Test Nikon AF-S 35mm f/1.8G ED (@ FX)

0
Nikon-35-mm-review-product1

Is dit de perfecte Nikon FX reportagelens?

Sinds februari 2014 is de Nikon 35mm f/1.8G AF-S verkrijgbaar. Eerder testten we al een Nikon 28mm f/1.8G, 50mm f/1.8G en een 85mm f/1.8G. Deze 35 mm lens completeert waarschijnlijk de serie 1.8G objectieven met een vast brandpunt, die zowel voor FX als DX geschikt zijn.  Met een adviesprijs van 579 euro is dit een lichter, compacter en aantrekkelijker geprijsd alternatief voor de lichtsterkere, maar veel duurdere Nikon 35mm f/1.4G AF-S. En de Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G is op zijn beurt duurder dan de Nikon 35mm DX 1.8G, die ontworpen is voor camera’s met een DX sensor, en waarvan het beeld op een FX camera uitgesneden wordt. Hoe verhoudt de meest recente Nikon 35 mm vast brandpunt zich op een DX camera ten opzichte van de twee eerder door ons geteste Nikon 35 mm’s?

Nikkor35

bokehFFOp een Nikon FX camera is de 35mm f/18G een fijne reportagelens en ideaal voor straatfotografie en (urban) landschapsfotografie.

Bouw en autofocus

 
Dit objectief wordt gemaakt in China en bestaat voornamelijk uit hoogwaardig kunststof. De bajonet is van metaal en afgedicht tegen vocht. Wat mij betreft niets op aan te merken. Ergonomische gezien is dit een heerlijke lens om op een Nikon DX camera te gebruiken.
De autofocus werkt dankzij Nikon’s SWM (Silent Wave Motor) nauwkeurig, soepel, stil en snel. Dankzij de SWM AF-motor heb je ook op de Nikon D3300 of D5300 camera’s de beschikking over AF. De kortste scherpstelafstand bedraagt 0,25 m. Voor wie deze lens voor video wil gebruiken. Er is prake van “Focus breathing”: het beeld van de Nikon 35mm f/1.8 AF-S wordt iets groter als je van oneindig naar dichtbij scherpstelt.
{insertgrid ID = 288}

Lichtafval

Zoals vile te verwachten voor een lens die ontworpen is voor gebruik op een camera met een grotere FX sensor, is lichtafval niet iets om je zorgen over te maken. Bij volle opening is de lichtafval zichtbaar, maar al na 1 stop diafragmeren is dat volledig verdwenen. Ook hier geen verschillen met de andere wtee Nikon 35mm lenzen met een vast brandpunt, die we eerder hebben gezien.

jpgvignetd800E

Vervorming

Kijken we naar de vervormingin ongecorrigeerde RAW bestanden, dan presteert het Nikon 35mm f/1.4G iets beter dan de Nikon 35mm f/1.8G, twerijl de Nikon 35mm DX f/1.8G meer vervorming laat zien. In Capture NX, DxO Optics, Lightroom of Photoshop is vervorming in RAW bestanden eenvoudig te corrigeren met de meegeleverde lenscorrectieprofielen.
Voor het opslaan van de jpg bestanden, stellen we de testcamera zo in, dat er wordt gecorrigeerd voor vervorming. Wie in jpg fotografeert, zal geen enkele zichtbare vervorming tegenkomen.

jpgdistortd800e

Overstraling

 

Zelfs onder extreme omstandigheden, denk aan: recht tegen de zon in fotograferen – zijn we geen nevenbeelden tegen gekomen. De optische constructie bestaat uit 11 elementen in 8 groepen. Daarbij worden één asferisch lenselement en één ED-glaselement toegepast om chromatische aberratie tegen te gaan en voor scherpe, contrastrijke opnames. Puntlichtbronnen worden daardoor met een minimum aan coma-aberratie weergegeven en dat is belangrijk voor nachtopnames.

Lensdesign

Scherpte

 
   

Bij volle opening heb je al een scherp beeld, waarbij de hoeken en randen iets achter blijven op het centrum. De hoogste scherpte wordt in het centrum behaald bij f/5. In de hoeken is dat bij f/5.6. Daarna neemt de scherpte langzaam af als gevolg van diffractie. Met name bij f/18 en f/2.8 bleef de scherpte in de uiterste hoeken achter op de rest van het beeld.

randscherpteFF
We hebben de scherpte met Imatest gemeten van onverscherpte RAW bestanden en in-camera jpg bestanden (standaard beeldstijl), die gelijktijdig zijn opgeslagen in de camera. De RAW bestanden scoorden voor de resolutie iets hoger dan de jpg bestanden. Op basis van de beoordeling van de praktijkopnames hebben we de indruk dat de meetwaarden voor de RAW bestabnden in dit geval het best matchen met wat wij zagen. ResolutieD800E

FFsample
Nikon 35mm f/1.8G, ISO 125, 1/6400 sec, f/1.8

Chromatische aberratie

 
Je moet de RAW bestanden tot 200% uitvergroten, zoals de beelduitsnede hiernaast, om laterale chromatische aberratie in ongecorrigeerde RAW bestanden zichtbaar te maken. In jpg bestanden zie je helemaal geen laterale chromatische aberratie. Zoals bij de meeste lichtsterke objectieven, kan je bij volle opening kleurbokeh tegenkomen: groene en paarse randen bij scherpe contrastovergangen voor en achter het scherpstelpunt, maar niet in een mate om je er druk over te maken. FFkleurbokeh

Bokeh

Dankzij het grote diafragma van f/1,8 biedt dit objectief een uitzonderlijke controle over de scherptediepte. Op deze manier kan men een duidelijke scheiding aanbrengen tussen het onderwerp en zijn achtergrond. Zoals van een lichtsterk NIKKOR-objectief verwacht mag worden, is ook bij dit objectief speciale aandacht besteed aan de weergavemogelijkheden: De bokeh is rond en prachtig zacht, dankzij het afgeronde diafragma en de bijzonder fijne gradatie van de beeldvervorming vanuit het scherpstelpunt naar de achtergrond.

FFbokeh
{insertgrid=117} {insertgrid=118}

Conclusie Nikon 35mm f/1.8 test met Nikon D800E

Nikon35mm

Gebruik de Lensvergelijker of kijk in ons overzicht van geteste objectieven om dit objectief te vergelijken met andere objectieven.

NCWYSIWYG score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als je de bestanden in de camera opslaat als jpg, waarbij je alle beschikbare in-camera lenscorrecties (vervorming, chromatische aberratie) hebt aanstaan. Deze score geeft je voor deze objectief / testcamera combinatie: “What you see is what you get”.

{insertgrid ID = 301}

 

NCPuur RAW score: Deze tabel geeft de prestatie weer van dit objectief als het bestand in de camera wordt opgeslagen als een RAW bestand. Deze score benadert de intrinsieke kwaliteit van de combinatie van objectief en testcamera.

{insertgrid ID = 302}

Voordelen

  • Hoge bouwkwaliteit en beeldkwaliteit
  • Lekker handzaam
  • Zeer ongevoelig voor tegenlicht
  • Inclusief lensetui en zonnekap
  • Aantrekkelijk geprijsd

Nadelen

  • Geen ingebouwde beeldstabilisatie
  • Lagere scherpte in de hoeken bij volle opening
  • Bokeh iets onrustig, zichtbare kleurbokeh

{insertgrid=344}{insertgrid=345}{insertgrid=343}

Een reportagelens met een brandpuntsafstand van 35mm behoort al tot de standaarduitrusting van fotografen. Liggen de Sigma 35mm f/1.4 en de Nikon 35mm f/1.4G niet in je budgetrange, dan is de Nikon 35mm f/1.8G een aantrekkelijke lens; lichter, compacter, ongevoeliger voor overstraling en nevenbeelden en contrastrijke beelden met een hoge centrumscherpte. Alleen de scherpte in de uiterste hoeken blijft tot f/4 achter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in