Test Nikon AF-S 24mm f/1.8G ED @ D810

0

Wie de overstap maakt naar een camera met een 36 (of meer) megapixel volformaat sensor, komt er achter dat zijn/haar oude objectieven toch iets minder goed waren dan gedacht. Misschien wel daarom worden er door alle fabrikanten zo veel nieuwe objectieven uitgebracht voor camera’s met een full frame sensor. Sinds half september heeft Nikon zijn assortiment veelzijdige en betaalbare f/1.8-objectieven met vaste brandpuntsafstand uitgebreid met een splinternieuwe Nikon AF-S 24mm f/1.8G ED. Dit lichtsterke FX-formaat objectief is lichter en compacter dan zijn lichtsterkere (f/1.4) “professionele” broer. Een 24mm brandpunt is (niet voor niets) een heel populaire brandpuntsafstand voor creatieve fotografen met een FX sensor camera (D800E, D750, D810) en een hoge lichtsterkte biedt extra mogelijkheden om te spelen met scherptediepte en bokeh. Toch is een Nikon 24mm f/1.4 met een adviesprijs van boven de 2.000 euro niet voor iedereen weggelegd. Voor minder dan de helft koop je nu een Nikon AF-S 24mm f/1.8G!

Nikon AF-S 24mm f/1.8G sinds medio september 2015 te koop voor 849 euro (adviesprijs)

700Nikon24mm1p8

Keuzestress: Nikon 20mm f/1.8G, Nikon 24mm f/1.8G, Nikon 28mm f/1.8G of een 24mm f/1.4 van Nikon of Sigma?

De Nikon 24mm f/1.4G is van 2010 en er is sindsdien veel vooruitgang geboekt bij het ontwerpen van objectieven. Optisch gezien gooit de Sigma 24 mm f/1.4 Art in onze testen de hoogste ogen en ook de bouwkwaliteit van dit objectief is onberispelijk. In vergelijking met de Nikon 24 mm f/1.8G is de Sigma veel groter en zwaarder, terwijl de Nikon 24 mm f/1.8G ook fantastisch presteert. Wat te kiezen? Ik kan me voorstellen dat je op dit punt de persoonlijke voorkeur laat prevaleren: ultieme beeldkwaliteit, maar relatief groot en zwaar versus relatief klein en licht met een nog steeds uitstekende beeldkwaliteit (Nikon 24 mm f/1.8G). Als je de brandpuntsafstand / dat wat je in beeld krijgt (“beeldhoek”)  minder belangrijk vindt dan bijvoorbeeld de prijs, dan is de goedkopere Nikon 28mm f/1.8G een aantrekkelijk alternatief. Heb je een voorkeur voor zo veel mogelijk in beeld, dan kom je als vanzelf uit bij de Nikon 20mm f/1.8G.Nikon24praktijkopnameNEF5p6en100ISONikon 24mm f/1.4G @ 100 ISO, f/5.6 Tegenlichtopname recht tegen de zon in gemaakt. Vanwege het dynamische bereik is dit een bewerkte NEF opname, zodat er ook doortekening in de schaduwpartijen is.

Bouw en autofocus

De Nikon 24mm f/1.8G is uiterst degelijk gebouwd. Weliswaar niet extra afgedicht tegen stof en spatwater, zoals de Nikon 24mm f/1.4G, en met een kunststof behuizing om zo veel mogelijk gewicht te besparen. Toch zou ik de bouwkwaliteit als superdegelijk beschrijven. De zoomring is heerlijk gedempt en lekker breed, wat handmatig scherpstellen tot een genot maakt. Het objectief is voorzien van een afstandsschaal (een zeldzaamheid tegenwoordig, maar ideaal voor snelle straatfotografie) en een schakelaar voor handmatig scherpstellen vs Autofocus. Een kortste scherpstelafstand van slechts 23 cm biedt extra veelzijdigheid en creatieve vrijheid. Een 72mm filtermaat is voor een lichtsterke groothoek lens bescheiden, maar in vergelijking met veel andere objectieven nog altijd indrukwekkend. De Nikon AF-S 24mm f/1.8G ED wordt geleverd met zonnekap en een zachte objectieftas.

Lichtafval

Bij volle opening is lichtafval met 2 stops duidelijk zichtbaar. Dit is geen ongebruikelijke waarde voor een lekker compact objectief voor een camera met een FX sensor, maar het betekent wel dat als je voor lichtafval compenseert, de signaal/ruisverhouding in de hoeken van het beeld niet profiteert van de lage signaal/ruisverhouding van de grote FX sensor. Door softwarematig te compenseren voor lichtafval, zoals met een lenscorrectieprofiel in Photoshop of Lightroom, neemt de ruis in de hoeken toe. Ook na 1 stop diafragmeren is de lichtafval van 1 stop nog zichtbaar. Bij f/4 is de lichtafval afgenomen tot iets meer dan een halve stop.RAWvignet

praktijkopnameNikon AF-S 24mm f/1.8G ED @ Nikon D810: f/1.8, 100 ISO, 1/1000 sec. Bij volle opening is, zonder automatische correcties, lichtafval zichtbaar. Klik op de afbeelding voor een grote versie.

Overstraling, vervorming en chromatische aberratie

Voor laterale chromatische aberratie (gekleurde randen bij scherpe contrastovergangen in de hoeken) hoef je niet bang te zijn. Op dit punt onderscheiden de vaste brandpunten van Nikon zich duidelijk van de goedkopere zoomlenzen; bij de Nikon 24mm f/1.8G hoef je geen correcties door te voeren voor chromatische aberratie. Door toepassing van duurdere glassoorten is dat al bij het lensontwerp geëlimineerd.
Ook overstraling – groothoek objectieven worden nogal eens hierdoor geplaagd bij tegenlicht – viel me mee. Mede dankzij de nanocrystal coating blijft het aantal interne reflecties voor een groothoek objectief goed beperkt, al haalt dit objectief wat overstraling betreft niet het niveau van de Sigma 24mm f/1.4 Art. Net als bij alle groothoek objectieven is het verstandig om de meegeleverde bloemvormige zonnekap daadwerkelijk te gebruiken.zonnekap290

Scherpte

Wat scherpte betreft is dit een van de beste groothoek primes die we getest hebben.

De reproduceerbaarheid van de AF is met iets meer dan 5% erg goed. Wat scherpte betreft gooit de Nikon 24mm f/1.8G in onze test hogere ogen dan de Nikon 24mm f/1.4G. Bij praktijkopnames gemaakt bij f/1.8 met de Nikon 24 mm f/1.4G en de f/1.8G won de modernere f/1.8G versie het van zijn professionele broer. Met 2000 lijnen per beeldhoogte (MTF 50 voor onverscherpte RAW bestanden) is de centrumscherpte bij volle opening al hoog. Bij f/2.8 is de centrum scherpte maximaal en zichtbaar hoger dan bij volle opening. De hoogste scherpte in de uiterste hoeken werd bij onze meting bereikt bij f/5.6.

Klik hier voor beelduitsnedes van de hoeken van opnames gemaakt bij f/5.6 en f/1.8. Niet alleen het verschil in lichtafval, maar ook het verschil in scherpte is duidelijk zichtbaar.

1p4gvs1p8gVergelijkingenfiets

 

Conclusie Nikon AF-S 24mm f/1.8G ED test met Nikon D810

Voordelen

  • Grote beeldhoek
  • Hoge bouw- en beeldkwaliteit
  • Breed inzetbaar brandpunt
  • Hoge lichtsterkte
  • Inclusief lens-etui

Nadelen

  • Zichtbare lichtafval
  • Duurder dan de Nikon 28mm f/1.8G (met dezelfde lichtsterkte, maar iets lagere beeldkwaliteit) en net zo duur als de Nikon 20mm f/1.8G (die een nog indrukwekkender beeldhoek, maar iets lagere beeldkwaliteit) biedt.

Het compacte en lichte ontwerp (voor een objectief dat ontworpen is voor gebruik op een camera met een volformaat sensor), maakt deze 24 mm ultragroothoek een fantastische reisgenoot met uitstekende bouw- en beeldkwaliteit.

Voor imposante architectuur, indrukwekkende landschappen of spectaculaire interieur opnames komt een niet al te zware of grote lichtsterke 24 mm lens, zoals de Nikon 24mm f/1.8G, heel erg goed van pas. Het Nikon AF-S 24mm f/1.8G objectief presteert uitstekend bij weinig licht en produceert een prachtige onscherpte. Wil je een foto nog imposanter maken, dan kan je ook de Nikon 20mm f/1.8G overwegen. Als het aan Nikon ligt, hoeft de overstap naar een camera met een volformaat sensor met extreem hoge resolutie niet gepaard te gaan met grote investeringen voor de nieuwe objectieven die je nodig hebt. Zeker de Nikon 28mm f/1.8G is een goedkoper alternatief, dat eveneens recent is verschenen. Het Nikon AF-S 24mm f/1.8G objectief is ideaal voor sfeervolle opnames (foto en video) met een hoge scherpte en een wijdse blik. De adviesprijs van 849 euro – net wat goedkoper dan de eveneens uitstekende Sigma 24 mm f/1.4 ART, is zeker niet duur, gezien de hoge bouw- en beeldkwaliteit kwaliteit in combinatie met de prettig compacte afmetingen en het lichte gewicht van deze lens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in