Test Nikon 20mm f/1.8G ED AF-S (@DX)

0
Nikon20mm1p8
Nikon 20mm 1.8G

De Nikon 20mm f/1.8G ED AF-S verscheen halverwege 2014, tegelijkertijd met de Nikon D750. Heb je nog wel een lichtsterk objectief nodig, nu camera’s een steeds hogere signaal/ruisverhouding hebben? Wat is het nut van een FX-formaat objectief met groot diafragma en vaste brandpuntsafstand van 20 mm bij gebruik met een Nikon DX-formaat spiegelreflexcamera? Hoge scherpte bij een veelzijdige beeldhoek, mooie achtergrondonscherpte, lagere ISO waarden waardoor je nog langer zonder flitser en statief kan werken, gekoppeld aan een prettige ergonomie en een hoge beeldkwaliteit. Dat is wat de Nikon 20mm f/1.8G te bieden heeft.

Nikon20mm1p8

Straatfotografie? Nikon 20mm f/1.8G ED AF-S

BilbaoPralktijkIdeaal voor fotografie en video van binnenopnamen, straatreportages of landschappen.
Bilbao, Nikon 20mm f/1.8G + Nikon D7100 @ 100 ISO, f/4, 1/30 sec

Bouw en autofocus

De Nikon 20mm f/1.8 is redelijk compact en weegt 350 gram. Het vormt met een spiegelreflexcamera een combinatie die niet al te zwaar is en lekker in de hand ligt. De bouw is zoals we van de serie Nikon f/1.8G objectieven gewend zijn: hoogwaardig en solide, waarbij de toepassing van hoogwaardige kunststoffen het gewicht op een redelijk niveau houdt. Op de lens zit 1 schakelaar, voor AF/MF. Ingebouwde beeldstabilisatie ontbreekt. Je zal het niet vaak missen, maar met beeldstabilisatie zou dit objectief nog aantrekkelijker (en wat duurder) geworden zijn.

De kortste scherpstelafstand is 20 cm en dat zorgt er voor – in combinatie met de korte brandpuntsafstand – dat je zeer dicht een onderwerp kan naderen en toch veel in beeld krijgt.

{insertgrid ID = 288}

Lichtafval

De Nikon 20mm f/1.8G is ontworpen voor gebruik op een camera met een volformaat / FX sensor. Gebruik je een dergelijke lens op een camera met een kleinere DX sensor, zoals onze Nikon D7100 testcamera, dan heb je vrijwel geen last van zichtbare lichtafval bij de in-camera jpg bestanden en helderheidscorrectie op Normal. Bij volle opening zie je in de RAW bestanden 1 stop lichtafval, maar ook die is na 1 stop diafragmeren al verdwenen.

VignetJPG

CloseFocusBilbao, Nikon 20mm f/1.8G + Nikon D7100 @ 100 ISO, f/4, 1/30 sec

Vervorming

Distort
Bilbao, Nikon 20mm f/1.8G + Nikon D7100 @ 450 ISO, f/8, 1/60 sec

Voor een objectief met een korte brandpuntsafstand is de vervorming erg laag, al kan je een lichte tonvormige vervorming nog wel herkennen in opnames zonder correctie voor vervorming. Onze ervaring is dat de Nikon lenscorrectieprofielen in Lightroom en Photoshop tot nog betere resultaten leiden, zonder al te veel verlies aan resolutie. We hebben het niet getest, want ten tijde van de test was het correctieprofiel voor de Nikon 20mm f/1.8G nog niet beschikbaar.

Overstraling

 

Het lensontwerp bestaat uit 13 lens elementen, waarvan 2 gemaakt van hoogwaardig ED glas en twee asferische elementen, in 11 groepen. Met zo veel glas in een objectief met een korte brandpuntafstand bestaat er altijd de kans op interne reflecties. De meegeleverde bloemvormige zonnekap en de toepassing van Nano Coat op de afzonderlijke lens elementen voor een minimalisatie hiervan. Toch is de kans groot dat als er een felle lichtbron direct in de lens schijnt als je een opname maakt in het donker, dat er groene nevenbeelden in beeld verschijnen.  

Scherpte

 

Al bij volle opening levert de Nikon 20mm f/1.8G een scherp beeld op. De scherpte indruk wordt bovendien versterkt door de voor een groothoeklens mooie achtergrondonscherpte / bokeh, die je mede als gevolg van de hoge lichtsterkte hebt. Bij f/4 wordt de hoogste scherpte bereikt, die vanaf f/11 weer afneemt als gevolg van diffractie. Puntlichtbronnen aan de randen van het beeld worden op een camera met een DX sensor dankzij een modern lensontwerp gereproduceerd met minimale komeetvormige lichtvlekken (coma).

Rezz

6400detigstepraktijkopnameOm zonder flits of statief te fotograferen in een donkere kerk heb je niet alleen een hoge ISO, maar ook een groot diafragma nodig om een sluitertijd van 1/300 seconde te realiseren.
Bilbao, Nikon 20mm f/1.8G + Nikon D7100 @ 6400 ISO, f/1.8, 1/30 sec

Chromatische aberratie

 
Fotografeer je met een Nikon camera en sla je de foto’s op als jpg, dan hoef je nooit bang te zijn voor laterale chromatische aberratie (paarse en groene randen bij scherpe contrastoveragngen in de hoeken van het beeld). Hiervoor wordt perfect gecorrigeerd, zonder dat je er als fotograaf omkijken naar hebt. Alleen bij extreme uitvergrotingen van ongecorrigeerde RAW bestanden konden we laterale chromatische aberratie zichtbaar maken, maar dat heeft weinig meer met praktijksituaties te maken. Nikon heeft gewoon goed werk geleverd met het ontwerp van deze moderne lens. CARAW

Bokeh

Objectieven met een korte brandpuntsafstand leveren een grote scherptediepte, waardoor je minder makkelijk kan spelen met achtergrondonscherpte / bokeh, dan bij telelenzen. Dankzij de hoge f/1.8 lichtsterkte, kan je met de Nikon 20mm f/1.8G de scherptediepte relatief klein maken. Maar scherptediepte is niet de enige factor die van invloed is op de bokeh: ook het lensontwerp levert daar een bijdrage aan.

{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Nikon 20mm f/1.8G ED AF-S met Nikon D7100

Nikon20mm1p8

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

NCWYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{insertgrid ID = 301}
NCPuur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera.
{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Goede beeldkwaliteit, met name bij f/5.6
  • Hoge lichtsterkte en toch compact en licht
  • Korte brandpuntsafstand met weinig vervorming
  • Snelle en stille interne AF
  • Breed inzetbaar brandpunt op DX

Nadelen

  • Gevoelig voor overstraling
  • Geen ingebuwde beeldstabilisatie

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

Koop je een nieuwe camera of een lichtsterkere lens, als je nog minder ruis wilt hebben?

Moderne Nikon spiegelreflexcamera’s met een DX sensor hebben zo’n hoge signaal ruisverhouding, dat investeren in een modernere camera leidt tot een verbetering van de signaal / ruis verhouding met een derde of een halve stop. Een investering in een modern lichtsterk objectief zoals de Nikon 20mm f/1.8 levert je niet alleen meer dan 1 stop winst op in signaal/ruisverhouding, een lichter zoekerbeeld en scherpe opnames op. De uitzonderlijk hoge lichtsterkte geeft je bovendien de mogelijkheid om wat te spelen met achtergrondonscherpte /bokeh. Koppel dat aan een beeldhoek die overeenkomt met 30 mm kleinbeeldequivalent en het is duidelijk dat de Nikon 20mm f/1.8G een aanwinst is voor iedere Nikon liefhebber met een DX spiegelreflex.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in