Test Nikon 1 32 mm f/1.2 (Nikon 1 / CX)

0
Nikon32mmnikkor

Halverwege mei 2013 kondigde Nikon de introductie van de Nikon 1 32 mm f/1.2 aan. Deze superlichtsterke portretlens, te koop in een zwarte of een zilveren versie, heeft de klassieke brandpuntsafstand die overeenkomt met 85 mm op kleinbeeldequivalent. Bij deze brandpuntsafstand maak je met een Nikon 1 camera beeldvullende portretten met een mooie onscherpe achtergrond.
Qua scherptediepte komt de f/1.2 van de Nikon 32 mm ongeveer overeen met f/3.2 van een 85 mm lens op een camera met een volformaat sensor, zoals een Nikon D800E. Dat is perfect, want op een camera met een volformaat sensor wordt bij een groter diafragma de scherptediepte te klein voor een portret dat scherp is van neus tot oor. Meestal wil je dus ook geen groter diafragma. Hoe verhoudt de beeldkwaliteit van de Nikon 32mm f/1.2 zich tot de 85 mm f1/4 objectieven voor spiegelreflexcamera’s? Verbazingwekkend goed!

Nikon32mmnikkor

Test Nikon 32 mm f/1.2 & Nikon V2

sample-image
De Nikon 32 mm f/1.2 is een perfecte portretlens. Ook is dit een goede keuze voor straatfotografie, waarbij de hoge lichtsterkte zelfs bij weinig licht nog steeds een voldoende snelle sluitertijd oplevert om scherpe opnames te maken. Dit objectief heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie.
Een leuke feature van de Nikon 1 camera’s is de stille elektronische sluiter, waarmee je de beschikking hebt over een snelste sluitertijd van 1/16.000 seconde. Dankzij deze snelle sluitertijd kan je ook bij zonnige situaties toch gebruik maken van een relatief groot diafragma.

Bouw en autofocus

 

De bouwkwaliteit van de Nikon is erg hoog. De vatting is van metaal en er wordt een mooie zonnekap meegeleverd. Scherpstellen met de Nikon 32mm f/1.2 silent wave focusing motor verloopt razendsnel. Het objectief heeft aan de voorzijde een geribbelde ring waarmee je handmatig kan scherpstellen of de AF mee kunt overrulen. Je hoeft de camera dus niet op handmatig scherpstellen te zetten als je een keer wilt afwijken van de AF. De scherpstelring is mooi gedempt en prettig om mee te werken. De frontlens draait niet mee tijdens het scherpstellen, waardoor je dit objectief goed kunt combineren met filters.

{insertgrid ID = 288}

Lichtafval

 

Het lensontwerp voorzag in iets meer dan een halve stop lichtafval bij volle opening. Dat is zeker gezien de hoge lichtsterkte van de Nikon 32mm f/1.2 al een goede prestatie. Schiet je jpg bestanden met een Nikon 1, dan zal je in de praktijk bij geen enkel diafragma zichtbare lichtafval tegenkomen. Het kleine beetje lichtafval dat er was, wordt perfect gecorrigeerd door de Nikon V2. Als je de vergelijking zou trekken met een portretlens op een camera met een volformaat sensor, dan scoort deze lichtsterke Nikon heel erg goed wat de volledige afwezigheid van lichtafval betreft.

vignet

Vervorming

 

In een ongecorrigeerd RAW bestand is er sprake van zichtbare tonvormige vervorming, zoals je in de praktijkopname hiernaast kan herkennen. In jpg bestanden corrigeert de camera voor vervorming en heb je te maken met een objectief dat zelfs voor de meest kritische architectuuropnames inzetbaar is.

distortion

Overstraling

 

De afzonderlijke elementen zijn voorzien van Nikon’s Nano Crystal Coating, ter vermindering van overstraling en nevenbeelden. Toch is overstraling de achilleshiel van de Nikon 1 32mm f/1.2. Hiernaast zie je een sterk aanwezig paars nevenbeeld als gevolg van een interne reflectie in het objectief als gevolg van het felle zonlicht boven in beeld.

flare

Nikon1Als je wilt spelen met achtergrondonscherpte en een Nikon 1, dan is de Nikon 32 mm f/1.2 de beste keuze.

Scherpte

 

Al vanaf volle opening levert de Nikon 32mm f/1.2 mooie scherpe beelden, waarbij de scherpte hoog is over het hele beeld. Wat dat betreft scoort dit objectief erg goed; ook in vergelijking met veel grotere en toch minder lichtsterke objectieven op een camera met een APS-C sensor. In ons overzicht met testresultaten per brandpuntsafstand kan je de prestaties van dit objectief vergelijken met andere objectieven met een beeldhoek die overeenkomt met een 85 mm objectief op een camera met een volformaat sensor.

Nikon32mmresolution

Chromatische aberratie

 

Laterale chromatische aberratie is zo goed als afwezig bij alle diafragma’s en dat is gewoon erg goed. Bij lichtsterke objectieven is er meestal sprake van longitudinale chromatische aberratie. Dat zie je terug in de vorm van groene randen voor het scherpstelpunt en paarse randen achter het scherpstelpunt, zoals in de opname hiernaast. Als je alleen maar minder lichtsterke objectieven (f/2.8 of hoger) gewend bent, zal je misschien schrikken als je dit voor de eerste keer tegenkomt. Meestal valt het niet op. Hiernaast hebben we de worst case (een beelduitsnede op 100%) afgebeeld die we zijn tegen gekomen. 

colorbokeh

Bokeh

 

In het algemeen geldt: hoe kleiner de sensor, hoe korter de brandpuntsafstand en hoe kleiner het diafragma, des te kleiner wordt de kans op mooie bokeh. Meestal is de scherptediepte van opnames gemaakt met een Nikon 1, die in vergelijk met een volformaat spiegelreflexcamera een relatief kleine sensor heeft, te groot om nog een mooie bokeh op te leveren.

Ben je een compact camera gewend, dan is de overstap naar een Nikon 1 juist een overstap naar een grotere sensor. In dat geval ben je mogelijk zelfs blij met de toegenomen achtergrondonscherpte. Binnen het Nikon 1 systeem is de Nikon 32 mm f/1.2 de absolute bokeh koning.

bokeh
{insertgrid=117}

{insertgrid=118}

Conclusie Nikon 32 mm f/1.2 test met Nikon V2

Nikon32mm

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

 

NCWYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”. {insertgrid ID = 301}
NCPuur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera. {insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Hoge beeldkwaliteit; hoge scherpte, weinig vervorming
  • Hoge lichtsterkte
  • Al na 1 stop diafragmeren zonder lichtafval
  • Beste bokeh van het Nikon 1 systeem
  • Inclusief zonnekap

Nadelen

  • Relatief hoge prijs
  • Gevoelig voor overstraling

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

De Nikon 1 32mm f/1.2 is een van de duurste objectieven van de Nikon 1 serie. Dit objectief is duurder dan de camera. Aan de andere kant is dit misschien wel het beste objectief van de Nikon 1 serie. Vanwege een verschil in scherpte hoef je niet over te stappen van een andere Nikon 1 lens naar een Nikon 32mm. De verschillen in scherpte zijn klein en dat rechtvaardigt in mijn ogen niet een dergelijk hoge investering. Het grote diafragma van f/1.2 levert echter wel veel creatieve mogelijkheden op. Fotografeer je graag zonder flitser bij bestaand licht en wil je graag spelen met scherptediepte, dan is dit de perfecte uitbreiding van je Nikon 1 set.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in