Eerder testten we de Nikon 35 mm 1.8 op een camera met een DX sensor (Nikon D3200). Deze goedkope Nikon lens zette erg goede prestaties neer. Ook testten we al eerder de lichtsterkere Nikon 35 mm 1.4G op een camera met een volformaat sensor (Nikon D800E). Deze dure lens zette ook – niet geheel onverwacht – hele goede prestaties neer op een camera met een volformaat sensor.
Uit nieuwsgierigheid hebben we nu de Nikon 35 mm 1.4G getest met een Nikon D7100. Zal het een goede, dure lens (Nikon 35 mm 1.4G) op een hele goede camera (Nikon D7100) lukken om een goedkope lens (Nikon 35 mm 1.8) op een goedkopere camera met even veel megapixels (Nikon D3200) te verslaan?


detail van de achtergrondonscherpte
Een 35 mm lens op een camera met een DX sensor levert een beeldhoek die vrijwel overeenkomt met de beeldhoek van een 50 mm op een camera met een FX sensor. Je zou de Nikon 35 mm 1.4G dus kunnen beschouwen als een hele lichtsterke standaardlens voor een Nikon met een DX sensor, zoals onze Nikon D7100 testcamera. Groot voordeel van een groot diafragma is niet alleen dat je er goed mee in het donker kan fotograferen zonder bewogen opnames te krijgen, maar dat je er ook een hele mooie achtergrondonscherpte bij krijgt.
Bouw en autofocus
De Nikon 35 mm 1.4G is zeer degelijk gebouwd. Dit is een objectief die qua bouw aan de zwaarste eisen van een professionele fotograaf zal voldoen. De buitenkant is van hoogwaardig kunststof, waarschijnlijk om gewicht te besparen. Dit is een objectief zonder fratsen. Op de lens zit alleen een schakelaar waarmee je kan kiezen tussen AF en handmatig scherpstellen.
De aandrijving van de interne autofocus verliep in combinatie met de Nikon D7100 stil en snel. Ook bij weing licht verliep het scherpstellen, dankzij de hoge lichtsterkte van deze lens, zeer prettig. De Nikon 35 mm 1.4G heeft geen ingebouwde beeldstabilisatie. Inclusief VR zou dit helemaal een droomlens zijn geweest. Maar dan zou de Nikon 35 mm 1.4G nog groter, zwaarder en duurder zijn geweest dan hij nu al is.
Lichtafval
Bij diafragma 1.4 is er sprake zijn van enigszins zichtbare lichtafval van iets meer dan een halve stop, wat al na 1 stop diafragmeren vrijwel verdwenen is. Vanaf diafragma 2 is lichtafval verwaarloosbaar klein. Een knappe prestatie voor een dergelijke lichtsterke lens. Dit viel ook wel te verwachten, omdat deze lens is ontworpen voor gebruik in combinatie met een camera met een FX-sensor.
Vervorming
De vervorming van de Nikon D7000 jpg bestanden van de Nikon 35 mm 1.4G was laag, maar niet zo laag als bij de test van dezelfde lens op een Nikon D800E. Dit is te verklaren door de in-camera correctie van de vervorming die op de Nikon D800E bestanden werd toegepast. Qua vervorming doet de Nikon 40 mm f/2.8G macro lens het nog beter dan de Nikon 35 mm 1.4G. Zoals de meesten inmiddels wel zullen weten, is de vervorming in RAW bestanden goed en heel eenvoudig te corrigeren met de lenscorrectieprofielen in Photoshop of Lightroom.
Bokeh
De Nikon 35 mm 1.4G leverde op een camera met een volformaat sensor hele mooie bokeh, zo bleek tijdens onze test van de Nikon 35 mm 1.4G op een Nikon D800E. Qua scherptediepte – een belangrijke, maar zeker niet de enige parameter die een bijdrage levert aan de bokeh – komt een 35 mm f/1.4 op een camera met een APS-C sensor overeen met 24 mm f/2 op een camera met een volformaat sensor.
In deze test vertoont de Nikon 35 mm 1.4G bij volle opening ook op de Nikon D7100, een camera met een APS-C sensor, een mooie bokeh. Bovenstaande praktijkopname of een detail uit de studio-opname van onze standaard bokeh testopstelling die we hiernaast hebben afgebeeld, laten dat duidelijk zien. Qua bokeh verslaat de Nikon 35 mm 1.4G zowel de Nikon 35mm 1.8G als de Micro Nikkor 40mm f/2.8.
Overstraling
De Nikon 35 mm 1.4G heeft in de praktijk, mede dankzij Nikon’s nano-kristal coating, weinig last van overstraling. Alleen tijdens het maken van nachtopnames met de Nikon 35mm 1.4G zijn we nevenbeelden tegengekomen als er een lichtbron rechtstreeks in de lens scheen. Onder dergelijke extreme omstandigheden hebben bijna alle lenzen last van overstraling en / of nevenbeelden. Dergelijke effecten zal je ook hebben als de zon fel schijnt en je fotografeert recht tegen de zon in. Gedurende de test heeft de zon zich te weinig laten zien om dat verder uit te proberen.
Scherpte
Qua resolutie overtreft de Nikon 35mm 1.4G zowel de Nikon 35mm 1.8G als de Nikon 40mm 2.8 macro. Al zijn de verschillen klein; de beeldkwaliteit van alle drie de lenzen is hoog.
De hoge centrumscherpte van de Nikon 35mm 1.4G – en dat eigenlijk al vanaf volle opening – is het eerste dat opvalt. Als je diafragmeert, neemt de centrumscherpte nog verder toe, alhoewel de verschillen in het gebied tussen f/2 en f/11 heel klein zijn. De centrumscherpte is daar overal goed. De scherpte aan de randen en in de hoeken blijft bij volle opening achter op de centrumscherpte en is vanaf f/4 optimaal.
Chromatische aberratie
Laterale chromatische aberratie van jpg bestanden gemaakt met de Nikon D7100 en de Nikon 35 mm 1.4G is zo laag, dat je het zelfs bij hele grote vergrotingen niet zal zien. Zelfs een beelduitsnede van 100% vertoont in de hoeken geen zichtbare chromatische aberratie.
Net als veel andere lichtsterke lenzen, vertoont deze lens onder diafragma 2 zichtbare longitudinale chromatische aberratie, wat soms ook kleur bokeh wordt genoemd. Scherpe contrastovergangen die achter het scherpstelvlak liggen worden paars en scherpe contrastovergangen die voor het scherpstelvlak liggen groen. Hieronder zie je twee praktijkvoorbeelden van longitudinale chromatische aberratie van de Nikon 35 mm 1.4G bij diafragma 1.4. Eerlijkheidshalve moeten we er wel bij vermelden dat dit het meest extreme voorbeeld is dat we zijn tegengekomen. In onze standaard test voor kleurbokeh (rechts) is het veel minder goed waarneembaar.
Conclusie Nikon 35mm f/1.4G test met Nikon D7100
Voordelen
- Hoge lichtsterkte
- Lage vervorming en chromatische aberratie
- Mooie bokeh
- Zeer degelijk afgewerkt
Nadelen
- Gewicht
- Prijs
- Longitudinale chromatische aberratie
We hebben deze test niet uitgevoerd omdat we serieus verwachtten dat veel bezitters van een Nikon camera met een DX sensor de aanschaf van dit relatief dure objectief zullen overwegen. De keuze voor de goedkopere Nikon 35 mm 1.8 ligt waarschijnlijk meer voor de hand als je alleen een camera met een DX sensor, zoals de Nikon D3200, D5200 of D7100, bezit. Het kwaliteitsniveau van alle drie de genoemde Nikon objectieven met een vaste brandpuntsafstand van ~35 mm is zo hoog, en de verschillen in beeldkwaliteit zijn zo klein, dat je geen spijt hoeft te hebben van de aanschaf van een goedkoop Nikon objectief. Dat kan net iets anders liggen als je van plan bent om op termijn een camera met een volformaat sensor te kopen, of als alleen de allerhoogste kwaliteit voor jou goed genoeg is. Want kijk je naar de bouwkwaliteit, de (centrum)scherpte en de bokeh, dan wint de Nikon 35 mm 1.4G het van de twee andere eerder geteste Nikon objectieven met een soortgelijke brandpuntsafstand.