10 cm lang en breed. Met een filtermaat van 77 mm ziet het objectief er van voren gezien nog wel  indrukwekkend uit.
Je ziet het niet meer terug in de type-aanduiding van dit objectief, maar de Nikon 18-35mm maakt natuurlijk gebruik van interne scherpstelling (IF). Het is veel makkelijker om een klein lensje in het objectief te verplaatsen dan de zware frontlens rond te draaien. De aandrijving van de autofocus door Nikon’s Silent Wave Motor zorgt daadwerkelijk voor een snelle, precieze en superstille AF. Dankzij de ingebouwd SWM AF-motor heb je bij alle Nikon camera’s de beschikking over AF. Van zoeken bij weinig licht is geen sprake. Dit objectief is niet voorzien van ingebouwde beeldstabilisatie. Wel worden een objectioeftas en een zonnekap meegeleverd,

{insertgrid ID = 288}

Lichtafval

 
Omdat dit objectief is ontworpen voor gebruik op een grotere sensor, heb je bij gebruik op een Nikon D7100 geen enkele last van lichtafval. Bij volle opening is de maximale lichtafval bij alle brandpuntsafstanden circa 0.5 stop. Zodra je nog een stop diafragmeert, wordt de hoeveelheid lichtafval gehalveerd en heb je daar geen enkele last van.  vignet

Vervorming

 
Bij gebruik op een Nikon D7100 levert de Nikon AF-S 18-35 mm ED jpg bestanden op zonder echt zichtbare vervorming. Het is mooi dat dit geldt voor het hele zoombereik. distort

Bokeh

 

De Nikon 18-35 mm heeft 7 diafragmalamellen met een ronde diafragma-opening, waardoor de bokeh bij diafragmeren geen rechte hoeken krijgt. Maar net als met de meeste andere groethoekzoomlenzen, koop je dit objectief voor de grote scherptediepte die je er mee kan bereiken en niet voor de bokeh..

bokeh

bokeh2

bokeh3

Overstraling

 

Het ontwerp van de Nikon 18-35 mm bestaat uit 12 lenselementen in 8 groepen. Complex ontwerpen met veel lenzen zijn vaak gevoelig voor tegenlicht. Het is in dit geval niet perfect, maar het valt mee. Om interne reflecties te voorkomen is Nikon’s Super Integrated Coating toegepast: het vermindert beeldschaduwen en lichtvlekken. Toch zagen we in enkele praktijkopnames bij direct tegenlicht nog wat nevenbeelden.

sunstar

Scherpte

 
Qua scherpte is de Nikon 18-35 mm ongeveer even goed als de Tokina 17-35 mm, die we eerder hebben getest. De scherpte is gewoon erg goed voor dit type zoomlens. Maar beiden moeten het afleggen tegen de Sigma 18-35 mm f/1.8, die een klasse apart vormt. Bij alle brandpuntsafstanden meetten we de hoogste scherpte bij f/5.6. In de metingen is de scherpte in de hoeken bij volle opening minder dan in het centrum. Het verschil is echter meestal te klein om in de praktijk te zien. Alleen bij volle opening zou het je soms op kunnen vallen. Resolutie

Chromatische aberratie

 
Het optische ontwerp bevat drie asferische lenzen en twee elementen van ED-glas (extra lage dispersie), waarmee Nikon een zo hoog mogelijke resolutie wil bereiken en tegelijkertijd zo veel mogelijk ongewenste afwijkingen en vertekeningen corrigeert. Qua chromatische aberratie is dat ten dele gelukt. Je ziet dat de in-camera correctie van jpg bestanden duidelijk hoger scoren voor afwezigheid van chromatische aberratie. Als je in jpg fotografeert, zal je nooit last hebben van chromatische aberatie van de Nikon 18-35 mm.
{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Nikon AF-S 18-35mm f/3.5-4.5G ED test

1835product Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.
NCWYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”. {insertgrid ID = 301}
NCPuur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. {insertgrid ID = 302}

Voordelen

Nadelen

  • Hoge centrumscherpte, weinig vervorming en lichtafval
  • Zeer goed bestand tegen overstraling
  • Snelle, stille en nauwkeurige AF
  • SWM maakt AF mohgelijk op camera’s zonder ingebouwde AF motor (Nikon D3300/ Nikon D5300)
  • Handzaam en licht
  • Scherpte in de hoeken blijft achter op het centrum
  • Minder mooie bokeh
  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

De Nikon AF-S 18-35 mm f/3.5-4.5G ED is zowel geschikt voor camera’s met een FX sensor als een DX sensor, maar een stuk goedkoper dan de Nikon 16-35 mm f/4. Heb je nu een camera met een DX sensor, zoals de Nikon D3200, D5200 of de Nikon D7100 en ben je niet van plan om ooit over te stappen op een camera met een volformaat (FX) sensor, dan heeft deze Nikon 16-35 mm een geduchte concurrent in de vorm van de Sigma 18-35 mm f/1.8.
Maar als je op termmijn de aanschaf van een camera met een FX sensor overweegt, dan is de Nikon 18-35mm ED een aantrekkelijk groothoekzoom met een degelijke bouw, stille, snelle en nauwkeurige AF, goede optische prestaties en een redelijk prijskaartje.  De adviesprijs van de Nikon AF-S 18-35 mm f/3.5-4.5G ED  bedraagt 749 euro.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in