Test Nikon 50 mm 1.4 G (N DX)

0
Nikon 50 mm-14

Zou de professionele Nikkor 50 mm 1.4G op een canmera met een DX sensor tot meer in staat zijn dan de Nikon 50mm 1.8 die we eind 2012 testten op een Nikon D3200? Dat goedkope standaardobjectief zette heel goede prestaties neer en biedt daarmee een zeer goede prijs/lkwaliteitsverhouding. Beide objectieven hebben een ingebouwde AF motor. Dat is prettig voor eigenaren van consumentenbodies met het DX-formaat zoals de Nikon D3200 of de Nikon D5200, waarin geen AF motor zit. Ongezien kunnen we al voorspellen dat de scores van dit objectief hoger zullen zijn dan de scores voor lichtafval in onze Nikon 50mm 1.4G test op een Nikon D800E. Maar hoe zit het met de overige prestaties?Nikon 50 mm-14

Nikon 50 mm 1.4 G & Nikon D3200 test

FOVNikon50mmOp een camera met een DX sensor verandert de beeldhoek van een 50mm lens van een standaardlens naar de beeldhoek van een 75 mm telelens. Dat is een wat ongebruikelijk brandpunt, omdat het eigenlijk net te kort is voor een beeldvullend portret en mogelijk weer wat lang voor straat- of reportagefotografie.

Bouw

De Nikon 50mm 1.4G wordt geleverd inclusief zonnekap in een stijlvol zwart zakje. De Nikon 50mm 1.4G is degelijk gebouwd, huis en vatting zijn van metaal, terwijl de goedkopere Nikon 50 mm f/1.8g een huis van kunststof heeft. De 50mm 1.4 versie is dan ook 100 gram zwaarder dan de 50 mm 1.8 versie, wat natuurlijk ook zijn oorsprong vindt in de grotere hoeveelheid glas dat in de 50 mm 1.4G versie zit. De aansluiting op de body wordt afgedicht met een klein rubber randje ter bescherming tegen stof en spatwater.

Autofocus

Scherpstellen met AF verloopt zeer snel en zeer reproduceerbaar. De frontlens ligt verzonken en beweegt mee bij het scherpstellen, maar de filtervatting (58 mm) gelukkig niet. Je kunt oriëntatie-gevoelige filters zoals polarizers en gradientfilters dus probleemloos toepassen. Van de kortste instelafstand tot oneindig moet je de afstandsring ruim 180 graden verdraaien en kunt heel nauwkeurig met de hand scherpstellen. Dat is nodig ook want bij volle opening is de scherptediepte natuurlijk erg gering. Er is geen diafragmaring, je stuurt het diafragma aan met de instelschijf op de camera. Er is wel een afstandsschaal, en een schuifschakelaar met de standen M en MA. In de laatste stand kun je de AF handmatig overrulen, bijvoorbeeld om je creativiteit uit te leven.

Lichtafval

De Nikon D3200 biedt de mogelijkheid om te corrigeren voor lichtafval van objectieven. In onze testen laten we de jpg bestanden altijd corrigeren door Nikon camera’s met deze optie in de stand “Normaal”. Vergelijking van RAW bestanden zonder correctie met gecorrigeerde jpg bestanden, laat zien dat de lichtafval in jpg bestanden inderdaad lager is. Maar dat is alleen bij diafragma 1.4 nog nèt – en dan alleen in heel kritische sitauties – zichtbaar, met 0.58 stops lichtafval voor het RAW bestand (wat een hele goede waarde is) en 0.41 stops voor een jpg bestand. Vanaf diafragma 1.8 wordt het een academische discusie: de jpg bestanden hebben meetbaar minder lichtafval. In de praktijk zie je geen lichtafval: niet in jpg bestanden en niet in RAW bestanden.Vignette-control

Vervorming

Voor Nikon objectieven kan de Nikon D3200 ook een correctie uitvoeren van de vervorming in jpg bestanden. In het RAW bestand meetten we een vervorming van -0.55% (zeer licht tonvormig) en in het gecorrigeerde jpg bestand -0.65%. Deze correctie kan je beter uitlaten, al zal je er niets van merken als je het uit laat staan. De vervorming is gewoon zo laag dat je er geen last van hebt.Auto-distortion-control

Bokeh Nikon 50 mm 1.4 G

Een lichtsterk objectief biedt als voordeel dat je ook in situaties met weinig licht een heldere zoeker behoudt. De Nikon 50mm 1.4G werkt vier keer zo veel licht naar binnen ten opzichte van een – voor een zoomlens – lichtsterke zoomlens met een grootste opening van f/2.8. Je maakt bij volle opening eenzelfde opname bij 400 ISO (vast brandpunt, f/1.4) als bij 1600 ISO (zoom, f/2.8).

Maar een nog groter verschil is de bokeh van dit objectief: Die is net zo mooi als de bokeh van een groot aantal goede objectieven met een – omgerekend naar volformaat – zelfde brandpuntsafstand op een camera met een volformaat sensor. Hier verliezen zoomobjectieven het duidelijk van de Nikon 50mm 1.4G. Ten opzichte van de bokeh van de Nikon 50 mm f/1.8 vonden we het verschil echter heel klein.

Catseyebokeh

Overstraling Nikon 50 mm 1.4 G

Dit Nikon 50mm objectief wordt geleverd inclusief zonnekap. Dat is fijn, want in onze praktijkopnames zijn we zowel overstraling als nevenbeelden tegengekomen bij opnames waar de zon net buiten beeld aanwezig was. Als je recht tegen de zon in fotografeert helpt een zonnekap niet meer en is het effect duidelijker zichtbaar.

Scherpte

Bij volle opening tekent dit objectief wat zachter. Een klein beetje diafragmeren doet wonderen met de scherpte. De hoogste centrumscherpte wordt bereikt bij diafragma 4 en vanaf diafragma 5.6 is de scherpte in de uiterste hoeken net zo hoog als de scherpte in het centrum.Resolution-Nikon-50mmNikon-50mm-sample-image

Chromatische aberratie

Laterale chromatische aberratie, herkenbaar aan groen en paars gekleurde randen bij scherpe contrastovergangen in de hoeken van het beeldChromatic-aberration-Nikon-50mm

Zoals bij veel lichtsterke objectieven vertoont ook de Nikon 50mm 1.4G bij volle opening longitudinale chromatische aberratie / kleurbokeh. Het licht valt afhankelijk van de kleur vlak voor of vlak achter de sensor, waardoor er groene randen verschijnen bij scherpe contrastovergangen achter het scherpstelpunt. En magenta randen in de bokeh bij scherpe contrastovergangen die voor het scherpstelpunt liggen. Deze vorm van CA komt niet alleen voor in de hoeken van het beeld, maar in het hele beeld. Diafragmeren is de remedie. Boven diafragma 2.8 zie je er niets meer van.

longitudinal-aberration

Conclusie Nikon 50mm 1.4G test

Voordelen

  • Zeer hoge beeldkwaliteit
  • Degelijk gebouwd en extra afgedicht tegen stof en spatwater
  • Snelle en zeer reproduceerbare AF
  • Hoge lichtsterkte
  • Mooie bokeh

    Nadelen

  • Onderscheid zich qua beeldkwaliteit niet van de modernere en goedkopere Nikon 50 mm 1.8G
  • gevoelig voor overstraling

In de eeuwige discussie over de hogere beeldkwaliteit van objectieven met een vaste brandpuntsafstand laat de Nikon 50mm 1.4G, in navolging van de Nikon 50mm 1.8G, zien dat de beste objectieven met een vaste brandpuntsafstand zelfs op een camera met een DX sensor nog nèt iets beter zijn dan verrweg de meeste zoomlenzen. Dit is gewoon een heel erg goed objectief.
De vraag Nikon 50mm 1.4G vs 1.8G ligt natuurlijk voor de hand. Voor mij persoonlijk wegen de voordelen van een zwaardere metalen uitvoering van de lensbody, de betere afdichting tegen stof en spatwater en de hogere lichtsterkte van de Nikon 50mm 1.4G niet opwegen tegen het verschil in prijs met de Nikon 50mm 1.8G. Maar ik ben dan ook geen professionele fotograaf die onder extreme omstandigheden zijn werk moet doen.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in