Nikon heeft acht jaar de tijd genomen voor de AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR en die tijd hebben ze goed benut. Het vorige model was al goed, maar het nieuwe model is beter. De scherpte is hoger en gelijkmatiger over het hele beeld verdeeld. Dat zie je niet alleen op een fullframe camera, maar ook op een DX-camera als de D500 of D7200.
Snelle telezoom: AF-S NIKKOR 70-200MM F/2.8E FL ED VR
Een 70-200mm werkt op een DX-camera als een 105-300mm. De kortste zoomstand, 105mm, is nog steeds goed bruikbaar voor het maken van portretten. Op DX krijgt de 70-200mm op de langste zoomstand effectief dezelfde beeldhoek als een 300mm op full frame. Dat maakt het objectief beter geschikt voor sport- en natuurfotografie waar bereik heel belangrijk bij is. Op DX krijg je voetballers of fietsers groter in beeld en hoef je minder af te snijden om dat vogeltje beeldvullend te krijgen. De lichtsterkte blijft uiteraard hetzelfde, of je het objectief nu op FX of DX gebruikt. In beide gevallen blijf je dankzij het grote diafragma van f/2.8 verzekerd van korte sluitertijden. Wat scherptediepte betreft komt de AF-S NIKKOR 70-200MM F/2.8E FL ED VR op DX overeen met f/4. De achtergrondonscherpte is dus wat minder fraai dan op fullframe, maar bij dezelfde diafragmaopening (en sluitertijd) krijg je dus wel iets meer scherptediepte. Dat kan bij snelbewegende onderwerpen ook weer een voordeel zijn. Je onderwerp raakt dan minder snel uit de scherpte.
Bouw en autofocus
De AF-S NIKKOR 70-200MM F/2.8E FL ED VR is iets compacter en ook net wat lichter dan het vorige model. Dat is een beetje tegen de huidige trend van steeds groter en zwaarder in, maar het is een welkome ontwikkeling. Het is met 203mm een halve centimeter korter. Dat zal je niet snel merken. Het gewicht is dankzij het gebruik van magnesiumlegeringen met 120 gram teruggebracht tot 1430 gram. Dat maakt deze 70-200mm nog steeds niet lichtgewicht, maar aan het eind van de dag kan dat toch wel een verschil maken. De bouwwijze is ook veranderd ten opzichte van het vorige model. De scherpstelring en zoomring zijn van plaats verwisseld. De zoomring zit nu aan de voorzijde, de scherpstelring aan de achterzijde. Dat zal voor een aantal fotografen die vertrouwd zijn met de vorige versie even wennen zijn. Het objectief is heel solide gebouwd en goed afgedicht tegen de elementen. Uiteraard is het voorzien van de bekende Nano Crystal Coat van Nikon die reflecties en schittering moet tegengaan. Als extra zijn de voorste en achterste lenselementen voorzien van fluorine coatings die voorkomen dat vet, vuil en vocht zich aan het glas hechten. Zo blijft het objectief langer schoon en is het ook makkelijker schoon te maken. De filtermaat is de oude, vertrouwde 77mm en het objectief is voorzien van 9 afgeronde diafgragmabladen voor een mooie onscherpte bij volle opening.
Betere beeldstabilisatie
Op papier lijkt de beeldstabilisatie gelijk aan die van het vorige model. Voor beide claimt Nikon een winst van vier stops. Toch is ook de Vibration Reduction ofwel VR, zoals Nikon de beeldstabilisatie noemt, verbeterd. Beeldstabilisatie helpt niet bij korte sluitertijden en kan dan zelfs wat onscherpte veroorzaken. Om die reden zetten veel sportfotografen het systeem vaak uit. De nieuwe AF-S NIKKOR 70-200MM F/2.8E FL ED VR heeft een speciale sportstand waardoor het systeem aan kan blijven staan bij sportfotografie zonder nadelige effecten. Het zorgt voor een gestabiliseerd, dus rustig zoekerbeeld en tegelijkertijd vermindert het de reactietijd van de camera niet.
Beeldkwaliteit
De prestaties van de nieuwe AF-S NIKKOR 70-200MM F/2.8E FL ED VR zijn erg goed. Nikon heeft op dit moment sensoren van 36 megapixel in FX en 24 megapixel in DX. De pixels op de DX camera’s zijn kleiner en zitten dichter op elkaar dan bij de FX-modellen. DX-camera’s stellen in dit opzicht nog hogere eisen aan objectieven dan FX-camera’s. Over de resultaten op FX waren we al erg te spreken (link invoegen) en de scores op DX doen daar niet voor onder. De scherpte is buitengewoon hoog en er is maar weinig verschil tussen het centrum en de randen en de hoeken. Het objectief is al meteen bij volle opening flink scherp en die scherpte neemt nog iets toe bij diafragmeren. Bij f/5.6 en f/8 haal je de hoogste kwaliteit, al is het verschil met grotere openingen niet heel groot. Vanaf f/11 neemt de scherpte weer wat af door de diffractie. Zoals bij vrijwel alle telezooms het geval is, haalt deze 70-200 mm de beste waardes bij de kortere zoomstanden en zit er een klein verval in de scherpte naarmate je verder inzoomt. Maar ook de resultaten op de uiterste zoomstand mogen er zeker zijn. De vertekening is uiterst gering. Het objectief wordt hier natuurlijk een beetje geholpen doordat je op DX alleen centrale deel van de beeldcirkel gebruikt. Zowel in raw als jpeg varieert het van ongeveer een half procent tonvormig tot een half procent kussenvormig in de uiterste standen en is het objectief rond de 90mm stand vertekeningsvrij. Dat zijn waardes die in de praktijk eigenlijk te verwaarlozen zijn. Datzelfde geldt voor de vignettering. Ook die is in de praktijk niet van betekenis.
Close-up
De kortste instelafstand van de AF-S NIKKOR 70-200MM F/2.8E FL ED VR is korter dan van zijn voorgangers. Bij de eerste generatie 70-200’s met VR was dat nog 150 cm, bij de tweede 140 cm. Dit nieuwe objectief kan scherpstellen op onderwerpen tot 110 cm. In combinatie met de cropfactor van DX-camera’s betekent dat dat je gemakkelijk hele krap uitgekaderde portretten kan maken en dat je deze 70-200 zelfs als licht macrowerk kan gebruiken. De maximale vergroting op fullframe is 0,21x. Voor DX mag je dat vanwege de kleinere sensor met 1,5x vermenigvuldigen en kom je uit op 0,315x. Dat is heel respectabel. De 70-200mm is dus goed geschikt voor het fotograferen van bijvoorbeeld grotere insecten, omdat je ook altijd tenminste een meter van ze verwijderd blijft.
Conclusie
VOORDELEN
- Hele goede beeldkwaliteit
- Hoge lichtsterkte
- Verbeterde beeldstabilisatie
- Stevig gebouwd
- Goede afdichting
- Goede kortste instelafstand
Nadelen
- Stevige prijs
- Groot
- Flink gewicht
De AF-S NIKKOR 70-200MM F/2.8E FL ED VR is weer een stap vooruit ten opzichte van de vorige generatie en dat is een knappe prestatie. De scherpte is hoog en heel gelijkmatig, van hoek tot hoek en direct al bij volle opening. Op DX is de kortste zoomstand nog prima bruikbaar voor portretten en is de langste stand goed bruikbaar voor sport- en natuurfotografie. De AF-S NIKKOR 70-200MM F/2.8E FL ED VR is een goede keus als allround telezoom. De prijs is hoog, maar de prestaties rechtvaardigen dat. En de beeldkwaliteit is zo goed dat je dit objectief ook uitstekend zal kunnen gebruiken op toekomstige camera’s met een hogere resolutie.