
De Nikon 20 mm f/1.8G is een bijzonder objectief. Ten eerste zijn er weinig lichtsterke (<f/2) groothoeklenzen, al helemaal voor camera’s met een FX-formaat sensor. Ten tweede vanwege de enorme beeldhoek: met een ultragroothoek lens overdrijf je het perspectief en geef je de weidsheid van een ruimte weer, zelfs al is die in werkelijkheid helemaal niet zo enorm. Bovendien levert een lichtsterke lens ook een helder zoekerbeeld, wat bijvoorbeeld prettig is bij interieurfotografie. Met een adviesprijs van minder dan 800 euro bij de introductie in september 2014, inclusief lensetui en zonnekap, lijkt dit een heel aantrekkelijk objectief.
Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.
20mm f/1.8 @ FX en nog betaalbaar ook
Guggenheim Bilbao, Nikon 20mm f/1.8G + Nikon D750 @ 100 ISO, f/4, 1/30 sec
Bouw en autofocus
Het lensontwerp bestaat uit 13 lenzen in 11 groepen, waaronder twee asferische en twee extra lage dispersie lenselementen, die kleurschifting en sferische lensfouten helpen te beperken. Een 77mm filtermaat maakt dit objectief van voren gezien een indrukwekkender verschijning dan de andere f/1.8 objectieven, die ik eerder noemde. De lensvatting is van metaal, maar om het gewicht en de prijs zo laag mogelijk te houden, is het lenshuis vervaardigd van kunststof. Sommige professionele fotografen, die de duurdere Nikon objectieven zullen dat misschien jammer vinden, want deze combinatie van brandpunt en lichtsterkte is ook voor hen interessant. Het objectief weegt slechts 350 gram en dat is heerlijk licht voor een FX ultragroothoek objectief.
Scherpstellen verliep snel en stil. Dankzij een intern scherpstelmechanisme draait de frontlens niet als er scherpgesteld wordt, wat handig is bij het gebruik van filters. Een ultragroothoek met een kortste scherpstelafstand van 20 cm levert een hoop plezier op als je onderwerpen van zo dichtbij vastlegt.
Lichtafval
Tijdens de test maakten we voor de jpg bestanden gebruik van de mogelijkheid om te corrigeren voor lichtafval. Wie fotografeert in jpg heeft geen last van lichtafval en dat is erg fijn voor een ultragroothoek op FX. Met name bij volle opening is de lichtafval wel duidelijk zichtbaar, als je werkt in RAW. Dat is gebruikelijk voor dit type objectieven en het is eenvoudig softwarematig te corrigeren.
Bilbao, Nikon 20mm f/1.8G + Nikon D750 @ 100 ISO, f/4, 1/30 sec
Een lichtsterke ultragroothoek is ideaal voor foto’s en video’s van interieuren, straatreportages, weidse landschappen en onderwaterfotografie.
Vervorming
In de jpg bestanden die in de camera worden opgeslagen is de vervorming te mooi om waar te zijn voor een ultragroothoek. Daar vond dan ook correctie van de vervorming plaats in onze testcamera. Maar ook in de niet gecorrigeerde RAW bestanden is de tonvormige vervorming, weliswaar met 2 % zichtbaar, toch opvallend laag voor een ultra groothoek.
Overstraling
Gevoeligheid voor tegenlicht is meestal een achilleshiel van ultragroothoek objectieven. Ook de Nikon 20mm f/1.8G ontkomt er niet helemaal aan. De lenselementen van de Nikon 20mm f/1.8 zijn voorzien van Nano Crystal-coating, om interne reflecties tegen te gaan. Toch kan je bij direct tegenlicht nog wel degelijk overstraling en nevenbeelden tegenkomen. De 7 afgeronde lamellen zorgen in dit geval voor een mooie ster rondom de zon.
Scherpte Nikon 20mm f/1.8G ED AF-S
Deze Nikon ultragroothoek levert scherpe, heldere beelden met een goed contrast.
De centrumscherpte van de Nikon 20mm f/1.8G op een camera met een FX sensor (Nikon D810) is al bij volle opening erg goed en blijft zo tot en met diafragma 11. Ten opzichte van de andere Nikon F/1.8 objectieven scoort deze ultragroothoek iets minder met de beeldkwaliteit in de hoeken, maar dat is gezien de extreme brandpuntsafstand geen verrassing. De scherpte aan de randen en in de hoeken neemt wel toe, naarmate je verder diafragmeert. Bij de RAW bestanden zonder verscherping (beweeg je muis over het plaatje) is de centrumscherpte al maximaal bij volle opening, wat een compliment is voor de ontwerpers van Nikon.
Bilbao, Nikon 20mm f/1.8G + Nikon D750 @ 100 ISO, f/4, 1/30 sec
Chromatische aberratie
Fotografeer je met een Nikon camera en sla je de foto’s op als jpg, dan hoef je nooit bang te zijn voor laterale chromatische aberratie (paarse en groene randen bij scherpe contrastovergangen in de hoeken van het beeld). Hiervoor wordt perfect gecorrigeerd, zonder dat je er als fotograaf omkijken naar hebt. In RAW is laterale chromatische aberratie soms zichtbaar, maar het is opmerkelijk weinig voor een ultragroothoek zoom.
Bokeh
De bokeh ziet er redelijk gelijkmatig uit, waarbij een uienring patroon als gevolg van asferische lenzen soms zichtbaar is. Een lichtsterke lens met een diafragma van f/1.8 levert meestal beelden met een kleine scherptediepte en een prachtig vloeiende bokeh. Verwacht in dit geval geen wonderen wat het beperken van de scherptediepte betreft, want een objectief met een extreem lage brandpuntsafstand levert juist bijna altijd lekker veel scherptediepte. Voor de meeste toepassingen zal dat een aangenaam pluspunt zijn. Voor het isoleren van een onderwerp bij straatfotografie zou ik een langere brandpuntsafstand kiezen.
Conclusie Nikon 20mm f/1.8G ED AF-S met Nikon D810s
Voordelen
- Lichtsterke groothoek, geschikt voor FX
- Goede bouw- en beeldkwaliteit (hoge centrumscherpte!)
- Snelle en stille AF
- Weinig vervorming voor een ultragroothoek
- Compact en licht
- Betaalbaar
Nadelen
- Zichtbare chromatische aberratie in de hoeken (in RAW)
- Gevoelig voor tegenlicht
De Nikon 20mm f/1.8G is een logische en welkome aanvulling op 85mm, 50mm, 35mm en 28mm f1.8 serie. Een lichtsterke ultragroothoek met de bouw- en beeldkwaliteit die dit objectief biedt, is ideaal voor foto’s en video’s van interieuren, straatreportages, weidse landschappen en onderwaterfotografie. Ten opzichte van de andere Nikon F/1.8 objectieven scoort deze ultragroothoek iets minder met de beeldkwaliteit in de hoeken, maar dat is gezien de extreme brandpuntsafstand geen verrassing. De zeer hoge centrumscherpte, de compacte afmetingen en het lage gewicht maken dat je een Nikon 20mm f/1.8G graag met een Nikon D810 of een andere FX camera meeneemt op een fototrip.