In deze test koppelen we een Nikon AF-S 50mm 1.8G aan de Nikon D3200, die met zijn 24 megapixels en in-camera correctie van lensfouten betere prestaties oplevert.
De Nikon 50 mm 1.8G is in 2011 op de markt gekomen om de Nikon 50 mm 1.8D af te lossen. De grootste vooruitgang is de autofocus aandrijving, deze zit nu in het objectief. Het vorige model was verstoken van een ingebouwde aandrijving waardoor dat objectief niet op alle Nikon camera’s bruikbaar was. De Nikon 50 mm 1.8G heeft veel concurrenten, denk daarbij aan de 50 mm 1.4 mm objectieven van Nikon en Sigma en de standaard kitlens van Nikon. Wat betreft afmetingen, adviesprijs en gewicht zijn er geen grote verschillen tussen de Nikon kitlens en de Nikon 50 mm 1.8G. Het 50 mm objectief onderscheidt zich door een vele grotere aanvangsopening terwijl de kitlens zich juist onderscheidt door de ingebouwde beeldstabilisatie. Het is dan ook voor mij een raadsel waarom Nikon geen beeldstabilisatie in de Nikon AF-S 50 mm 1.8G geplaatst heeft, pas dan wordt het een universeel objectief.
Nikon AF-S 50mm f/1.8G test met Nikon D3200 & Nikon D5100
Bouw en autofocus
De Nikon is licht van gewicht maar voelt minder plastic-achtig aan dan de Nikon kitlens. De scherpstelring draait heel soepel en als er een filter op het objectief zit draait dat niet mee. Wel zo handig bij gebruik van een polarisatiefilter. De Nikon wordt inclusief zonnekap geleverd en deze zit er stevig op.
De nieuwe Nikon 50 mm 1.8G is een AF-S type, dat betekent een interne AF aandrijving. Deze aandrijving is zeer vlot, zowel op de Nikon D5100 als op de Nikon D3200. Het scherpstellen met een Nikon D5100 duurt 0,2 seconde bij een scherpstelslag van 15 meter naar 1,5 meter. Ik had wat minder geluid van de AF verwacht. Bij weinig licht heeft deze camera moeite met scherpstellen, zowel met de midden AF sensor als met de andere AF sensoren. De AF lamp van de camera helpt dan onvoldoende.
Lichtafval Nikon 50 mm 1.8G
De lichtafval van deze Nikon standaardlens bedraagt bijna 0,5 stop. Dat betekent dat je bij opnames gemaakt bij diafragma 1.8 of 2.8 zichtbare lichtafval tegenkomen als het onderwerp een egaal vlak is. Dat komt weinig voor. Diafragmeer je tot f/4.0 dan is de lichtafval zo laag dat die niet meer zichtbaar is.
Vervorming Nikon 50 mm 1.8G
De vervorming van een Nikon 50 mm 1.8g RAW bestand is laag, net geen halve procent. Maar, eerlijk is eerlijk, ik had een nog iets lagere vervorming verwacht. Zo moeilijk is het niet om een 50 mm 1.8 te maken en door de kleine APS-C sensor wordt maar een beperkt deel van de beeldcirkel gebruikt. Dankzij de in-camera correctie van vervorming door de Nikon D3200, is vervorming in jpg bestanden heel erg laag.

Bokeh
Een groot verschil tussen een kitlens en een 50 mm 1.8 is de grootste lensopening. De EXIF gegevens geven aan dat deze Nikon geen f/1.8 maar een f/1.7 objectief is. De Nikon kitlens heeft bij 50 mm een grootste lensopening van f/5.6. Dat scheelt met de 50 mm 1.8G maar liefst 2 1/2 stop! Je kan dus mooi met de scherptediepte spelen. Wat we tevens zien is dat onscherpe vlakken mooi wollig weergegeven worden. De beeldoverdracht is al met al veel mooier dan van de Nikon 18-55 mm kitlens.

De Nikon 50 mm 1.8G heeft geen ronde diafragma lamellen. Dat is terug te zien in de bokeh. Bij f/1.8 (links) is de bokeh mooi rond, maar bij diafragma 4 (rechts) is de bokeh hoekig.
Overstraling
We zien bij sterk tegenlicht zowel nevenbeelden als wat overstraling, maar het kostte veel moeite in de studio om dat voor elkaar te krijgen. Ook op dit punt presteert de 50 mm veel beter dan de Nikon kitlens.
Scherpte Nikon 50 mm 1.8G
Qua resolutie scoort deze lens iets beter op een Nikon D3200, al is het verschil in scherpte tussen het centrum en de hoeken in deze test groter dan in de vorige. Beweeg je muis over de grafiek voor de meetresultaten met een Nikon D5100. Het centrum tekent bij volle opening al heel mooi en veel beter dan de kitlens bij f/5.6 of f/8.0. De hoeken lopen wat achter maar bij f/5.6 wordt de top bereikt. Deze is hoger dan de top van de Nikon kitlens. Al met al win je ongeveer 2 stops ten opzichte van de kitlens en dat is veel. De grafiek geeft weer het scheidend vermogen op basis van JPEG, bestanden.
Chromatische aberratie Nikon 50 mm 1.8G
De chromatische aberratie van deze Nikon standaardlens is laag, zo bleek al uit onze test op een Nikon D5100 .Dankzij de in-camera correctie van chromatische aberratie door de Nikon D3200, wordt de chromatische aberratie van de Nikon 50 mm 1.8G in jpg bestanden nog lager.

Conclusie test Nikon 50mm f/1.8
Voordelen
- Geringe lichtafval vanaf f/4.0
- Lage vervorming
- Hoge centrumscherpte
- Mooi bokeh
- Snelle autofocus
Nadelen
- Bij volle lensopening had de lichtafval in RAW bestanden net iets lager gemogen
- Randscherpte blijft achter op centrumscherpte
- Bij weinig licht zoekt de AF
Dankzij in-camera correctie van jpg bestanden voor vervorming en chromatische aberratie presteert dit objectief iets beter op een Nikon D3200 dan op een Nikon D5100. Ook qua resolutie scoort deze lens iets beter op een Nikon D3200, al is het verschil in scherpte tussen het centrum en de hoeken in deze test groter dan in de vorige. De Nikon 50 mm 1.8G heeft nagenoeg dezelfde afmetingen, gewicht en adviesprijs als de Nikon 18-55 mm standaard kitlens. Deze Nikon 50 mm lens presteert veel beter dan de kitlens op het vlak van vervorming, lichtafval en scherpte. Daarnaast kan je, door de grote lichtsterkte, spelen met de scherptediepte. De weergave van onscherpe gedeeltes is mooi en het objectief is ongevoelig voor tegenlicht. Toch is erniet alleen maar lofzang op dit tamelijk goedkope objectiefje. Als kleine minpuntjes van de Nikon 50 mm 1.8G noem ik de iets te hoge lichtafval, de lagere scherpte in de hoeken en het zoekend gedrag van de AF bij weinig lciht.