Test Nikon AF-S DX NIKKOR 18–55mm f/3.5–5.6G VR II

0
In het begin van dit jaar werd, tegelijk met de Nikon D3300, het Nikon AF-S DX NIKKOR 18–55mm f/3.5–5.6G VR II objectief aangekondigd. De Nikon 18–55mm VR II is een zeer lichte (minder dan 2 ons) nieuwe versie van de populaire 18-55 mm lens, verbeterd met een intrekbaar objectiefmechanisme, waardoor de camera tijdens transport nog kleiner wordt. Het brandpuntsbereik van 18–55 mm is geschikt voor de meest uiteenlopende omstandigheden en daarmee is dit een ideaal startersobjectief. De ingebouwde beeldstabilisatie vergroot de inzetbaarheid van de camera bij weinig licht, zonder dat je een toevlucht moet zoeken naar statief of flitser. Zou de Nikon 18-55 mm VR II beter zijn dan zijn voorganger?

Nikon1855II

Nikon AF-S NIKKOR 18–55mm VR II en Nikon D7100 & Nikon D3300

Deze standaardzoom is universeel toepasbaar; of je nu landschappen, portretten, evenementen of actie vast wil leggen. Het is allemaal mogelijk. De 3x optische zoom biedt een beeldhoek die overeenkomt met de beeldhoek van een 28-85mm zoomlens op een camera met een volformaat sensor. Het lage gewicht en de compacte afmetingen maken dit objectief ideaal voor een dagje uit. Hieronder zie je het zoombereik geïllustreerd: rechts de telestand, links de groothoekstand (Opnames met een Nikon D3300).
  DSC0009-voor-web

 DSC0006-voor-web

 

Bouw en autofocus

 

Deze zoomlens heeft twee schakelaars: voor AF/MF en voor de beeldstabilisatie (aan/uit). Op de zoomring van de Nikon 18-55 mm VR II zit ook een ronde knop, waarmee je zoomring verder dan het zoombereik door kan draaien. Het effect daarvan is, dat het objectief kleiner wordt dan tijdens gebruik. Hierdoor is de Nikon 18-55 mm VR II niet alleen 25% lichter dan zijn voorganger, maar ook korter (minder dan 6 cm lang in de transportstand. Uitgevouwen is het 8 cm). Wie met een micro-43 of Nikon 1 camera fotografeert, zal deze constructie bekend in de oren klinken. Daar wordt het al enige tijd met succes toegepast. Het nadeel van deze constructie is dat je het objectief eerst moet uitvouwen voordat je kan fotograferen. Het voegt dus enkele seconden toe aan de opstartvertraging.

{insertgrid ID = 288}

Nikon’s compacte Silent Wave Motor-technologie (SWM)  zorgt voor stille, snelle en accurate autofocusprestaties. Ook bij filmopnamen. Nauwkeurig handmatig scherpstellen met de kleine ring helemaal vooraan het objectief is iets lastiger, omdat deze ring niet zo mooi gedempt is als de zoomring. Gezien de doelgroep van deze kitlens, zal dat waarschijnlijk niet zo’n groot probleem zijn. Toch is het lastig voor wie bij video handmatig wil scherpstellen.

Lichtafval

Voor een compact objectief verwacht je wat zichtbare lichtafval. En bij volle opening kan je inderdaad zichtbare lichtafval tegenkomen. Maar al na 1 stop diafragmeren is de lichtafval zodanig afgenomen, dat je er in de praktijk geen last van hebt. In die spaarzame gevallen waar lichtafval bij volle opening zou storen, is lichtafval eenvoudig met een beeldbewerkingsprogramma te corrigeren. Nog makkelijker is het, om zo veel mogelijk foto’s te maken met diafragma 5.6 of 8; daar is ook de scherpte optimaal, zoals je straks zal zien. jpgvignet

Vibratiereductie

 

Ondanks zijn compacte afmetingen is dit objectief uitgerust met het systeem voor VR (vibratiereductie) van Nikon. Dat zorgt voor heldere, scherpe beelden, of men nu bij weinig licht een groepsportret maakt vanuit groothoek perspectief of inzoomt op onderwerpen in de verte. Nikon’s VR-technologie verbetert de stabiliteit bij het fotograferen uit de hand en maakt het mogelijk sluitertijden te gebruiken die tot vier keer langzamer zijn en dat zonder de beeldverstorende onscherpte die kan optreden wanneer de camera trilt. Dankzij VR blijven de beelden ook bij lange sluitertijden scherp en hoef je niet zo snel een statief of flitser te gebruiken. Zoals op de foto hiernaast, gemaakt op stand 55 mm. waar voor de maximale scherptediepte een diafragma van f/22 werd gebruikt bij een belichtingstijd van 1/25 seconde. De opname is tot op pixelniveau scherp.

  DSC0030-voor-web

heuff-voor-web-groot

Een verlaten steenfabriek in de uiterwaarden bij Vuren (Gld). In de 18 mm stand, 1/400 f/10. ISO 100. In het origineel kun je de steentjes van de schoorsteen tellen. De kromming in de schoorsteen is geen vervorming, de schoorsteen is ècht scheef.

Vervorming

De vervorming verloopt op karakteristieke wijze voor een APS-C / DX kitlens: van zichtbaar tonvormig bij de kortste brandpuntsafstand naar kussenvormig bij de langste brandpuntsafstand. Tussen de 28 mm en de 55 mm is de vervorming zo laag, dat je er in de praktijk geen last van hebt. In Lightroom en Photoshop zitten lenscorrectieprofielen, waarmee je de vervorming in RAW bestanden automatisch – met 1 druk op de knop – kan corrigeren.

jpgdistort

Overstraling

 

Ook hier maakte de nieuwe versie van de Nikon 18-55 mm VR  een betere indruk dan zijn voorganger. De Nikon 18-55 mm VR II had in onze test geen last van overstraling en lichtvlekken bij een open lichtbron. Erg goed.

Scherpte

 

De Nikon 18-55 mm VR was al een goed objectief en de Nikon 18-55 mm VR II is mogelijk nog iets beter.

Met name de resolutie in de hoeken bij 55mm lijkt er op vooruitgegaan. Qua scherpte is dit een goed objectief één van de beste kitlenzen – ongeacht het merk – die we getest hebben, waarbij de hoogste centrumscherpte wordt bereikt bij f/5.6 – f/8. Opmerkelijk is dat het zich, in elk geval qua scherpte, kan meten met veel vastbrandpunt-objectieven in de range 30-50 mm. Alleen qua vervorming blijft het wat achter.

resolutie
Bij de kortste brandpuntsafstand bereikt dit kitobjectief de hoogste centrumscherpte, maar blijven de hoeken iets achter op de scherpte in het centrum. Bij de langste brandpuntsafstand is de scherpte mooi gelijkmatig verdeeld over het beeld, maar is de scherpte in het centrum lager dan bij 18 mm. In vergelijking met de vorige versie van de Nikon 18-55 mm op een Nikon D3200, zijn de scores van de Nikon 18-55 mm VR II iets lager voor jpg bestanden, maar hoger voor RAW bestanden. Dat verschil wordt veroorzaakt door de instellingen die we hebben gekozen voor in-camera verscherping bij het opslaan van de jpg bestanden. De jpg bestanden van de D3200 / 18-55 mm VR zijn iets meer verscherpt dan de jpg bestanden van de D7100 / 18-55 mm VR II. Bij de RAW bestanden is voor beide lenzen geen verscherping toegepast bij het meten van de resolutie. De verschillen in scherpte tussen beide lenzen zijn klein. Waarschijnlijk zie je met het blote oog alleen de toegenomen scherpte in de hoeken bij de langste brandpuntsafstand. Daar is de nieuwe versie zichtbaar beter. Ook bij de kortste brandpuntsafstand zijn de hoeken er op vooruitgegaan, maar is het verschil dat wij vonden zo klein dat je het met het blote oog niet ziet.

pallets-voor-web-groot

Deze stapel pallets op een fabrieksterrein wed gefotografeerd recht tegen de zon in. De planken glommen in de zon. Met een kleine hooglichtcorrectie werd de houtstructuur weer zichtbaar.
 1/160 seconde bij f/25, de lens in stand 55 mm en nog iets uitvergroot.

Chromatische aberratie

 
De optische constructie omvat, bet als bij de vorige versie van de Nikon 18-55 mm VR, 11 elementen die over 8 groepen zijn verdeeld. Het lensontwerp is niet identiek aan het ontwerp van de vorige versie van de Nikon 18-55 VR; in het midden lijken twee lenzen van volgorde gewisseld te hebben. Het zal te maken hebben met het invouwbare ontwerp van de nieuwe versie. Een asferisch lenselement (in blauw weergegeven) minimaliseert de sferische aberratie en andere soorten vervorming, en zorgt tevens voor een hoge resolutie en een hoog contrast. Nikon camera’s corrigeren chromatische aberratie voor alle objectieven bij het opslaan van jpg bestanden in de camera. Schiet je alleen jpg bestanden, zoals de meeste fotografen in de doelgroep (starters) van dit objectief, dan heb je nooit last van chromatische aberratie. lendsdesign

Bokeh

Voor een mooie bokeh kies je een lichtsterke lens met een lange brandpuntsafstand, bij voorkeur op een camera met een volformaat sensor. De Nikon 18-55 mm VR II voldoet aan geen van deze voorwaarden en levert dus ook geen spectaculair mooie bokeh. Dat mag je van geen enkele kitlens verwachten. Gezien de relatief korte brandpuntsafstand van deze zoomlens, zou ik eerder genieten van de hoge scherpte en de grote scherptediepte die deze kitlens biedt bij f/5.6 en f/8. Zet je camera op diafragmavoorkeuze, kies f/5.6 of f/8, en geniet van de scherpe opnames zonder lichtafval die je zo probleemloos maakt. En koop bijvoorbeeld een Nikon 50 mm f/1.8 als je meer bokeh wilt hebben.

{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Nikon AF-S 18–55mm VR II test met Nikon D7100

Nikon1855II

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.
NCWYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”. {insertgrid ID = 301}
NCPuur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. {insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Als kitlens: zeer goede prijs/kwaliteitsverhuding
  • Verrassend goede beeldkwaliteit
  • Compact en licht
  • Ingebouwde beeldstabilisatie

Nadelen

  • Niet meteen gebruiksklaar in ingeklapte vorm
  • Scherpte in de hoeken lager dan in het centrum
  • Minder lichtsterk
  • In het groothoekbereik stevige vervorming

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

De Nikon AF-S 18-55 mm VR II is compacter, draagbaarder en qua beeldkwaliteit net zo goed als zijn voorganger. Het levert consistent goede prestaties in elke situatie. Vergelijk je de prijs van een Nikon D3300 body met een Nikon D3300 + 18-55 mm VR II kit, dan kost de lens ongeveer honderd Euro en is de prijs-kwaliteitsverhouding super. De adviesprijs van de Nikon AF-S 18–55mm VR II los gekocht is €259,-. Ook dan is dit een van de goedkopere lenzen die je voor een Nikon camera kan vinden. De Nikon 18-55 mm VR II verslaat qua beeldkwaliteit veel vastbrandpunt-objectieven. Wel is de grootste diafragmaopening beperkt, waardoor ook het ‘spelen’ met de scherptediepte niet goed mogelijk is. Wanneer je enthousiaster wordt over fotografie zul je op enig moment behoefte krijgen aan een lens met minder scherptediepte, en in zo’n geval ben je beter af met een vastbrandpunt met hoge lichtsterkte zoals de 35 mm f/1,8 van Nikon.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in