Half september 2015 werd het assortiment Nikon f/1.8-objectieven met vaste brandpuntsafstand uitgebreid met een Nikon AF-S 24mm f/1.8G ED. Dit lichtsterke FX-formaat objectief is goedkoper, lichter en compacter dan zijn lichtsterkere (f/1.4) “professionele” broer, die ongeverer 2,5 zo duur is. Ik heb jarenlang gefotografeerd met een Nikon 24 mm f/2.8, die ik gebruikte als mijn standaard lens omdat ik graag fotografeer met een groothoek. Destijds werden nog niet zulke goede, lichtsterke objectieven gemaakt als nu. De Nikon AF-S 24mm f/1.8G hebben we getest op een Nikon D810. Hij past natuurlijk ook perfect op een high-end camera met een DX sensor. Op een Nikon D7200 (of een D500!) kan deze mooie lens uitstekend dienst doen als reportage objectief. Mocht je ooit willen overstappen op een camera met een FX sensor, dan reist de Nikon AF-S 24mm f/1.8G met je mee. In een korte test hebben we de beeldkwaliteit van deze lens bekeken.
Nikon AF-S 24mm f/1.8G prijs: 849 euro (advies)
Bouw en autofocus
De Nikon 24mm f/1.8G is uiterst degelijk gebouwd. Weliswaar niet extra afgedicht tegen stof en spatwater, zoals de Nikon 24mm f/1.4G, en met een kunststof behuizing om zo veel mogelijk gewicht te besparen. Toch ben ik gecharmeerd van deze lens. De zoomring is heerlijk gedempt en lekker breed, wat handmatig scherpstellen tot een genot maakt. Het objectief is voorzien van een afstandsschaal (een zeldzaamheid tegenwoordig, maar ideaal voor snelle straatfotografie) en een schakelaar voor handmatig scherpstellen vs Autofocus. De 72mm filtermaat is voor een lichtsterke groothoek lens bescheiden, maar in vergelijking met veel andere objectieven nog altijd indrukwekkend. De Nikon AF-S 24mm f/1.8G ED wordt geleverd met zonnekap en een zachte objectieftas. Met een herhaalbaarheid van vlak boven de 5% is de AF zeer nauwkeurig. Er zijn weinig camera/lens combinaties met een APS-C sensor die dat weten te evenaren.
Weinig tot geen overstraling, lichtafval, vervorming en chromatische aberratie
Gebruik je een lens die ontworpen is voor een FX sensor op een camera met een DX sensor, dan ben je spekkoper. Omdat alleen het centrum van het beeld wordt gebruikt door de DX sensor, heb je geen last van lichtafval, vervorming of chromatische aberratie; allemaal lensfouten die naar de hoeken van het beeld toenemen. Scoorde de Nikon 24mm f/1.8G op deze punten al hoog op een Nikon D810, op een Nikon D7200 zijn de scores nog hoger. Lichtafval is bij volle opening iets meer dan 1 stop. Vervorming is 0,5% tonvormig. Chromatische aberratie wordt door Nikon camera’s automatisch gecorrigeerd in jpg bestanden. En in de ongecorrigeerde RAW bestanden was het 0,5 pixel. Dat is goed.
Dit objectief heeft een relatief grote frontlens in vergelijking met objectieven die speciaal voor APS-C zijn ontworpen, waardoor je bij tegenlicht moet opletten voor felle lichtbronnen vlak naast het beeld. Een bloemvormige zonnekap wordt standaard meegeleverd.
Scherpte
Niet alleen wat de afwezigheid van lensfouten betreft, maar ook wat scherpte betreft is de Nikon 24mm f/1.8 op een Nikon camera met een APS-C / DX sensor een van de beste lenzen met een 35mm full frame equivalent beeldhoek. Dat is, gezien de uitstekende prestaties van de Nikon 24mm 1.8 op een Nikon D810 in onze vorige test, niet echt een verrassing. In het centrum is de scherpte al heel hoog na 1 stop diagfragmeren. Aan de randen en in de uiterste hoeken win je aan scherpte door verder te diafragmeren.
Conclusie Nikon AF-S 24mm f/1.8G ED test met Nikon D810
Voordelen
- Hoge bouw- en beeldkwaliteit
- Breed inzetbaar brandpunt: zowel op FX (groothoek) als DX (reportage)
- Hoge lichtsterkte
- Inclusief lens-etui
Nadelen
- Net zo duur als de Nikon 20mm f/1.8G, die een grotere beeldhoek (maar iets lagere beeldkwaliteit) biedt.
Als het aan Nikon ligt, hoeft de overstap naar een camera met een volformaat sensor met extreem hoge resolutie niet gepaard te gaan met grote investeringen voor de nieuwe objectieven. Het Nikon AF-S 24mm f/1.8G ED objectief presteert zowel op een camera met een FX als op een camera met een DX sensor uitstekend bij weinig licht en produceert een prachtige onscherpte. Zeker voor de Nikon D500 of de Nikon D7200 is deze Nikon 24mm een fantastisch reportage objectief met een beeldhoek die overeenkomt met die van een 35mm lens op een camera met een volformaat sensor.