Test Nikon AF-S 300mm f/4E PF ED VR @ D7100

0
290Nikon300

Natuuropnames worden meestal bijgeneden, omdat het niet mogelijk is om zo dichtbij het onderwerp te komen dat je een beeldvullende opname kan maken. Een camera met een DX sensor is een perfecte teleconverter voor dergelijke situaties. Een telelens op een camera met een DX sensor, zoals de Nikon D5500 od D7200, levert je meer megapixels op dan een gecropte opname van een opname met Nikon D810, met een volformaat / FX sensor.  De Nikon 300 mm f/2,8 AF-S  ED VR II is een extreem compacte telelens, geschikt voor natuur-, sport- en landschapsfotografie. Met supersnelle autofocus en ingebouwde beeldstabilisatie. Ideaal voor een veeleisende (semi)professional die de hoogste eisen stelt aan optische en mechanische kwaliteit, maar voor wie een Nikon 300 mm f/2.8 nog te zwaar of te duur is.review Nikon AF-S 300mm f/4 PF

700closeupNikon AF-S 300mm f/4E PF ED VR @ D7100, 1/800 sec, f/5.6, 400 ISO

Met een kortste instelafstand van 140 cm en een afbeeldingsmaatstaf van 1:0.25 is de Nikon 300mm f/4 PF ED VR geen echt close-up objectief. Gebruik je dit objectief op korte afstand, dan profiteer je wel van een ongelofelijk kleine scherptediepte en een mooie bokeh.

Bouw en autofocus

De twee opvallendste kenmerken van de Nikon AF-S 300mm f/4E PF ED VR zijn natuurlijk de compacte afmetingen, 15 cm is ongelofelijk kort voor een 300mm FX telelens, en het lage gewicht 750 gram. Vergelijk je dat met de Nikon AF-S 300mm f/4, dan is dat bijna de helft. Wil je lang op stap met een lichte telelens met hoge beeldkwaliteit, dan kan je niet om de Nikon AF-S 300mm f/4E PF ED VR heen.
Dit objectief is voorzien van een elektromagnetisch diafragma, dat zorgt voor een nauwkeuriger belichting bij opnamen met hoge beeldsnelheden. Nikon’s Fluorcoat stoot water, stof en vuil af, zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Door deze coating kan het glas makkelijk worden gereinigd zonder het oppervlak te beschadigen en neemt de duurzaamheid dus toe. Het objectief is zo compact en licht, dat je geen statiefgondel nodig hebt. Die wordt dan ook niet meegeleverd, maar is wel aanvullend te koop. Met de  RT-1 statiefbevestigingsring kan het objectief vrij draaien tussen de verticale en horizontale stand.{insertgrid ID = 288}

Fresnel technologie

PFuitlegWie onze Nikon 300mm f/4 test op een Nikon D810 heeft gelezen, is inmiddels al bekend met het principe van een Fresnel lens. Zo niet, dan kan je het daar uitgebreid lezen. Een fresnellens is een speciale, geribbelde lens die bijvoorbeeld gebruikt wordt bij vuurtorens, in overheadprojectors en in zoekers van spiegelreflexcamera’s. Het gebruik van een Phase Fresnel-lenselement (PF) zorgt voor zowel een kortere lengte als een merkbaar lager gewicht van het objectief, zonder dat de beeldkwaliteit hierdoor afneemt.

Vibratiereductie

Deze 300 mm is uitgerust met ingebouwde technologie vibratiereductie. Volgens Nikon is die goed voor 3 stops. Nikon heeft een service mededeling gedaan dat de laagste serienummers van dit objectief (De firmware van objectieven met een serienummer van 205101 of hoger is al bijgewerkt) een firmware update moet ondergaan, zodat de VR op een Nikon D800, D800E of D810 (onze testcamera) betere resultaten kan behalen.
Bij een 300mm objectief op een body met een DX sensor ga ik uit van een sluitertijd van 1/1000 seconde om er zeker van te zijn dat de opname geen last heeft van bewegingsonscherpte als ik zonder ondersteuning uit de hand fotografeer. Vanwege de compacte afmetingen en het goed hanteerbare gewicht van deze 300mm telelens, zou dat 1/500 seconde kunnen zijn. Toch was ik blij verrast met onderstaande praktijkopname, die ik heb geschoten met beeldstabilisatie met een sluitertijd van 1/40 seconde.

VrtestNikon AF-S 300mm f/4E PF ED VR @ D7100, 1/40 sec, f/5.6, 400 ISO

Bokeh

Een voordeel van het toepassen op een camera met een DX sensor van een lens die is ontworpen voor camera’s met een FX sensor, is dat je geen last hebt van lichtafval en daarmee geen last hebt van kattenoog bokeh in de hoeken. De lichtsterkte is niet helemaal optimaal voor een mooie bokeh, maar de lange brandpuntsafstand, de 9 afgeronde diafragmabladen en de lange brandpuntsafstand maken heel veel goed. Bij meerdere opnames was ik aangenaam verrast door de bokeh, die geen storende ringen vertoonde.

Lichtafval, overstraling, chromatische aberratie

SpecialFlareNano Crystal Coat vermindert beeldschaduwen en lichtvlekken effectief waardoor de helderheid en het contrast van beelden toenemen. De toepassing van een Fresnel element in de Nikon AF-S 300mm f/4 PF ED maakt dat dit objectief gevoeliger kan zijn voor lichtranden bij een felle lichtbron die rechtstreeks in de lens schijnt. We zijn het weinig tegengekomen, maar hierboven zie je een glimmende rand van een dakrand in de felle zon, met lichtvlekken. Ter compensatie heeft Nikon in de eigen RAW converter (CaptureNX) zelfs onder de vignetteringscorrectie een extra Lichtvlekkencorrectie voor PF opgenomen.DistortVignet

Chromatische aberratie, lichtafval en vervorming zijn allemaal perfect in orde: Lichtafval (vignettering) is nog net zichtbaar aanwezig bij de grootste opening, wij meetten een halve stop lichtafval bij jpg bestanden. Al na 1 stop diafragmeren is het onmogelijk nog te herkennen.

Chromatische aberratie (rode/groene randjes bij scherpe contrastovergangen in de hoeken) is zo goed als afwezig. Een element van ED-glas (extra lage dispersie) en het PD element beperken chromatische aberratie effectief tot een minimum.

Vignet

Scherpte

Een resolutietest van een lens op een camera met een 24 megapixel DX sensor is nog kritischer dan een test met een 36 megapixel FX sensor. Toch laat deze lens ook hier een hele hoge beeldkwaliteit zien. De scherpte bij volle opening is al heel erg hoog, waarbij de hoeken niet achter blijven op het centrum. Na 1 stop diafragmeren wordt in onze metingen de hoogste scherpte behaald.

700praktijk

Nikon AF-S 300mm f/4E PF ED VR @ D7100, 1/800 sec, f/5.6, 400 ISO

{insertgrid=359}{insertgrid=360}

Conclusie Nikon AF-S 300mm f/4E PF ED VR test met Nikon D7100

 

Voordelen

  • Fantastische beeldkwaliteit: scherp, geen CA, weinig lichtafval
  • Lekker licht en compact
  • Ingebouwde beeldstabilisatie
  • Extra afgedicht tegen stof en spatwater
  • Fluorine coating beschermt extra tegen stof en vocht

Nadelen

  • Duurder dan de Nikon AF-S 300mm f/4
  • Exclusief statiefbevestiging
  • Mogelijk kleurringen bij fel tegenlicht

Wil je lang op stap met een lichte telelens met hoge beeldkwaliteit, dan kan je niet om de Nikon AF-S 300mm f/4E PF ED VR heen. Wat beeldkwaliteit betreft, is het een droom van een lens. En de ingebouwde beeldstabilisatie maakt het mogelijk om hele lange sluitertijden (1/40 sec) te kiezen en toch nog thuis te komen met scherpe opnames.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in