Test Nikon AF-S 28mm f/1.8 G @ DX

0
Nikon28mm
Nikon 28mm f/1.8 lens test

Is de Nikon 28mm 1.8 de perfecte 35mm voor Nikon DX?

28mmNikkor

Lenzen met een vast brandpunt worden vaak in twee varianten geleverd: een lichte en goedkope versie voor de serieuze amateur, en een zwaardere, professionele versie, die doorgaans lichtsterker en in elk geval veel duurder is. De Nikon 28 mm f/1.8 valt qua prijs en uitvoering in de eerste categorie en heeft toch de lichtsterkte van de professionele categorie. Op een APS-C / DX camera is de effectieve brandpuntsafstand geen 35mm, maar 42 mm. Dit type lens is geschikt voor landschappen voor ‘allround’ reportagegebruik, en ook nog wel voor portretten, als je wat ruimte om het model vrij laat.

28mmNikkorSampleNikon AF-S 28mm f/1.8 G & D7100 @ f/8, 1/125 sec, 100 ISO

Waarom een Full Frame objectief op een APS-C body?

Waarom zou je Full Frame objectief (FX in Nikon terminologie) zetten op een APS-C (DX) body? Van zo’n lens gebruik je dan immers alleen de binnenste helft van de beeldcirkel. Je hebt wel te maken met het gewicht – en niet te vergeten de prijs – van een Full Frame lens. Toch zijn er drie redenen om ook voor een DX body deze FX lens te overwegen:

  1. FX lenzen zijn in de regel qua beeldkwaliteit superieur, ze zijn immers bedoeld voor sensoren met zeer veel pixels. Omdat je met een DX body alleen het midden van de beeldcirkel gebruikt, worden fouten zoals vervorming verminderd en vignettering en randonscherpte zelfs grotendeels geëlimineerd.
  2. in de tweede plaats heb je, mocht je later nog eens overschakelen van DX- op FX-formaat, de zekerheid dat je je ‘oude’ lenzen kunt blijven gebruiken.
  3. Bovendien zijn er niet veel DX-objectieven met zo’n lichtsterkte als deze f/1,8.

Bouw en autofocus

De lens heeft een huis van kunststof; dit zorgt voor een laag gewicht (ca. 300 g) en bespaart kosten. De grote lichtsterkte heeft voordelen bij weinig licht maar is vooral bedoeld om mooie onscherpte achtergronden mee te creëren. Je kunt je onderwerp ‘vrijzetten’ van de achtergrond. Het gebruik van kunststof maakt de lens – op zijn minst in theorie – meer vatbaar voor incidentele front focus/back focus (als gevolg van thermische expansie) en ook wat kwetsbaarder dan bij een geheel metalen huis. Er is een brede rubberen scherpstelring en een venstertje dat de ingestelde afstand toont. Met een schakelaar selecteer je MF of M/A, in welk geval je automatisch scherp stelt maar wel met de hand ‘door het scherpstelpunt heen’ kunt draaien.
Een voordeel van een lichtsterk objectief is dat de automatische scherpstelling sneller en in de regel ook trefzekerder plaatsvindt. Bij het scherpstellen met de hand viel een geringe ‘vrije slag’ tussen ring en scherpstelmechanisme op. Dit is een nadeel wanneer je via Live View ingezoomd op je Lcd-scherm (of aangesloten laptop of tablet) zou fotograferen.

{insertgrid ID = 288}

Lichtafval Nikon 28mm f/1.8G

Er is enige lichtafval in de hoeken bij volle opening, ongeveer driekwart stop. Dat is in praktijkopnames nauwelijks te zien, zoals blijkt uit deze opname van een heldere hemel.

Beweeg je muis over het plaatje voor de Imatet resultaten.

vignetsky

Vervorming

In de JPEG modus wordt de vervorming al direct door de camera gecorrigeerd. In RAW is er wel wat (-0.8%; 30% lager dan op een FX camera) vervorming zichtbaar. Softwarematig is vervorming eenvoudig te corrigeren, ten koste van een klein beetje hoekscherpte.

distort

Overstraling

 
Net als in onze test met de Nikon 28mm 1.8G op een Nikon D800E, hebben we zonder een zonnekap te gebruiken in de praktijkopnames geen overstraling aangetroffen. Zelfs niet als we recht tegen de zon in fotografeerden. 

Scherpte

 
Voor een lens in de amateur of de ‘prosumer’ categorie (de serieuze amateur maar niet de full-pro fotograaf) presteert de lens goed. De centrumscherpte (gemeten op de D7100) is vanaf diafragma f/2,8 uitstekend. De hoekscherpte blijft wat achter. De beste resultaten krijg je bij f/5,6. Het objectief is in feite beter dan de body, want dezelfde lens op de D800E geeft een flink hogere resolutie. Resolutie

SampleImageNikon AF-S 28mm f/1.8 G & D7100 @ f/5.6, 1/640 sec, 100 ISO
Je ziet hier geen vervorming, maar vertekening omdat de fotograaf niet recht voor het onderwerp stond en de camera scheef hield.

Chromatische aberratie

 
Chromatische aberratie hebben we niet vastgesteld. Uit de dwarsdoorsnede hiernaast zie je dat de lens opgebouwd is uit niet minder dan 11 lensdelen, waarvan er sommigen op elkaar gekit zijn. Dergelijke groepen, opgebouwd uit twee verschillende glassoorten dienen ervoor de chromatische aberratie te verminderen of elimineren. lensdesigm28mmNikon

Bokeh Nikon 28mm f/1.8G

Het Bokeh (de kwaliteit van de onscherpte) is bij deze lens fraai te noemen. dat komt onder meer door de 7 afgeronde diafragmalamellen. Ook dit is een voordeel van FX-objectieven boven DX: ze hebben doorgaans meer diafragmalamellen omdat er wat meer ruimte is in het lenshuis. Aan het net zichtbare uienringenpatroon is herkenbaar dat er 2 asferische lenzen zijn toegepast bij het ontwerp van de Nikon 28mm 1.8G.

bokeh
{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Nikon AF-S 28mm f/1.8 G test met Nikon D7100

28mmNikkor Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

NC

WYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief
als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”. 

testcamera: Nikon D7100

 

{insertgrid ID = 301}

NCPuur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief
als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera.

{insertgrid ID = 302}

Voordelen

Nadelen

  • Hoge beeldkwaliteit
  • Hoge lichtsterkte
  • Geen / heel weinig overstraling
  • Fraaie bokeh
  • Groter, zwaarder en duurder dan een DX-objectief

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

Deze Nikon 28 mm f/1,8 is een aantrekkelijk objectief met zeer goede resolutie en een redelijke prijs/kwaliteitsverhouding. Van de 22 objectieven die we hebben getest bij een brandpunt tussen de 23mm en 30mm bevindt de Nikon 28mm f/1.8G zich in de top 5; ongeacht of hje uitgaat van een jpg bestand (incl. in-camera correcties en standaard verscherping) of een RAW bestand (zonder verscherping of correcties). Is dit daarmee het ideale reportage-objectief voor een Nikon fotpograaf met een DX camera? Er zijn immers meerdere, weliswaar minder lichtsterke, zoomlenzen die eveneens een goede beeldkwaliteit bieden bij dit brandpunt. En de Sigma 18-35 mm f/1.8 heeft niet alleen dezelfde lichtsterkte, maar is kwalitatief minstens net zo goed. Aan de andere kant is de Sigma 18-35mm niet inzetbaar op een (toekomstige) camera met een FX sensor. Ook moet je het plezier dat veel fotografen beleven aan het fotograferen met een vast brandpunt, niet onderschatten. Wat dat betreft, is de Nikon 28mm f/1.8G daadwerkelijk de ideale 35mm lens voor een DX xamera.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in