Test Nikon 70-200MM F/2.8E FL ED VR @ FX

0
De nieuwe AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8E FL ED VR is de derde generatie 70-200mm zoom met beeldstabilisatie. Het vorige objectief was al heel goed, maar inmiddels ook alweer 8 jaar oud. De nieuwe AF-S NIKKOR 70-200mm f/2.8 laat zien dat objectieven toch altijd weer beter kunnen.

Klik op het product voor specificaties, prijzen en testresultaten.

Snel, scherp en nog beter: AF-S NIKKOR 70-200MM F/2.8E FL ED VR

Een 70-200mm f/2.8 telezoom is een heel populair objectief voor zowel professionals als hobbyisten. De hoge lichtsterkte is ideaal voor opnames bij weinig licht. Denk daarbij aan theatervoorstellingen of sportfotografie in zalen of hallen. De grote diafragma-opening is ook heel geschikt om een mooie achtergrondonscherpte te krijgen in bijvoorbeeld natuuropnames of portretten. Het is dus niet zo gek dat Nikon zo’n populaire lens regelmatig vernieuwd om de concurrentie een stap voor te blijven. Daar zijn ze goed in geslaagd met deze derde generatie. Het objectief is kleiner en lichter. Het is –vooral in de hoeken- ook zichtbaar scherper bij vrijwel alle brandpunten en het stelt dichterbij scherp.

Bouw en autofocus

 0114016

De diameter van de AF-S NIKKOR 70-200MM F/2.8E FL ED VR is over bijna de hele lengte van het objectief constant. Het objectief oogt daardoor heel fraai. Het vorige model had een getrapt ontwerp, waardoor het wat meer leek alsof het uit losse stukken was samengesteld. Het fraaie uiterlijk zet zich ook door in de bouw van het objectief. Het ziet er niet alleen uit alsof het uit een stuk is opgebouwd, het voelt ook zo. De scherpstelring en de zoomring zijn verwisseld ten opzichte van het vorige model. De zoomring zit nu aan de voorzijde. Of dat prettiger is, is een hele persoonlijke keuze. Voor mensen die intuïtief hun apparatuur willen bedienen en die al lang met het vorige model werken zal het zeker even wennen zijn. Het objectief is met 203mm ruim een halve centimeter korter dan het vorige model en meer dan een centimeter korter dan de eerste generatie 70-200mm f/2.8 met VR. Het objectief is gemaakt van een magnesiumlegering en is met 1430 gram ook 120 gram lichter dan het voorgaande model. Dat is zeker winst. Het objectief is uiteraard goed beschermd tegen stof en vocht en zowel het voorste als achterste element zijn voorzien van extra fluorine-coatings waardoor vet en vuil nauwelijks hechten en het glas gemakkelijk kan worden schoongemaakt. Nikons bekende Nano Crystal Coating minimaliseert schittering bij tegenlichtopnames. Het objectief heeft negen afgeronde diafragmalamellen, wat een mooie zachte onscherpte geeft bij volle opening. De filtermaat is, gelukkig, gehandhaafd op 77mm.

Dichterbij

Teleobjectieven als deze 70-200 f/2.8 worden natuurlijk niet alleen gebruikt voor onderwerpen die ver weg zijn, maar juist ook voor dichtbij. Hoe kleiner de kortste instelafstand is, hoe dichter bij je kan komen voor een portret. Waar je met sommige 70-200mm zooms enkel hoofd-en-schouder portretten kan maken, kan je met de nieuwe Nikkor 70-200mm een stuk krappere uitsnedes maken. De eerste generatie 70-200mm met VR had nog een minimum instelafstand van 1,50 meter. De tweede kon niet dichterbij dan 1,40 meter. De nieuwe Nikkor 70-200 f/2.8 kan scherpstellen tot 1.10 meter. Een mooi, close portret van alleen het gezicht waarbij alle nadruk op de ogen komt te liggen is dus mogelijk zonder naderhand de foto te moeten croppen.

Verbeterde VR

 0114050

De vibratie reductie ofwel VR, zoals Nikon hun beeldstabilisatie noemt, zou goed moeten zijn voor een winst van vier stops. Dezelfde waarde werd ook opgegeven voor het voorgaande model. Toch heeft Nikon ook op VR gebied weer stappen gezet. Waar VR-systemen bij oudere objectieven uitgezet werden voor fotografie bij snelle sluitertijden, is er op het nieuwe objectief een speciale sport-stand. Deze werkt bij het volgen van onderwerpen, maar zorgt er ook voor dat het zoekerbeeld mooi rustig blijft door trilling te minimaliseren. Dat is prettig wanneer je op 200mm werkt en iedere beweging van je handen vier maal wordt uitvergroot. Bijzonder aan de sportstand is dat de camera net zo snel blijft reageren als wanneer de VR niet aan zou staan. Dat is dus een duidelijke win-win situatie.

Beeldkwaliteit

 0113963

De AF-S NIKKOR 70-200MM F/2.8E FL ED VR scoort in ons lab hele hoge waardes. Dat zijn we inmiddels wel gewend van moderne zoomobjectieven, maar wat opvalt is dat de scores heel gelijkmatig zijn. We hebben het objectief getest op een Nikon D810 met 36 megapixel. De hoeken zijn bijna net zo goed als het centrum en dat is toch bijzonder. Bij minder goede objectieven zie je op sensoren met veel pixels vaak juist een groot verschil tussen de hoeken en het centrum. Dat is dus niet het geval op deze nieuwe 70-200mm NIKKOR. Wel is er een klein verschil te zien in de prestaties op de kortste en langste zoomstand. In het bereik van 70mm tot 90mm scoort het objectief het hoogst en op 200mm net iet minder. Diafragmeren zorgt voor een kleine toename van de scherpte, maar ook bij volle opening is het objectief al erg goed. Vignettering is vrij minimaal. Alleen op 200mm op volle opening is het enigszins zichtbaar, maar ook dat verdwijnt na een stop diafragmeren. Waar zoomobjectieven het nog een beetje afleggen in vergelijking met vaste brandpunten is de vertekening. Op 70mm is die bijna 1% tonvormig en vanaf 80mm wordt de vertekening langzaam kussenvormig tot ongeveer 1,5% op 200mm. Dit is uiteraard gemakkelijk te corrigeren in nabewerking, maar je moet er bij het maken van je uitsnede dan wel rekening mee houden dat er iets van het beeld af valt. De Nano Crystal Coating doet zijn werk goed en onderdrukt flare heel behoorlijk, al kan je af en toe in tegenlicht nog wel eens een lichtvlekje zien.

jpgrezzFX

jpgrezz

Conclusie test AF-S NIKKOR 70-200MM F/2.8E FL ED VR

Voordelen

  • Hoge beeldkwaliteit tot in de hoeken
  • Hoge lichtsterkte
  • Goede beeldstabilisatie
  • Degelijke bouw

Nadelen

  • Hoge prijs
  • Groot
  • Zwaar (maar lichter dan het vorige model)

NIKKOR 70-200MM F/2.8E FL ED VR nòg beter dan de NIKKOR 70-200MM F/2.8 VR II

Het is knap dat Nikon met de AF-S NIKKOR 70-200MM F/2.8E FL ED VR alweer kans heeft gezien om een zoomobjectief in dit brandpunt nog beter te maken. Nikon maakt al een halve eeuw objectieven met dit bereik en de NIKKOR 80-200 f/4.0 AIs uit de jaren ’80 gold al als het beste zoomobjectief dat er toen verkrijgbaar was. De nieuwe NIKKOR 70-200 f/2.8 heeft een bijzonder hoge scherpte die heel gelijkmatig over het hele beeld verdeeld is. Het is duidelijk een objectief dat helemaal is voorbereid op sensoren met een nog hogere resolutie dan de beste van dit moment. De prijs van dit objectief is hoog, maar je koopt er dus ook een investering mee voor de toekomst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in